Črna kronika

Policist se boji maščevanja

Celje/Ljubljana, 26. 10. 2007 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začelo se je sojenje Mateju Boberi, ki je leta 1999 ustrelil Naserja Berišo. Policist je bil na obravnavi zamaskiran.

Policista je strah maščevanja družine pokojnega, odvetnica Beriševih Marjetica Nosan, ki je vložila obtožbo, pa je od senata zahtevala identifikacijo obtoženega. V tem delu obravnave je zato senat javnost izključil. Bobera danes ni želel odgovarjati na vprašanja, povedal je le, da je bil prepričan, da je Beriša v roki držal pištolo in ne mobilnega aparata.

Ker je bil Bobera v smrtnem strahu, je proti Beriši izstrelil dva strela, usoden pa je bil naboj v ledvenem delu. Sodni senat je obravnavo, ki se bo nadaljevala z zaslišanjem prič, preložil za nedoločen čas. Obravnavo je sicer spremljalo tudi večje število policistov in kriminalistov v civilu zaradi morebitnega maščevanja svojcev pokojnega Beriše.

Bobera je izstrelil več nabojev, dva sta zadela Berišo, ki je kmalu za tem umrl.
Bobera je izstrelil več nabojev, dva sta zadela Berišo, ki je kmalu za tem umrl. FOTO: POP TV

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju so se oktobra 2004 po končani preiskavi zoper Mateja Bobero, policista Policijske uprave Celje, odločili, da bodo odstopili od kazenskega pregona. Bobera je bil osumljen, da je Naserja Berišo hudo telesno poškodoval.

Bobera je v večernih urah, 24. aprila 1999, ob hiši na Cinkarniški poti v Celju, med opravljanjem službene dolžnosti, ob prijetju Beriše, za katerim je bila razpisana tiralica (zaradi nasilniškega obnašanja, povzročitve lahke telesne poškodbe in ogrožanja varnosti) in odrejen pripor, uporabil strelno orožje. Izstrelil je več nabojev, dva sta zadela Berišo.

Dvorišče, kjer je leta 1999 policist poskušal aretirati Naserja Berišo.
Dvorišče, kjer je leta 1999 policist poskušal aretirati Naserja Berišo. FOTO: POP TV

Šlo naj bi za samoobrambo policista, saj naj bi Beriša s pištolo meril vanj. Policist naj bi pritisnil na sprožilec pištole v strahu za svoje življenje. Pozneje se je izkazalo, da je imel Beriša v rokah mobilni telefon.

Gre za prvi primer v Sloveniji, da so, čeprav tožilstvo ni našlo znakov kaznivega dejanja, sorodniki vložili obtožnico. Obenem pa je tudi prvi primer, da je policist, ki je med opravljanjem službene dolžnosti nekoga ubil, obtožen umora.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

danus@email.si
12. 11. 2007 02.04
-1
Pa še to a bote tle pisal bedarije -ali ne vi niste Sodišče.To bo tak rešlo sodišče,Glede Bobere imam povedat,da on pa že dolg prestaja veliko KAZEN )
danus@email.si
12. 11. 2007 01.39
-1
Lp vsem-Vsi ste pametni pa najbolj vete kako je prav.1- (Naser ni bil KRIMINALC ) To so mediji in policija izjavli, da svojo krivdo očistli..2-Vrjetno je tle tudi dost policistov pisal ali znanci policistov (BEDARIJE)..3-Se strinjam da je potrebno ljudi kaznovat,če si zaslužijo (AMPAK USTRELIT IN TO 9 krat ) 4- Me zanima kako bi vam bilo,tako kot je zdaj naser-ovim sorodnikom..
civitasstain@gmail.com
28. 10. 2007 10.20
+1
Pravilno in normalno reagiranje policista, ne glede na nacionalnst osebe, ki jo je ustrelil.
budda
27. 10. 2007 21.06
+1
pravite, da je cigan, prej bi reku, da je šiptar. ne glede na narodnost kriminalce pod ključ ali pa kakšna druga rešitev...
badi 27
27. 10. 2007 20.19
samosmo žal taki da nikoli ne bomo
mac4_m
27. 10. 2007 15.46
+1
Zakon bi moral predvidevat za vse hude kriminalce, nasilneže, mamilarje, dosmrtno ječo, če že ne smrtno kazen. Tisoče nasilnih dejanj, ki jih počnejo nikoli ni kaznovanih. Take bi moral odstranit enega po enega. Taki nikoli ne delajo. Pa ne samo, da ne delajo, delajo škodo in izvajajo nasilje. In nikoli ne bodo ljudje. Našo deželo je treba zaščititi s smrtno kaznijo ali dosmrtno kaznijo in take počistit z ulic. In potem se ne bodo dogajali taki dogodki. Poznam kar nekaj policajev, ki se niso bali nobene golazni in jih je ta potem zasledovala in jim grozila na njihovih domovih...Sorodniki naj pa odmislijo maščevanje, ker če bomo slovenci začeli maščevat svoje bomo kmalu sami v svoji državi..
kromos
27. 10. 2007 14.06
+1
Bobera drži se ! Naredil si tisto, kar bi naredil vsak normalen človek. Sploh pa ni Beriša edini, ki je meril na koga z mobitelom. Podpiram dokončno rešitev !
Ctrl
27. 10. 2007 03.04
+1
za_ra | Edino pravilno, kot si napisala. Sploh ne bi bilo treba takšnega "dirandaja" zganjati ampak to je maslo Nosanove ! Že če samo pogledamo kakšne kliente ima ženska nam je zgodba dokaj jasna. Upam, da bo policist spoznan za nedolžnega ter da bo imel eno breme manj.
Prvo Bore
27. 10. 2007 00.00
+1
Kar tako naprej, pa se bomo lahko sprehajali ponoč.
za_ra
26. 10. 2007 23.55
+1
Še to: vsi tisti ki tak branite kriminalca, me res zanima kak bi vi reagirali če bi bili policist, mislim da tudi ne bi bli veseli če bi bli zdaj že mrzli! Mislim da se je Bobera moral braniti ker ga brez veze že ne bi pehno,ni tak nor ker je vedel da se z raznoraznimi Beriši ni za igrat. V naši državi pa me zelo moti,da majo Beriše dosti več pravic ko pa mi ki smo se tu rodili. Počasi nam bo Slovencem naša država postala mačeha!
za_ra
26. 10. 2007 23.36
+1
Temu policaju bi morali dat medaljo da je državo rešil enega kriminalca.Kaj pa bi naj čakal da ga bo oni cigan al kaj je že bil fental? To je bila samoobramba.Samo žal je v naši državi tak,da je tisti ki rešuje svoje življenje pol še obtožen. O toti odvetnici Nosanovi pa boljše ne izgubljat besed. Že to pove dosti da zastopa same take kriminalce ala Kamenik...
brainiac
26. 10. 2007 23.29
+1
Menim da je policist ravnal pravilno, a pozor!Smili se mi Matej, ker albanci ne odnehajo tako hitro.Fant , še precej dolgo ne bo imel mirnega spanca. Še ena napaka našega pravosodnega sistema! Niso smeli tako direktno objaviti podatke policista, ki je posredoval po predpisih!Nosanova je pa, štorija zase! Ko je zagovarjala Kamenika, je v dvorano prišla sama, ker je "Kristjan imel težave z zdravjem"! A njeno stranko, ki je čudežno ozdravela, so čez dva dni dobili v Beogradu !Fant je šel na "ekskurzijo". Samo, srbi niso bili tako milostni, ko so videli kaj je v prtljažniku! Dokler je slovensko pravosodje v rokah Herr Flicka, pošteni državljani so ga "nadrsali"!
Moje mnenje je pa takšno.Moti me malo le to,če drži da je bil ustreljen v hrbet.Seveda je razlaga lahko taka da ko je segel v žep je policist nameril pištolo ter pričel streljati ta Beriša pa se je pač ravnokar obrnil seveda če ga policist ni namenoma ustrelil zaradi kake zamere. V bistvo je pa,če je ta Beriša bil res diler in tako dalje si je zaslužil kar je iskal zakaj se pa ni predal če je policist imel nalog za aretacijo. Po mojem bi jaz verjel policistu kajti ta lopov Beriša kot navajajo se je vedno bahal s pištolo tako da je po mojem sigurno segel v žep ker je mislil da jo ima s sabo je pa v zmedi pozabil da je nima in je potegnil telefon oziroma mu je pa telefon lahko gdo vstavil v roke ko je bil že mrtev. Kakorkoli zaslužil si je svoje in mislim da je policaju nesmiselno tudi soditi saj ni nikakršnih konkretnih dokazov glede zadeve kajti ni drugih prič katere bi videle dogodek.
kam?
26. 10. 2007 22.06
Kakršna setev, taka žetev.
slivov knedl
26. 10. 2007 21.21
+1
toncek.bb:Ta model,Berisha,je bil baraba od glave do pete,tako,kot vsa njegova žlahta! Razloži,kako bežiš z obema rokama v žepih?Ako pa je roki dal v žepa potem ,ko se je po opozorilnem strelu ustavil,si je podpisal smrtno obsodbo.Vsak policaj kjerkoli na svetu bi bil prepričan,da je baraba takšnega kalibra kot je bil Berisha,segel po orožje.Zanj se je vedelo,da ga ima večino časa pri sebi!
civitasstain@gmail.com
26. 10. 2007 21.06
+1
Policist je prav napravil. Kaj pa če bi Beriša imel res pištolo, kdo bi pa pol sedel na zatožni klopi??????
?ri?ek
26. 10. 2007 20.58
+0
Super rešitev problema Beriše.... Policist je na ta način rešil kar nekaj slovencev pred tepežem, drogami, cigani,...
slivov knedl
26. 10. 2007 20.55
-1
zalcan:Kaj zasral?!!Ako policist izsledi barabo takega kalibra ni milosti pa ni važn,Slovenc,Balkanc,Cigan,whatever.Sicer po pravilih službe,ampak : No mercy!
reno911
26. 10. 2007 20.06
+1
Berisha je bežal pred policistom. Za njim je bila razpisana tiralica (zaradi nasilniškega obnašanja, povzročitve lahke telesne poškodbe in ogrožanja varnosti) in odrejen pripor. Policist naj bi pritisnil na sprožilec pištole v strahu za svoje življenje. Kaj je tu nerazumljivo? Policaj je ravnal korektno. Sam proti človeku takšnega kalibra, ponoči, med nekimi starimi hišami. Najverjetneje je imel željo priti po končanem šihtu domov, kot jo ima vsak normalen državljan.
PeterKlepec
26. 10. 2007 19.55
+0
Policist je ravnal pravilno in se mu ne sme niti soditi. Beriša je bil doma v našem kraju. Bil je znan diler, kar je imel nedvoumno napisano tudi na registerskih tablicah. Pri sebi je večino časa imel pištolo ampak ravno takrat, ko se je zgodilo streljanje nanj je pač ni imel pri sebi. Drugače pa je kar pogosto mahal z njo in jo kazal. Lastovka ima prav. Če bi blo po moje, bi zaprl vse meje za ******************************. V Sloveniji imamo dosti svojih problemov ********************************************************************++ ************************************************************************