Črna kronika

Posiljeval v Kopru in Lizboni

Koper, 12. 04. 2012 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Devet let po grozovitem posilstvu v Kopru so policisti vendarle našli osumljenca. Identiteto posiljevalca so odkrili s primerjavo DNK, 43-letnega romunskega državljana so prijeli v Španiji. Izkazalo se je, da ima na vesti vsaj še eno posilstvo v Lizboni.

Osumljencu posilstva grozi zaporna kazen od 3 do 15 let.

27. novembra 2003 so koprski policisti prejeli klic, da je bilo v okolici Kopra posiljeno in hudo pretepeno takrat 20-letno dekle. Koprski kriminalisti, ki so prevzeli vodenje preiskave kaznivega dejanja, so ugotovili, da je dekle napadel neznan, srbsko ali hrvaško govoreči moški, ki je po dejanju zbežal peš. Z ogledom kraja kaznivega dejanja so kriminalisti, z namenom ugotavljanja identitete storilca, našli in zavarovali več predmetov in oblačil, na katerih so bili biološki in drugi sledovi, so ob predstavitvi zahtevnega primera pojasnili na koprski policijski upravi.

Najprej je kazalo na bosanskega državljana, a forenzični dokazi so govorili drugo

nasilje
nasilje FOTO: Thinkstock

Naslednji dan po krutem dejanju so policisti Policijske uprave Koper v okolici Bertokov pri Kopru ustavili in ugotavljali identiteto bosanskega državljana, ki je ustrezal opisu storilca kaznivega dejanja posilstva. Bosanski državljan je v nadaljevanju preiskave priznal, da je sam napadel in posilil dekle, njegovo vpletenost v kaznivo dejanje so potrjevali tudi drugi posredni dokazi. Moškega so zato pridržali in s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zoper njega odredil pripor.

Med kriminalistično preiskavo so koprski preiskovalci preverili alibije za več kot 500 oseb, od tega 288 na območju Slovenije, preostanek pa na območju držav nekdanje Jugoslavije in Italije. Šlo je za težavno preiskavo, predvsem ker je dejanje storil tujec. Pomemben del preiskave je bil kakovostno opravljen ogled kraja kaznivega dejanja in razgovor z žrtvijo. Osumljenec se je uspešno izmikal prijetju s tem, da je v različnih državah EU prikrival svojo identiteto. Najpomembnejši del pa gre pripisati prav priključitvi Slovenije tako imenovani Prümski pogodbi.

Vse zavarovane sledi s kraja kaznivega dejanja so za potrditev vloge bosanskega državljana v kaznivem dejanju pregledali tudi na takratnem Centru za forenzične preiskave (CFP). Forenzični strokovnjaki so ugotovili, da nobene od zavarovanih sledi (tekstilna vlakna in biološki sledovi) ni mogoče povezovati z osumljenim bosanskim državljanom. Z ugotovitvami so seznanili tudi Okrožno državno tožilstvo in Okrožno sodišče iz Kopra, ki je na podlagi ugotovitev CFP sklenilo, da osumljenega bosanskega državljana izpustijo iz pripora. CFP je iz najdenih bioloških sledi izločil tudi DNK-profil storilca posilstva. Koprski kriminalisti in policisti so v nadaljevanju preiskave opravili številne razgovore, preverbe, preglede terena in mednarodne poizvedbe, da bi DNK-profilu dodali tudi ime in priimek.

Leta 2006 so prejeli sporočilo Interpola: DNK iz Kopra je identičen DNK iz Lizbone

10. aprila 2006 je CFP policiste obvestil, da so od Nacionalnega biroja Interpola iz Lyona prejeli obvestilo, da je DNK-profil storilca posilstva v Kopru identičen DNK-profilu neznanega storilca, ki je v Lizboni na Portugalskem leta 2000 storil identično posilstvo. Kljub intenzivnemu sodelovanju s portugalskimi varnostnimi organi v tem obdobju, ni bilo mogoče identificirati osebe, ki bi ji pripadal ta profil. Pri ugotavljanju skupnih značilnostih kaznivih dejanj v Kopru in Lizboni se je preverjala tudi teza, da bi lahko dejanje storil nekdo, ki je opravljal dela pomorščaka, saj sta bili kaznivi dejanji na enak način storjeni v tipičnih obmorskih krajih s pristanišči.

V okviru mednarodnega sodelovanja so zato preverjali, katere od ladij so bile v spornem obdobju, v letu 2000 in letu 2003, v pristaniščih Lizbona in Koper. In ugotovili so, da je bila v obeh pristaniščih v dneh storitve posilstev v Lizboni in Kopru ista ladja, ki je imela 9 članov posadke, vsi pa so bili državljani Hrvaške. Sledilo je intenzivno sodelovanje s hrvaškimi varnostnimi organi, predvsem so ugotavljali alibije njihovih državljanov in pridobivali DNK, vendar noben od pridobljenih ni ustrezal z DNK s kraja kaznivega dejanja.

Zadetek po Prümski pogodbi

Prümska pogodba zavezuje članice EU, da začnejo preko svojih kontaktnih točk avtomatizirano iskanje in avtomatsko primerjavo podatkov evidenc DNK, prstnih odtisov in neidentificiranih sledi s krajev kaznivih dejanj. To pomeni, da lahko DNK ali prstne odtise policisti poiščejo ne le v nacionalni bazi podatkov, temveč direktno, brez posrednikov, v veliko večji bazi podatkov po vseh EU državah. Postopek je zelo hiter in učinkovit predvsem na področju DNK-preiskav in daje zelo pozitivne rezultate. Slovenija trenutno izmenjuje podatke evidence DNK-preiskav z devetimi EU državami (Avstrija, Bolgarija, Francija, Luksemburg, Nemčija, Nizozemska, Romunija, Slovaška in Španija), prstne sledi pa s štirimi državami (Nemčija, Avstrija, Luksemburg in Bolgarija).

20. aprila 2010 je CFP potrdil, da je prišlo do t. i. zadetka po Prümski pogodbi med DNK-profilom iz Kopra in DNK-profilom osebe, vnesene v špansko bazo podatkov. Španski varnostni organi so potrdili, da imajo v bazi pod tem profilom vnesenega romunskega državljana, ki pa se je na njihovem ozemlju izkazoval s tremi različnimi identitetami. Španci so nato slovenski policiji posredovali še fotografije in prstne odtise romunskega državljana. Vse to je nato romalo še romunskim varnostnim organom v potrditev prave identitete osumljenca. Iz Romunije so nato sporočili, da je bil moški med letoma 1988 in 1998 v Romuniji obsojen za več kaznivih dejanj tatvin, velikih tatvin in ropa na skupno kar 29 let zapora.

Romuna so v Sloveniji prijeli že pred posilstvom

V nadaljevanju preiskave so hrvaški policisti slovenskim sporočili, da je bil romunski državljan 12. avgusta 2003 prijet na ozemlju Slovenije na območju Marezig, od koder je bil naslednji dan vrnjen na Hrvaško, ker je v Slovenijo vstopil ilegalno. Na PU Koper so ugotovili, da so koprski policisti tisti dan dejansko obravnavali dva romunska državljana, ki pa sta v postopku uporabila izmišljeno identiteto, saj sta bila brez osebnih dokumentov. Hrvaški varnostni organi so naknadno ugotovili njuno pravo identiteto in ju 8. septembra 2003 na podlagi sodne odločbe izgnali v Srbijo.

Na podlagi te ugotovitve se utemeljeno sumi, da je iskani romunski državljan le 19 dni pred posilstvom v Kopru poskušal ilegalno vstopiti na območje Slovenije, pri tem pa je bil prijet in zavrnjen na Hrvaško. Očitno je uporabljal njemu znano pot, ki poteka prav mimo kraja, kjer je pozneje, 27. septembra 2003, najbrž ob vnovičnem ilegalnem prečkanju Slovenije naključno naletel na žrtev in storil kaznivo dejanje posilstva, so povedali na koprski policijski upravi.

Lisice
Lisice FOTO: Thinkstock

V nadaljevanju preiskave so koprski kriminalisti od varnostnih organov drugih držav dobili nove podatke o obravnavi romunskega državljana. Izkazalo se je, da je bil 2. oktobra 2003 obravnavan pod lažno identiteto v Franciji, v Cannesu, zaradi tatvine, v Španiji zaradi ilegalnega vstopanja in bivanja v državi, ropa in dejanja s področja spolne nedotakljivosti, na Hrvaškem pa zaradi večkratnega ilegalnega prehajanja državne meje in nezakonitega bivanja. Na podlagi razpisanega evropskega naloga za pripor in predajo, ki ga je izdalo koprsko sodišče, je bil 23. marca 2012 v španski Sevilli prijet iskani 43-letni državljan Romunije, 10. aprila 2012 pa so ga izročili kriminalistom Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje, ki so ga prevzeli v Španiji in privedli v zapore v Slovenijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binmister
12. 04. 2012 22.27
+26
Če bo zaprt v Sloveniji mu bo boljše kot pa v lastnem domu saj pa imajo vse kar si želijo in na koncu se bo pritožil v Bruselj in dobil odškodnino tako kot so že dobili lansko leto zaporniki
fejbod
13. 04. 2012 00.43
+33
Niti ne, če ga bodo dali k kakšnemu drugemu spolnemu prestopniku v celico, ki ima naprimer 2,1m in 140kg........tam bi se gibal v glavnem ob steni. In samo to si tudi zasluži; tudi če dobi samo 1,5 let se mu bo zelooo vlekloo in zadaj bo imel auspuh premera dimnika!?
Atei
13. 04. 2012 13.37
+3
Misterbin,nimaš pojma...Kaj se bo pritožil na kaj??Odškodnino se dobi samo v primeru oprostilne sodbe,če je oseba dokler je prišlo do sodbe bila nesvobodna.
binmister
13. 04. 2012 14.56
+0
Pri nas imajo posiljevalci .lopovi in kriminalci več poštenja kot pa ti ki nisi nikoli nič prekršil .
HooplaToopla
13. 04. 2012 18.16
+2
H kakemu takemu bi morali nastaniti Zidarja, sedaj ko so ga končno obsodili. K nekomu, ki je že vsaj 10 let noter, da ga ne bi motila zidarjeva leta.
Atei
13. 04. 2012 19.12
+1
Misterbin,pojma nimaš res,lahko ti tud povem da je velik ljudi v zaporu dobesedno zaradi bedarij...naši sodniki oz. sodnice,se grejo pa Judge Judy Show na obravnavah,in mislijo da so bogovi.
HooplaToopla
12. 04. 2012 19.26
+33
A so policaji povedali kako so nedolžnega človeka prepričali, da je vse priznal? Podgane gestapovske.
scifi
13. 04. 2012 00.40
+17
Pretepli so ga ko živino,psihično in fizično je bil na tleh.Takoj ko so ga izpustili je tudi zapustil slovenijo.
Marjetica82
13. 04. 2012 12.00
-4
A si tak človek zasluži kej drugega kot to da ga pretepejo? Kakorkoli če so ga, so ga zagotovo premalo.. In ti HooplaToopla..me zanima kakšno bi bilo tvoje menenje, če bi bila na mestu tega dekleta tvoja hčerka...sicer pa predvidevam, glede na to kako neumne komentarje podajaš, da nimaš otrok...
Midnightster
13. 04. 2012 12.25
+12
sobota11, Včasih je dobro članek prebrati in šele nato komentirati. Manjša verjetnost da kvasiš neumnosti. Hoopla je govoril o nedolžnem bosanskem državljanu.
JEZKE-BLOKIRAT
14. 04. 2012 04.00
+2
problem je v tem da ta HooplaToopla vedno pise samo bedarije in ze ko vidim njegov komentar mu stisnem misnus ce pa ga preberem sem pa samo jezn ker mu jih ne morem se vec minusov dat
doubletimes
12. 04. 2012 19.22
+26
Najboljše takega človeka na licu mesta pretepst dokler ne izkrvavi.
Mitja Korpi?
12. 04. 2012 19.19
+9
v Sloveniji? 1,5 leta pogojno, mogoče je celo psihično neuravnovešen pa bo dobo 6 mesecev v kaki umobolnici
skalar
12. 04. 2012 19.14
+29
Kako da je bosanec priznal nestorjeno? Trdi policijski postopki?
Margot-
12. 04. 2012 18.31
+11
Sam je pa trmast. Ga vržeš ven pa se vrne ko bumerang.
Margot-
12. 04. 2012 18.32
+30
Nisem pa čist dober zaštekala zgodbo z Bosancem? Priznal, da je kriv, pa ni bil. Pod prisilo al kva?
BigLebowski
12. 04. 2012 19.15
+14
Niti pomislil nisem, da so ga najbrž mlatili :))
VOY
12. 04. 2012 18.10
+23
Temu bi jaz SODIL BREZPLAČNO !!!
tantadruj1
12. 04. 2012 18.15
+13
Northwest
12. 04. 2012 18.22
+7
JEZKE-BLOKIRAT
14. 04. 2012 04.02
+2
jaz bi ti z veseljam pomagu tud BREZPLACNO
devlon
12. 04. 2012 18.01
+15
ta je prepotoval več kot jaz, ki v sluzbo hodim.
scipio
12. 04. 2012 17.50
+13
gulmor
12. 04. 2012 17.56
+30
tantadruj1
12. 04. 2012 18.15
+5
zbut
12. 04. 2012 18.37
+4
jaz bi z njim naredil enako, kot tip v filmu Law abiding ciziten
kurcvasgleda01
12. 04. 2012 17.46
+50
kdo je romune sprejel v eu je tud en lolek tapravi
gulmor
12. 04. 2012 17.55
+0
tantadruj1
12. 04. 2012 18.16
+6
od kdaj so pa francozi za koga drugega kot njih same. ta mi je nova.
povrsniste24kur
12. 04. 2012 17.33
+28
3-15 let? verjetno bo sedel okrog 5 let ali pa še to ne. moj bovši sošolec je dobil več, ker so ga našli s 30. bilkami konoplje...
Von_Clausewitz
12. 04. 2012 17.39
+35
zato bo treba kakemu sodniku odrezat jajca, ker itak jih ne rabi...
Von_Clausewitz
12. 04. 2012 17.31
+22
predtem je bil v Romuniji kaznovan na 24 let zapora in model je bil še vedno na prostosti ! mednarodna tiralica ? aja, ni posilil Janševe žene...pa se mu malce čez prste pogleda.
kurcvasgleda01
12. 04. 2012 17.47
-22
mogoče pa je tvojo ženo posilil nikol ne veš...
Von_Clausewitz
12. 04. 2012 17.53
+17
...ne skrbi, ta ne bi več posiljeval, tudi zapora ne bi videl.
Atei
13. 04. 2012 19.16
+1
modrook
12. 04. 2012 17.29
+45
model ma tok kaznivih dejanj v svojem kurikulumu da čist zrel za odstrel