Črna kronika

Slovenski potapljač izgubil orientacijo?

Knin, 13. 07. 2009 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kninski policisti so na izviru reke Cetine našli truplo 38-letnega slovenskega potapljača. Nesreča se je najverjetneje zgodila zaradi slabe vidljivosti, zaradi česar naj bi sicer izkušeni potapljač izgubil orientacijo.

Pogrešani potapljač se je spustil v podvodne jame pri izviru Cetine.
Pogrešani potapljač se je spustil v podvodne jame pri izviru Cetine. FOTO: Jani Dolinšek

Tiskovna predstavnica šibeniško-kninske policijske uprave Marica Kosor je za 24ur.com povedala, da so danes zjutraj ob 8.46 na izviru reke Cetine hrvaški reševalci našli moško truplo.

Hrvaška policija je zdaj sporočila, da gre za 38-letnega Mariborčana, ki je bil pogrešan od sobote.

Potapljači hrvaške gorske reševalne službe pa so na svoji spletni strani sporočili, da gre za slovenskega potapljača, ki je v soboto izginil v podvodnih jamah pri izviru Cetine v bližini Knina. Našli so ga v ozkem vodnem dimniku, nesreča pa se je zgodila zaradi slabe vidljivosti. Opozorili so, da je tovrstno potapljanje zelo nevarno, saj gre za velike globine. "Čeprav je bil slovenski potapljač profesionalni inštruktor potapljanja, pa so bile tokrat okoliščine močnejše od njega," so še zapisali.

Vodja reševalne službe Vinko Prizmić je dejal, da je slovenski potapljač verjetno izgubil orientacijo in mu ni uspelo priti na površino izvira zaradi motne vode in slabe vidljivosti. Na omenjeni spletni strani je Prizmič zapisal, da so ob 10.30 potegnili truplo iz vode. Našli so ga na globini 50 metrov.

'Informacijo o najdbi smo že prejeli'

Idilična okolica, kjer je izginil slovenski potapljač.
Idilična okolica, kjer je izginil slovenski potapljač. FOTO: Jani Dolinšek
Izvir Cetine je potopljeni speleološki objekt, globok 100 metrov, kjer je potapljanje mogoče samo ob pomoči mešanice trimix, v takšnem okolju pa se lahko potapljajo samo usposobljeni speleoreševalci. Nesrečni potapljač naj bi imel ustrezno mešanico, toda voda se je kljub temu skalila. Kuntarič je za 24ur.com namreč razložil, da se trimix uporablja prav zato, ker pri izdihu ne ustvarja mehurčkov, ki so lahko glavni krivec za nastajanje kalne vode in posledično slabe vidljivosti.

Predstavnik Uprave za zaščito in reševanje Bojan Kuntarič je za 24ur.com povedal, da so jih hrvaški organi obvestili o najdbi moškega trupla. "Mi smo reševalno akcijo že preklicali, saj gre najverjetneje za pogrešanega slovenskega državljana. Na tem območju namreč ni drugih prijavljenih pogrešanih oseb," je še dodal.

Slovenskega potapljača so iskali hrvaški reševalci, potapljači hrvaške gorske reševalne službe in pripadniki hrvaškega notranjega ministrstva. Slovenija je nato ponudila svojo pomoč pri reševanju. Danes zjutraj so tudi prejeli uradni poziv hrvaške strani za skupno akcijo. Sestavili so skupino šestih reševalcev, ki naj bi se odpravila na pot. Zdaj, kot rečeno, so Slovenci reševalno akcijo preklicali.

Nesreča se je zgodila v soboto, ko skupina potapljačev ni našla izhoda iz podvodnega objekta, globokega več kot sto metrov. Ko so se rešili in priplavali na površje, so ugotovili, da eden izmed članov skupine manjka.

Sekretar in tehnični vodja Potapljaškega kluba NOVA Sub Dule Orehek je za 24ur.com povedal, da je pogrešani potapljač Dejan Šarman. Gre za 38-letnika, ki velja za izkušenega potapljača. Je tudi priznan vrhunski podvodni fotograf.

Skupina potapljačev naj bi želela fotografirati lepote izvira reke Cetine.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja