Črna kronika

Policija zanika očitke

Ljubljana, 14. 05. 2008 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./E.K./I.K.
Komentarji
113

Policija zavrača očitke o neustreznem ukrepanju ob sumu posilstva 12-letnice na osnovni šoli v Kočevju.

Deklico naj bi v šoli posilili trije mladoletniki.
Deklico naj bi v šoli posilili trije mladoletniki. FOTO: Kanal A

Policijska uprava Ljubljana je prejela prijavo o sumu storitve kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, ki naj bi bilo storjeno na eni od šol na območju Kočevja. Kriminalisti intenzivno zbirajo potrebna obvestila in dokaze. Zaradi upravičene koristi otroka in njegove zaščite ter glede na to, da preiskava še poteka, podrobnejših informacij ne bodo posredovali, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Očitke, ki so se pojavili v nekaterih medijih, da policija ni ustrezno ukrepala, odločno zavračamo. Poudarjamo, da policija deluje strokovno, zakonito in s poudarkom na zaščiti koristi in pravic otrok," so še sporočili.

Danes so se zaradi dogodka na kriznem sestanku sešli tudi v kočevskem socialnem centru. Odločili so se, da bodo deklici in osumljenim nudili strokovno pomoč. Na njem sicer niso smeli biti prisotni dekličini starši. Ministrica Marjetka Cotman pa je odredila nadzor nad delom centra za socialno delo, je poročala oddaja SVET.

Kaj se je zgodilo?

Pretekli ponedeljek naj bi trije osnovnošolci, šlo naj bi za romske učence osnovne šole Stara Cerkev, na stranišču v šoli posilili 12-letnico.

Deklica se je po dogodku zaprla vase. Čez tri dni pa se je zaupala partnerici svojega sorodnika. Starša sta jo takoj odpeljala v ginekološko ambulantno. Izvidi so pokazali, da je deklica bila spolno zlorabljena.

Posilstvo so starši takoj prijavili, sporočili šoli in kontaktirali kriminalista v Ljubljani. Policija in kriminalisti so zadevo sicer začeli preiskovati že dan po prijavi. Niso pa stopili v stik z osumljenim, da bi ga zaslišali. Ravnateljica pa se je celo javno postavila v bran svoje šole in njenega ugleda in trdi, da se posilstvo na njeni šoli ni zgodilo.

Zlorabljena deklica in njena družina pa se počutita ogroženi. Zgodba o posilstvu se je hitro razširila med krajani. Domnevni posiljevalci naj bi napadli še bratranca 12-letnice in z njim fizično obračunali.

Za zaščito se se obrnili tudi na policijsko postajo v Kočevju, a ti jih ne morejo zaščititi. Po besedah družine zato, ker nimajo zakonske podlage, a so jim svetovali naj si sami zagotovijo varnostnika, so povedali za oddajo SVET.

V akcijo pa je stopile že nevladna organizacija, Društvo varnega zavetja iz Kočevja. „Društvo lahko nudi primeren prostor, kamor se lahko zateče družina ali posameznik, v prostor, kjer je moč bivati varno. V okviru našega poslanstva lahko nudimo tudi nadaljnjo nastanitev, v kolikor gre za večjo ogroženost,“ je za oddajo SVET povedala predsednica društva Jadranka Glavač.


SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou