Črna kronika

Policija še vedno preiskuje delovno nesrečo v Petrolovem skladišču, v kateri je umrl delavec

Fram/Maribor, 12. 07. 2015 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija še vedno preiskuje delovno nesrečo v Petrolovem skladišču v Framu, kjer je umrl en delavec, drugi pa se je poškodoval. Nesreča se je zgodila med opravljanjem varilskih del, policija pa preiskuje tudi sum kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu.

V Petrolovem skladišču v Framu je v soboto zagorelo pri opravljanju varilski del, so sporočili s PU Maribor. Preiskava in ogled kraja delovne nesreče, v kateri se je smrtno ponesrečil 49-letni državljan Bosne in Hercegovine, lažje pa se je poškodoval 50-letni državljan BiH, še poteka.

Varnostnik zasebnega varnostnega podjetja je v soboto mariborskemu operativno-komunikacijskemu centru naznanil, da je v skladišču za goriva gospodarske družbe v Framu prišlo do požara in da je ena oseba poškodovana ter ne kaže znakov življenja. Na kraj so napotili policiste in reševalce.

Varilec
Varilec FOTO: Thinkstock

Pri ogledu in z zbiranjem obvestil so po navedbah policije do zdaj ugotovili, da sta tega dne delavca dveh različnih podizvajalcev opravljala obnovitvena dela na avto-pretakališču naftnih derivatov v Framu. Med opravljanjem dela se je 49-letni delavec povzpel na gradbeni oder, kjer je opravljal dela. Pod njim je drugi delavec, 50-letni državljan BiH, opravljal varilska dela. Med opravljanjem teh del je prišlo do požara, zaradi česar je 49-letni državljan BiH padel z višine na tla, pri tem pa je na kraju umrl. Drugi delavec je bil zaradi ognja lažje poškodovan.

Med izvajanjem del so bili prisotni gasilci gasilske enote, ki so požar nemudoma pogasili in delavca prenesli iz nevarnega območja. Na kraj so prav tako prispeli mariborski gasilci, katerih posredovanje ni bilo potrebno. Skupaj z gasilci gospodarske družbe so izmerili eksplozivnost plinov v ozračju, pri čemer so ugotovili, da življenje in premoženje ni ogroženo in da nadaljnji ukrepi niso potrebni.

Zdravnica iz Zdravstvenega doma Maribor je na kraju potrdila smrt 49-letnega delavca. Drugemu delavcu so reševalci z zdravnico nudili nujno zdravniško pomoč in ga odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor.

O zadevi je bil obveščen dežurni preiskovalni sodnik iz Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je skupaj z mariborsko okrožno državno tožilko prevzel ogled in odredil dodatna preiskovalna dejanja za ugotovitev vzroka požara in vzroka smrti ponesrečenega delavca. Pri ogledu je bil prisoten tudi dežurni inšpektor za delo.

V poznih popoldanskih urah je ogledna skupina začasno prekinila ogled kraja dejanja in ga bo predvidoma nadaljevala danes, ko bo investitor zagotovil pogoje za varno nadaljevanje ogleda.

Po do sedaj zbranih obvestilih obstajajo razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje ogrožanje varnosti pri delu, ker niso bili spoštovani predpisi in pravila o varnostnih ukrepih. Zato bo ogledna skupina nadaljevala z zbiranjem obvestil in dokazov, so še sporočili mariborski policisti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3