Črna kronika

Posilili in zažgali 18-letnico ter sprožili ogorčenje javnosti

Kijev, 20. 03. 2012 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./Ni.J.
Komentarji
0

Zaradi brutalnega posilstva 18-letnice so se Ukrajinci odpravili na ulice in zahtevali pravico. Očitki, da je policija dva moška izpustila, ker sta bila sinova nekdanjih vladnih uslužbencev, so bili vse bolj glasni in v primer se je moral vmešati tudi predsednik.

Brutalno posilstvo 18-letnega dekleta je v Ukrajini sprožilo ogromen val ogorčenja. Ne le zaradi podrobnosti o zločinu, pač pa tudi zaradi postopkov oblasti po njem. V središču vsega je Oksana Makar, dekle, ki so jo 9. marca trije moški posilili in zažgali ter jo tako poskusili ubiti. 18-letnica je preživela in tako je lahko opisala dogodke tistega dne.

Pravi, da se je 9. marca srečala z dvema mladeničema, starima 21 in 23 let. Povabila sta jo v stanovanje njunega prijatelja in tam so jo trije moški posilili. Poskušali so jo zadaviti, nato pa so jo zavili v rjuho in jo odnesli do enega izmed gradbišč. Tam so jo odvrgli v jarek in jo zažgali.

"Spomnim se, kako smo odšli na obisk. Potem sem izgubila zavest," je dejala v intervjuju za Gazeta.ua. Spominja se tudi tega, kako so jo moški davili, nato pa šele tega, kako je ležala v temi in ni čutila svojega telesa. "Najprej sem kričala, da bi mi kdo pomagal, a nikogar ni bilo tam. Začela sem moliti. Mislila sem, da sem umrla," je povedala. Pomoč je dočakala naslednji dan, ko je neki moški slišal in videl, da se v jarku pod rjuho nekaj premika. Tako je našel 18-letnico, poklical policijo in reševalce, ki so jo odpeljali v bolnišnico.

Znani švicarski kirurg Jan Schmidt je odpotoval v Ukrajino, da bi operiral dekle, ki ima opekline po večjem delu telesa. Po pregledu je dejal, da so možnosti, da bo preživela veliko večje, kot so menili na začetku. Dekletu pa so morali zaradi obsežnih ran amputirati roko. Amputirali pa naj bi ji tudi stopala, ki so bila prav tako v slabem stanju, a zahvaljujoč velikim naporom zdravnikov poseg ni bil potreben.

Po dogodku je policija privedla tri osumljence, dva med njimi pa izpustila še isto popoldne. Tožilstvo je ob tem sporočilo, da lokalna policija ni imela dovolj dokazov, da bi moška pridržala, in ju je obravnavala kot priči. V policijskih rokah je tako ostal le en osumljenec, star 23 let. 18-letnica je medtem dejala, da nihče iz tožilstva ni prišel k njej in ni slišal njene plati zgodbe.

Ko je javnost izvedela, da sta dva moška, ki ju je policija izpustila, sina nekdanjih vladnih uslužbencev, so se pojavili očitki, da so moška izpustili le zaradi teže njunega imena. Številni so se odpravili na ulice in s protesti zahtevali pravico za mlado dekle. Dodatno je situacijo poslabšal posnetek enega izmed osumljencev, ki je mirno opisal napad.

Poslanci so v parlamentu zahtevali, da bi za osumljene vnovič uvedli smrtno kazen, eden med njimi pa je kot kazen celo predlagal kastracijo. Zaradi pritiska javnosti je posredoval ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, ki je generalnemu tožilcu Viktorju Pšonki naložil, da prevzame primer. 13. marca so policisti dva moška aretirali in zdaj so vsi trije osumljenci obtoženi poskusa umora.

"Moja hčerka je stara šele 18 let. V svojem življenju ni izkusila še ničesar, pa je že vse izgubila," je za Kyiv Post dejala mati žrtve Tetjana Surovitska. "Zdaj je moj glavni cilj, da te barabe kaznujejo," je dodala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3