Črna kronika

Poškodbe se ne da nikoli izbrisati

Ljubljana, 23. 12. 2011 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V otroški družbi se začne z vprašanjem: "Kdo si upa?", v družinskem krogu pa z mislijo: "Vsako leto izstrelimo po 100 raket in vržemo 200 petard, pa se še nikoli nikomur ni nič zgodilo." Naj bo letos drugače!

Najbolj tragično pri poškodbah je, da so trajno invalidni mladi ljudje, ki se celo življenje nato spopadajo tako s psihičnimi kot fizičnimi posledicami, lahko pa so tudi v breme družbi.
Najbolj tragično pri poškodbah je, da so trajno invalidni mladi ljudje, ki se celo življenje nato spopadajo tako s psihičnimi kot fizičnimi posledicami, lahko pa so tudi v breme družbi. FOTO: Dare Čekeliš

Ker se v prihajajočih prazničnih dneh nekateri najbrž ne bodo mogli upreti uporabi pirotehničnih izdelkov, na policiji znova poudarjajo, da je uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije ena, katerih glavni učinek je pok, dovoljena med 26. decembrom in 2. januarjem.

Tudi takrat je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le izdelke, proizvedene, namenjene in označene za tako uporabo.

Uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomeni prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1200 evrov. Izdelek tudi zasežejo, četudi ni storilčeva last.

Kuža Terry se skriva ob pokanju petard.
Kuža Terry se skriva ob pokanju petard. FOTO: Bralec Milan
Poškodovanega dela telesa se kljub sodobnemu znanju in tehničnemu napredku v medicini ne more povrniti v enako stanje kot pred poškodbo. To pa še zlasti velja za kompleksne poškodbe kosti in mehkih tkiv, med katere sodijo tudi poškodbe s pirotehničnimi sredstvi. / ... / Kljub odlični organiziranosti dežurne službe, tehnični opremljenosti, širokemu znanju najzahtevnejših kirurških tehnik in predanosti delu poškodovano roko lahko le približamo stanju pred poškodbo, tako v funkcionalnem kot estetskem smislu. Predstojnik Kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurš

Policisti pozivajo k spoštovanju dejstva, da uporaba pirotehničnih izdelkov ni vsem všeč, kar še posebej velja za starejše ljudi in bolnike. Zato jih uporabljajte varno in se trudite biti čim manj moteči za okolico. Ne pozabite na živali, saj mnoge ob pokanju doživljajo hud stres, še posebej ob objestni uporabi pirotehnike in dejstvu, da se nimajo kam umakniti.

Posledice so vidne celo življenje

Predstojnik Kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike Uroš Ahčan je povedal, da so lani v ljubljanskem kliničnem centru zaradi poškodb s pirotehničnimi sredstvi sprejeli 25 poškodovancev, največ v silvestrski noči. "Vsaka poškodba, ki nastane zaradi uporabe pirotehničnih sredstev, je popolnoma nepotrebna," meni.

Sicer se srečujejo z različnimi poškodbami: od manjših opeklin brez večjih funkcionalnih posledic, do obsežnih in zapletenih poškodbah roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. Večinoma so poškodovane kosti – zdrobljeni ali odprti zlomi – in vsa mehka tkiva – žile, živci, kite in mišice.

Tkiva lahko tudi pozneje propadejo, rane so umazane, zato je večja nevarnost okužb in zapletov po operaciji. V primeru amputacij replantacije največkrat niso izvedljive. Tudi izguba vida in sluha sta lahko del nesrečne zgodbe.

Starši, bodite dober zgled!

Bodite zvezda, ne mečite petard!
Bodite zvezda, ne mečite petard! FOTO: Blaž Garbajs

Pri vsem je zaskrbljujoče, ker otroci sledijo zgledu staršev in svojih vrstnikov, ki izstopajo s svojo drznostjo. V otroški družbi se začne z vprašanjem: "Kdo si upa?", v družinskem krogu pa z mislijo: "Vsako leto izstrelimo po 100 raket in vržemo 200 petard, pa se še nikoli nikomur ni nič zgodilo." A poskušajte se spremeniti na bolje – s pravim zgledom, nadzorovano dostopnostjo nevarnih sredstev in usmerjeno vzgojo lahko preprečite tragedijo.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

elll
25. 12. 2011 12.39
+1
zaradi poškodb pride zaradi nepravilne uporabe, in niso pirotehnični izdelki prav nič krivi če jih nekdo uporablja, ki je tko pjan da še hodit ne more, otroke pa navadit da ne delajo neumnosti.
73sla
25. 12. 2011 01.47
+0
vsak ima svoje hobije, eni uživajo ob pokih, eni ne, treba se sprijaznit. je pa res da za tisti en teden bi vsak sosed lahko preživel, saj jaz moram preživeti vsak dan zraven njega pa mi gre mogoče ravno tako na živce ko njemu tile poki, saj pa ga zato nemorem tožit kajne? res je metanje denarja skozi okno, ampak nekateri uživajo ob pokanju tako kot nekateri ob muziki. dajte mal razmislit v tej smeri ne pa se skos samo pritoževat čez vse. aja plus te živali: smilijo se mi bolj živali ki jih oblačijo, češejo, kopajo, vlačijo na razstave itd, kot pa pri tem pokanju. zanimivo da se še ni našel ki se pritožuje zaradi neviht in grmenja.
Djulija Serif
24. 12. 2011 18.26
+1
staršam malo delavnic organizirat kako nadzorovat otroke da ne bodo počeli neumnosti in da si tudi čas za njih uzamejo in da vedo kaj počno otroci ker če je prepovedano je še za otroke bolj zanimivo dobi se pa itaq na črnem trgu tako da tukaj so starši najbolj odgovorni za to
kajteboliK
24. 12. 2011 15.37
+1
Puste petarde, otroci brez nadzora se bodo naucil na tezji nacin ostali skrbni starsi pa bodo to prepovedali ali pa bodo vsaj nadzorovali priziganje petard. Sam nisem nikoli videl nobenga efekta v poku, rakete in baterije se odobravam ker imas saj nekaj od tega, ce vas pa impresionira pok, pa pejte enkrat zravn ko bodo usposobljeni ljudje pokal karbid....
periot22
23. 12. 2011 21.00
+1
Prepovedat pirotehniko pa nebo nobenega problema več , ampak naša država ima korist od nje!!!!!!!
Jimi1
23. 12. 2011 20.25
+4
Par raket v stanju popolne treznosti, po tem pa hrana in pijača z ogledom ognjemeta .... Do jutranjih ur !
mariomutic
23. 12. 2011 20.16
+5
tudi rakete lahko naredijo škodo, posebej če jih spuščamo nekontrolirano v bližino gorljivih materialov. Jaz bom letos namesto rakete poslal SMS za Simona, ki potrebuje proteze za noge.
bgtnhz
23. 12. 2011 16.47
+1
Če je pa že kaj metanje denarja v smeti, je pa to zapravljanje za rakete in petarde. Le kako so lahko eni navdušeni, če pač tam poči en drek? Ognjemeta je pa tako ali tako dovolj po vseh mestih za Silvestrovo.
buderus
23. 12. 2011 13.18
+2
Nehajte že pridigat o teh petardah, nekaterim je to brezumno veselje...tako pač je.
Djulija Serif
24. 12. 2011 18.32
+2
me zanima kako bi se ti počutil če bi se tvojemu znancu to zgodilo
Patty_
23. 12. 2011 12.57
+4
čeprou se nekateri prtožujejo naj jim le pustimo tisti teden v letu ko lahko pokajo bi se takoj strinjala z prepovedmi petard, sploh tistih ki počjo tko močno da mislš da je bomba padla nekje....sej imate rakete, ki so velik lepše in če se jih uporablja na pravi način velik manj nevarne...do normalne meje podpiram rakete, petarde so pa naredile že tolk škode da nevem zakaj je nekaterim (predvsem mlajšim) tolk do tega pokanja...da ne omenjam tistga ko dajo petardo v smetnjak in uničijo še nekaj kar ni njihovega...živali se bojijo in ne moreš jih kar naučit da se pa decembra kar ne bojijo pokanja...slišijo močneje kot mi zato dejte mal pomislt preden prižgete tisto petardo....
tamar
23. 12. 2011 11.53
+8
Samo to bi rekla , ali je vredno bilo. (po poškodbi?)
denis25
23. 12. 2011 11.50
+0
mihapiroman :D a ti bi se navadu da ti en kobro zelep na uses pa jo przge? pa da to ene 10krat ponovi? nevem ce bi se lih "navadu"?! lej ne pis bedarije tle! da se lahko psi navadijo pokov! sam mam doma treniranga psa pa na ukaz tud 110kg cloveka podre pa se sezmeri boji pokov, kljub temu da smo ga tudi za to skusali navaditi pa sreco nima se vecjih travm zarad pokov! skrije se v zgorn stuk pod pojstlo ob manjsem poku!
dunkler
23. 12. 2011 11.48
-5
saj nemorem verjet da narod samo jamra. Moti me tisto, moti me ono moti me tretje.. tipičen slovenski narod.. ja pol pa bolše da gremo v kameno dobo nazaj! To traja en teden, novo leto se začenja, pokanje je že tradicija, da pa nemorte za en teden zapret psa v klet pa tut nevem...samo za informacijo, psi nardijo letno dost več poškodb in odtrganin kot pa petarde oz pirotehnika, tolko o tem. Nimam nič proti psom, samo če že 30 let pokamo v času novega leta bomo tud zdaj. V Avstriji, ki nam je lahko za vzor po vsem, pa nimajo psov al kaj? ma daj... kdo hoče pokat in mu je to všeč bo pokal pa če se 3x prepove pokanje, sem pa tudi sam pristaš da se tisti umakne iz naselja oz bližine živali, sam naredim tako :)
black1cat2
23. 12. 2011 12.33
+5
Takšni zagovorniki... Če se kaj zgodi - samo ne potem jokat in se smiliti sami sebi, na koncu pa še tuliti, kdo je vse kriv za nesrečo!
Patty_
23. 12. 2011 12.52
+3
ja točno to kar je napisal black1cat2 - mečete petarde pol vam pa raznese roko al kej podobnega ste pa največji božčki...sami noste odgovornost in če mečeš petarde se mi sigurno ne boš smilu ko boš brez roke...se mi pa smiljo tisti ki so po neumnosti drugih poškodovani!
ADMlNlSTRAT0R
23. 12. 2011 10.55
-9
še tist en teden v letu nam pregriznte, ko je dovoljen metat. in naslov je že nesmiseln, ker je 200 petard natanko 2 šteki, ki jih pa zlahka porabš v 2 urah. in če psa naučiš da se ne boji pokov, potem ni problemov. in še to dragi 24 ur: ne objavlat takih člankov ki nakazujejo, da je petarde mogoče kupit v vsaki trgovini ker so PREPOVEDANE.
Klara P 1
23. 12. 2011 11.11
+3
in ka ti koristi da en tedn pokaš petarde? a se ti res živali nč ne smiljo? pa živali NE morš naučit da se ne bojijo!!
ADMlNlSTRAT0R
23. 12. 2011 11.19
-5
da ne?? pomisli na vse policijske, reševalne, lovske pse. pa ne pozabit tudi na vse pse ki delajo v vojski -> vsi ti psi so odporni na poke tko da ne govort da se ne da
rawr..
23. 12. 2011 11.21
+9
moj pes ima pa popolnoma drugacen problem ... leti za petardo kot za palico v hosti. ga imam raje zaprtega v hiši da mi ga ne raznese...
black1cat2
23. 12. 2011 11.33
+6
Mimogrede za tiste "pametne" - veliko živali živi tudi v naravi in jim pokanje ni prav nič domače!
Patty_
23. 12. 2011 12.51
+1
popolnoma brezvezen komentar da naj živali naučimo da se ne bojijo petard...maš zunaj ogromno mačk, psov in drugih živali ki se nimajo kam zatečt in jih petarde močno prestrašjo...ok, da kakšno raketo spustiš še razumem ampak petarde so pa popolna neumnost, za tist sekundni pok grejo nekateri tvegat svoje poškodbe pa mir ostalih...otroci pač!
upornik22
23. 12. 2011 10.24
+11
brezveze metanja denarja skoz okno pa še v miru ne moreš zaspat.
ADMlNlSTRAT0R
23. 12. 2011 10.55
-4
če pa za nou let spiš pol si pa res ali osamljen ali neumen
upornik22
23. 12. 2011 11.02
+3
meni novo leto ni nič kej drastično posebnega, pač zamenja se sam koledar,zame je to kot vsaki drugi dan,edino da si en let mal starejši to je zame novo leto.
black1cat2
23. 12. 2011 11.08
+8
Res je škoda metat denar v zrak - pri tem pa vznemirjati ljudi in živali v okolici, hkrati pa se lahko še komu kaj zelo neprijetnega zgodi... Ampak nekaterim se očitno mora kaj takega zgoditi, prej ne razumejo...
PissingOnTalmud
23. 12. 2011 10.23
+8
Zakaj jih prodajate, ce se vam zdijo nevarne ?? ZA DENAR. Glede crnega trga pa je tak, z placilom davka se kvaliteta izdelka ne spremeni.
Hugh_Mungus
23. 12. 2011 10.20
+4
NE BOM POVZORČAL HRUPA Z METANJEM PETARD IN SPUŠČANJEM RAKET!!!
ADMlNlSTRAT0R
23. 12. 2011 10.52
-6
kajteboliK
24. 12. 2011 15.39
mihapiroman, lako tebi kad 24 plati :D sram te je lahko ?
rawr..
23. 12. 2011 10.19
+9
"Vsako leto izstrelimo po 100 raket in vržemo 200 petard, pa se še nikoli nikomur ni nič zgodilo." Naj bo letos drugače! "dobro" ste to napisali xD
Dart Vejder
23. 12. 2011 16.41
+1
Sem se tut js nasmeju, ko sem prebral prve vrstice članka :)
ochi
23. 12. 2011 10.15
+8
prisegam le na samostoječe manjše ognjemete z dolgo vžigalno vrvico.