Črna kronika

Po smrti smučarja izključili tujo krivdo

Kranj, 06. 01. 2010 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po nesreči na Starem vrhu, ki je terjala življenje 20-letnega smučarja, so kriminalisti izključili tujo krivdo. Tudi nepravilnosti na smučišču niso ugotovili.

Mesto nesreče na smučišče
Mesto nesreče na smučišče FOTO: Kanal A

Kriminalisti so preverili vse okoliščine nesreče na smučišču Stari vrh, ki se je zgodila v nedeljo, 3. januarja, približno ob 21.15. Z zbranimi obvestili in preveritvami so izključili tujo krivdo, tudi nepravilnosti na smučišču niso ugotovili. O ugotovitvah bodo podali poročilo na pristojno tožilstvo.

20-letnik iz Zadrage, ki se je v nedeljo zvečer na smučišču Stari vrh hudo poškodoval, je včeraj v ljubljanskem kliničnem centru umrl. V nedeljo je v zgornjem delu smučišča zapeljal izven urejenega smučišča, kjer je padel in z glavo močno udaril ob tla. Čeprav je med smuko uporabljal varnostno čelado, je utrpel posebno hude poškodbe glave in obraza.

Kot je v ponedeljek za 24ur.com povedal direktor smučarskega centra na Starem vrhu Matevž Demšar, se je 20-letnik poškodoval približno šest do sedem metrov izven smučišča, kjer je padel na podlago brez snega. ''Po vseh znakih smučine je bila hitrost precejšnja,'' je odgovoril na vprašanje, ali je nesreči botrovala hitrost. Smučišče je bilo po njegovih trditvah ustrezno označeno, zakaj je zapeljal izven smučišča, pa ni znano.

Kakšne pristojnosti ima policija na smučiščih in kakšne so lahko posledice nespoštovanja pravil?

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pibomarco
07. 01. 2010 16.43
še čudno, da niso vsi ostali krivi.. sožalje..
istra1
07. 01. 2010 14.53
Ne čudim se rezultatu, ki so ga napisali kriminalisti. Tudi v primeru Nekrep je bila izključena zdravniška napaka kriv je bil sam, ker je zbolel. Res bolano vse skupaj.
skofjelocan
07. 01. 2010 13.09
Iskreno sožalje staršem ob tej res tragični nezgodi.Rad bi samo povedal,da s to že drugo smrtjo na starem vrhu tragičnih novic še ni konec.Dokler bo odgovornim na starem vrhu samo do zaslužka,do takrat se bodo nesreče s tako tragičnim koncem pač dogajale.Smučišče je daleč od tega da bi bilo ustrezno zavarovano,zato predlagam da greste smučat rajši kam drugam!
HOKI2
07. 01. 2010 12.58
Se kar strinjam z smrkolca, tudi drugje so vrhunska smučišča podobno zavarovana, npr. Sallbach v Austriji, so ob progi na robu gozda samo opozorilni količki in nikjer nobene mreže, tako da ni treba, da si ravno umetnik, lahko hitro odletiš v kak globok prepad. V Dolomitih je res malenkost bolje, je kar veliko zaščitnih mrež. Res pa je, da moraš na smučišču sam nase pazit, pa še to je očitno včasih premal!
cupofmarja@email.si
07. 01. 2010 08.05
dons so taki časi, da mora vedno bit za vsako stvar nekdo drug kriv......
istra1
06. 01. 2010 23.46
smrkolca 06.01.2010, 22:17 Kaj klanfaš nekaj brez brez veze in mi daješ za primerjavo smučišča, ki jih nisi nikoli videl. Ni ti treba v tujino lahko si pri nas ogledaš smučišča, ki so urejena in ustrezno označenam, da pa to realiziraš ni potrebno ne vem koliko denarja samo se moraš zavedati svoje odgovornosti. Lahko bi še kaj napisal pa ne bom odpiral starih ran.
smrkolca
06. 01. 2010 22.17
Škoda fanta,sožalje svojcem. Ne zagovarjam vodstva smučišča,lahko bi blo bolš urejen. Istra1 po tvoje bi mogla bit proga od vrha do podna obdana z blazinami in mrežami.? Ja odlično bi blo,sam povej mi eno smučišče v Evropi,ki ima tko narjeno.Kar dost presmučam po tujini in še nisem nikjer zasledil.Tudi po tujini imajo slabo zaščitene proge ,sploh po teh večjih smučiščih(npr.Tri doline v Franciji)nad prepadom dva kola in vrv vmes,tko da komot padeš v globino,če nisi previden.V nesreči na Starem vrhu je pa lahko botrovalo marsikaj,lahko hitrost,lahko mu je kdo prekrižal pot in ni mogu drugače odreagirat kot da je zapeljal s proge,mogoče je kdo videl pa se je potuhnil.Kdo ve ,fanta ne bo več nazaj.Na smučišču pa največ za svojo varnost lahko naredi vsak sam.Srečno in čim manj takih novic
istra1
06. 01. 2010 20.01
SMUČIŠČE NA STAREM VRHU NI BILO ZAVAROVANO KOT BI MORALO BITI TO JE 100% IN NE GOVORIM NEKAJ NA PAMET, DELAL SEM 15 LET NA SMUČIŠČU IN VEM KAKO BI MORALA STVAR POTEKATI. SVOJCEM ISKRENO SOŽALJE. ŽAL VAŠEGA SINA NI MOŽNO OŽIVETI LAHKO PA ZAHTEVATE VISOKO ODŠKODNINO. VODJA SMUČIŠČA IMA VELIKO ODGOVORNOST IN ZATO NAJ TUDI ODGOVARJA. NI SE ŠE POLEGLA LANSKOLETNA NESREČA JE ŽE NOVA TO JE POKAZATELJ, DA JE NEKAJ NAROBE Z VODSTVOM SMUČIŠČA. ŠE ENKRAT MOJE SOŽALJE.
burek55
06. 01. 2010 19.39
TO SO BLI PA NEKI STRASNI PREISKOVALCI SAJ KOGA PA SCITIJO ,TU JE VIDNO DA NI ZAVAROVANO USTREZNO,SPLOH PA ZDAJ KO NI ZADOSTI SNEGA TAM BI MOGLA BIT VSAJ NEKA ZASCITNA OGRAJA,TAKO DA SMUCAR NE PRIDE NA TAKO PODLAGO,ZDAJ KO PA NI VEC CLOVEKA DA BI SE BRANU JE PA STROKA ODLOCILA V KORIST KRIVCA.
ride_life
06. 01. 2010 17.57
na nočni smuki je smučišče označeno z koli, ki so po 25m narazen? Če bi napeljali kakšno mrežasto ogrado bi se vrjetno zgodba drugače razpletla. Sicer mi je pa žal se enega mladega življenja, počivaj v miru!
civitasstain@gmail.com
06. 01. 2010 17.37
scipio" zelo žal mi je tega fanta, ki se je ponesrečil" Vsako življenje je dragoceno. zato pa ne doumemem, da ga nekateri tako brezbrižno vržejo proč. Ta primer je še v preiskavi..... žalostno,če je botrovala brezbrižnost. Sicer pq, tudi, če je bila nezgoda, njemu nič ne pomaga. Za vse druge, naj bo pa en POUK!
scipio
06. 01. 2010 15.44
zelo žal mi je tega fanta, ki se je ponesrečil. vprašanje je le, kaj se vsi preživeli lahko iz tega primera naučimo. na slovenskih smučiščih je tako kot na slovenskih cestah potrebno postavljati v večjem obsegu kot doslej DOBRO VIDNE opomnike za nevarnost. Imamo pač tak element, ki ga želja po adrenalinu na javnih mestih prehittro potegne v divjanje. Ta nesrečnik je ogrozil sebe. Nekdo drug bo sebe in še druge. In to je treba umirjati. fizično in psihično. Na nekem mestu blizu večjega slovenskega kraja, kjer je danes krožišče, ki vsak dan počasi, a vendar prepušča na tisoče avtomobilov, so pred leti skoraj serijsko umirali vozniki. danes ne več. vmes je bilo nekaj storjenega za fizično in psihično umiritev.
Dark Knight
06. 01. 2010 15.40
Tisto na sliki NI mesto nesrece tupci!
osnmse1s
06. 01. 2010 14.39
Na smučiščih sicer vidimo redarje, nikoli pa ne vidimo, da bi ti zares opravljli svojo dolžnost: opozarjali tiste, ki ne upoštevajo dokaj jasnih pravil vedenja na smučišču in v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepali. V glavnem cele dneve zastonj smučajo. NEPRAVILNOSTI JE PA VELIKO IN DELA BI IMELI DOVOLJ. Ali je v tem tragičnem primeru res izlkjučena tuja krivda tako zanesljivo ne bomo vedeli nikoli. Najbolj preprosto za vse odgovorne je: KRIV JE SAM.
Foen
06. 01. 2010 14.11
sej je popolnoma logično da se išče krivca za smrt nekoga ki je polnoleten in se v vselju in prostovoljno odloči da bo malce potreniral skakanje z boardom. welcome to slovenia! in pustite fanta v miru. če se pa nesreča ne bi zgodila in bi nam čez par let medaljo na olimpijskih priboril bi blo pa vse prav s tem.
Tomaz1980
06. 01. 2010 13.52
A se ni nekaj govorilo, da sta bila 2 zraven, ki sta takoj po tej nesreči pobrala šila in kopita in ga zapustila???
tina2012tina
06. 01. 2010 13.43
tale slika pa že ni s kraja nesreče...., mislim da ste dali gor lansko sliko od nesreče ko je umrla deklica
Desno
06. 01. 2010 13.41
res je, me kr zmrazi ko pomislm kako tud sam letim po smuciscih,,,,,,calade pa nimam,,heh to bo prvi nakup letos
pijanec22
06. 01. 2010 13.14
Končno nekaj logičnega... Na leto tudi umre okrog 15 kolesarjev, ki zletijo s proge (ceste), pa nihče ne išče krivca drugje kot v kolesarjih samih.