Črna kronika

Se je policist skrival pred policisti?

Novo mesto, 09. 12. 2009 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
215

Policist, ki naj bi med vožnjo z zabave povzročil nesrečo, naj bi se z odhodom iz bolnišnice izognil alkotestu. Z odredbo za hišno preiskavo so ga iskali tudi na njegovem domu.

Mehanizmov za preprečitev ''zaščite kolega'' je na papirju precej: če je povzročitelj prometne nesreče uradna oseba, je vselej obveščeno Vrhovno državno tožilstvo. Vse morebitne sume kaznivih dejanj, ki naj bi jih storili policisti, obravnava skupina za pregon organiziranega kriminala. V hujših nesrečah se obvešča tudi preiskovalnega sodnika in tožilca. Če je povzročitelj policist, bi moral na kraj dogodka priti tudi policijski starešina. V tovrstnih primerih še direktorji policijskih uprav praviloma odredijo notranji nadzor, s katerim ovržejo ali potrdijo sume o pomoči med sodelavci.

Po hudi prometni nesreči pri Mačkovcu v Novem mestu, ki naj bi jo v soboto okoli 3.30 povzročil 53-letni policist, je generalni direktor policije Janko Goršek odredil strokovni nadzor nad delom Policijske uprave Novo mesto. Dogodka pred koncem nadzora ne more komentirati. V vsakem primeru pa obsoja kakršno koli nezakonito delovanje policistov.

Notranji nadzor poteka tudi na Policijski upravi Novo mesto, vodi ga direktor Anton Olaj, zadevo pa preverja tudi skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ker je domnevni povzročitelj uradna oseba. Več uradnega bo znanega po končanem nadzoru in preiskavi.

Ministrica Kresalova: Policist ravnal v nasprotju z vrednotami, za katere se zavzemam

Notranja ministrica Katarina Kresal je opozorila, da je ''policist ravnal v nasprotju z vsemi vrednotami, za katerem se v cestni varnosti zavzemam kot ministrica za notranje zadeve. Moral bi biti za zgled ljudem, pa je s svojim ravnanjem naredil ravno nasprotno in s tem tudi v veliki meri izničil prizadevanja preventivnih akcij, ki jih izvaja policija.'' Obvestili so jo, da so odredili nadzor tudi nad delom policistov, ki so izvajali postopek s policistom voznikom, ''z vidika zakonitosti in strokovnosti izvedbe. Poleg tega je policist osumljen storitve kaznivega dejanja in se zoper njega vodi predkazenski postopek. Glede na ugotovitve pa bo izveden tudi disciplinski postopek.''

Zdravstveno stranje nosečnice je stabilno

V nesreči je bila hudo poškodovana 27-letna nosečnica iz okolice Šmarjeških Toplic. Njeno stanje je stabilno, je za 24ur.com povedal strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto Josip Smodej. Več zaradi varovanja osebnih podatkov ni želel povedati. Nosečnica naj bi bila sicer pri zavesti.

(Pre)hitro odšel iz bolnišnice?

Policisti še nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi z ugotovitvami vseh okoliščin nesreče.

Neuradno naj bi se policist vračal s prednovoletne službene zabave. Alkotesta niso odredili na kraju, ker je bil poškodovan, prav tako mu v bolnišnici, kamor so ga prepeljali po nesreči, niso odvzeli krvi in drugih telesnih tekočin. Kmalu po oskrbi naj bi namreč zapustil bolnišnico, se zatekel neznano kam, v službo naj bi se javil šele v ponedeljek. Ni še znano, ali je danes na delovnem mestu.

Ob prometnih nesrečah lahko zdravnik kri odvzame samo po odredbi policije. Zdravstveno osebje takrat izpolni obrazec, policisti pa jim dajo zapečateno kanilo za odvzem. Odvzete telesne tekočine nato spet zapečatijo in pošljejo v za to posebej določene laboratorije v pregled. Ali so policisti z odredbo v soboto ponoči sploh prišli v bolnišnico, še ni znano.

Praviloma se pri hujših nesrečah vedno odredi strokovni pregled, ki pokaže, ali so bili udeleženci pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi. Zapleta se, ker je policist bolnišnico zapustil pred odredbo, zato verjetno ne bo moč šteti, da je odklonil preizkus alkoholiziranosti, po katerem sledi izrek 18 kazenskih točk, kar pomeni prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Skupino obvestili po uri in 10 minut

Iz skupine za pregon organiziranega kriminala so sporočili, da je bil dežurni policist specializiranega oddelka obveščen uro in 10 minut po nesreči. ''Takoj je odšel na kraj, da bi se udeležil ogleda, vendar je bil že zaključen, udeleženca prometne nesreče pa odpeljana v bolnišnico Novo mesto. Tudi udeleženi vozili sta že bili odstranjeni s kraja prometne nesreče.'' Ker povzročitelju niso odvzeli telesnih tekočin, ga je skušal dežurni policist najti. Ker ga ni bilo ne na kraju ne v bolnišnici, je od dežurnega preiskovalnega sodnika pridobil odredbo za hišno preiskavo, vendar povzročitelja na naslovu bivanja ni bilo.

Preiskovalno sodnico obvestili po uri in pol

Praviloma se preiskovalni sodnik udeleži ogleda kraja dogodka, torej tudi prometne nesreče, če gre za uradno osebo. Razlog, zakaj se sodnica ni udeležila ogleda, pa je v času, kdaj je bila o nesreči obveščena, saj je od nesreče do obvestila pretekla ura in pol. Tisti, ki vodi ogled (torej policisti, op. a.), se tudi odloči, kakšna preiskovalna dejanja bodo opravljena. Milojka Gutman

Na kraju nesreče tudi ni bilo preiskovalne sodnice. Predsednica okrožnega sodišča v Novem mestu Milojka Gutman je sporočila, da so dežurno preiskovalno sodnico obvestili ob 5.05. Pojasnjeno ji je bilo, da naj bi bil povzročitelj nesreče voznik, ki na kraju z alkotestom ni bil preizkušen, saj naj bi to storili v Splošni bolnišnici Novo mesto, kamor so ga prepeljali zaradi poškodb.

O prometni nesreči je bil že pred preiskovalno sodnico obveščen specializiran oddelek skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala v Ljubljani. ''Preiskovalna sodnica je bila tako o prometni nesreči obveščena po uri in pol ter ne takoj. Policisti so praktično že zaključevali z ogledom, ko je bila obveščena, zato tudi ni odšla na kraj dogodka in prevzela ogleda. Dopoldne je tudi odredila nujno preiskovalno dejanje na predlog skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala,'' je pojasnila Gutmanova.

Je bil policist vinjen?

Po prometni nesreči v bližini Mačkovca. Promet je bil zaprt v obe smeri več kot tri ure.
Po prometni nesreči v bližini Mačkovca. Promet je bil zaprt v obe smeri več kot tri ure. FOTO: GRC Novo mesto

Domnevni povzročitelj lahko izgubi službo. V vsakem primeru bo odgovarjal za povzročitev prometne nesreče s hudo telesno poškodbo iz malomarnosti, za kar je zagrožena globa ali triletna zaporna kazen. Če bi alkotest ali pregled dokazal, da je vozil pod vplivom alkohola, pa bi mu grozila še prepoved vožnje motornega vozila in pet let zapora.

Dokaz o natančni količini alkohola, ki ga je morda imel v krvi, je zamujen. Če je bil vinjen, lahko preiskovalcem povedo priče ali natakarji z zabave. Težava je, ker bi lahko bili njegovi sodelavci, če bi ga videli, da vinjen seda za volan, za nesrečo lahko soodgovorni in krivi, ker mu ne bi preprečili vožnje pod vplivom alkohola. Prav tako ne bodo znali povedati, koliko alkohola, če sploh, je imel domnevni povzročitelj v krvi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drPrdimir
29. 12. 2009 11.57
-1
Škoda da se nesreče dogajajo, resnično slabo- ampak najhuje je, ko se nesreče zgodijo, da ljudje, ki so plačani zatajijo in zavestno kršijo vse zakone, ki so bili sprejeti da ščitjo državo in njene državljane. Moje mnjenje: ta policist v tem dogodku ne bi smel biti obravnavan kot policist temveč kot povzročitelj oz. udeleženec nesreče ampak so policisti, ki so prispeli na kraj nesreče najprej pomagali njemu in ne noseči ženski (to dokazuje da ti ljudje niso psihično in moralno zdravi v glavi) saj po vseh pravilih življenja se najprej priskoči v pomoč noseči ženski. Kaj bi se morali ljudje vprašati? Bo ta oseba odgovarjala na sodišču in tudi bila kaznovana kot se šika ali bodo zatišal celotno zadevo. Novomeščani odprite oči in poglejte in videli boste. Če hočete resnično končati organizirani kriminal (in pobege s policijsko pomočjo s kraja nesreč) na dolenjski regiji boste morali aretirati vsaj pol novomeške policijske postaje vključno z vodstvom. Problem rešen. Kako so ga pretihotapili na hrvaško se je treba vprašati, verjetno po "balkanski poti" kjer se tudi prevažajo orožje, droga in ljudje. razmislite kdo vas čuva in če je vaša družina varna.
cvicek01
18. 12. 2009 08.36
-1
Kadj je pa še vrana vrani izkljuvala oči???? Ne ga srat....
titopartija
10. 12. 2009 18.43
.... policisti pa jim dajo zapečateno kanilo za odvzem .... a se ne reče pravilno VENILA?
picajzel
10. 12. 2009 13.40
In kje so bile tiste težke poškodbe - ni dihal, da bi pihnil v frulico in mu ni tekla kri po žilah, da bi mu jo lahko vzeli... Pa kaj mislijo, da smo vsi bloooond???? Upam, da sta bodoča mamica in njen otrok izven življenjske nevarnosti...
dr.shkrampla
10. 12. 2009 13.29
"Po hudi prometni nesreči pri Mačkovcu v Novem mestu..." Mački, maćki vsepovsod.
gesin
10. 12. 2009 13.24
gesin
10. 12. 2009 13.21
zloraba položaja ni uporaba ampak pokvarjenost
mucaMarty
10. 12. 2009 12.52
Veš "demanti" že vse prav da pišeš o tem policaju vse najlepše in da ga poznaš. da je delaven, da ga pozna vsa Slovenija, pa vendar pada sum, zato ker je običajen postopek, ko te policija ustavi, PIHANJE, tukaj pa so zavili vse v meglo in stavim da ga samo zagovarjate, kar pri nas in naši policiji ni nič nenavadnega.
korosec_SLO
10. 12. 2009 12.19
-1
Pogrešanega 50-letnika so potapljači našli mrtvega v Dravi. Moški je s travnate površine z vozilom zdrsnil v vodo in se utopil. Reka Drava 50-letnik je z vozilom zdrsnil v vodo. Policisti na območju Policijske uprave Slovenj Gradec so v obsežni iskalni akciji, v kateri so sodelovali še gasilci, lovci, potapljači in sorodniki, našli pogrešanega občana iz Radelj ob Dravi. V petek so bili policisti obveščeni, da je 50-letni moški iz Radelj ob Dravi pogrešan. V iskalni akciji je bil ob 19.40 pogrešani najden v osebnem avtomobilu v strugi reke Drave na območju Sv. Vida nad Vuzenico. Potapljači so ga našli v vodi. Kriminalisti so z ogledom in zbranimi obvestili ugotovili, da je pogrešani s travnate površine ob obrežju reke Drave z vozilom zdrsnil v vodo in se utopil. O vseh zbranih ugotovitvah bodo kriminalisti obvestili okrožno državno tožilstvo. http://24ur.com/novice/crna-kronika/z-... tem linku,,,bil je policaj pijan do nezavesti,niti z besedico ni napisano da je bil usluzbenec na PU SG,,se lahko sprasujemo ZAKAJ tony_abcde podpisem
tony_abcde@yahoo.com
10. 12. 2009 10.59
Uradni odgovor PU NM je bil, da niso mogli preveriti stanje alkoholiziranosti zaradi težkih poškodb. Bolj bedaste laži si nebi mogli izmisliti. Če bi bil težko poškodovan bi zdaj ležal na intenzivni negi že peti dan. Težko poškodovani kolega Branko Drkušič je lepo odkorakal še isto noč iz bolnišnice in izginil na treznenje, v ponedeljek pa prišel nazaj. Me prav zanima kaj bosta naredila ministrica Katarina Kresal in minister Aleš Zalar. To kar so naredili kolegi policisti je kriminalno dejanje se pravi zakrivanje oz. uničenje dokazov. Za to dejanje bi morali po kratkem postopku leteti iz službe in kazensko odgovarjati. Vse kar je manj od tega je samo še en dokaz, da živimo v državi kjer so vrednote korupcija, kriminal, klientelizem in nepotizem.
Slovencek1
10. 12. 2009 10.56
demanti10.12.2009, 08:50-2 VTEM POSTU PIŠEŠ SAME NEUMNOSTI. Če biimel povzročitelj čisto vest in če bi bil zares policaj od glave do pete, bi opozoril kolege, da mora dahniti v frulico ker morajo zapisati v zapisnik, da ni bil vinjen. S tem bi mu prihranili vse muke javnega linča...tako si jih je sam obesil okrog vratu in prav je da zlobneža brezvestnega doletiu najhujša mogoča kazen!
Slovencek1
10. 12. 2009 10.53
demanti ISTI STE K POKVARJENA DOHTARSKA BANDA TUDI PRI NEKREPU NISO ZAKRIVILI NAPAKE KAJNE ČEPRAV 19 UR NISO REAGIRALI. PRAV TAKO PA JE KOT PRAVIŠ PRI VAS-TAJNO DELO...NE SERI...........KLASIČNO PIJANČEVANJE, PO KONCU PA TRAGIČNA NESREČA (NOSEČNICO JE RAZBIL BUXALO JEDNO) KAJ VAM NI JASNO??? POKVARJENI STE DO AMENA!
santamaura
10. 12. 2009 10.43
Nekje sem prebral, da je povzročitelj nesreče odlikovani kriminalist. Če je pošten, bo sam povedal koliko je spil in se po zakonu odrekel veljavnosti vozniškega dovoljenja. Če pa ni pošten, pa naj vrne vsaj odlikovanje
Tone Strahan
10. 12. 2009 10.00
vse se bo dokazalo na sodišču
Slovencek1
10. 12. 2009 09.36
plomba3 TI SI POLICAJ, ČE ŽE NE PO POKLICU PA ZAGOTOVO PO VIŠINI INTILIGENČNEGA KVOCIENTA! DEJ SI PREBER SVPOJE KOMENTARJE. POLICAJ MA DA JE POLICAJ 365 DNI V LETU 24 UR NA DAN IN PIKA. (TO SEVEDA NE POMENI DA MORA IZVEN SVOJEGA DELOVNEGA ČASA USMERJAT PROMET-MORA PA ŽIVETI IN RAZMIŠLJATI TER SE OBNAŠATI TAKO)
Slovencek1
10. 12. 2009 09.30
itak se ti zajedalci ne bod spomnili ničesar, mater. Zadnjič pa me je tip masiral, ker sem sam ustavil pri kontroli ob cesti in opozoril na voznika z neizpravnim vozilom.Katastrofa!Aroganca na višku, takega niti cest ne bi dal pometat kaj šele nadzorovati...
picajzel
10. 12. 2009 09.22
Zanima me kaj ima alkotest, ki bi ga opravili na kraju nesreče opraviti s tajno nalogo - ali je tudi kriminalistov izdihani zrak del tajne naloge...Kot je razvidno tudi novinarji niso iskali "zgubljenega" povzročitelja nesreče ampak dežurni policist... Hudo je, ko se zgodi nesreča, verjamem, da tudi za povzročitelja, ki je lahko bil res ob nepravem času na nepravem kraju ...kdo pa nas navadne smrtnike upošteva, ko smo "ob nepravem času na nepravem kraju???????????????
Tone Strahan
10. 12. 2009 08.50
z takimi ugibanji, ki se jih lajčna javnost postavlja, se sprašuje in namiguje, so res irelivantne za javnost, zato kjer se pravi dogodek ne pozna, kjer javnost smo mi in potem ugibamo in verjamemo vsem natovcevanjem s strani nakaterih novinarjev.Če je gasilec potrdil, da je bil policist v avtu je potem to samo znak, da je policist ostal v vozilu in deloval zakonito in je verjetno on sam poklical reševalno vozilo na 112 in na policijsko postajo, dokler niso prišli reševalci in gasilci je bil v vozilu. Da se je to začelo reševati, kar se je rešiti še dalo.
gospakatja
10. 12. 2009 08.30
policija je skrbno preučevala samo sebe in po tehtnem premisleku ugotovila, da je nedolžna! kako nenavadno!!!
ejga
10. 12. 2009 08.30
demanti zakaj tako skrivnostno? Tudi če je ne vem recimo policist s tajnimi nalogami, ko so prišli policisti je bil lahko vedno pod njihovim nadzorstvom, da ne bi delal "neumnosti" zaradi šoka, "če sem prav prebral je gasilce pričakal v svojem vozilu", enostavno bi ostal v policijskem vozilu