Črna kronika

Poklical policiste, pripravil zasedo in trčil v policijsko vozilo: Tadin se je izrekel za krivega umora policista, za dejanje mu je žal

Ljubljana, 29. 01. 2016 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Povzročitelj nesreče na Ižanski cesti, v kateri je umrl policist, se je pred sodiščem izrekel za krivega. Tadin je poklical policijo in dejal, da bo pobil svojo družino. Ko so policisti odhiteli na pomoč, je na Ižanski cesti v zasedi počakal prvo policijsko vozilo in namerno trčil vanj.

Samo Tadin
Samo Tadin FOTO: S.L.

Povzročitelj prometne nesreče na Ižanski cesti pri Ljubljani Samo Tadin je na današnjem predobravnavnem naroku priznal krivdo za umor policista, ki je umrl v tej nesreči, in poskus umora drugega policista. Tožilstvo za Tadina, ki je danes obžaloval storjeno, predlaga 30 let zapora. Izrek sodbe bo na ljubljanskem okrožnem sodišču v ponedeljek.

Tadin je julija lani poklical policijo in v lažni najavi za intervencijo dejal, da bo pobil svojo družino. Ko so policisti odhiteli na pomoč, je na Ižanski cesti v zasedi počakal prvo policijsko vozilo in namerno trčil vanj. Eden od policistov je umrl na kraju nesreče.

Drug policist iz avtomobila, v katerega je trčil Tadin, se je lažje poškodoval, povzročitelj nesreče pa je nekaj tednov ležal v komi. Tadin se je nekaj časa še zdravil, še danes pa potrebuje rehabilitacijo. Trenutno je v priporu, kjer bo najbrž ostal do pravnomočnosti sodbe. Tožilstvo je danes zaradi ponovitvene nevarnosti namreč predlagalo podaljšanje pripora, prepričano je, da bi Tadin na prostosti predstavljal nevarnost za ljudi.

Tožilstvo, ki je obtožnico vložilo konec lanskega leta, meni, da je bil motiv za dejanje brezobzirno maščevanje zaradi večkratnega posredovanja policistov ob Tadinovem nasilju nad nekdanjo partnerico. Ravno nekaj dni pred napadom, ko je žensko napadel z nožem, so mu izrekli prepoved približevanja. Do policistov, ki so posredovali zaradi njegovega nasilništva, je bil vedno tudi aroganten in nesramen, je danes opisovala tožilka Petra Vugrinec.

Po njenih besedah je Tadin kaznivo dejanje torej storil z neposrednim naklepom. Preden je poklical za intervencijo in zagrozil, da bo na Igu izvedel "masaker", je najel avtomobil in kupil daljnogled, da bi imel pregled nad dogajanjem na cesti. Ko se je prvo policijsko vozilo približevalo, je speljal na cesto in vozil proti policijskemu vozilu, ki je peljalo v nasprotni smeri. Malo preden sta se vozili srečali, je Tadin namerno zavil na levi pas in trčil v policijsko vozilo.

Zato se tožilki ob zavržnosti in teži dejanja predlagana enotna kazen zdi primerna. Za umor je tožilka sicer predlagala 25 let, za poskus umora pa 15 let zapora. In kot pravi, je Tadinove olajševalne okoliščine - priznanje krivde, obžalovanje dejanja in nekaznovanost - upoštevala v teh posameznih predlogih kazni. Trideset let zapora je sicer tudi najvišja zaporna kazen, ki jo sodišče Tadinu lahko sploh izreče.

Tadin je danes na sodišču želel le, naj bo njegova kazen primerna, sam pa meni, da bi se lahko hitro socializiral. Ko bo izpuščen iz zapora, namerava poiskati službo in podnajemniško stanovanje, je še povedal.

Njegov odvetnik Bojan Župevec pa je sodišče zaprosil, naj bo milostno, saj da je Tadin star že skoraj 45 let, brez službe, sredstev za preživljanje in stalnega prebivališča, tako dolga kazen pa da k njegovi resocializaciji ne bo prispevala. Sodišču je predlagal, naj izreče najnižjo možno kazen. Ta bo znana v ponedeljek.

Dogajanje na sodišču so danes spremljali tudi bližnji in sodelavci pokojnega policista. Starša sta po obravnavi novinarjem dejala, da jima nobena kazen ne bo vrnila sina. Njun pooblaščenec Matjaž Grebenc pa je danes na sodišču sicer pojasnil, da v tej fazi ne bodo priglasili premoženjskopravnega zahtevka.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3