Črna kronika

FOTO in VIDEO: V hudi nesreči umrla družina romunskega tožilca, svojci, sosedje in sodelavci so pretreseni

Ljubljana, 14. 07. 2015 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./U.Z.
Komentarji
0

Voznika cisterne, ki je bila vpletena v tragično prometno nesrečo na primorski avtocesti, še niso našli, policisti so razširili iskalno akcijo. Pozivajo ga, naj se čim prej sam javi, saj mu bodo v prvi vrsti nudili pomoč. V nesreči je sicer umrla družina romunskega tožilca, tudi petletni deček. Svojci, sodelavci in sosedje so pretreseni.

Več videovsebin
  • Refik Hodžič o tem, kako se je zgodila nesreča
    01:00
    Refik Hodžič o tem, kako se je zgodila nesreča
  • O iskalni akciji
    01:05
    O iskalni akciji
  • Poziv vozniku, naj se javi
    00:29
    Poziv vozniku, naj se javi
  • Ustavljanje na počasnem pasu je prepovedano
    00:34
    Ustavljanje na počasnem pasu je prepovedano
  • Hodžič o varnem ustavljanju
    01:13
    Hodžič o varnem ustavljanju
  • Iskalna akcija se nadaljuje
    00:53
    Iskalna akcija se nadaljuje
  • Odstranjevanje posledic hude nesreče na primorki
    00:15
    Odstranjevanje posledic hude nesreče na primorki
  • Iz 24UR ZVEČER: Voznik cisterne nedosegljiv tudi za delodajalca
    01:44
    Iz 24UR ZVEČER: Voznik cisterne nedosegljiv tudi za delodajalca
  • Iz SVETA: Znane okoliščine nesreče
    01:11
    Iz SVETA: Znane okoliščine nesreče
  • Iz SVETA: Voznika pozivajo, naj se javi
    02:01
    Iz SVETA: Voznika pozivajo, naj se javi
  • Iz SVETA: Ko človek vidi nekaj tako travmatičnega ...
    01:57
    Iz SVETA: Ko človek vidi nekaj tako travmatičnega ...
  • Iz 24UR: Silovito trčenje brez zaviranja
    02:20
    Iz 24UR: Silovito trčenje brez zaviranja
  • Iz 24UR: Voznika cisterne še iščejo
    01:00
    Iz 24UR: Voznika cisterne še iščejo
  • Iz 24UR: Pogrešani voznik se za zdaj ni javil še nikomur
    01:58
    Iz 24UR: Pogrešani voznik se za zdaj ni javil še nikomur
  • Iz 24UR: Umrla romunska družina
    02:01
    Iz 24UR: Umrla romunska družina
  • Iz 24UR: Kaj storiti ob čakanju na avtocesti?
    02:12
    Iz 24UR: Kaj storiti ob čakanju na avtocesti?

Policija je danes razširila iskalno akcijo voznika cisterne, ki je bila vpletena v ponedeljkovo tragično prometno nesrečo na primorski avtocesti. Voznik je kraj zapustil peš, danes ga išče okoli 30 policistov.

Refik Hodžič, policijski inšpektor iz Sektorja uniformirane policije PU Ljubljana, je v izjavi za javnost povedal, da so že včeraj pregledali območje ob nesreči, pri čemer je sodeloval tudi helikopter, ponoči so uporabili še toplotno kamero, na terenu so bili vodniki službenih psov. Danes ga iščejo ga v okolici Logatca, je pa iskanje naporno, ker gre za zahteven teren. Priče sicer pravijo, da je odšel na drugo stran avtoceste in od tam v neznano.

Hodžič je voznika, ki je zapustil kraj nesreče, pozval, naj se sam javi na čim bližji policijski postaji. "V prvi vrsti mu bomo nudili pomoč," je dejal.

Voznik je po opisu policistov star 50 let, je bolj okroglega obraza, neobrit in krajših temnejših las, nosi očala. Oblečen naj bi bil v sivo mikico, modre hlače, na nogah ima obute natikače.

Policisti glede okoliščin nesreče še vedno zbirajo obvestila, zato naprošajo vse, ki bi karkoli vedeli ali o okoliščinah nesreče ali o iskanem vozniku, da podatke sporočijo na najbližjo policijsko postajo, interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Ni sledi zaviranja ...

Policisti so sestavili tudi zaporedje dogodkov nesreče. Po do sedaj zbranih obvestilih so policisti ugotovili, da je 50-letni voznik vozil tovorno vozilo znamke Man, s pripetim priklopnikom po prometnem pasu za počasna vozila iz smeri Logatca proti Uncu. Domnevno je vozil z neprilagojeno hitrostjo, saj vozila ni obvladoval ter ustavil pred oviro, ki jo glede na okoliščine lahko pričakuje.

Voznik tovornega vozila je tako brez zaviranja z desno polovico sprednje strani vozila trčil v zadnjo stran osebnega vozila znamke Dacia logan, 43-letnega voznika.

Tovorno vozilo je po trčenju pred seboj potiskalo vozilo 43-letnika, nakar se je ustavilo na travnati površini izven vozišča, medtem ko je vozilo 43-letnika odbilo na skalnati nasip, kjer je obstalo stisnjeno med nasipom in desno stranjo tovornega vozila.

Vozilo 43-letnika je trčilo tudi v zadnji del osebnega vozila znamke VW Golf, 52-letnika, ki je stal na pasu za počasna vozila pred vozilom 43-letnika. Vozilo 52-letnika je po trčenju oplazilo še osebno vozilo znamke Audi A6, ki ga je takrat pravilno po levem prometnem pasu vozil 45-letni državljan Nemčije.

Delodajalec voznika ne more priklicati

Delodajalec voznika je za oddajo 24UR ZVEČER povedal, da gre za zanesljivega voznika z več kot 25-letnimi izkušnjami v mednarodnem in domačem transportnem prometu. Dejal je, da ga je včeraj skušal neštetokrat priklicati po mobilnem telefonu, a se mu ni oglasil: "Želel sem govoriti z njim, mu nuditi podporo, vendar je nedosegljiv. Človek doživi šok, vidi mrtve ... Mislim, da je zato zapustil kraj nesreče, ne zato, ker bi jo povzročil."

Umrl tožilec in njegova družina

V hudi nesreči na primorski avtocesti med Lomom in Uncem so bila sicer udeležena tri vozila, med njimi tudi cisterna za prevoz nevarnih snovi. Policija je potrdila štiri smrtne žrtve, vsi so državljani Romunije.

Romunski mediji poročajo, da je šlo za družino romunskega tožilca, ki je bila na poti na počitnice v Italijo. Trčenje je bilo usodno tudi za 43-letnika, njegovo 34-letno soprogo, 60-letno mater in komaj petletnega sina.

43-letnik bi prav v teh dneh v službi moral napredovati. Nedavno je namreč opravil vsa preverjanja in naj bi v teh dneh uradno nastopil funkcijo vrhovnega tožilca v Aradu, so poročali v oddaji 24UR.

Njegovi sodelavci so nad novico o tragični nesreči pretreseni. "Močno smo pretreseni, poskušamo priti k sebi, a je izjemno težko," je povedala tožilka Antonela Ianota. O pokojnem govorijo v presežnikih. "Bil je izjemen profesionalec, dober človek in pravi kolega. Lahko le izrazimo globoko obžalovanje za njegovo prezgodnjo smrt," je povedal odvetnik Cristian Alunaru. Odvetnik Alin Gherga pa je dodal, da je bil izjemen tožilec in da upa, da bo tisti, ki ga bo nasledil, vsaj približno dosegal njegovo raven.

Globoko užaloščeni so tudi sosedje, ki so družino nazadnje videli, ko se je povsem brezskrbno odpravljala na pot. "Videl sem jih, kako so v avto nalagali kovčke in drugo prtljago, nato so vanj vstopili še oni in se odpeljali, a nisem vedel, kam," je povedal eden od njih.

AMZS: Zadnje dogajanje na cestah je zaskrbljujoče

Na AMZS medtem opozarjajo, da je Slovenija je pred slabim mesecem s strani Evropskega sveta za varnost prometa ETSC prejela najvišje priznanje "Road Safety Performance Index (PIN) award" za izrazit napredek pri zmanjševanju števila smrtnih žrtev na cestah v obdobju med letoma 2001 in 2014, zdaj pa smo v le nekaj dneh doživeli več prometnih nesreč z najhujšimi posledicami.

Od Agencije za varnost prometa pričakujejo, da preveri, kateri ukrepi niso pravilni, kateri ne delujejo dovolj dobro ali preprosto ne učinkujejo, ter kaj je potrebno narediti, da bo sistem deloval učinkovito in bo zagotavljal varnost. "Glede na počasno in mlačno odzivnost pristojne Javne agencije RS za varnost prometa pozivamo ministra za infrastrukturo dr. Petra Gašperšiča in ministrico za notranje zadeve mag. Vesno Györkös Žnidar k preučitvi ukrepov ReNPVCP ter preučitvi potrebnih dodatnih in učinkovitejših operativnih ukrepov na slovenskih cestah. Nekaj nasvetov AMZS inštruktorja varne vožnje v času počitnic," so zapisali.

Naporna vožnja v poletnem času

Opozarjajo tudi, da so visoka temperaturna nihanja v ozračju poleti ena od pomembnih pasti za udeležence v cestnem prometu. Udeležence v prometu pozivajo, da ob odhodu na pot poskrbijo za primerno psihofizično stanje in zbranost.

"Vpliv visokih temperatur, gost promet, pomanjkanje časa, znanja, izkušenj ter utrujenost so dejavniki, ki povečujejo nestrpnost, zmanjšujejo pozornost ter zmožnost prilagajanja hitrosti in varnostne razdalje. Vse to ob pomanjkanju zavedanja stopnje tveganja v vožnji lahko vodi v prometne nesreče," opozarja Brane Legan, inštruktor varne vožnje.

V AMZS vsem voznikom priporočajo, da svojo vožnjo ustrezno načrtujejo s postanki, s primerno prehrano in osvežitvijo glede na dolžino in čas trajanja poti. Pri tem naj upoštevajo različne napovedi, povezane z vremenskimi stanji in posebnostmi, s stanjem cest in pričakovano gostoto prometa: "V primeru zastoja ne pozabite na pravilno razvrščanje, ki bo omogočilo morebitno posredovanje intervencijskih vozil."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3