Črna kronika

Policija: Slovenski tihotapci delovali globalno

Ljubljana, 04. 06. 2010 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Š.Z./M.K./M.R.
Komentarji
58

Proti kriminalni združbi, ki jo je pretekli teden razbila slovenska policija, poteka tudi finančna preiskava. Organi pregona skušajo ugotoviti, kako je združba prala denar. Devet prijetih za zdaj ostaja v priporu, trije pa v hišnem.

Blanka Žgajner, Aleksander Jevšek, Branko Japelj in Drago Menegalija
Blanka Žgajner, Aleksander Jevšek, Branko Japelj in Drago Menegalija FOTO: 24ur.com

Na tiskovni konferenci o zaključni mednarodni akciji Balkanski bojevnik, ki so jo slovenski policisti in kriminalisti izvedli 25. maja, je direktor kriminalistične uprave Aleksander Jevšek povedal, da gre za plod večmesečne preiskave. Vodja sektorja kriminalistične policije pri PU Ljubljana Branko Japelj je pojasnil, da so opravili 30 hišnih preiskav pri 17 osumljencih na območju Slovenije, sodelovalo pa je 150 policistov in kriminalistov treh policijskih uprav. Zasegli so dve pištoli, avtomatsko puško, naboje, 163 gramov kokaina in 23 gramov heroina, večjo količino denarja, mobilnike in računalniško opremo. Ob tem so na vrhovno državno tožilstvo podali tudi pobudo za zavarovanje zahtevka za odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Eden večjih dosežkov slovenskih organov na tem področju

Jevšek je zatrdil, da gre za enega večjih dosežkov policije in tožilstva na področju boja proti trgovini s prepovedanimi drogami, saj odkrita združba predstavlja vrh v hierarhiji kriminalnih struktur na tem področju. Organizirala je transport kokaina iz Južne Amerike v Evropo.

Združba po njegovih besedah ustreza vsem kriterijem organiziranega kriminala – ima hierarhično delitev, mednarodni aspekt delovanja, pranja denarja in se poslužuje nasilja. Poudaril je zelo dobro sodelovanje policije in tožilstva tudi s sorodnimi organi v drugih državah.

Delo slovenske kriminalistične policije je usmerjalo vrhovno državno tožilstvo, sodelovali pa so z varnostnimi organi iz Srbije, Italije, Urugvaja, Argentine, Hrvaške, Češke in ZDA. Prav mednarodno sodelovanje je bilo izrednega pomena za pridobivanje dokaznih materialov, pojasnjuje Jevšek.

Klasične poti kokaina iz Južne Amerike so se po besedah Jevška preusmerile do Afrike in od tam do Evrope. Konkretna združba je po njegovih besedah organizirala transport iz Južne Amerike, imeli pa naj bi tudi mehanizme za pranje denarja skozi legalne posle. Ključnega pomena je bilo po njegovih besedah mednarodno sodelovanje. Zavrnil pa je, da bi preiskavo koordinirala ameriška agencija za boj proti drogam (DEA) ali slovenska Sova.

Združba je imela v zadnjih dveh letih monopol pri dobavi kokaina

Japelj je pojasnil, da je ljubljanska kriminalistična policija v drugi polovici leta 2008 začela načrtno zbirati informacije o prepovedani trgovini in proizvodnji drog ter jih analizirati. V sodelovanju s tujimi varnostnimi organi so pridobili več informacij o mednarodni kriminalni združbi, delujoči v Italiji, katere člani so bili tudi slovenski državljani in državljani nekadnje Jugoslavije. Združba je organizirala dobavo večjih količin kokaina kriminalnim združbam na območju Severne Italije.

V zaključni akciji je sodelovalo 150 policistov in kriminalistov.
V zaključni akciji je sodelovalo 150 policistov in kriminalistov. FOTO: Aljoša Kravanja

Kokain so tihotapili iz Južne Amerike, skladiščili pa so ga v bližini italijanskih pristanišč, nato pa so ga postopoma transportirali v Milano, kjer so ga v letih 2008 in 2009 dobavljali lokalnim kriminalnim skupinam in kupcem iz drugih evropskih držav. V obeh letih jim je italijanska policija na širšem območju Milana zasegla okoli 530 kilogramov kokaina.

Pri tem so italijanski organi ugotovili, da je združba v omenjenih letih na območju Severne Italije praktično prevzela monopol pri dobavi kokaina. Bil je izredno dobre kakovosti, pakirali pa so ga v kilogramske pakete, ki so jih hranili v barvnih gumijastih balonih. Člani združbe so bili opremljeni s "službenimi" telefoni, njihove naloge pa so bile varovanje večjih količin v vnaprej najetih stanovanjih in garažah, prenos do odjemalcev v najetih vozilih, prenos denarja do vodij združbe ter priprava in dostava ponarejenih potnih listov.

Pri zasegu 2170 kilogramov kokaina sodelovali tudi Slovenci

Ljubljanski kriminalisti so julija 2009 na podlagi prikritih aktivnosti ugotovili, da se kriminalna združba pripravlja na transport večje količine kokaina iz Južne Amerike v Evropo. Tako so se v začetku septembra odpravili v Brazilijo in Južnoafriško republiko. Kuririji so uspešno pretihotapili denar v Brazilijo, nato pa je ključna komunikacija potekala ravno v obeh omenjenih državah.

Slovenska policija je vzpostavila stik s Srbsko varnostno agencijo (BIA) in ameriško agencijo za boj proti drogam (DEA). Na podlagi teh podatkov je urugvajska policija prijela dva moška. Eden je bil 40-letni hrvaški državljan, ki je bil povezan tudi s kriminalno združbo, ki jo je pretekli teden razbila slovenska policija. Zoper drugega prijetega pa preiskava še poteka. Takrat so na njuni jahti Maui zasegli 2.170 kilogramov kokaina, shranjen pa je bil v 50 nepremočljivih torbah.

Drogo sta nameravala prepeljati do prekooceanske ladje, ta pa bi jo morala prepeljati do Južnoafriške republike. Tu bi morali drogo preložiti na drugo prekooceansko ladjo, ki naj bi v Evropo po vzhodni obali Afrike in preko Sueškega prekopa peljala žito. Na vzhodni obali namreč ni poostrenega nadzora prekooceanskih ladij, kot je to na zahodni obali mimo Nigerije.

Takoj po zasegu je srbska policija prijela tri ljudi, ki so bili eni glavnih organizatorjev transporta. Pri enem izmed njih so zasegli tudi šifrant, s pomočjo katerega so se komunicirali preko telefonov. Združba je po besedah Japlja uporabljala tudi sofisticirane metode komunikacij, ki so med drugim tudi ovirale prisluškovanje in omogočale prikrito snemanje.

Dva domnevna člana združbe še čakata na odločitev sodišča

Devet članov domnevne mednarodne kokainske naveze, ki so jih prejšnji teden prijeli v odmevni akciji v Ljubljani, ostaja v priporu. Sodišče je zavrnilo vnovične pritožbe njihovih odvetnikov. V začetku tedna so namreč sodniki najprej razveljavili priporne naloge, ker naj ne bi bili dovolj utemeljeni, a je preiskovalni sodnik spisal nove. Trije osumljenci ostajajo v hišnem priporu, medtem ko eden na odločitev sodišča še čaka, saj se njegova pritožba nahaja še na izvenobravnavnem senatu, so sporočili z Okrožnega sodišča v Ljubljani.

V zadevi so v obdobju zaslišanj, od 26. do 28. maja, zaslišali 17 osumljencev. Dežurni preiskovalni sodniki so po opravljenih zaslišanjih odredili devet priporov in tri hišne pripore. Ker za tri osebe tožilstvo ni predlagalo pripora, so jih po zaslišanju izpustili. Dva so izpustili po pritožbi, eden je še na begu.

Glede odločb o zavrnitvi pritožb na pripor smo v redakciji 24ur.com govorili tudi z odvetniki nekaterih osumljencev. Tako je Peter Volgemut, ki zatopa Miralema Lucevića, povedal, da je bila zavnjena tudi druga pritožba na odreditev pripora, o možnosti, da bi na vrhovnem sodišču vložili zahtevek za varstvo zakonitosti, pa še premišljuje. Zavrnjena je bila tudi pritožba za Jakoba Remškarja, ki ga zastopa Matjaž Markelj. Slednji je dejal, da bodo prav tako premislili o nadaljnjih postopkih. Odvetnika Matjaž Kušar in Dejan Marković, ki zastopata Mirzeta Lucevića in Anesa Selmana, pa sta povedala, da njuna varovanca odločb sodišča še nista prejela in da bosta verjetno na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti, če bo tudi druga pritožba zavrnjena.

Groženj po zaključni akciji ni bilo

Privedba Tošića
Privedba Tošića FOTO: POP TV

Niti tožilstvo niti policija groženj nista prejela, sta potrdila Jevšek in vodja skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovem državnem tožilstvu  Blanka Žgajner, pri čemer Jevšek dodaja, da policija izvaja vse ukrepe za varovanje osumljencev v tem postopku.

Žgajnerjeva pa je povedala, da je bil predkazenski postopek dolg in da je bilo zelo dobro sodelovanje tako znotraj držav kot tudi s srbsko obveščevalno službo in srbsko specialno skupino tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

V teku tudi finančna preiskava

Jevšek je še povedal, da vzporedno poteka tudi finančna preiskava proti združbi, cilj katere je zaseči nelegalno pridobljene premoženjske koristi. Zato so tudi, kot je že zgoraj navedeno, na vrhovno državno tožilstvo podali tudi pobudo za zavarovanje zahtevka za odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik479666
07. 06. 2010 10.08
glede na vaše "domiselne" naslove bi pričakoval: Policija: Slovenski tihotapci delovali legalno
Damjan Bukovec
07. 06. 2010 08.27
sej drugače ne gre v tej naši državi
sheppard01
06. 06. 2010 22.54
biznis je biznis.. samo da je gnar.. pošteno ži pa težko kaj dobiš v tej naši državi pa še te moreš delat dokler nisi na berglah..
LexLuthor
06. 06. 2010 19.12
SLOVENSKI tihotapci?!?!?
M-teorija
06. 06. 2010 16.07
~Slovenski tihotapci delovali globalno~ Bolj me moti, ker kradejo lokalno!
HoS
06. 06. 2010 09.30
Misli lokalno djeluj globalno
Timpy Xzu
06. 06. 2010 09.10
a ni bila slučajno tudi policija zraven...to pa je zdaj vprašanje
Google_Chemtrails
06. 06. 2010 02.12
trakulja 04.06.2010, 22:38 4 male ribe:) vsekakor trakulja, velike ribe vladajo državam po svetu, ogromne ribe oz. prave trofeje pa vladajo celemu svetu, to pa so bančniki oz. lastniki večine kapitala na svetu, upam, da veš kdo približno so, LP;)
MetkinPorivačFantOdFare
05. 06. 2010 17.17
hvala bogu da se ne omenja več albanske mafije..
strumfetka
05. 06. 2010 16.43
Kako prati denar? Enostavno. Kupiš karkoli in to je to. A za to rabimo doktorje znanosti, da odprejo Oglasnik in kupijo dve hiši, tri stanovanja, pet parcel? Pa morda kakšen avtomobil na lizing, ki se ga po tretjem obroku odplača? Kdo bi si mislil, da so oblastniki tako neumni? Jaz bi jim pripisal več pameti.
_dolfi_
05. 06. 2010 15.17
saj naša vlada tudi deluje globalno...
Hyper
05. 06. 2010 12.03
Heh govorite kot da nasi policaji niso vedl za to zrduzbo.... Stos je v tem policija ima rada mir... in mir pod vladavino te zdruzbe je bil ni blo umorov itd... kako bo zdej nevem mislim pa da bo porast kriminala...
eAMIR
05. 06. 2010 11.50
"Eden večjih dosežkov slovenskih organov na tem področju" ...zaseženo: 163g kokaina Še cariniki so meli več uspeha. Akcija ni bla slaba, našli in zasegli so pa bolj malo.
Buena Vita
05. 06. 2010 11.00
A KDO MISLI DA BI BREZ DEE NAŠI UKREPALI,AMERIČANI SO JIH PRISILILI,AMERIČANI STOPIJO NA AVIONE,KRIMINALCO BODO TAKOJ NA SVOBODI ,TOŽILI BODO SLOVENIJO ZA DEBELO ODŠKODNINO,,,,TAKO POSLI CVETIJO SAMO V SRCU EVROPE ,V PODALPSKI DEŽELICI SLOVENIJI,RAJU LOPOVOM IN GOLJUFOM VSEH SORT----
volek
05. 06. 2010 10.56
Pa tudi naša policija deluje globalno. Če jim Američani ne bi namignili na to narko združbo, bi še vedno veselo prodajali kokain.
Peter Kralj 1
05. 06. 2010 07.10
Politika pa molči. A to pomeni, da je globoko vpletena, ali samo vpletena?
trakulja
04. 06. 2010 22.38
wathafaka
04. 06. 2010 22.37
in seveda čeferin :)
wathafaka
04. 06. 2010 22.36
denar denar :)
guna
04. 06. 2010 22.06
To bo še veselica,ko bodo začele padat tožbe za krivo ovadbo. Potem se bodo tudi tisti,ki si sedaj pripisujejo zasluge zato, razbežali in poskrili