Črna kronika

FOTO: Slovenskemu jadralnemu padalcu amputirali obe nogi

Sarajevo, 31. 10. 2011 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav je sprva kazalo, da je 28-letni slovenski jadralni padalec, ki je na Jahorini stopil na mino, prestal najhuje, se je izkazalo, da so poškodbe zelo hude. V sarajevski bolnišnici so mu amputirali obe nogi.

Včeraj popoldne se je na Jahorini v BiH hudo poškodoval slovenski jadralni padalec. Čeprav je sprva kazalo, da je prestal najhuje in da je pred njim le še okrevanje, se je izkazalo, da so poškodbe zelo resne. Še dopoldne je vodja Gorske reševalne službe Sarajevo Adnan Podžo za 24ur.com dejal, da je 28-letnik zunaj smrtne nevarnosti. Kot je pojasnil, ima poškodovani obe nogi, a amputacija ni bila potrebna, njegovo stanje pa je stabilno.

Ob prihodu je bilo sicer njegovo življenje ogroženo, ker je izgubil veliko krvi. Utrpel je hude poškodbe obeh nog, desna noga je sicer resneje poškodova kot leva. Poleg tega pa ima poškodovano še desno roko in trebušno votlino, je razložil Podžo. Danes bi ga morali s slovenskim helikopterjem prepeljati v Ljubljano, a se je njegovo stanje izredno poslabšalo, zato so ga operirali kar v Sarajevu. V operativnem posegu so mu amputiralii obe nogi. Eno nad kolenom, drugo pa pod kolenom.

Vodja službe za odnose z javnostmi v sarajevskem kliničnem centru Biljana Jandrić je še pred tem za 24ur.com dejala, da je 28-letnik utrpel hude poškodbe desne noge. Ob sprejemu je bil v šoku in podhlajen, zato so ga morali oživljati.

Kaj se je zgodilo?

Na Jahorini je včeraj pristalo pet slovenskih jadralnih padalcev. Trije so pristali na varnem območju, dva pa na minskem polju. Pri tem je eden izmed dvojice pohodil mino.

Kot nam je pojasnil Podžo, njihov vojaški helikopter zaradi proceduralnih zapletov ni mogel poleteti, zato sta na pomoč po posredovanju slovenskega veleposlaništva v Sarajevu priskočila helikopterja Euforja s svojo posadko. Nesreča se je zgodila okoli 14.30, poškodovanca pa so v sarajevski klinični center prepeljali šele ob 17.45. "Reševanje je trajalo tri ure, kar je odločno preveč. To je dobra lekcija za v prihodnje," je dejal Podžo.

Reševanje je bilo precej zahtevno. Ker gre za zelo strmo pobočje, ki je povrhu še minirano, so pri reševanju uporabili vitel, hkrati pa je bila zaradi teme in megle tudi slaba vidljivost, je sporočil tiskovni predstavnik Euforja Gerhard Schweiger.

Območje, kjer so pristali jadralci, je sicer označeno kot minsko polje, a oznake se iz zraka zelo slabo vidijo, še pravi Podžo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1