Črna kronika

FOTO in VIDEO: Padla je v 25 metrov globoko brezno pri Črnomlju, rešil jo je kup smeti in vejevja

Črnomelj, 02. 05. 2017 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./M.Ke.
Komentarji
0

V kraju Špeharji v občini Črnomelj je potekala obsežna iskalna akcija za pogrešano osebo, v kateri so sodelovali policisti, gasilci in pripadniki Jamarske reševalne službe. Osebo so našli poškodovano – v jami, na globini 25 metrov. Zdravnica, ki je tudi jamarska reševalka, ji je na dnu brezna nudila nujno pomoč, nato pa so jo izvlekli in jo predali reševalcem, ki so jo s helikopterjem odpeljali v UKC Ljubljana.

Več videovsebin
  • Poškodovanki so v jami nudili nujno pomoč (Vir: Maks Merela)
    00:16
    Poškodovanki so v jami nudili nujno pomoč (Vir: Maks Merela)
  • V nekaj sekundah so jo potegnili na plano (Vir: Maks Merela)
    00:18
    V nekaj sekundah so jo potegnili na plano (Vir: Maks Merela)
  • Iz 24UR: Rešile so jo veje in odpadki
    02:18
    Iz 24UR: Rešile so jo veje in odpadki

Včeraj okoli 10. ure je v kraju Špeharji v občini Črnomelj stekla iskalna akcija za pogrešano osebo.

V akciji so po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje sodelovali policisti PU Novo mesto, gasilci PGD Črnomelj, Vinica, Stari Trg, Prelesje, Sinji Vrh in Radenci ter pripadniki Jamarske reševalne službe. Pogrešano osebo so našli poškodovano v jami Brezno pri cerkvi, na globini okoli 25 metrov. Zdravnica JRS ji je v jami nudila prvo pomoč, nato so jo jamarji reševalci izvlekli iz jame.

Na prostem so jo oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj. Dežurna ekipa reševalcev Helikopterske nujne medicinske pomoči in posadka s helikopterjem LPE pa sta jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Veliki kosovni odpadki oteževali reševanje

Kot nam je povedal vodja intervencije Damijan Šinigoj, se je jamarski reševalec v brezno spustil nekaj čez 11. uro. "Kmalu je sporočil, da se pogrešana oseba nahaja v jami in da je živa," je povedal Šinigoj. Takoj se je v brezno spustil še en jamar reševalec in skupaj sta poškodovani osebi nudila prvo pomoč. "Vhodno vertikalno brezno jame z dokaj širokim vhodom je globoko okoli 25 metrov, na dnu pa se jama nadaljuje s strmim meliščem, ki je dokaj onesnaženo z različnimi odpadki in vejevjem, kar je verjetno tudi pripomoglo k preživetju poškodovanke," je povedal vodja intervencije, ki je dodal še, da je imela poškodovanka veliko srečo, da je preživela tako hud padec.

Predvsem večji kosovni odpadki pa so reševanje še dodatno otežili. "Reševalca sta ob robu dvorane očistila prostor, kamor sta potem premaknila poškodovanko in jo polegla na transportni vreči in jamarski kombinezon, ki ga je slekel eden od reševalcev, da se ni še bolj podhladila, potem pa sta oskrbela dve večji rani na glavi, ki sta krvaveli in imobilizirala zlomljeno roko v zapestju," je dejal Šinigoj in dodal: "V jamo smo potem poslali še nekaj odej in to je bilo vse, kar smo lahko storili do prihoda zdravnice Jamarske reševalne službe. Ker pa je ženska vse bolj tožila zaradi bolečin, tudi v prsih, kolku in gležnju, smo s pomočjo vrvne tehnike v jamo spustili medicinskega tehnika nejamarja, ki ji je dal nekaj za omilitev bolečin ter preveril še ostale poškodbe in jih oskrbel, kolikor jih je lahko."

Izvlekli so jo v sedmih minutah

Do 13. ure so bili vsi jamarski reševalci iz štirih reševalnih centrov na kraju dogodka in so že postavili vse reševalne manevre, zdravnica Vesna Milojević, ki je tudi jamarska reševalka, pa se je v jamo spustila ob 13.40. Poškodovanko so stabilizirali in spravili v nosila, izvlek se je začel malo pred pol tretjo uro popoldan, po sedmih minutah so bila nosila zunaj, poškodovanko so prevzeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj ter kasneje ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči, ki so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Zadnja jamarska reševalka je iz jame prišla ob 15. uri, v akciji pa je sodelovalo 19 pripadnikov Jamarske reševalne službe iz reševalnih centrov Novo mesto, Ljubljana, Kranj in Postojna. "V akciji so sodelovali tudi policisti PU Novo mesto, gasilci PGD Črnomelj, Vinica, Stari Trg, Prelesje, Sinji Vrh in Radenci," je še sporočil Šinigoj. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1