Črna kronika

On zanika, pismo razkriva: 'Moj brat je obseden z nadzorom, moram ga črtati iz svojega življenja!'

Claygate, 09. 09. 2012 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Francoski policisti so v avtomobilu, v katerem je bila med počitnikovanjem v francoskih Alpah skrivnostno ubita britanska družina iraškega rodu, našli dva mobilna telefona, ki jim bosta morda dala odgovore o motivu za masaker. Medtem se je štiriletna Zeena s teto in stricem vrnila domov, njeno sedemletno sestro pa so zbudili iz umetne kome.

Medtem ko britanski in francoski preiskovalci že drugi dan v mestu Claygate preiskujejo dom skrivnostno umorjene britanske družine iraškega rodu, so lokalni policisti v avtomobilu ob jezeru Annecy v francoskih Alpah, kjer se je tragedija zgodila, našli dva mobilna telefona.

S pomočjo slednjih bi se lahko dokopali do pomembnih informacij, na primer ali sta Saad al Hilli in njegova soproga Iqbal v urah ali dneh pred smrtjo koga poklicala, da bi se z njim srečala na odročnem kotičku, in ali jim je pred streljanjem uspelo poklicati številko za nujne primere. V najboljšem primeru bi jim podatki na telefonu lahko celo pomagali ugotoviti, zakaj sta umrla.

V avtu družine, ki je bil v masakru prerešetan, so našli dva mobilna telefona.
V avtu družine, ki je bil v masakru prerešetan, so našli dva mobilna telefona. FOTO: Reuters

S primerom se sicer ukvarja okoli 40 preiskovalcev, pomagajo jih tudi kolegi iz Italije in Švice. Na dvorišču pred Hillijevim domom so postavili velik bel šotor, kamor prinašajo stvari, ki bi utegnile biti pomembne za preiskavo. Forenziki so v hišo prinesli tudi orodje, s katerim se odpira ključavnice ali sefe.

Kot je povedal načelnik Marc de Tarle, bo preiskava primera dolga in kompleksna, a obe državi med seboj korektno sodelujeta. "Za francoske policiste je to bolj obisk kot preiskava. Vse so prepustili našim forenzičnim strokovnjakom, ki bodo podrobno pregledali hišo. Naši domovi govorijo zgodbe o naših življenjih in različne stvari lahko dajo informacije o neznanih dejstvih in morebitnih skrivnostih družine," je za Sky News dejal nekdanji detektiv metropolitanske policije Peter Bleksley.

V kratkem bodo še enkrat zaslišali tudi brata pokojnika, Zaida, ki je trenutno glavni osumljenec. Ta je sicer že dvakrat sam kontaktiral policijo in zatrjeval, da z bratom nista bila v nikakršnem sporu, kot se je sprva govorilo.

A ga je zdaj pismo, ki so ga objavili britanski mediji, postavilo na laž. Dolgoletna prijateljica obeh bratov Mae Faisal El-Wailly je namreč dovolila objavo pisma, ki ji ga je lani poslal pokojni Saad. V njem je svojega brata opisal kot "obsedenega z nadzorom" in dodal, da ga mora nujno "črtati iz svojega življenja".

Pismo, ki ga je objavil Sunday Independent, ponuja vpogled v spor med bratoma, napisano pa je bilo 16. septembra lani. Saad v njem tudi piše: "Zaid in jaz ne govoriva več. Še ko je oče živel, je počel nepoštene stvari, zdaj pa želi prevzeti nadzor nad vsem. Žal ga moram črtati iz svojega življenja in se osredotočiti na ženo in svoji čudoviti deklici." Vir spora med bratoma je bila sicer očetova dediščina, med drugim naj bi šlo tudi za več nepremičnin.

Francoski tožilec Eric Maillaud je povedal, da bodo razgovore opravili z vsemi bližnjimi sorodniki, in dodal, da si želi, da bi to "grozljivo zadevo rešili čim prej".

Govorili bodo tudi z zaposlenimi v podjetju Surrey Satellites Technology Limited , da bi ugotovili, ali bi bil lahko bilo vzrok za umor Hillijevo delo.

Preiskava doma družine Hilli poteka že drugi dan.
Preiskava doma družine Hilli poteka že drugi dan. FOTO: Reuters

Kot je znano, je bil v Iraku rojen 50-letni Saad al Hilli ubit na počitnicah v kraju Chevaline v francoskih Alpah, skupaj z ženo in starejšo Švedinjo, domnevno taščo. Ker se je znašel na napačnem mestu ob napačnem času, je umrl tudi 45-letni francoski kolesar.

Edini preživeli sta Hillijevi hčerki, štiriletna Zeena, ki je nepoškodovana, saj se ji je uspelo skriti pod sedež avtomobila, in sedemletna Zainaib, ki je bila večkrat ustreljena, zaradi počene lobanje pa je bila več dni v umetni komi. Zbudili so jo danes, vendar je policisti še nekaj dni ne bodo mogli zaslišati, ker je pod vplivom močnih pomirjeval. K deklicama v Francijo sta včeraj pripotovala stric in teta, ki sta Zeeno že odpeljala domov.

Rafal strelov in štiri trupla: vse se je zgodilo v 30 sekundah

Jasnega motiva za morilski napad še ni, obstaja pa veliko teorij. Družina Hilli je iz Iraka pobegnila pred režimom diktatorja Sadama Huseina. Saad je pred tem delal za podjetje s področja nanotehnologije, ki je razvijalo satelite. Nekateri se zato sprašujejo, ali ni želel kakšen odpadnik Sadamovega režima poravnati stare račune. Poleg tega naj bi Hilli prav pred kratkim odpotoval v Irak, kjer naj bi urejal vse potrebno v zvezi z družinsko lastnino v tej državi.

Policija naj bi se sicer vse bolj nagibala k teoriji, da sta bila storilca dva. Vse se je zgodilo v pičlih 30 sekundah. Preiskava je pokazala, da je bilo v žrtve izstreljenih 25 nabojev, način umora pa kaže, da je šlo za profesionalno usmrtitev, saj je bila vsaka žrtev vsaj dvakrat ustreljena v glavo.

Policist nosi cvetje k hiši pokojnikov.
Policist nosi cvetje k hiši pokojnikov. FOTO: Reuters

Preverjajo tudi teorijo oboroženega ropa ali neuspele kraje avtomobila, a po prvih ugotovitvah je videti, da ni bilo nič ukradeno. Vrata avtomobila so bila zaklenjena, ko je na kraj prišel kolesar, ki je poklical policijo, in motor je bil prižgan.

Odgovorni so s teorijami o možnih motivih skopi, zanikali so le možnost obračuna med terorističnimi skupinami, saj naj družina ne bi bila povezana z nobenim od skrajnih gibanj ali terorističnih skupin.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prophet
10. 09. 2012 08.27
+7
Mosad -pozabili so omeniti da je delal za jedrski laboratorij in da je izdeloval pospeševalec. Po svetu umirajo iranski znanstveniki kot muhe ki imajo znanje o jedrski tehnologiji... Nekdo bo rekel da pa je on Iračan..res je,žal so šiiti zelo povezani z Iranom.
grdavs
10. 09. 2012 09.26
+9
Poglejte to neverjetno nakljucje: Ubiti kolesar, Sylvain Mollier, je bil jedrski metalurg, ki je delali za francosko jedrsko družbo Cezus - hcerinska druzba Areva. Cezus izdeluje jedrska goriva in ima tudi druge vloge v letalski in vesoljski industriji. Saad al Hilli je bil tudi delavec v vesoljskem inzeniringu. Torej, ne zdi se mi neumno povezati ubitega kolesarja in Saad al Hilli-ja, da sta se dogovorila za sestanek na odrocnem mestu in je pokol bil insceniran za oba!
peters72
10. 09. 2012 10.01
+3
edino to mi ni jasno, zakaj greš na tak sestanek s celo družino ??
ooo777
10. 09. 2012 07.12
+11
ja in potem dajo "volku" deklico saj to ni res ,
Tucci
10. 09. 2012 05.44
+44
Če bi se to zgodilo pri nas, bi bil primer takoj rešen. Streljal je pijan lovec iz sosednje hiše.
amarnat
10. 09. 2012 07.46
+6
Ja pri nas je tako: najprej veliko besed, kaj vse bodo naredili... potem gre pa vse skup lepo pod preprogo.
Rossi 46
10. 09. 2012 04.28
-3
iZGLEDA DA BODO MORALI POKLICATI ZASEDBO IZ FILMA ROŽNATI DIAMAN ALI BOLJE REČENO ZASEDBO IZ FILMA ROŽNATI PANTER,KJER IGRATA JEAN RENO IN STEVE MARTIN. NO MORDA PRIDE V UPOŠTEV TUDI MR.BEAN,KI PA JE KOLIKOR VEMO VSE STRANSKI. dovolj heca ali si kdo zamišlja kako je ubogima deklicama,ki sta preživeli.Ostala sta brez staršev zaradi dediščine svoje pokojne babice v kolikor se izkaže,da je res umor izvedel oz.naročil njun stric.
kalimeri
10. 09. 2012 02.08
+1
No preiskovalci se spodtikajo v " moram ga črtati iz svojega življenja" -a to še ne pomeni , da želiš nekoga pokončati. Človeka iz svojega življenja lahko črtaš tudi tako, da ga pozabiš, se ga izogibaš in nimaš z njim kontakotv. Sicer pa dediščina največkrat spre vse v družini. Hja tako je stari nočejo iz rok dat, pol pa ko umrejo ta mladim se vtrga....
ani911
10. 09. 2012 09.18
+4
visoki
09. 09. 2012 22.43
+13
so že vedeli,da francozi ne bodo nič rešili,zato so to naredili v franciji kot pri diani
maajde
09. 09. 2012 23.16
+16
Si kar predstavljam žandarja Cruchoja ali kaj je že bil v tistih dobrih francoskih filmih..... No resno, upam da jih bodo dobili in razrešili primer. Deklicama pa želim, da bi še kdaj mirno zaspali, čeprav to močno dvomim. Bogi.
blokbi
09. 09. 2012 20.22
+90
Če bi slovenci raziskovali ta primer, ne bi smeli pogledat v telefon, tako kot nismo smeli Baričeviču...
ODSLUŽILDOB
09. 09. 2012 20.30
+38
pa se vse ve tudi za kresalovo in senico pa vse skupi ne bo nič iz tega ZASTARANO
Mr.JanHara
09. 09. 2012 21.52
-5
Kaj se pa tako strašno ve? Daj malo napiši, da bomo vedeli tudi ostali. Samo ne nagladaj govoric. Napiši konkretno pravno stanje in postopke. P.S. Sliko Baričeviča imamo tako že vsi !
punca08
09. 09. 2012 19.55
+31
če bi bili naši policaji tako aktivni!
Follow me
09. 09. 2012 23.00
+11
Tudi naši bodo aktivni, bodo preverjali za pase če si privezan al ne, in če bodo napisali kazen to je samo zaradi varnosti, da nebi kdo mislil da je za filanje državne blagajne, ne ne to je zaradi varnosti.
dr.dare
09. 09. 2012 19.23
+18
On zanika... pismo razkriva.... ne pismo ne razkriva ničesar drugega kot njegovega mnenja...
vonKlinkerhoffen
09. 09. 2012 12.56
+28
Vsi vaši dosedanji članki so prepisani iz najbolj rumenih angleških medijev. Podatke si ti *novinarji* izmišljajo vsak dan sproti / valjda veste zakaj/, vi pa to interpretirate kot izsledke nevem kakšnih preiskav. Za primer: profesionalci ...en strel v glavo,,,drugič ,prof...dva strela v glavo,,,.. prof...7 letnica 4 streli, brutalno pretepena, a živa, profesionalci...zmanjkalo municije.Dajte se malo umirit, saj vas bomo vseeno prebirali.
Ramzess
09. 09. 2012 12.04
+4
Zadnji odstavek je zanimiv, na kakšni podlagi pa temelji ta njihova trditev, ...nekdo noče biti izpostavljen, denimo vladne službe, saj bi sicer morale dati svoje podatke, necenzurirane najbolje.
Ramzess
09. 09. 2012 12.03
-1
"Vrata avtomobila so bila zaklenjena, ko je na kraj prišel kolesar, ki je poklical policijo, in motor je bil prižgan." To ni smiselno, zakaj je bil zaklenjen, in kako je bil zaklenjen in se je zaklenil, zakaj je to sploh važno. Oni še vedno razpredajo o nekih teorijah, hkrati pa je glavni osumljenec brat umorjenega, kar jasno, ne glede na teorije, kaže kam merijo s preiskavo. Iščejo dokaze, ki ustrezajo tej teoriji, ...ostalih še preiskujejo, ...bodo pa jih po tem ko in če ta pade v vodo, ...če kaj veste kako pristojni razmišljajo (linearno) in delajo (isto), potem menda tudi razumete kako te zadeve gredo. Napaka je če dokaze prilagajajo teoriji (svojemu prepričanju, predpostavkam), in ne obratno.
car85
09. 09. 2012 21.05
+1
na sliki je BMW serije 5 in s tem pac ko odpeljes se avtomatsko vrata zaklenejo dokler ne ugasnes avto ali jih odpres s gumbom..
Mr.JanHara
09. 09. 2012 21.49
+4
No ja! Tudi pri mnogo skromnejših Opelčih se to dogaja, da ne bomo samo Bavarca hvalili.
Ramzess
09. 09. 2012 11.56
+5
Valjda so našli telefone, to je danes čisto običajna 'najdba' po neki nesreči, danes imamo že vsi telefone. Štiriletnice menda nista oba odpeljala domov, eden je menda ja ostal pri njeni sestri, če je že tam, saj je menda ne morejo pustiti same.
guava
09. 09. 2012 11.24
+6
umor kramberger iveka je narocil stab murgle ker ce bi imela desnica prste vmes bi kunstel mitja na svojem blogu vpil kdo je morilec.
jester1970
09. 09. 2012 13.30
+8
Z umorom Krambergerja so največ pridobili t.i. pomladniki. Krambergerjeva volilna baza je bila izrazito protikomunistična in kot taka je tudi ostala, le da je postala volilna baza za drugega.
hotchilipoper
09. 09. 2012 10.45
+48
Raje se vprašajmo kdo je naročil uboj Krambergerja
arto56
09. 09. 2012 11.18
+5
TRUMPP
09. 09. 2012 19.22
+6
brabusednet
09. 09. 2012 10.34
-10
Vprašanje,če ni to mogoče kaj na verski osnovi,muslimani so vsega zmožni.
ikoz
09. 09. 2012 10.34
-78
nobene škode en iračan pač manj
visoki
09. 09. 2012 22.40
-4
Mirkoca
09. 09. 2012 10.04
+6
zajcek-jansevik
09. 09. 2012 09.21
+14
pravi profesjonalni morilec zmanjka mu metkov in dve osebi pusti živi.... mater so to profesjonalci....
frnazzi
09. 09. 2012 09.34
-13
Birtija
09. 09. 2012 10.32
+14
zakaj pa minusi,sj ma čisto prav,profi killer,japajade
JezekTekaTeka44
09. 09. 2012 09.02
+28
Dejte raj turizem razvijat ne pa priseljevanje ...