Črna kronika

FOTO in VIDEO: Našli predmete voznika. Iskanju se je pridružilo tudi 70 njegovih sokrajanov

Ljubljana, 15. 07. 2015 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./N.Š.
Komentarji
0

Še vedno pogrešajo voznika tovornjaka, ki je bil vpleten v hudo nesrečo pri Lomu. Iskalne ekipe so doslej našle nekaj predmetov, ki pripadajo pogrešanemu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Našli predmete pogrešanega voznika
    02:38
    Iz 24UR: Našli predmete pogrešanega voznika
  • Iz 24UR: Voznik tudi uradno pogrešan
    01:58
    Iz 24UR: Voznik tudi uradno pogrešan
  • Iz SVETA: Kakšne ukrepe je sprejela policija?
    02:34
    Iz SVETA: Kakšne ukrepe je sprejela policija?
  • Iz 24UR: Če se vam avto na avtocesti pokvari ...
    02:23
    Iz 24UR: Če se vam avto na avtocesti pokvari ...
  • Poziv vozniku, naj se javi
    00:29
    Poziv vozniku, naj se javi
  • Refik Hodžič o tem, kako se je zgodila nesreča
    01:00
    Refik Hodžič o tem, kako se je zgodila nesreča

Izčrpane ekipe, ki na težko prehodnem in razgibanem območju iščejo pogrešanega 50-letnega Stanka Brajerja iz Trebelnega, ki je bil za volanom tovornjaka s cisterno, ki je bil udeležen v hudi prometni nesreči, ki se je 13. julija zgodila na primorski avtocesti, so prekinile z delom, nadaljevale bodo jutri.

Kot so poročali v oddaji 24UR POPOLDNE, so bili danes najdeni osebni predmeti pogrešanega, prav tako so psi našli sled, ki vodi približno v smeri Laz.

Iskanju se je po poročanju oddaje 24UR pridružilo tudi okoli 70 sokrajanov pogrešanega, ki ga opisujejo kot prijaznega in dobrohotnega človeka.

Njegov delodajalec pa je danes znova ponovil, da s pogrešanim nista bila v stiku, prav tako se ta ni javil svoji soprogi. O privih izsledkih preiskave nesreče pa je dejal, da se je na cesti moralo zgoditi nekaj nenavadnega, saj gre za zelo zanesljivega in izkušenega voznika.

Pogrešani je sicer visok okoli 180 cm, bolj okroglega obraza, nosi očala, krajših temnejših las. Po zadnjih informacijah je bil oblečen v sivo majico, svetlo modre hlače, obute je imel natikače.

Stanko Brajer je bil nazadnje opažen na kraju prometne nesreče na avtocesti pri kraju Lom, nato pa je odšel neznano kam.

Policija naproša vse, ki bi karkoli vedeli o osebi, da podatke sporočijo na najbližjo policijsko postajo, ali na intervnetno številko 113, ali anonimni telefon 080 12 00.

Policija ga prosi, da se javi

Policija je voznika že včeraj pozvala, naj se sam javi policijski postaji. "V prvi vrsti mu bomo nudili pomoč," je dejal Refik Hodžič, policijski inšpektor iz Sektorja uniformirane policije PU Ljubljana.

Voznikova izpoved bi pripomogla k razjasnitvi okoliščin nesreče. Po do zdaj zbranih obvestilih so policisti ugotovili, da je 50-letni voznik vozil tovorno vozilo po prometnem pasu za počasna vozila iz smeri Logatca proti Uncu.

Domnevno je vozil z neprilagojeno hitrostjo, saj vozila ni obvladoval ter ustavil pred oviro, ki jo glede na okoliščine lahko pričakuje. Voznik tovornega vozila je tako brez zaviranja z desno polovico sprednje strani vozila trčil v zadnjo stran osebnega vozila znamke Dacia logan 43-letnega voznika. Tovorno vozilo je po trčenju pred seboj potiskalo vozilo 43-letnika, nakar se je ustavilo na travnati površini izven vozišča, medtem ko je vozilo 43-letnika odbilo na skalnati nasip, kjer je obstalo stisnjeno med nasipom in desno stranjo tovornega vozila.

Vozilo 43-letnika je trčilo tudi v zadnji del osebnega vozila znamke VW Golf, 52-letnika, ki je stal na pasu za počasna vozila pred vozilom 43-letnika. Vozilo 52-letnika je po trčenju oplazilo še osebno vozilo znamke Audi A6, ki ga je takrat pravilno po levem prometnem pasu vozil 45-letni državljan Nemčije.

Umrli so štirje ljudje, 43-letni voznik, njegova 34-letna žena, 60-letna mati in petletni sin. Vsi so bili državljani Romunije.

Za katastrofe na naših cestah krivo "nekonsistentno delo odgovornih"

Na tragično dogajanje, ki smo mu na slovenskih cestah priča v zadnjih dneh, so opozorili tudi v Zavodu Varna pot, kjer pravijo, da je zanj krivo tudi nekonsistentno delo odgovornih. Pristojna ministrstva zato pozivajo k ukrepanju.

Pravijo, da je bilo v Sloveniji v zadnjih letih na področju prometne varnosti storjenega precej - s številnimi zakonskimi ukrepi, preventivno - izobraževalnimi aktivnostmi, povezovanju in podpori vladnih in nevladnih organizacij, ustanovitvijo agencije za varnost prometa, izdelavo nacionalnega programa varnosti cestnega prometa … Da pa gre za ranljiv sistem, na kar je pokazala tudi afera s ponarejenimi vozniškimi dovoljenji.

"Nekonsistentnost, neodgovornost in nerazumevanje celovitega področja dela pa se izkazuje v zadnjih izjavah odgovornih v agenciji za varnost prometa, ki zgolj nemočno pojasnjujejo nešteto razlogov neučinkovitosti, nezmožnosti vplivanja na varnost, neizvajanje in nedoseganje ciljev Resolucije NPVCP, ki jim je zaupano v upravljanje," so zapisali in dodali, da je posledica neodgovornega odnosa pristojnih do varnosti cestnega prometa, pahnila Slovenijo v zadnjih 10-ih dneh za nekaj let nazaj.

Zato se sprašujejo, kdo je tisti, ki bo takoj predlagal dodaten akcijski načrt aktivnosti, saj bi se morali v trenutku, ko posledice nesreč na dnevni ravni ogrožajo začrtane cilje, nemudoma preveriti načrtovani ukrepi, delovanje različnih organov in podati predlogi dodatnih ukrepov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni