Črna kronika

Ponesrečenega jamarja še rešujejo

Vrhnika, 22. 04. 2012 23.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ferranovi Buži nad Vrhniko se je poškodoval 28-letni jamar. Reševalci so se že spustili do ponesrečenega jamarja. Ker je jama ozka in zahtevna, bo reševanje verjetno dolgotrajno.

V jamo Ferranova Buža nad Vrhniko se je danes popoldne odpravilo šest jamarjev iz Jamarskega društva Železničar iz Ljubljane in Jamarskega društva Simon Robič iz Domžal. Med spuščanjem je prav pri dnu jame padel 28-letni domžalski jamar in se pri padcu poškodoval.

Nesreča se je zgodila okrog 17. ure. Ponesrečenemu jamarju so na pomoč priskočili ostali kolegi in ga začeli pripravljati za dvig iz jame, eden izmed njih pa je splezal iz jame in poklical na pomoč, je povedala Irena Stražar iz domžalskega jamarskega društva.

Aktivirani so bili reševalci iz jamarskih reševalnih centrov v Ljubljani, Kranju in Postojni. Ti so se že spustili do ponesrečenega jamarja, pri dviganju pa bodo nadomestili že utrujene jamarje. Ker je jama zelo ozka in zahtevna, je pričakovati, da bo reševanje poškodovanega jamarja dolgotrajno.

Ferranova Buža nad Staro Vrhniko je najgloblja jama v porečju reke Ljubljanice – globoka je 350 metrov, dolga pa več kot dva kilometra. Odkrili so jo leta 2001, novembra 2004 pa so prišli do zdaj znanega dna jame, ki se deli na dva rova. Gornji suhi rov večjih dimenzij in spodnji rov s potočkom. Doslej so raziskovalci v jami namerili več kot 2000 metrov rovov, vendar je pred njimi še veliko dela z raziskovanjem in merjenjem.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gigles_gigles
22. 04. 2012 23.47
+28
Da bi poškodovanega jamarja rešili živega in zdravega, da se reševalcem ne bi nič zgodilo. To je moja misel in molitev tega dneva. 24ur.com vi pa takoj onemogočite komentiranje te in podobnih novic, preden pride do gnusnih komentarjev.