Črna kronika

Nadzor smrti 19-letnika, ki se je utopil v Savi, ni pokazal nepravilnosti

Trbovlje, 11. 09. 2015 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti so v Trbovljah, kjer je v Savi utonil 19-letnik, ki je bežal pred policisti, policijska pooblastila izvedli zakonito in strokovno, je ugotovila komisija. Navedbe 20-letnika, da naj bi utrpel udarec, ko so ga policisti izsledili pa bo raziskalo specializirano državno tožilstvo.

Ljubljanski policisti so sporočili končne ugotovitve o dogodku, ki se je zgodil konec avgusta v Trbovljah, ko sta dva fanta skočila pred policisti v Savo, pri čemer je en priplaval na breg, drugega pa so nekaj dni pozneje našli utopljenega.

Kaj se je dogajalo?

Glede navedb 20-letnika, da naj bi utrpel udarec, ko so ga policisti izsledili pa je bila prijava odstopljena na Specializirano državno tožilstvo RS, Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. PU Ljubljana

Trboveljski policisti so po prijavi občana, da je opazil osebe, ki so se ob njegovem prihodu skrile za parkirana vozila, odšli do Železniške postaje Trbovlje. Ko so prišli tja, so začele osebe bežati. Kot so sporočili policisti, točnega vzroka bega ne morejo ugotoviti in potrditi, saj imajo nasprotujoči izjavi glede tega. Policista sta želela izvedeti identitete oseb, ki so zbežale, zato sta zaklicala: ''Stoj, policija, ustavi se!''.

29-letni Trboveljčan se je po nekaj metrih ustavil in počakal policiste, medtem ko sta 19- in 20-letna Trboveljčana stekla po tirih v smeri železniške postaje potem pa v smeri proti reki Savi. Tam sta se po strmem zaraščenem bregu spustila do gladine reke Save. Policisti so opazili, da je 20-letnik uspel preplavati reko, 19-letnika pa je tok reke odnašal tako, da ga policisti niso več videli.

19-letnik je utonil v Savi.
19-letnik je utonil v Savi. FOTO: Kanal A

20-letnika so nato policisti izsledili ob mostu čez reko Savo in mu tudi takoj na kraju ponudili zdravniško pomoč, ki pa jo je le-ta odklonil. Kot so zapisali policisti, je bil fant izčrpan in premočen.

Policisti so takoj aktivirali številne službe, ki so sodelovale v obširni iskalni akciji za 19-letnikom. Tega so po dveh dneh iskanja policisti mrtvega našli v reki Savi. Z ogledom kraja dogodka so ugotovili, da ni šlo za kaznivo dejanje ali nasilno smrt.

Na podlagi 39. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije smejo z ukazom policisti fizičnim in pravnim osebam ter državnim organom dati navodila in zahtevati od njih ravnanja ali opustitev ravnanj, da bi opravili zakonite policijske naloge, dolžnost oseb na katere se ukaz nanaša pa je, da sledijo navodilom in ukazom policistov. V konkretnem primeru bi to pomenilo, da se na pozivanje osebe ustavijo in sledijo navodilom policista. PU Ljubljana

Policisti so tudi sporočili, da pri pregledu območja Železniške postaje Trbovlje niso ugotovili, da bi bilo storjeno kaznivo dejanje (npr. vlom ali tatvina). Na parkirišču železniške postaje so odkrili parkirano osebno vozilo 29-letnika, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki ne pripadajo vozilu 29-letnika, zato so zoper njega podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja Zatajitve. 20-letnemu Trboveljčanu pa so policisti izdali plačilni nalog zaradi kršitve 1. odstavka 22. člena ZJRM-1.

Na PU Ljubljana ustanovljena komisija je preverila vsa dejstva in okoliščine uporabe policijskih pooblastil in postopkov policistov PP Trbovlje, ter ugotovila, da so policisti policijska pooblastila izvedli zakonito in strokovno.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni