Črna kronika

Pohod usoden za 50-letnika, šestletnik zašel s poti

Trbovlje/Polzela, 06. 12. 2010 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Miklavževem pohodu na Mrzlico so v soboto pogrešili šestletnika iz Polzele. Ta se je ločil od skupine, a so ga reševalci pozneje našli nepoškodovanega, a pretresenega. Se je pa pohod končal tragično za 50-letnika.

Sobotnega večernega Miklavževega pohoda na Mrzlico v občini Trbovlje so se v organizaciji Planinskega društva Polzela udeležili tudi osnovnošolci in nekateri starši iz Polzele in okolice. Pri vračanju je na gori ostal prvošolček, ki so ga nato še isti večer zdravega našli gasilci in gorski reševalci. Je pa med pohodom umrl 50-letni Trboveljčan.

Prvošolček iz Polzele je odtaval v temi. (slika je simbolična)
Prvošolček iz Polzele je odtaval v temi. (slika je simbolična) FOTO: Reuters

Izleta v organizaciji Planinskega društva Polzela se je udeležilo 45 šolarjev, ki jih je spremljalo pet mentoric, trije planinski vodniki in dodatno še starši nekaterih otrok, je danes povedal predsednik Planinskega društva Polzela Zoran Štok. Preden so se začeli vračati z gore, so po njegovih besedah pri planinskem domu na Mrzlici prešteli vse otroke, pri čemer se je javil tudi kasneje pogrešani fant.

Po približno pol ure hoje so ugotovili, da fanta ni v skupini, zato so takoj poklicali na planinski dom in o pogrešanem obvestili reševalce in gasilce, ki pa so medtem v bližini doma že našli pogrešanega fanta. Ta se je nato v spremstvu reševalca in predsednika Planinskega društva Polzela vrnil z gore, je dogajanje opisal Štok. Dodal je še, da bo zaradi dogodka podal odstop z mesta predsednika Planinskega društva Polzela.

Na Policijski upravi Ljubljana pa so potrdili, da je med vračanjem z Miklavževega pohoda na Mrzlico umrl eden od udeležencev pohoda. Na PU Ljubljana so obvestilo o najdbi mrtve osebe v okolici Hrastnika prejeli v nedeljo okoli 14.25, z nadaljnjim zbiranjem obvestil in opravljenim ogledom kraja najdbe pa so ugotovili, da gre za 50-letnega moškega iz Trbovelj. Po doslej zbranih obvestilih ne kaže, da bi oseba umrla nasilne smrti, policisti pa z zbiranjem obvestil nadaljujejo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zim10
13. 12. 2010 21.57
V Slovenskih novicain na spletni strani gore in ljudje (gore-ljudje.net, rubrika novosti, datum 10. 12.) je bilo objavljeno pojasnilo vodnikov in mentorjev.
pikapolonica1802
08. 12. 2010 08.11
+1
ni kaj za pisati več če pa se že tukaj kregate glede pisanja komentarjev samo SOŽALJE SVOJCEM umrlega.
Jimi1
07. 12. 2010 20.39
+1
Neresno je jemati 6 letnika s seboj na takšne poti.... K sreči se je ta del zgodbe dobro končal. Sožalje svojcem umrlega !
periot
07. 12. 2010 20.37
Ulikses ker obsojaš in ker so po tvoje krivi samo organizatorji , za takšne je boljše da imate doma svoje otroke ali pa greste zraven na pohod in jih imate na vrvici ker jih recimo ne znate vzagajati pravilno da ne ubogajo vodičev!!!!!!!Pa takšo stvar primerjaš s pedofilijo imam občutek da ti nimaš vse pošlihtano v glavi ker imaš takšne bolane!!!!!!!!!
snowgal
07. 12. 2010 20.04
+1
Srčno upam, da bo moj otrok rad hodil v hribe, čeprav smo v hribh doma. Vsekakor ga bom spremljala, če mi bo le dano. Drugače bom zaupala nekomu drugemu. Pri 6. letih naj bi spali ob 23h, seveda. Prekrški se delajo, normalno. Kdaj se ura prestavi. Ne moralizirat zarad takšnih stvari. Glavno, da je z malim vse ok. Naj se mu hribi (in gore, čeprav to Mrzlica ni ! ) ne zamerijo. Iztok? ... Nimam besed. Sožalje svojcem. Bil je fajn človek (saj kolikor sem ga poznala pred desetletjem in pol, iz šolskih dni). Na jetra mi gre, ker ni spoštovanja do hribov pozimi. Zgodi se pa lahko vsakemu, ki vsaj malo rit premakne iz kavča.
zim10
07. 12. 2010 18.48
Smrt profesorja in in izguba dečka sta dve različni zgodbi, dva pohodnika na vsak svojem pohodu. Komentarji nekaterih so navaden sovražni govor. Nedopustno je kogarkoli, živega ali mrtvega, obkladati s pijancem, mu pripisovati drogiranje, pedofilijo. Takšno žaljenje je za na sodišče.
Tedeja Salic
07. 12. 2010 18.13
ke glih njega :(
lusesita@email.si
07. 12. 2010 17.39
@Ulikses - malo pretiravaš in moje komantarje jemlješ preresno! Ni me bilo potrebno žalit s svojimi komentarji in željami da ostanem brez otrok oz. da si jih ne zaslužim. Res je vse odgovornost namenjena vzgojiteljem vendar s pomočjo otrok, ki pa morajo upoštevati navodila o varnosti. Govori kar hočeš ampak o tem imam prav! In še 1x - globoko sem užaljena glede tvojega komentarja, čeprav ti je malo mar!!! Izredno grde besede!!
MRsteinbrenner
07. 12. 2010 16.13
same smrtne primere človek bere tega decembra letos. al na cesti, al pri sekanju drevesa, al pohod, ja ne vem no kaj je z narodom, mogoče je preveč neodgovoren?
Matic Grošelj 1
07. 12. 2010 14.07
+2
To je bil naš učitelj zgodovine... vsi ga zelo pogrešamo celo trbovlje. Imeli smo ga zelo radi. Bil je prekrasen človek. Počivaj v miru...
Matic Grošelj 1
07. 12. 2010 14.06
kiss_my_ass.
07. 12. 2010 13.52
Vsem tistim, ki pametujete: Kdor ni bil na Mrzlici v kopnih časih, niti ne ve da je za 6 let starega otroka zadeva zelo naporna. Govorim o vzponu od glavne ceste proti vrhu. Zadeve se s snegom, nočjo in mrazom samo še stopnjujejo. Po mojem mnenju je bilo povsem neodgovorno otroke peljati na tak izlet, posebej ponoči!
Ulikses
07. 12. 2010 12.00
lusesita 07.12.2010, 09:30 12 Kar se pa tiče spremljevalk, pa na pol moram stopiti na njihovo stran. Prvo seveda moram še povedati, kakšen idiotizem je bila ta idea da bi otroke peljali na Mrzlico!!!! Ne vem kaj so razmišljali. In starši, da so dovolili svojim otrokom iti na ta izlet - to je norost. Pot na Mrzlico zna biti izredno nevarna, sploh v takšnih razmerah! Kdor živi v Zasavju, to ve! Zdaj pa k spremljevalkam. Težko je imeti vse otroke na očeh, pa če si še tako skoncentriran na njih. Nekateri enostavno ne ubogajo in se ne držijo pravil, ki jih spremljevalci postavijo pred začetkom pohoda! Ne morem natančno vedeti, zakaj je mali kar odšel. Moral bi se držati svoje skupine in pika! no, ko boš imela svoje otroke, boš, upam, dojela naslednje: 6 letni otrok se nima kaj držati pravil in tudi ne moremo tega od njega pričakovati. koliko se drži pravil in dogovorov je odvisno samo in izključno od njegovih staršev, kako mu doma postavljajo meje, kako se z njim pogovarjajo itd itd. zahtevat in prelagat odgovornost za take nesreče na 6-letnika kaže na izjemno infantilno nezrelost samooklicane odrasle osebe...iskreno upam, da ne boš nikoli imela otrok, ker bi jim s svojimi problemi samo škodovala, če pa jih že imaš, se mi iz dna srca smilijo. v takih primerih so vedno in izključno krivi odrasli!!! 6 letniku prepustit odgovornost za njegovo življenje v tako izrednih razmerah, je nekaj najbolj nedopustnega, kar lahko narediš. če pa poleg tega še piješ zraven in se drogiraš, potem pa sploh nimam besed. take wannabe vzgojitelje je treba kazensko ovadit ter prepovedat opravljanje vzgojitelskega poklica do konca življenja. taka malomarnost je na ravni pedofilije, samo se noben tega ne zaveda... žal.
Ulikses
07. 12. 2010 11.55
ja, strinjam se....kakšni mentorji so to, ki izgubijo otroka?!?!? če imaš na odgovornosti tako majhne otroke, jih je treba met skozi na očeh, še posebno, če gre za izredne razmere (zima, noč). to je treba na 5 min jih preštet, neprestano bit ob skupini, 2 spredaj, 2 zadaj in lepo opazovat, kaj se dogaja. na žalost se vse preveč vzgojiteljev v takih primerih zakaja, tudi vpričo otrok. in potem ni čudno, da pride to takih nesreč. srečo imajo, da je z otrokom vse v redu, kaj bi bilo, če bi mu kam zdrsnilo in bi si kaj naredil?! verjetno ne bi preživel noči...
Ramzess
07. 12. 2010 10.23
Falcon-1="Uganka mi je, kako je moglo pet mentoric in trije planinski vodniki "izgubiti" enega od 45 otrok. Pri tolikšnem številu voditeljev se to ne bi smelo dogoditi. Posebno pri nočnem pohodu moraš držati skupino tesno skupaj in imeti stalno kontrolo nad njo. Tudi smrt 50 letnika mi daje misliti, da organizacija pohoda le ni bila kakovostna. Nočni pohod v snegu tako mešane skupine zahteva drugačno vodenje kot dnevni pohod po kopnem terenu." Polek mentoric in vodnikov moraš upoštevati še druge odrasle, starše, ki so bili zrave, ki so prav tako dolžni gledati na ostale otroke, ne le svojega. Podobno, kot če se kak starš udeleži šolskega izleta kot spremljevalec, spremlja vse, ne le svojega otroka. Ta 50-letnik je očitno bil slabega zdravja, oz. je moral nekaj organizatorju zamolčati, če bi ta za to vedel, mu verjetno ne bi dovolil na pohod, toliko menda je pameten. Zato je razumljivo, da ne more odgovarajati za nekaj, kar ni v njegovi domeni. Njegov odstop se zdi prenagljen, kot da bi bil prepričan, da nima druge izbire, morda v naši državi res ne, da vsi preventivno umaknejo z sedanjega položaja, ali kaj je to za ena novodobna muha. York="Vodja skupine s katero je deček odšel na Mrzlico je šele ob povratku z gore, v avtobusu ugotovila, da dečka ni!!!!" Pred odhodom iz vrha so menda otroke prešteli, takrat so bili še vsi, po tem se je moralo nekje nekaj zalomiti, fant bi moral še povedati kaj se je zgodilo, oz. kaj je počel, da ostal tam, kajti tro ve samo on. "Gorski reševalci so otroka v koči oskrbeli. Bil je tako prezebel in prestrašen, da ni nič govoril samo jokal. Ko je prišel k sebi so izvedeli kdo je njegova mama in kje je doma. Takoj so obvestili regijski center. Otroka je bilo treba spraviti v dolino in domov. Eden od reševalcev ga je nosil na rokah do doline, kjer so srečali vodjo, ki se je odpravljal, da bi ga poiskal." Zakaj si mislili, da bo mama prišla ponj, pa saj oče tudi ni napačen, zveni kot da ga ne bi imel. Organizator ali mentor, pa mora imeti tudi te podatke, za vsak primer, dovolj je da se otroka vpraša po njegovih osebnih podatkih, včasih res sprašujejo preveč, da na koncu dobi zadeva drugačen prizvok. Zakaj neki so ga nosili v dolino, mar ne premorejo nisi navadnih motornih sani, ej ej. Logika. Kleopatra-1="Žal se tukaj ne morem strinjati s tabo in zavijanje v vato nima tukaj nič , dejstvo je da sta otroka za moje pojme premala, da gresta na nočni pohod sama... pa organizirana skupina gor ali dol." Se strinjam, tistim, ki vesčas iščejo izgovore in opravičila za svoje početje, tudi ko je prepozno, enostavno manjka čuta za odgovornost, ... krivi pa so drugi, le sami ne.
Bonbonchek
07. 12. 2010 09.31
Profesor je bil moj učitelj 4 leta v osnovni šoli ful vredu, prijazen in priljubljen med učenci, ki ga bodo sigurno zelo pogrešali. Ni bil neizkušen planinec ampak nesreče se zgodijo tudi najboljšim. Iskrene sožalje njegovi družini.
lusesita@email.si
07. 12. 2010 09.30
Meni je izredno žal tovariša Staniča! Bil je učitelj v pravem pomenu in nikoli ga njegovi učenci ne bomo pozabiti. Mene je učil pred 10leti in še vedno se ga spomnim, kot da bi bila še včeraj pri njegovi uri. Vendar bodimo realni! Alkohol je bil prisoten in ne moremo drugače misliti! Če ste že iz Zasavja, ste verjetno ta vikend imeli poln facebook slik, kako so vsi popivali - mladi in stari. Je pa res, da se je prvič naredilo nekaj tako hudega. Kar se pa tiče spremljevalk, pa na pol moram stopiti na njihovo stran. Prvo seveda moram še povedati, kakšen idiotizem je bila ta idea da bi otroke peljali na Mrzlico!!!! Ne vem kaj so razmišljali. In starši, da so dovolili svojim otrokom iti na ta izlet - to je norost. Pot na Mrzlico zna biti izredno nevarna, sploh v takšnih razmerah! Kdor živi v Zasavju, to ve! Zdaj pa k spremljevalkam. Težko je imeti vse otroke na očeh, pa če si še tako skoncentriran na njih. Nekateri enostavno ne ubogajo in se ne držijo pravil, ki jih spremljevalci postavijo pred začetkom pohoda! Ne morem natančno vedeti, zakaj je mali kar odšel. Moral bi se držati svoje skupine in pika!
korintos1
07. 12. 2010 09.03
-2
Pa kaj so slavili martinovo ali miklavževo?
suhogrlo.com
07. 12. 2010 08.49
Idiotizem je, da se otroke sploh vodi na takšen pohod. Sem bil gor ampak iz Kalske strani. Meter snega, še ženo je matralo hoditi. Kar se pa učitelja tiče, je bilo pa verjetno dosti alkohola prisotnega, ker je bilo pijanih pred kočo in v njej 3/4
HOKI2
07. 12. 2010 08.46
York Takšno zgodbo, ki jo opisuješ ti, sem slišal včeraj in se nekako strinjam s tabo, tko da sem bil zvečer pri poročilih kar malce zmeden, ker so celo zgodbo s srečnim koncem za otroka dodobra olepšali. Sam imam enako stare otroke in če lahko, sem vedno zraven, čeprav to ni rešitev ker tudi takrat se lahko zgodi marsikaj. V tako organizirano skupino bi naj starši zaupali otroke brez vseh skrbi in v tem primeru mislim da gre za grobo malomarnost organizatorja, predvsem pa SPREMLJEVALCEV, ki so zadolženi za posamezne otroke. Misli, da se je za srečen konec za zahvalit samo srečnemu spletu okoliščin, ki bi lahko hitro bil drugačen... Odrasli pa smo v takem primeru drugače odgovorni v takšnih prireditvah, saj organizator ne more predvidit ravnanja posameznikov. Kaj je bilo v tem primeru ne vem, je pa dejstvo, da vsak odgovarja zase za razliko od otrok, za katere smo zadolženi starši ali pa odgovorni/organizator!