Črna kronika

FOTO in VIDEO: Bodo izločili dokaze o zaseženem kokainu?

Ljubljana, 10. 05. 2011 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Še./N.D./P.J./STA
Komentarji
171

V primeru Balkanski bojevnik so pred sodnika stopili Dragan Tošić in še 16 soobtoženih. Odvetniki obtoženih so zahtevali izločitev dela dokazov, tožilstvo pa je spomnilo, da je o teh predlogih že odločalo višje sodišče. Sodniki so si vzeli čas za premislek.

Dragan Tošić
Dragan Tošić FOTO: Damjan Žibert

Na ljubljanskem sodišču so pred sodnika prvič stopili obtoženi v primeru Balkanski bojevnik. Prvo obravnavo so pospremili strogi varnostni ukrepi. Tako zaposleni na sodišču v stavbo niso mogli vstopiti skozi stranski vhod, vsi, ki so v sodišče vstopili skozi glavni vhod, pa so morali skozi temeljit varnostni pregled.

V primeru je obtoženih 17 ljudi, od tega je devet priprtih. Priprte so na sodišče pripeljali s štirimi kombiji, varovalo pa jih je 19 policistov v neprebojnih jopičih.

Gre namreč za zelo odmeven primer, v katerem so prvoobtoženi Dragan Tošić in še 15 njegovih domnevnih sodelavcev obtoženi hudih kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, hudodelskega združevanja in nedovoljene proizvodnje ter prometa orožja.

Obramba za izločitev dela dokazov

Tošićeva obramba je na obravnavi dala predlog, da sodišče izloči določene dokaze, za nekatere pa naj preveri ali so bili pridobljeni zakonito in v skladu s slovenskimi zakoni in ustavo.

Tošićeva obramba pravi, da ni bilo odredbe za prisluškovanje v Italiji, da so pri prisluškovanju v Srbiji nastale nepravilnosti in da je hišno preiskavo v Sloveniji, v kateri so zasegli kokain, odredil le tožilec, ne pa tudi sodnik. Obramba želi, da se najprej preveri zakonitost odredb za prisluškovanje, potem pa odloča o izločitvi dokazov.

Po mnenju Točićevih odvetnikov Luke Zajca in Marka Bošnjaka so lahko sporni prisluhi, ki so jih pridobili italijanski in srbski organi pregona. Bošnjak je dejal, da v spisu ni priložene odredbe za izvajanje prisluhov, ki so jih opravili italijani, pri srbskih prisluhih pa je sporno prisluškovanje Željku Vujanoviću. Odvetnik je sodnemu senatu razložil, da prisluškovanje ni potekalo v skladu z ustavno zagotovljenimi človekovimi pravicami in svoboščinami. Srbska odredba za prisluškovanje pa naj bi bila sprejeta na podlagi razlogov za sum, da je storjeno kaznivo dejanje, ne pa na podlagi suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje. Poleg tega naj bi Vujanoviću prisluškovali dalj časa, kot je dovoljeno.

Tošićevi odvetniki želijo tudi izločitev dokazov o zaseženem kokainu, saj po njihovih besedah v Sloveniji ni bilo odredbe sodišča, ampak je preiskavo odobril samo tožilec. Za obrambo pa so sporni tudi dokazi o zaseženem kokainu v Urugvaju. Pri hišni preiskavi naj namreč ne bi bil prisoten lastnik stanovanja, čeprav naj bi policisti vedeli, kje je, saj so ga po preiskavi aretirali.

Na zatožno klop so poleg Tošića sedli še brata Mirzet in Miralem Lucević, Boštjan Kopčič, Dragan Beljkaš, Anes Selman, Peter Khermayer, Sandra Udrih, Đemajli Manđuka, Robert Šabič, Jakob Remškar, Valter Abramovič, Tadej Poljak, Marko Bublič, Dejan Zupan in Suzana Remškar, Zdenka Kundić.

Za izločitev dokazov so tudi odvetniki ostalih obtožencev, njihovi argumenti pa so enaki kot argumenti Tošićeve obrambe – najprej naj se preveri zakonitost odredb za prisluškovanje, potem pa odloča o izločitvi.

Tožilstvo: O tem je višje sodišče že odločalo

Tožilsko stran vodi vodja posebne tožilske skupine za pregon organiziranega kriminala Blanka Žgajnar. Ta je po pripombah odvetnikov dejala, da je o vseh teh predlogih že enkrat odločalo višje sodišče, ki je 15. marca odločilo, da so bili vsi dokazi pridobljeni zakonito. Zato je predlagala, da sodišče o predlogu odvetnikov odloči še pred glavno obravnavo in da predlog obrambe zavrne.

Sodni senat si je vzel čas, da premisli o vseh predlogih. Obravnavo so zato prekinili, nadaljevali pa jo bodo v četrtek ob 9. uri. Devet obtožencev so policisti odpeljali nazaj v pripor.

Sojenje - 2
Sojenje - 2 FOTO: Damjan Žibert

Tošića prijeli 25. maja lani

Tošića, ki naj bi vodil slovenski del narkokartela t. i. kokainskega kralja Darka Šarića, in ostale so prijeli 25. maja lani v obsežni kriminalistični akciji. Akcija, ki so jo vodili zaradi suma nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami in posedovanja orožja, je potekala na območjih policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper, opravili so tudi več kot 30 hišnih preiskav.

Po aretacijah so na policiji pojasnili, da se je načrtno zbiranje informacij začelo v drugi polovici 2008, ko so od tujih varnostnih organov dobili podatke, da kriminalna združba, katere del so bili tudi slovenski državljani, tihotapi kokain iz Južne Amerike do italijanskih pristanišč ter nato na sever Italije.

Nato so tam drogo vsaj med letoma 2008 in 2009 masovno preprodajali kriminalnim skupinam. Ljubljanski kriminalisti so konec julija 2009 zaznali vnovične aktivnosti, iz katerih so sklepali, da se člani kriminalne organizacije pripravljajo na novo pošiljko kokaina.

Konec septembra 2009 so zato začeli sodelovati s srbskimi kolegi in ameriško agencijo. Na podlagi sodelovanja sta bila v Urugvaju aretirana dva moška, ki sta hotela pretihotapiti 2,17 tone kokaina iz Južne Amerike do Sredozemlja. V zvezi s tem sojenje v Srbiji že poteka.

Grozi jim več let zapora

V zvezi z neupravičeno proizvodnjo in prometa z mamili jim grozi zaporna kazen od enega do desetih let zapora, če jim dokažejo, da so delovali v hudodelski družbi, pa jim grozi do 15 let zapora. Prav tako je skupina obtožena kaznivega dejanja hudodelskega združevanja. Predvidena kazen se giblje med tremi meseci in petimi leti zapora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsevid
11. 05. 2011 09.38
UMIK DOKAZNEGA GRADIVA za kriminalce, pa saj to je svinjarija, če se bo to zgodilo.
galgaldz
11. 05. 2011 09.31
+1
Sestra enega izmed obtoženih trdi da so nedolžni, deklica odpri oči in poslušaj razum in ne srce in boš videla da tu nedolžnih ni.!!!! Govorim ti iz izkušenj. Kar pa zadeva odvetnike bog pomagi ko pride sodni dan!!!! Ti ljudje bi duše svojih otrok prodali za primerno ceno. Me zanima če bi jih branili tako vneto če bi kateremu od njih otrok umrl zaradi predoziranja. Policistom, tožilcem pa čestitke za dobro opravljeno delo....upamo lahko da se bodo tudi sodniki dobro odrezali.
pipimachen
11. 05. 2011 01.10
Do 15 let se mi zdi malo prenizka kazen, glede na to, da, sploh sedaj v času krize eni komi dohajamo čez mesec in delamo na pošten trden način, medtem ko drugi preprodajajo in s tem služijo ogromne zneske!!! Zakaj se v Sloveniji ne kontrolira, če kar naenkrat obogatiš od kod ti denar??? To mi še zdaj ni jasno!!!
Tonček Balonček
10. 05. 2011 21.09
+0
Pa saj ti ljudje niso nikomur nič ukradli, za razliko od Tovšakove recimo!
schrodingerScat
10. 05. 2011 20.41
zakonito pridobljen dokaz ne obstaja. razen če ga osumljenec dostavi sam, v tem primeru ga seveda pošljejo na šestmesečni oddih v psihiatrično ustanovo. skrajni čas je da se v kazenski zakonik doda člen, po katerem morajo presikovalni organi osumljenca opozoriti, da je preiskovanec in ga vprašati za dovoljenje.
Google_Chemtrails
10. 05. 2011 20.22
to so le male zlate ribice v primerjavi s tistimi, ki krojijo usodo človeštva, to pa so skorumpirani politiki, finančni lobiji oz bankirski, farmacevtski lobiji, naftni lobiji, medijski lobiji(najbogatejši oz najpremožnejši ljudje na svetu skratka, je pa jih tam okrog 120-130, združeni so tudi v tako imenovano tajno kriminalno skupino Bilderberg...);)
saintjozef
10. 05. 2011 20.12
kleopatra-110.05.2011, 19:143 toliko let se že govori o teh kao nezakonito pridobljenih dokazih - le zakaj vas plačujemo v parlamentu? --očitno so vsi v parlamentu potencialni storilci. Masla že imajo na glavi, da je kaj. In evo ptičje hišice. Seveda to izkoristijo tudi pravi kriminalci.
mare31
10. 05. 2011 20.02
ko iz filma...nabildani pazniki in grozljive face obdolžencev....
MOSSAD001
10. 05. 2011 19.57
V Urugvaju so našli na jahti 2,17 tone kokaina !! To ni noben dokaz!! Barko je pregledala posebna skupina DEA za "Boj proti drogi",Brez prisotnosti Lastnika barke !! To se tako ne počne,vsaj v DEMOKRACIJI !!
Psemek_III
10. 05. 2011 19.48
Še en dokaz, da so naši zakoni sramotni, saj so kazni naravnost smešne. V Ameriki dobijo več za rop bencinske.
nekrofilik
10. 05. 2011 19.40
zdej bo kresalova morala najti dtuge dobavitelje da bo lahko avtoceste risala
Tonček Balonček
10. 05. 2011 19.29
-1
Meni se trgovanje z mamili v primerjavi s tajkunizacijo, korupcijo in klientelizmom ssploh ne zdi kakj posebno hud kriminal. Žganje je pač dovoljeno in gre le za probleme z davki, pri teh kokainih in kokainih delajo pa tak cirkus, da je že kar smešno, ljudje pa propadejo zaradui obojega. A da je pa liter šnops av trgovini po 7 EUR je pa v redu?
joper
10. 05. 2011 19.28
Aaaa---aaaaa... Kako ne zna govorit. Pa reporterka.
Blaaaz_26
10. 05. 2011 19.26
odvetniki so popolnama iste barabe kot obdolženci, če ne še hujši. popolnoma brez vesti, samo da bogatijo na račun pokvarjenih barab.
Kritik19
10. 05. 2011 19.18
Imajo srečo, da se jim sodi v Sloveniji. Če bodo njihovi odvetniki dosledni, bodo dobili še odškodnino za dni v priporu.
kleopatra-1
10. 05. 2011 19.14
toliko let se že govori o teh kao nezakonito pridobljenih dokazih - le zakaj vas plačujemo v parlamentu? Spremenite že enkrat zakon. Dokaz naj bo dokaz, ne glede na to, kako je pridobljen! zdaj jaz nekoga ubijem, nekdo najde en moj copat tam, ampak ker ni sodnega naloga še tako hitro, bom oproščena, al kaj? Ali res sedijo tam v parlamentu sami ?
saurium
10. 05. 2011 19.10
nevem zakaj tolko varnostnikov. naj pustijo možnost atentata, ker sodstvo jih itak nebo obtožlo
Jinks
10. 05. 2011 19.06
Sami poštenjaki. Vidi se da so pošteni. ☺☺☺
lappappap
10. 05. 2011 18.54
Trese se gora...rodila se bo miš :-)) Smo pač v Sloveniji...
llamma
10. 05. 2011 18.46
pri takem nikakvem pravosodju in tolikih luknjah v zakonih ,se jim v taki skorumpirani državi ni treba bat.sodniku pa verjetno ni prov prijetno nasprot teh fac sedet