Črna kronika

Preiskava o Teš 6: Kotar še vedno v tujini, policisti preiskali njegovo hišo

Ljubljana, 13. 06. 2012 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti so 32 ur so zaman čakali na Petra Kotarja, osumljenega, da je pri poslu med Termoelektrarno Šoštanj in francoskim Alstomom prejel tri milijone evrov podkupnine. Kotar je še vedno v tujini, njegovo hišo v Rožni dolini pa jim je odprl njegov odvetnik.

Ali policisti po štirih letih pričakujejo preveč od dokaznega materiala, ki so ga zasegli v Kotarjevi hiši?
Ali policisti po štirih letih pričakujejo preveč od dokaznega materiala, ki so ga zasegli v Kotarjevi hiši? FOTO: POP TV

Danes so potekale še tri hišne preiskave v povezavi z gradnjo bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj. S hišnimi preiskavami so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) skupaj s kriminalisti celjske in novomeške policijske uprave začeli včeraj. Iščejo pa predvsem dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, in sicer natančneje za kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic, katerih storitve je osumljenih več pravnih in fizičnih oseb.

Policija sumi, da je odgovorna oseba naročnika od leta 2006 do 2008 na sporen način sprejela več poslovnih odločitev ter v sredini leta 2008 sklenila z dobaviteljem iz Francije pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme v skupni vrednosti več kot 650 milijonov evrov. V istem obdobju je dobavitelj iz Francije prek povezane družbe iz Švice z gospodarsko družbo z območja Ljubljane sklenil svetovalne pogodbe v skupni vrednosti več milijonov evrov. "Družbo iz Ljubljane sumimo, da je poslovno povezana z naročnikom ter da so družba ali njene povezane družbe ali posamezniki aktivno sodelovali pri izbiri dobavitelja tehnološke opreme iz Francije," so sporočili s policije, kjer sumijo tudi, da so sporne svetovalne pogodbe navidezne in posledica odločitve o izbiri dobavitelja iz Francije.

Policija torej sumi, da so s protipravnim ravnanjem osumljene osebe v gospodarski družbi z območja Ljubljane pridobile protipravno premoženjsko korist v vrednosti več milijonov evrov in za isti znesek oškodovale gospodarsko družbo z območja Šoštanja.

Kotar naj bi doslej prejel okoli 100.000 evrov

Včeraj so kriminalisti obiskali nekdanjega prvega moža Teša Uroša Rotnika, ki naj bi ga sumili, da je podpisal škodljivo pogodbo z dobaviteljem opreme Alstomom. Kriminalisti naj bi obiskali nekdanjega vodjo projekta Teš 6 Bojana Brešarja in Petra Kotarja. Policisti po poročanju 24UR iščejo dokaze o poslih med Alstomom, glavnim dobaviteljem tehnološke opreme za Teš 6,  in Kotarjem. Po njihovih informacijah naj bi Kotar dobil okoli 3 milijone evrov provizije ob uspešnosti posla. Doslej naj bi tako prejel okoli 100 tisoč evrov, saj naj bi bili dogovorjeni, da dobiva denar, ko Teš plača Alstomu.

Po dolgotrajnem čakanju je vrata Kotarjeve hiše v Rožni dolini v Ljubljani policistom odprl njegov odvetnik Boris Marčič, ki je med drugim tudi zagovornik Jožeta Zagožna v primeru Patria. Zagožen pa je, kot je javnost verjetno seznanjena, nekdanji direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki je po mnenju kritikov parafiral škodljivo pogodbo s francoskim Alstomom. V dobri uri so brskanje zaključili, odnesli pa naj bi le nekaj dokumentov in USB ključev. V oddaji 24UR OB ENIH so poročali, da naj bi iskali dokaze, ki bi potrdili sum, da je Kotar prejel provizijo oziroma podkupnino.

Zelo verjetno pa bodo preiskali tudi Kotarjevi podjetji CEE in SOL Intercontinental. Podjetje CEE naj bi sodelovalo pri izdelavi investicijske dokumentacije za gradnjo šestega bloka, v minulih letih pa je kot posrednik posloval z najmanj dvema podjetjema iz koncerna Alstom, ki so ga v Teš pred dvema letoma izbrali za dobavitelja skoraj 700 milijonov evrov vredne tehnološke opreme za novi blok. Prek SOL Intercontinental pa je imel Kotar ekskluzivno pogodbo s hrvaško podružnico Alstoma.

Rotnik je danes še enkrat ponovil, da o provizijah ne ve ničesar, bolj jasno sliko pa naj bi si kriminalisti po njegovem ustvarili, ko bodo pregledali papirje, ki so mu jih zasegli včeraj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
18. 06. 2012 07.57
Pred meseci pa je Svetovna banka kaznovala Alstom - februarja je dve njegovih hčerinski družbi, Alstom Hydro France in Alstom Network Schweiz, uvrstila na svojo črno listo, s čimer jima za tri leta prepovedala sodelovanje na razpisih, ki jih financira katera izmed njenih bank (npr. Evropska banka za obnovo in razvoj ali Evropska investicijska banka) ali bank, ki so se pridružile projektu (Azijska banka za razvoj, Medameriška razvojna banka). Počasi ne gre več z metodo desnih in levih lobijev, ker so že čisto prepleteni, nimamo več en vernikov ne komunsitov, edini mamon je denar! In umetnsot seveda, če ej Cekuta zraven!
osamosvojitelj
14. 06. 2012 13.37
+2
Ponovno HSE in Zagožen!!!Pa kje ta človek ni imel prstov in malhe zraven????
CRNALUKNJA
14. 06. 2012 11.56
+3
Kaj zdaj? verjetno sledi zbiranje dokazov,počasna sodišča,preizkave in razne p... m....... . na kraju od tega ne bo nič,kot z šrotom,bavčarjem,tovšakovo,črnigojom,mojo malenkostjo....itd! Dokazi so že če so jahte,dragi avtomobili,luksuzne hiše v njegovem (Kotarjevem)lastništvu. Vse je potrebno zapleniti,potem sodišče na dela svoje in če se dokaže da je nedolžen mu vrniti vse a dvoumim v nedolžnost .
Jaka Planinc
14. 06. 2012 10.08
+2
TO JE NASLEDSTVO ,KO JE BILO VSE NAŠE. Maršal Tito je rekel,: SNADŽI SE, ,SAMO PAZI SE.!! TI PTIČI SO NAJBRŽ TUDI MARŠALOVE SORTE IN NE BODO PUŠČALI SLEDI ZA SABO. Zelo uspešen poslovnež,STARE ŠOLE.(KOMUNAJZARSKE) Smrt PRAŠIČEM nam pa KLOBASE.
Manu Cocker
14. 06. 2012 07.34
+3
Kdaj bvomo zaceli streljati te kriminalce od majerja naprej ..................
HooplaToopla
13. 06. 2012 23.47
+5
Takole čez palec bi rekel, da tip ni take sorte, da bi po hiši puščal naokrog ležati dokaze o svoji koruptivnosti. Tule bo potrebno malce več strokovnega dela, ki ga sama policija ne bo zmogla. Problem je pa v tem, da so to že lopovščine na takem nivoju, da bi z njim vred potonilo še precej slovenskih oblastnikov in drugih vplivnežev. Največ kar se lahko nadejamo, je torej pogojna obsodba kakšnega referenta iz TEŠ. Sicer pa celotna zadeva lepo pokaže, zakaj Slovenija propada. Tip je dobil tri milijone, škode bo pa zato za 300 milijonov. Že trideset let celoten sistem temelji na tem. Za vsak evro, ki ga ukradejo, naredijo dodatne škode za 10 do sto evrov. Pri cestah, vojski in energetiki je to razmerje višje, pri drugih "manj pomembnih zadevah", kot sta kultura in šolstvo pa nižje. Povsem čistega posla pa tam, kjer je bil v igri državni (naš) denar, verjetno ne bi bilo mogoče najti. Niti enega. In to se bo nadaljevalo z nezmanjšano intenzivnostjo. Vse dokler bodo sto tisoči Slovencev pripravljeni svoj glas oddati izpričanim kriminalcem. Češ, toliko je že nakradel, da gotovo nekaj mora biti v njem. Mogoče se bo še za nas tako potrudil, sedaj ko ima zase že dovolj. Bolje takega, ki že ima, kot nekoga novega, ki bo moral vse od začetka.
tony_abcde@yahoo.com
13. 06. 2012 20.36
+5
Slovenija je res pravi podalpski raj za kriminalce in korupcijo
goliinbosi
13. 06. 2012 19.07
+2
Tale Kotar je isti, kot Bruce Willis.
Googlebot
13. 06. 2012 18.48
+5
Na Ciper je šel na dopust! Tako da ga zastojn čakate pred hišo.
tirolec
13. 06. 2012 18.48
+9
Kotar je bolj zaščiten kot kočevski medved...., do sedaj se je še vedno zmotovilil iz vseh "nezgod"....,saj pri nas je znano, da roka - roko umije - obe pa obraz....isto velja v zadevi Zagožna in podobnih...osebkov...., ki so v ospredju in ozadju....! Hudo, da se vsem davkoplačevalcem zdi normalno, kako nas eni ta isti žejne peljejo čez vodo...tudi za TEŠ 6!
osamosvojitelj
14. 06. 2012 13.39
No, saj tudi Zagožnu in njegovim partijskim voditeljem zaenkrat uspeva, da se "zmotovilijo iz vseh nezgod"!!
WikiX
13. 06. 2012 15.11
-4
Zakaj vprašanje TEŠ6 ne gre na referendum? Dvomim, da Slovenija potrebuje toliko elektrike, čebi jo, bi država vsem državljanom zagotavljala nemoteno preskrbo z električno energijo. Torej so dvigovali cene predvsem zato, ker lahko, pod izgovorom, da morajo biti primerljive s tujino, kjer praviloma zaslužijo tudi 3 x več in imajo višje socialne standarde, ne da bi kdaj imeli komunizem in dobavitelji niso bili nikoli nacionalna podjetja. Če res potrebujemo več energije za samopreskrbo revnih državljanov, zakaj niso teh milijard prerazporedili v druge naravne, obnovljive vire, zakaj še nimamo verige hidroelektrarn, kjer je edini strošek vzdrževanje, ker če gre za potrebe privatizirane industrije, zakaj si Velenjskega Moridorja ne postavijo sami, s privatnim denarjem? Nič ni tako, kot se zdi, elektro je navadna mafija, še en represivni organ države oziroma družbene samozaščite, s katerim kontrolirajo neprilagojeno prebivalstvo, kot še marsikaj, pa vendar se še naprej menimo, koliko pa lahko legalno pokradejo, v katerih okvirih lahko še naprej lažejo, kot da narod sploh ne bi imel nobenega odnosa do nujnih virov preživetja in do investicij (kreditov) nacionalnega pomena. Po eni strani bi radi razlastninili in se znebili tajkunov, po drugi strani jim zagotavljamo preživetje in to še na stoletja, državni mafiji bomo lahko še hvaležni, če nas ne bo večine skurila v plavžih, ki bodo poganjali zahojeno termoelektrarno. Ne rabimo nove termoelektrarne, rabimo poceni elektriko, za vse državljane!
Rde?iAlarm
13. 06. 2012 15.19
+8
seveda rabimo termoelektrarno pa še kakšno jedrsko povrhu kako boš pa klaftral po compi brez elektrike ker na luft zankrat še ne delajo. tako da ni problem elektrarna da ali ne vprašanje je samo po kakšni ceni se zgradijo
AndroID.si
13. 06. 2012 15.28
+8
WikiX teb bi elektriko od TEŠa izklupu pa ti delej na računalniku ko bo suša ali ko ni sonca!
YONSON
13. 06. 2012 17.43
+0
WikiX Zelo dober komentar , koln je koln (koliko energije porabimo da je pripravljen za vžig) smadi da ga čutiš v grlu . Nova tehnologija je dandanes zelo razvita v pridobivanju električne, toplotne energije , vedar nam IQ rdečih to ne dpusti.
WikiX
13. 06. 2012 18.07
+2
Rdeči radi vidijo velike pokončne faluse, ti so zanje simbol napredka in blagostanja družbe, tudi če nas vse skurijo v plavžih. jozabroza, AndroID.si, danes je Slovencev enako število kot včeraj, ko smo imeli doma še veliko bolj potratne električne naprave, da industrije ne omenjam, torej bi morali že obstoječi viri zagotavljati viške in tudi jih, vendar tu nastopi naš paradoks. Sloveniji primanjkuje elektrike, vedno, ker mora izpolnjevati dobavne pogoje za tisto, ki jo po višji ceni prodajajo tujini. Dvomim, da večina dojame vso razsežnost in čisto zlobo te lažnjive ekonomije, očitno še niso vsem odstranili števcev, zaradi preplačane, a z zaostankom poračunane elektrike oziroma kakršen razlog že potrebuje družbena samozaščita. Obstajajo obnovljivi viri energije, kot je pritisk vode, sevanje sonca ali veter ter NEobnovljivi viri, ki se nikoli ne povrnejo nazaj, ko jih enkrat skuriš, povrh tega je takšna toplota izjemno slab izkoristek. Ne potrebujemo nove generacije rudarjev, javnost mora izvedeti tudi, kakšne posle so se šli s Hrvati, potem ko so nas ti tožarili že zaradi jedrske elektrarne, za katero nekateri še vedno menijo, da je polovica njihova. Mimogrede, tudi jedrska elektrarna je (zaenkrat) neobnovljiv vir energije, vendar je pri uranu izkoristek bistveno, neprimerno večji, zakaj niso vlagali raje v to?
tinetone
13. 06. 2012 15.01
+3
zdej ko ve ga itak nebo nazaj...
Prophet
13. 06. 2012 14.45
+1
Preiskava je maža za javnost,to je indikator da bodo kmalu sprejeli poroštvo še psi ne bevskajo karavana že potuje dalje..nobenega epiloga miliarde v zrak itd..
Rde?iAlarm
13. 06. 2012 13.46
+22
seveda nadzorjujejo da ne bi kotar kaj nazaj prinesel 24 kur to ni nobena novica za njega se ve že nekaj let država ne bo proti njemu nič ukrepala ker so vsi iz istega legla
BUONGIORNO
13. 06. 2012 14.44
+5
To je leglo goljufov in tatov, ki že dve desetletji plenijo davkoplačevalski denar!!
Foen
13. 06. 2012 13.12
+29
VIŠEK SKORUMPIRANOSTI TE DRŽAVE PREDSTAVLJA NEIZPODBITNO DEJSTVO, DA NEKDO NAMESTO DA BI PREISKOVAL STRAN OD OČI JAVNOSTI IN OB UPORABI ELEMENTA PRESENEČENJA PREISKOVANCA, NAJPREJ OBVESTI MEDIJE DA HIŠNA PREISKAVA SPLOH BO. PA SE SPLOH KDO ZAVEDA KAJ TO POMENI? IN TO VEDO VSE TELEVIZIJSKE HIŠE, NE NPR. ZGOLJ ENA PO NEKI VEZAH IN POZNANSTVIH. TA DRŽAVA JE V FAZI NAJVIŠJE DRŽAVNE KORUPCIJE IN KLIENTELIZMA, DA ORGAN PREGONA KLIČE MEDIJE DA BO ŠEL V PREISKAVO NEKOGA? HALOOOOOOOOOOO? NAJ JE NEKDO KRIV ALI NE, ZARADI TAKEGA RAVNANJA KI RUŠI UČINKOVITOST PREISKAVE BI MORALI V ZAPOR VSI KI IZDAJAJO KAKŠNEKOLI PODATKE O NAMERAVANIH PREISKAVAH, zaradi objektivne odgovornosti tudi vrh policije. BOLANO.
BUONGIORNO
13. 06. 2012 14.48
+6
Se v celoti strinjam, najprej, sploh ko se začne nekaj preiskava na domu, že prej vsi mediji pišejo o tem!! Tudi v tem primeru, pišejo, kako ga čakajo doma, in kako se bo preizkava začela, ko se vrne!! Seveda je nekdo pri njemu doma in glede na videno in slišano, je verjetno že vse tisto, ki bi kaj dokazovalo, v kar verjamejo kriminalisti, že bilo varno pospravljeno!!
Foen
13. 06. 2012 15.02
+4
burleskno. groteskno. vrh policije, pravosodnega ministrstva, vlade in TOŽILSTVA, ki ne preganja takih dejanj bi moral nemudoma leteti.
Foen
13. 06. 2012 15.03
+8
rotnik v tujini, njegova mamca pa z dokumenti, katere ji po telefonu sporoča, podkurja peč za potico pečt. ko bo potica gotova, tudi dokazov ne bo več.
Libra77
13. 06. 2012 12.49
+29
Zanimivo je gledati te lepe hišice z mislimi : Kaj od tega sem mu kupil jaz preko davčnega odtrgljaja.
Tonček Balonček
13. 06. 2012 12.32
+3
NAs nas že enkrat nehajo utrujati s temis mešnimi preiskavami in prisluškovanji! Pri oklepnikih so čakali 4 leta, das e vsi zapisi GSM izbišejo, vs ese je založilo, na koncu seveda ni dokazov in preostane le še tarzlaga, d agre za zaroto, enako bo pri temu TEŠ-u VI. Važno ej, d avsk ponedeljek vržejo ven kakšno brezzvezno afero o parcelah, gradbenih dovoljenjih in podobno, višek vsega ej, če ima kdo bančni račun na Cipru ali v Liechtebnsteinu, jaz ga ima mtudi v tujini, pa saj smo v Uniji!! Otročarije, nič ne mo., to ilijardo bomos eceda požrlli in plačali! Čudims e, da merklova tega Iveka sploh še gleda, zakaj s emi je Siemens tako zameril, a se niso dovolj prilagodili slovenskim poslovnim običajem, so evdeli, d abo izhubil volitve, niso pa vedeli, da bo po anslednjih spet galvni? Kdor prej pride, prej melje.
Saloreich
13. 06. 2012 12.39
+5
Saj imaš lahko račun v tujini, problem je utaja davkov in prelivanje davkoplačevalskega denarja v te oaze s pomočjo slamnatih podjetij, mešetarjenji z zemljišči in raznimi gradbenimi posli kjer delavci, podizvajalci niso plačani... Tu zadaj pa je cela mafija od Balkanskega bojevnika do Karnerjevih.
mamaMilka
13. 06. 2012 13.01
+11
ah Tonček, sej se več al manj strinjam s tabo, ampak dej mal preber , preden pošlješ.....tole tvoje skropucalo je res težko brat...
kratko in jasno
13. 06. 2012 12.14
+16
Fenomen zgodbe oz drugih podobnih zgodbic je seveda to, da naši vrli policajčki, po storitvi kaznivega dejanja počakajo vsaj leto ali dve in ŠELE NATO se grejo hišno preiskavo hehe ne vem no, ali se to samo meni zdi tragi komično: PA KERA B.U.D.A.L.A BO HRANILA dokaze zoper sebe pri sebi doma dve leti in čakala policijo ???!!!!
Saloreich
13. 06. 2012 12.51
+6
No ja, 3 leta so pač delali po navodilih Kresalke :)
caspera
13. 06. 2012 15.32
+5
Zadnjih 20 let niso nikoli hitreje delali, še preiskovali niso take zadeve. Torej ti meniš, da je Kresalka sprožila te preiskave. Meni je vseeno, kdo. Itak je prepozno.
Saloreich
13. 06. 2012 11.56
+5
Spet so se opasli!!
.MOSSAD.
13. 06. 2012 11.53
+9
Pero ma pa lepo hišo...lepo hišo Pero ma....trallalalalalalalala Še lepšo hišo Drago I. & Janez Z....imata...tralalalalala
JezekTekaTeka38
13. 06. 2012 12.00
+5
... hopsasa ... jest mam pa še lepšo ... sam je nažalost na pošten način zaslužena ... pa to ...
Saloreich
13. 06. 2012 12.00
+6
Ja, samo Pero je še nima v Murglah tako kot Drago in Janez !!
olyca
14. 06. 2012 14.43
A vse barabe dobijo parcele v Murglah, aja ?