Črna kronika

VIDEO: Roparji na Celjskem s pištolo grozili otroku, da je razkril, kje družina hrani dragocenosti

Celje, 19. 02. 2018 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policisti so predstavili podrobnosti štirih ropov v stanovanjskih hišah na območju PU Celje. Vsem je bilo skupno, da so bili storjeni na izredno brutalen in nasilen način, storilci so bili zamaskirani in oboroženi, v hišo so vstopili pod pretvezo in stanovalcem toliko časa grozili ali jih pretepali, da so izvedeli, kje hranijo dragocenosti, ki so jih potem odnesli. Skupno je pridržanih sedem oseb.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prijeli štiri roparje, ki so bili strah in trepet premožnih družin na Celjskem
    02:10
    Iz 24UR: Prijeli štiri roparje, ki so bili strah in trepet premožnih družin na Celjskem
  • Iz SVETA: Združba se je na roparski pohod podala štirikrat
    02:33
    Iz SVETA: Združba se je na roparski pohod podala štirikrat
  • Iz 24UR ZVEČER: Se bodo tudi pri nas začeli vse bolj brutalni in nasilni ropi?
    05:33
    Iz 24UR ZVEČER: Se bodo tudi pri nas začeli vse bolj brutalni in nasilni ropi?
  • Damjan Turk o podrobnostih ropov na Celjskem
    05:56
    Damjan Turk o podrobnostih ropov na Celjskem
  • Aleš Kegljevič o statistiki ropov
    03:16
    Aleš Kegljevič o statistiki ropov
  • Iz 24UR: Žrtve so zvezali, jih pretepali in jim grozili z orožjem
    01:55
    Iz 24UR: Žrtve so zvezali, jih pretepali in jim grozili z orožjem

Damjan Turk, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Celje, je na novinarski konferenci predstavil podrobnosti štirih izjemno nasilnih oboroženih ropov na Celjskem.

Prvi se je zgodil na območju Celja novembra lani. Storilci so odnesli zlatnino in gotovino v skupni vrednosti več kot 28.000 evrov. Pri tem so z orožjem grozili tudi otroku in ga silili, da je razkril mesta, kjer je družina hranila vrednejše predmete in dragocenosti.

Drugi rop se je zgodil januarja letos na območju Celja. Odnesli so gotovino v višini 1500 evrov. Tretji rop se je prav tako zgodil januarja, in sicer na območju Velenja. Odnesli so za 10.000 evrov zlatnine.

Četrti rop pa se je zgodil v začetku februarja na območju Žalca. Storilci, ki so ukradli za več kot 50.000 evrov zlatnine in gotovine, so med ropom zadrževali celo družino s tremi otroki, starimi od enega do 12 let, družinskim članom grozili z orožjem in jih pretepali. Streljali so tako v hiši kot pred njo, tudi na psa, ki so ga pri tem poškodovali.

"Vsem ropom je bilo skupno, da so bili storjeni na izredno brutalen in nasilen način," je dejal Turk. Storilci, zamaskirani in oboroženi s strelnim orožjem, so vsakič v večernem času pod pretvezo nekako presenetili stanovalce, da so lahko vstopili v hišo. Oškodovance so zvezali na različne načine, tudi z lepilnim trakom, in jih pretepali – vse, dokler niso dobili informacij o tem, kje hranijo dragocenosti. Te so potem ukradli in pobegnili.

Damjan Turk, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Celje, je predstavil podrobnosti brutalnih ropov na Celjskem.
Damjan Turk, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Celje, je predstavil podrobnosti brutalnih ropov na Celjskem. FOTO: 24ur.com

Policisti skupno pridržali sedem oseb

Policisti so s preiskavo ugotovili, da so rope izvrševali trije moški in mladoletno dekle, vsi državljani Republike Slovenije. V petek dopoldne so jim odvzeli prostost.

27-letnika z območja Velenja, 25-letnika iz Ljubljane ter 27-letnika in 17-letnico z območja Ljubljane, ki sta začasno bivala v Portorožu, so s kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja ropa v nedeljo dopoldne privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zoper njih odredil pridržanje.

Danes dopoldne so policisti dodatno odvzeli prostost še trem osebam, ki jih povezujejo z izvršitvijo omenjenih kaznivih dejanj. Gre za 18-letnega moškega z območja Ljubljane, 28-letnika z območja Ljubljane in 20-letnega srbskega državljana, ki je začasno bival na območju Obale.

Kriminalisti so pri zbiranju informacij pred aretacijo zoper nekatere osumljence uporabili tudi prekrite preiskovalne ukrepe, po aretaciji pa opravili hišne preiskave, med katerimi so našli nekaj tisoč evrov, orožje, ki je bilo uporabljeno pri kaznivih dejanjih, in še nekatere druge predmete, s pomočjo katerih bodo dokazovali vpletenost posameznikov v kazniva dejanja.

Takole so osumljence privedli pred preiskovalnega sodnika.
Takole so osumljence privedli pred preiskovalnega sodnika. FOTO: POP TV

'S tovrstnimi ropi se ne srečujemo pogosto'

Višji kriminalistični inšpektor na Generalni policijski upravi Aleš Kegljevič je pojasnil, da policisti na območju Republike Slovenije generalno gledano od leta 2010 beležijo padec števila oboroženih ropov. Zgoraj opisanim ropom niso bili priče prav pogosto, zadnjo takšno skupino so razdrli leta 2013 na območju PU Novo mesto. 

Na območju celotne Republike Slovenije po njegovih besedah beležijo do 20 ropov, ki se zgodijo v stanovanjih in stanovanjskih hišah, vendar ne na takšen način, tako organizirano in s tolikšno mero nasilja in grožnje z orožjem. "Tak modus operandi sicer poznajo kolegi na območju vseh držav EU in bivših republik Jugoslavije, tovrstne skupine pa se občasno organizirajo in pojavljajo tudi v Sloveniji," je dejal.

Policisti so v letu 2017 v primerjavi z letom 2016 zabeležili rahel porast ropov – 12 ropov na letni ravni (238 ropov na območju celotne Slovenije, tu so zajeti vsi ropi - ulični, finančni institucij, zlatarn in pošt)

Za zgoraj omenjene rope je sicer značilna velika stopnja organiziranosti in nasilja, telesne poškodbe in sorazmerno velik izkupiček, ki ga storilci odnesejo iz stanovanjskih hiš. "Kot pa sem že omenil, tovorstna dejanja v Sloveniji na srečo niso prav pogosta in ni neke posebne nevarnosti, da bi bili priča tem ropom v našem vsakdanjem življenju," je še dejal Kegljevič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni