Črna kronika

Dogodek v Polju: 'Ne gre za kaznivo dejanje poskusa ugrabitve otroka, niti ni prišlo do fizičnega kontakta'

Ljubljana, 22. 09. 2016 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Facebooku se širi zapis o domnevnem poskusu ugrabitve deklice v ljubljanskem Polju. Policija se je lotila temeljite preiskave, do zdaj pa kaže, da ne gre za kaznivo dejanje poskusa ugrabitve otroka, niti ni prišlo do fizičnega kontakta. Zapis je napisala oseba, ki niti ni bila priča domnevnega dogodka.

Na Facebooku se širi zapis, da naj bi v Polju v parku skušali ugrabiti deklico. A kot kaže, avtorica zapisa niti ni bila priča dogodka. 

Kaj pravi policija? 

Na Policijski upravi Ljubljana so za 24ur.com potrdili, da so včeraj v večernem času res prejeli prijavo, o kateri pa policisti še intenzivno zbirajo obvestila. A poudarili so, da do zdaj preverjene okoliščine niso identične zapisu, ki kroži po družbenih omrežjih.

Naknadno so sporočili, da lahko ''z dosedanjimi ugotovitvami potrdimo, da ne gre za kaznivo dejanje poskusa ugrabitve otroka, niti ni prišlo do fizičnega kontakta. Kot smo tudi že omenili, dosedanje ugotovitve niso identične zapisu, ki kroži po družbenih medijih, saj oseba niti ni bila priča dogodka''

Policija take prijave jemlje zelo resno

Policija se, kot so poudarili, na vsako obvestilo o dogodku v katerem je udeležen otrok, odzove nemudoma. ''Vsak primer je individualen in šele natančna preiskava primera (dogodka) policiste usmerja k ugotovitvam ali gre v posameznem primeru dejansko za kaznivo dejanje in za katero kaznivo dejanje gre.''

Pojasnili so, da je cilj policijske preiskave vedno zaščita žrtve, identifikacija storilca, njegova izsleditev in ukrepanje. A posameznih aktivnosti policije oziroma podrobnosti zbranih obvestil ne morejo razkrivati, ''saj gre tako za spoštovanje določil o varstvu osebnih podatkov, kar pa je še pomebneje, za zaščito interesov otrok, mladoletnikov in njihovega celostnega razvoja. In nenazadnje gre tudi za zaščito interesa preiskave in morebitnih nadaljnjih postopkov''

V primerih, ko so v postopku udeleženi otroci, so ti postopki še toliko bolj zahtevni in terjajo specifičen pristop s poudarkom na zaščiti koristi in pravic otrok, so še poudarili na PU Ljubljana. 

Seznaniti, ne prestrašiti

Kot je pokazala praksa, je največja zaščita otrok osveščanje in to že v času, ko otrok obiskuje vrtec. Je pa pri tem, tako policija, pomemben pristop osveščanja, saj mora otroke seznaniti in ne prestrašiti ali celo izzvati neutemeljene prijave. 

Na policiji še izpostavljajo, da vsako ogovarjanje še ne pomeni zlonamernega ogovarjanja (npr. nekdo sprašuje za pot ali sprašuje po konkretni osebi...), nikakor pa otroci ne smejo prisedati v vozilo (npr. da bi pokazali pot). 

Možje v modrem se srečujejo tudi z informacijami, ki se širijo od ust do ust in so popolnoma nepreverjene. ''Takšne informacije ali
njihovo širjenje med ljudmi povzročajo nepotrebno paniko, nesigurnost in strah.''

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3