Črna kronika

Policija pojasnjuje: vojak nožev ni želel odvreči, zato sta ga policista obvladala s silo

Maribor, 13. 10. 2015 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
0

Policija je pojasnila, kaj se je dogajalo v Mariboru pred tednom dni, ko je vojak z nožem napadel policista. Ko sta policista prišla na kraj dogodka, je proti njima prišel moški, ki je imel v rokah dva noža. Moški pozivov, naj odvrže noža, ni upošteval, prav tako je z nožem v roki zamahnil proti policistoma. Ta sta uporabila silo in moškega obvladala.

Pred dnevi smo poročali, da je pripadnik Slovenske vojske v Mariboru med intervencijo poškodoval policista. Kaj se je točno dogajalo ta dan, so nam na PU Maribor pojasnili šele danes. Kot so zapisali v poročilu, so policisti posredovali 6. oktobra okoli 23. ure, ko je bil OKC PU Maribor obveščen, da moški grozi in razbija v stanovanju ter da prosijo za intervencijo policije.

Policisti so nasilnega 27-letnika vklenili.
Policisti so nasilnega 27-letnika vklenili. FOTO: Thinkstock

OKC je na kraj napotil policijsko patruljo, ki je ugotovila, da so se svojci zaradi ogroženosti že umaknili iz stanovanja in da je za njimi prihajal moški, ki je imel v rokah dva noža, navajajo v poročilu in dodajajo, da sta policista moškega pozvala, da noža odvrže. Moški ukaza policistov ni upošteval, z nožem v roki pa je zamahnil proti njima. Policista sta zaradi tega uporabila teleskopsko palico, plinski razpršilec in telesno silo, da sta osumljenca obvladala in ga vklenila z lisicami. "Med tem postopkom je osumljeni z nogo poškodoval policista po glavi, prav tako pa je poškodbe utrpel drugi policist, in sicer odrgnine," so še navedli policisti. Policista sta poiskala pomoč v mariborskem kliničnem centru in bila kmalu odpuščena v domačo nego. V klinični center so odpeljali tudi osumljenca.

Zadeva je še vedno v fazi predkazenskega postopka, 27-letni državljan Slovenije pa je osumljen storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

SV: Vojak ni bil v službenem času, niti ni bil v uniformi

Policija je Slovensko vojsko (SV) obvestila o incidentu, v SV pa so ob tem poudarili, da svojih uslužbencev izven delovnega časa ne smejo nadzirati. Simon Korez iz Generalštaba SV je pojasnil, da ni šlo za vojaka, ampak za državljana, ki opravlja svoj poklic v SV. Poudaril je, da ni bil niti v uniformi niti v službenem času, šlo pa je za dogodek v povsem civilnem okolju, ki ni povezan z delovanjem SV. Pripadnik je tudi že dlje časa na bolniškem staležu.

V SV lahko ukrepajo šele v primeru, da bi bil njihov pripadnik pravnomočno obsojen.
V SV lahko ukrepajo šele v primeru, da bi bil njihov pripadnik pravnomočno obsojen. FOTO: Miro Majcen

V SV lahko ukrepajo šele v primeru, da bi bil njihov pripadnik pravnomočno obsojen, je pojasnil Korez. Ugotovitve, da je šlo v omenjenem primeru za krnitev ugleda SV, še niso sprejeli, saj niso imeli pravnih podlag za njeno ugotavljanje. V primeru, da ugotovijo krnitev ugleda, pa bi zoper pripadnika lahko sprožili disciplinski postopek.

Krnitev ugleda SV je sicer zelo težko dokazati. Lažje pa ukrepajo v primerih kršitve kodeksa vojaške etike. V preteklosti so že obravnavali tri do pet takšnih primerov, so še pojasnili v SV.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1