Črna kronika

Pomilostili ženo pedofila Dutrouxa

Brusel, 11. 05. 2011 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./Reuters
Komentarji
4

Belgijci so na nogah. Sodišče je namreč pomilostilo bivšo ženo pedofila in morilca Marca Dutrouxa, ki je izrazila željo, da jo po 15 letih zapora premestijo v neki francoski samostan.

Martinovo so pomilostili na polovici prestane zaporne kazni.
Martinovo so pomilostili na polovici prestane zaporne kazni. FOTO: Reuters

51-letna Michelle Martin je bila leta 2004 obsojena, ker je sodelovala pri ugrabitvi, mučenju in posilstvu šestih deklic. Dve deklici je umoril njen takratni mož Marc Dutroux, dve sta umrli od lakote v ujetništvu, Martinova pa tega ni preprečila. Sodišče jo je obsodilo na 30 let zapora, v zaporu pa je že od leta 1996, ko so jo aretirali. Za predčasen odpust je zaprosila že štirikrat, sedaj pa je sodišče vendarle ugodilo prošnji njenega odvetnika, da jo pomilostijo in premestijo v neki samostan v Franciji, kjer bo morala biti še naslednjih 10 let. Tožilstvo se na odločitev sodišča o predčasnem odpustu ni pritožilo, kljub temu da se z njo ne strinja.

Belgijci so zgroženi

Belgijci so ogorčeni: "Kje je tu pravica?"
Belgijci so ogorčeni: "Kje je tu pravica?" FOTO: Reuters

Pred sodiščem se je v torek zbralo več sto oseb, ki so s fotografijami šestih žrtev v rokah protestirali proti odločitvi sodišča. Mnogi so mnenja, da je 30 let zapora prenizka kazen za tako nagnusen zločin. “15 let zapora ni dovolj velika kazen za to, kar je Martinova storila. Pustila je, da deklice umrejo od lakote. Ni jih osvobodila, ni tega preprečila. Možu je pri posilstvih pomagala in celo snemala posilstva. Takšne osebe se ne pomilosti,“ je ogorčena ena od Bruseljčank, ki je včeraj protestirala pred sodiščem.

Francozi je nočejo

Je pa Francija danes sporočila, da Martinova v tej državi ni zaželena. Neznani francoski samostan je namreč že potrdil, da jo je pripravljen sprejeti. A za njeno premestitev iz Belgije v Francijo je potreben pristanek francoskih oblasti. Francoski minister za pravosodje Michel Mercier je danes napovedal, da ne bo pristal, da Martinova odide v francoski samostan.

Najbolj osovraženi Belgijec – Marc Dutroux
Najbolj osovraženi Belgijec – Marc Dutroux FOTO: Reuters

Leta 2004 so najbolj osovraženega človeka v Belgiji Marca Dutrouxa obsodili na dosmrtno ječo. Kriv je ugrabitve in spolne zlorabe šestih mladih deklet med letoma 1995 in 1996. Štiri dekleta so takrat umrla. Tožilstvo ga je označilo za psihopata in nepopravljivega pedofila, nevarnega za družbo. Kazen je najvišja, ki jo pozna belgijska zakonodaja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

finec
12. 05. 2011 06.44
Se nebi čudil, če bi se pokazalo, da je ta sodnik študiral pravo v Sloveniji.
nightangel
11. 05. 2011 19.09
Za ta dva,je še metka škoda...
Nimivseeno
11. 05. 2011 18.01
Tam se zbirajo taki ljudje. :)
cicogna
11. 05. 2011 12.51
Kaj moram brat, v grlu me prav stiska. Včasih se mi zdi, da nekateri učenjaki nimajo niti zdrave kmečke pameti za krompir pobirat, kaj šele za soditi. Z vsemi temi grozotami so to babo dali v samostan!?