Črna kronika

VIDEO: Dvojni umor na Krasu: storilec priznal oba umora, motiv pojasnjeval kar šest ur

Koper, 22. 03. 2017 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Znane so podrobnosti dvojnega umora v vasi Lukovec na Krasu: 35-letni domačin je svojega 31-letnega brata in 80-letno babico obglavil, njuni glavi sežgal v peči, nato pa sam poklical policijo. Osumljenec je stopil pred preiskovalno sodnico, kar šest ur pojasnjeval motiv in priznal oba umora. Grozi mu najmanj 15 let zapora.

Več videovsebin
  • Jurič razkril podrobnosti dvojnega umora
    07:47
    Jurič razkril podrobnosti dvojnega umora
  • Iz 24UR: Osumljenec priznal oba umora, motiv zapleten
    01:12
    Iz 24UR: Osumljenec priznal oba umora, motiv zapleten
  • Iz 24UR: Obglavil babico in brata
    02:46
    Iz 24UR: Obglavil babico in brata

Zaslišanje 35-letnega osumljenca dvojnega umora, ki se je v ponedeljek zgodil na Krasu, se je končalo, preiskovalni sodnik pa je za moškega odredil sodno pridržanje. Osumljeni je priznal obe kaznivi dejanji umora, pri tem pa je skoraj šest ur pojasnjeval motiv, ki pa je zelo zapleten, je povedal odvetnik Gorazd Gabrič.

Gabrič je potrdil, da je njegov klient več ur pojasnjeval motiv, ki pa da je tako zapleten, da po odvetnikove mnenju "stvar drugih institucij in izvedencev". Na vprašanje, ali ima v mislih izvedence psihiatrične stroke, je odgovoril pritrdilno.

Kot je še pojasnil, se bo zaslišanje osumljenca pred preiskovalnim sodnikom nadaljevalo v četrtek ob 10. uri.

Kot je danes razkrila policija, je 35-letni moški z uporabo hladnega orožja oz. orodja umoril 31-letnega brata in 80-letno babico, trupli pa nato obglavil ter glavi sežgal v peči. Policijo je nato poklical sam in ob prihodu policistov dejanje tudi priznal. Preiskovalne aktivnosti kriminalistov so sicer še v teku.

Osumljencu se očita storitev dveh kaznivih dejanj umora na grozovit način, za kar je predpisana kazen najmanj 15 let zapora.

Forenzični tehniki na kraju dvojnega umora.
Forenzični tehniki na kraju dvojnega umora. FOTO: POP TV

Storilec je sam poklical policijo

Vodja Sektorja kriminalistične policije PU Koper Dean Jurič je na novinarski konferenci pojasnil podrobnosti dvojnega umora, ki se je v ponedeljek zgodil v vasi Lukovec na Krasu. Kot smo že poročali, je 35-letni domačin umoril svojega 31-letnega brata in 80-letno babico.

Jurič je povedal, da je 20. marca ob 16.31 operater OKC PU Nova Gorica prejel telefonski klic občana iz vasi Lukovec, ki je zaprosil za prihod policijske patrulje. Na dodatna vprašanja operaterja je klicatelj pojasnil, da se na naslovu, od koder kliče, nahajata dve trupli in na dodatna vprašanja odgovoril, da gre za trupli njegovega 31-letnega brata in 80-letne babice. Drugih pojasnil ni želel podati, dodal je le še, da se "nič takšnega ne dogaja in da lahko pridejo v miru".

Glede na to, da se omenjena vas nahaja v krajevni pristojnosti PU Koper, so obvestilo posredovali na OKC PU Koper, ki je na kraj dogodka napotil dve patrulji, in sicer PP Sežana in dva policista PP vodnikov službenih psov.

Ogled kraja dogodka so opravljali dvakrat

Policisti so na kraju dogodka identificirali 35-letnega klicatelja, ki jim je povedal, da je osebi umoril on in da se obe trupli nahajata v stanovanjski hiši. Policist je vstopil z namenom, da bi morebiti nudil prvo pomoč poškodovanim, a je lahko samo potrdil, da se v dveh ločenih prostorih nahajata trupli neznane ženske in neznanega moškega.

Vse nadaljnje aktivnosti so prevzeli koprski kriminalisti in tehniki, ki so v prisotnosti dežurne preiskovalne sodnice okrožnega sodišča iz Kopra in dežurne okrožne državne tožilke opravili ogled kraja kaznivega dejanja. Tega so izvajali dvakrat – v ponedeljek in potem še v torek do zaključka v poznih večernih urah.

V vasi Lukovec na Krasu se je v ponedeljek zgodil dvojni umor.
V vasi Lukovec na Krasu se je v ponedeljek zgodil dvojni umor. FOTO: Kanal A

Obe žrtvi je obglavil, njuni glavi pa zažgal v peči

Ugotovili so, da sta se v hiši zgodili dve kaznivi dejanji umora. "Storilec je z uporabo hladnega orožja oz. orodja nasilno vzel življenje tam stanujočima 31-letnemu moškemu in 80-letni ženski. Obe trupli je storilec obglavil, glavi žrtev pa sežgal v centralni peči. Prav tako je bilo z ogledom ugotovljeno, da je osumljenec pred klicem na policijo del prostora stanovanjske hiše počistil," je še pojasnil Jurič.

Kriminalisti so na kraju dogodka zavarovali materialne in druge dokaze, ki bodo z nadaljnjimi preiskavami in v primerjavi z drugimi dokazi morebiti pojasnili samo dinamiko dogajanja na kraju kaznivega dejanja. Med njimi je tudi del morilskega orožja oz. orodja. Informacij, da gre za sekiro, Jurič ni mogel potrditi.

Pred dvojnim umorom policija s storilcem še ni imela opravka, je še razkril Jurič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3