Črna kronika

Zdravnik po eksploziji petarde v rokah nesrečnega 14-letnika: Poškodbe so popolnoma enake kot na vojnih žariščih

Celje, 21. 12. 2016 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Uradno policija še vedno preverja, kateri pirotehnični izdelek je eksplodiral v roki 14-letnika, ki so mu morali amputirati obe roki. Lahko bi šlo za večji petardi, kot sta cobra in mega. Predstojnik oddelka za plastično kirurgijo ob tem opozarja, da imajo te petarde ob eksploziji tako moč kot eksplozije na vojnih območjih.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 14-letnik najverjetneje pirotehniko kupil na črnem trgu
    02:08
    Iz SVETA: 14-letnik najverjetneje pirotehniko kupil na črnem trgu
  • Iz 24UR: Petarde s črnega trga
    02:54
    Iz 24UR: Petarde s črnega trga
  • Iz 24UR: (Pre)hude posledice
    02:45
    Iz 24UR: (Pre)hude posledice
  • Iz 24UR ZVEČER: Preprodaja petard
    10:28
    Iz 24UR ZVEČER: Preprodaja petard
To so popolnoma enake poškodbe kot iz bojnih žarišč, kot jih gledamo iz Sirije trenutno. Se pravi, tkiv ni, prišlo je do kopleksne poškodbe kosti in mehkih tkiv. doktor Uroš Ahčan

S PU Celje so danes sporočili nekaj več podrobnosti o hudi poškodbi 14-letnika, ki mu je v roki eksplodiralo večje pirotehnično sredstvo. Fant, ki je utrpel zelo hude poškodbe glave, sluha, vida in obeh rok, se je poškodoval v domači hiši. Zaenkrat še ni natančno potrjeno, za kateri pirotehnični izdelek je šlo. Vse kaže, da bi lahko šlo za večji pirotehnični izdelek, kot sta cobra in mega oziroma druga večja pirotehnična sredstva, katerih prodaja ni dovoljena, navajajo celjski policisti, ki navajajo, da je bila eksplozija tako močna, da je poškodovala tudi del sobe.

Kje je fant dobil prepovedano pirotehniko, policija še ugotavlja.

14-letniku so morali zdravniki odrezati obe roki v predelu zapestja.
14-letniku so morali zdravniki odrezati obe roki v predelu zapestja. FOTO: UKC Ljubljana

Največkrat za nesrečo kriva pirotehnika, kupljena na črnem trgu

Celjski policisti vsako leto znova opozarjajo občane, naj ne kupujejo pirotehničnih izdelkov od preprodajalcev na tržnicah, bolšjih sejmih ali drugje na ulicah. "Izkušnje namreč kažejo, da je uporaba teh izdelkov zelo nevarna in tudi telesne poškodbe, ki smo jih zaradi uporabe pirotehnike obravnavali v preteklih letih, so bile v največji meri posledica uporabe pirotehnike, kupljene na črnem trgu," opozarjajo policisti, ki od začetka decembra vsakodnevno intenzivno nadzirajo tudi okolice srednjih šol v Celju ter avtobusne in železniške postaje na celotnem območju PU Celje.

Včeraj so policisti PP Novo mesto na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo pri 21-letnem osumljencu iz Novega mesta ter med preiskavo našli in zasegli pištolo, manjšo količino posušenih rastlinskih delcev, dve tehtnici in 113 kosov prepovedanih petard. Zoper 21-letnika bodo po zaključeni preiskavi ustrezno ukrepali.

Posredovali so tudi nekaj informacij o zasegih pirotehnike na območju PU Celje v zadnjem mesecu dni. Skupaj so zasegli 138 kosov različnih pirotehničnih sredstev druge, tretje in četrte kategorije.

Če že kupujete pirotehniko, bodite pozorni, da ima oznako CE

Vsem, ki se uporabi pirotehničnih izdelkov ne morejo odreči, policisti svetujejo, naj izdelke kupujejo le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Pri nakupu naj bodo pozorni na oznako CE, dobro pa naj se seznanijo tudi z navodili za uporabo. Navodila za uporabo na izdelku morajo biti napisana v slovenskem jeziku.

Če že kupujete pirotehniko, bodite pozorni, da ima oznako CE.
Če že kupujete pirotehniko, bodite pozorni, da ima oznako CE. FOTO: Thinkstock

Po hudi poškodbi 14-letnika, ki mu je v roki eksplodiralo pirotehnično sredstvo, se pojavljajo številna vprašanja. Kako je možno, da se kljub strogi prepovedi prodaje in posedovanja prirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok, še vedno da kupiti toliko pirotehnike na črnem trgu? Kako preprečiti prodajo na črnem trgu? So inšpekcijski nadzori dovolj učinkoviti? Kako izvajati preventivne akcije, da bi mlade, ki so najpogostejše žrtve napačne uporabe pirotehničnih sredstev, zaščitili? Ali je predlog, da bi v celoti prepovedali prodajo pirotehnike, sploh izvedljiv? Je boljša prepoved ali preventiva?

To so vprašanja, ki ne poznajo enoznačnih in kratkih odgovorov. Prav tako bomo vedno našli zagovornike tako popolne prepovedi, kot tiste, ki smatrajo, da so zaradi prepovedi razmere še slabše.

Tudi preventiva v šoli je zelo pomembna

Policija vsako leto skupaj z zdravniki ozavešča javnost o nevarnosti pirotehnike s pomočjo akcije Bodi zvezda, ne meči petard! Področni policisti v novembru obiskujejo osnovne šole in predavajo predvsem šolarjem na višji stopnji o nevarnostih pirotehnike. V nižjih razredih so predvsem učitelji tisti, ki skozi pogovor učence opozarjajo o tem, kako nevarna so lahko pirotehnična sredstva. "Vsako leto v novembru povabimo revirnega policista, ki otrokom predava o nevarnostih pirotehnike, prav tako po šolskem radiu ves čas opozarjamo, da je pirotehnika prepovedana in da gre za zelo nevarne stvari," pripoveduje ravnateljica blejske Osnovne šole prof. dr. Josipa Plemlja, Nataša Ahačič. Na njihovi šoli so namreč minuli četrtek odkrili, da ima učenec v torbi prepovedane petarde. "To je prvi primer na naši šoli odkar sem jaz ravnateljica. Takoj smo poklicali policijo, tudi zato, da so otroci videli, kaj se zgodi, če bodo pri sebi imeli pirotehniko," je bila odločna Ahačičeva. Odločitev šole, da takoj obvestijo policijo, so pozdravili tudi kranjski policisti.

Pri šolarju so policisti zasegli več kosov 'piratk', s starši otroka in seveda z otrokom pa je svetovalna služba opravila daljši razgovor. Petarde je v odprti torbi odkril eden od sošolcev, ki je o tem takoj obvestil učitelja. "Tudi to je neke vrste znak, da so preventivni programi učinkoviti," pravi ravnateljica.

Tokrat se je vse skupaj končalo brez poškodb. K sreči, saj ravno šolarji višjih razredov sodijo v kategorijo najpogosteje poškodovanih oseb, zaradi nepravilne in nedovoljene rabe pirotehnike pa so šole tudi območja, kjer je največ prijav o rabi teh stvari, opozarjajo policisti.

Policija: starši morajo otrokom stvari predstaviti realno

Največ na področju preventive lahko naredimo starši. Z otroki se je potrebno o pirotehniki pogovoriti, jim stvari predstaviti realno, prav tako jim lahko pokažete posnetke neustrezne rabe, ki jih najdete tako v medijih, kot tudi na spletni strani policije, kjer boste našli tudi številne preventivne nasvete. "Zaradi objestne rabe pirotehnike lahko nastradajo tudi drugi. Na primer zaradi metanja pod noge, v ljudi, v živali ali zaradi napačno usmerjenih
ognjemetov, raket in podobno,"
 še opozarjajo gorenjski policisti.

Pozivi k prepovedi pirotehnike naleteli na gluha ušesa

Mnogi menijo, da bi bilo pirotehniko najbolje kar prepovedati. Tako so leta 2014 društva, ki skrbijo za zaščito živali, na vlado in pristojno ministrstvo posredovala pobudo za prepoved vseh pirotehničnih sredstev v Sloveniji. V njej izpostavljajo več vidikov, zakaj bi bilo smiselno pirotehniko v celoti prepovedati, od hudih nesreč, ki se vsako leto kljub opozorilom dogajajo, do negativnega vpliva, ki ga ima na živali in na okolje. Pobudniki opozarjajo, da je nadzor nad uporabo pirotehničnih sredstev praktično nemogoč, kljub temu država še vedno dovoljuje prodajo in uporabo, opozarjajo.

Pobudniki prepovedi prodaje in uporabe pirotehnike se zavedo, da je v ostalih državah članicah EU uporaba pirotehničnih sredstev dovoljena, kar pomeni, da v primeru ukinitve oziroma prepovedi uporabe vseh pirotehničnih sredstev v Sloveniji ne bi v celoti rešili problema, saj se z odprtimi mejami lahko v Slovenijo kljub prepovedi vnaša pirotehnične izdelke, vendar menijo, da to ni argument, ki opraviči nadaljnjo uporabo pirotehničnih sredstev pri nas.

V Sloveniji je skladno z zakonom o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le v času od 19. do 31. decembra, uporabljati pa od 26. decembra do 2. januarja. To so ognjemetni izdelki iz kategorije 1, ki predstavljajo majhno nevarnost, povzročali naj bi zanemarljivo raven hrupa in naj bi bili namenjeni tako uporabi v strnjenih stanovanjskih naseljih kot tudi v zaprtih zgradbah in drugih zaprtih prostorih.

Prodaja in uporaba ognjemetnih izdelkov iz kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (petard) ter njihova posest pa je v Sloveniji strogo prepovedana. V primeru, da posameznik uporabi petardo ali drug pokajoči izdelek iz teh kategorij oziroma le-tega poseduje, je za tako nespoštovanje zakona predpisana globa v višini od 400 do 1.200 evrov.

Mladoletnikom do 15. leta starosti sta dovoljena prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov le, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba pirotehničnih izdelkov je dovoljena samo v skladu z navodili proizvajalca. Prepovedana je predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ali zmesi. Za kršitve se lahko kaznujejo tudi starši ali skrbniki, če dovolijo ali dopustijo, da mladoletniki uporabljajo pirotehnične izdelke brez njihovega nadzorstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja