Črna kronika

Green Dragons: Incidenta ni bilo

Maribor, 09. 08. 2009 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborski policisti so vlak z navijači Olimpije napotili nazaj domov, ker naj bi ga poškodovali in se pretepali med seboj. Green Dragonsi to zanikajo in pravijo, da incidenta ni bilo.

V mariborskem Ljudskem vrtu sta se včeraj na nogometni tekmi prve lige srečala večna tekmeca Maribor in Olimpija. Tekmo si je po poročanju policije ogledalo okoli 6000 obiskovalcev, med katerimi pa ni bilo približno 200 navijačev Olimpije.

Navijači na tekmi v Ljudskem vrtu
Navijači na tekmi v Ljudskem vrtu FOTO: Jani Dolinšek

Kot so sporočili iz PU Maribor, se je iz Ljubljane z vlakom okoli 16.30 proti Mariboru odpravilo približno 200 navijačev Green Dragons, ki jih je spremljala posebna policijska enota. Takoj ko je vlak zapustil železniško postajo v Celju, so navijači aktivirali ročno zavoro, zaradi česar se je vlak ustavil. Nato pa so začeli z vandalizmom (metali so pirotehnične izdelke) in se pretepali med seboj. Poškodovali so tudi vlakovno kompozicijo.

Policisti so vlak na železniški postaji Tezno v Mariboru zato zadržali in posameznike, ki so kršili javni red, identificirali. Ugotovili so, da je šlo za navijače, ki so bili namenjeni na ogled nogometne tekme, med potjo pa so storili več prekrškov. Ker so policisti pričakovali, da bodo navijači svoje početje nadaljevali tudi na stadionu, so jim prepovedali dostop do stadiona in vlak napotili nazaj v Ljubljano.

Policisti so pridržali 15 kršiteljev, med njimi dva mladoletna. Kršiteljem bodo izdali plačilni nalog, zoper mladoletnika pa bodo podali obdolžilni predlog.

Navijači na tekmi
Navijači na tekmi FOTO: Jani Dolinšek

Policisti so med opravljanjem svojih nalog našli 22 kosov pirotehničnih izdelkov, predvsem bakel in petard. Pri tem so bile lažje ranjene štiri osebe, ki pa so zdravniško pomoč odklonile, in en policist.

Čeprav so okoli 200 navijačem prepovedali dostop do stadiona, so policisti tudi tam imeli veliko dela. Obravnavali so kršitev javnega reda (sežiganje dresa in prižiganje bakle) in sum storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari (zažgani stoli). V zvezi s tem so prijeli mladoletnega kršitelja, zoper katerega bodo podali obdolžilni predlog.

Green Dragons: Incidenta ni bilo

Kot je za 24ur.com povedal predstavnik Green Dragonsov Danijel Komič - Koma, kaj takega še ni doživel. ''Tako brutalnost, surovost, nespoštovanje človekov pravic. Incidenta, o katerem policija govori, ni bilo. Kakor mi je znano, tudi noben policist ni poškodovan.'' Kot je še povedal, se bodo zdaj obrnili na ''višje inštance''. ''Pogovorili se bomo z odvetniki, zahtevali bomo izredni nadzor nad delovanjem policistov iz Maribora.'' Ob tem je poudaril, da je bila policijska enota iz Ljubljane, ki jih je spremljala, korektna.

''Mariborčani so sami potrdili, da Ljubljančanov na stadion ne bodo spustili. Policisti so bili mariborski navijači, zato bomo šli do varuhinje človekovih pravic, saj ne mislimo sponzorirati tako fizičnega kot psihičnega nasilja nad nami,'' je sklenil.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3