Črna kronika

FOTO in VIDEO: Vrhovi slovenskih kriminalnih združb ujeti: So oskrbovali teroriste?

Ljubljana, 11. 05. 2012 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.G./M.R./N.Š.
Komentarji
469

V najobsežnejši policijski akciji v samostojni Sloveniji je okoli 350 policistov izvedlo hišne preiskave v zvezi s posedovanjem mamil in orožja, sodelovali so tudi kriminalisti iz tujine. Prijeli so več kot 50 oseb in zasegli veliko drog in orožja, med drugim tudi bombe. Z delom policije je zadovoljen tudi minister Gorenak.

V najobsežnejši policijski akciji v samostojni Sloveniji je sodelovalo okoli 350 kriminalistov in policistov. Opravili so od 60 do 70 hišnih preiskav, pri tem pa prostost odvzeli več kot 50 osebam. Nekaj pridržanih so že izpustili, drugi se bodo v prihodnjih dneh srečali s preiskovalnim sodnikom.

Pomočnik direktorja Kriminalistične uprave policije Marjan Fank sicer pravi, da ta zgodba ni povezana z akcijo Balkanski bojevnik, ki se je odvijala pred dvema letoma.

So pa prav v tistem času policisti postali pozorni na člane nekaterih združb, ki jih preiskujejo tudi tokrat, še posebej pa naj bi jo pospešila akcija s konca lanskega leta, ko je italijanska policija na Fernetičih aretirala Slovenca, ki je v tovornem vozilu prevažal večjo količino orožja.

Tokrat gre za člane več kriminalnih združb, ki so bile med seboj dobro povezane in so delovale notranje usklajeno, posamezni prijeti pa naj bi bili v samem vrhu teh združb. Te so po večini delovale na območju Balkana in več držav EU, svoje aktivnosti pa izvajale v Sloveniji. Ukvarjale so se s trgovanjem prepovedanih drog in orožja. V oddaji 24UR pa je Fank povedal, da so med današnjimi preiskavami zasegli različne vrste orožja, od specialnega do vojaškega orožja, pa tudi eksploziv in bombe.

V kriminalistični preiskavi je potekalo tudi obsežno mednarodno policijsko sodelovanje z državami iz EU in Zahodnega Balkana. Na podlagi podatkov iz preiskave, ki je potekala v Sloveniji, je bilo tako v tujini že prijetih in priprtih več oseb, ki so izvajale transporte, ki so bili sicer organizirani v Sloveniji.

Končna destinacija tovora, ki je potoval po balkanski poti, naj bi bile posamezne države Evropske unije. Droge naj bi potovale predvsem v Italijo, Nemčijo in Francijo, glede na količino in vrsto zaseženega orožja pa v kriminalistični policiji resno preverjajo tudi možnost, da bi lahko bilo orožje namenjeno tudi kakšni od terorističnih skupin..

Marjan Fank na današnji novinarski konferenci.
Marjan Fank na današnji novinarski konferenci. FOTO: Blaž Garbajs

Na delu tudi oboroženi specialci

Akcija je bila sicer označena z visoko stopnjo tveganja, saj so bili jasni indici in podatki dosedanje preiskave, da so osumljenci oboroženi. Zaradi tega so morali v akciji sodelovati tudi pripadniki specialne enote policije. Pri že opravljenih hišnih preiskavah so zasegli večjo količino prepovedanih drog (heroina, kokaina, hašiša itd.) in orožja, je še dejal Fank in dodal, da trenutno še vedno potekajo preiskovalne aktivnosti. Te se bodo nadaljevale tudi v prihodnjih dneh, v tem času pa bodo prijeti privedeni k preiskovalnemu sodniku.Generalni direktor policije Janko Goršek pa je dodal, da bo preiskava tekla naprej tudi zunaj Slovenije.

Preiskavo zaradi obsežnosti usmerja več državnih tožilstev. Center delovanja združb naj bi bila osrednja Slovenija in Gorenjska ter del Primorske. Naše kamere in fotoobjektivi pa so med drugim ujele pripadnike posebnih enot policije na Poljanski cesti v Ljubljani. Preiskovali naj bi tudi v Spodnjih Bitnjah na Gorenjskem.

Gorenak: Policija se je danes resnično izkazala

Na uspešno akcijo policistov se je že odzval minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, ki je zapisal, da si policija zasluži vse pohvale za izvedbo najobširnejše zaključne akcije na področju organizirane kriminalitete v zgodovini samostojne Slovenije.

"Danes sem še posebej ponosen. Slovenska policija je izvedla vrhunsko akcijo, ki je plod dolgotrajnega dela, truda, usklajevanj in tudi mednarodnega policijskega sodelovanja. Ob tej priložnosti želim izreči pohvalo vsem policistom in kriminalistom, ki pri akciji sodelujejo, in jim čestitati za dobro in uspešno opravljeno delo. Ta primer kaže na to, da slovenska policija svoje delo opravlja strokovno, vestno, visoko kakovostno in profesionalno. Razbitje organizirane kriminalne združbe brez dvoma pomeni pomemben prispevek pri zagotavljanju varnosti vseh prebivalcev naše
države,"
je še zapisal Gorenak, ki je tudi obiskal kriminaliste in policiste na Policijski upravi Ljubljana in Kranj.
 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Policija ni zasedla kavarne Mango, kot smo po neuradnih podatkih poročali, je pa opravljala preiskave v njeni okolici. Za napako se opravičujemo.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Droga in orožje v Evropo potujeta po balkanski poti tudi prek Slovenije s pomočjo slovenskih državljanov. Predavatelj s fakultete za varnostne vede Bojan Dobovšek pravi, da bo po predvidevanjih ta pot v prihodnje najbolj uporabljena. Več o tem ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (469)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wunderkind666
12. 05. 2012 09.16
-5
policajcki bi radi meli vecje place pa se duvajo.... Pa kdo pravi da so razlogi za podaljsanje priporov??? Ce je bla nevem kaka pompozna akcija se ne pomeni da so dokazi in da je treba vse kar do sojenja pripret... Eno je akcija in šopirjenje represivnega organa drugo so dokazi in realno stanje... pa lp
ce.ce.
12. 05. 2012 09.07
+3
A JA GORENAK.....ne pozabi svojim vrlim policajem, na katere si DANES TAKO PONOSEN, znižati plačo....
ce.ce.
12. 05. 2012 07.32
+6
EVO banda...zdaj so pa se kriminalcem vzeli plače in regrese..oni so vsaj delali da dober denar. A je Tolšakova, zidar srot, bavčar in ostali tud zraven..bravo , en sam ponos me je....grrrrr
MICLA
12. 05. 2012 07.58
+6
tam si pa ne upajo, ker jih je verjetno veliko vpletenih iz svojih vrst zraven, vsaj tako izgleda ker ni nobenega končnega epiloga če pa že je, je pa zastaralo ali pa dobijo pogojne lovijo samo male ribe.SRAMOTA.
luckyss
12. 05. 2012 07.31
+9
Verjetno se motim in upam, da se! Lahko pa "na glas" razmišljam.. Aretacije so povezane predvsem s tranzitom orožja in drog preko naše države. In to s sodelovanjem (na pritisk ?) policije nekaterih evropskih držav. Pri nas pa še vedno lovijo predvsem majhne pridelovalce zelenjave in nekatere kurje tatove, ter voznike. Večji lopovi so še vedno tabu, ker so vpleteni v vse pore našega gospodarstva in politike! Gospodarskega kriminala pa sploh ne bom omenjal, ker bi se preveč razburil :)
Kritik19
12. 05. 2012 07.16
+4
Ker niso bili ne v Žabjeku, ne v parlamentu, je vsakemu, ki malo pozna situacijo, da tu ne gre za male, ampak za mikro "ribice".
DAEMONIUM
12. 05. 2012 07.07
+14
drugace pa tako pompozno prikazujejo zadevo kod da so po nekaj letih koncno aretirali Zidarja, Tolsakovo, Kordesa, Pavcka, goljufivega Marjana Kramarja iz NLB,Valanta, Srota, Bavcarja... To bi bila novica ne pa teh pet pistol in pol kg droge. To vec ljudi sploh ne zanima saj ti prestopniki niso kradli delavcem, ljudje zanimajo kriminalci ki so zakrivili to bedo v drzavi!!!
Limona2021
12. 05. 2012 07.16
+6
Kritik19
12. 05. 2012 07.19
+2
Če je to za policijo zahteven podvig, potem škoda, da jih imamo. Kdo bo potem pozaprl taprave kriminalce???
subisubiw
12. 05. 2012 07.03
+10
dvoličnost in hinavčina vlade ne pozna meja. najprej policijo zmerja, jim niža plače, regres in potne stroške...in potem jim čestita! če to ni hinavščina...
maijster
12. 05. 2012 06.38
+2
...mene samo zanima,kolikšne so bile količine zaseženega orožja in drog,ker je to tako napisano kot da so zasegli tovornjak orožja in 1 tono droge,kajti če se gre za par kosov orožja in pol kilograma drog potem je to bilo nekaj nabrzino,zaradi dogotkov ki se odvijajo na političnem parketu,in kaj je najbolj žalostno,da je dost teh prijetih lumpov zelo znanih policiji,negdanjih obtoženih ali negdanjih zapornikov,v ZDA takšni ljudje nepridejom iz resta več 50 let,pri nas pa,...
OFronta
12. 05. 2012 01.27
+15
Ko sem zagledal naslov "Vrhovi slovenskih kriminalnih združb ujeti" sem se resno razveselil, a kaj ko je veselje trajalo le trenutek. Že v naslednjih novičkah sem namreč videl, da je vrh kriminalnih obrazov še vedno na prostosti in se s prostosti hvali kako uspešno je zopet nategnil ubogo rajo! To so naredili kar z zakonom.
Erin Straus
12. 05. 2012 01.04
-2
to je farsa policajov, da bi folk pozabu, kok so pelal sindikate žejne čez vodo! imao! lol! wtf!?
Dark Knight
12. 05. 2012 00.16
-6
bi rad videl tele wannabe mafijce kako sedaj jokajo v priporu :D
Delija1389
12. 05. 2012 00.25
+5
ti bi rad videl ja.... bi bil z njimi tam?
leshnik
12. 05. 2012 07.21
+1
bi rad videl kaj bi ti nardil k bi te slišal
JAMAN
11. 05. 2012 23.03
+6
kinder.mafija MISLIM na vse otroke, brez skrbi svoje že znam vzgajati in ne vem kje vidiš problem? Kaj boš ti svojemu otroku rekel, da s tem ni nič narobe kar so prijeti delali! To kar so počeli je NAROBE IN OBSOJANJA VREDNO IN PIKA. Še več takšnih akcij POLICIJE in polne zaporne kazni storilcem. Naj vsak, tudi jaz, VE kaj ga čaka, če se z DROGO peča ZAPOR in pika!
anja.mih
11. 05. 2012 22.58
+6
Vidim da nisem edina ki misli da je to samo propaganda policije sepravi napihovanje da bi pokazali češ '' kako močni smo''
sikorsky
11. 05. 2012 22.57
+7
BRAVO POLICIJA!!!!!
matejko94
11. 05. 2012 22.51
+15
V parlamentu bi mogl začet in tako naprej, dela je še veliko ..
ssah
11. 05. 2012 22.59
+3
najbolj da jih vlada pomeša z al kaido tajkune pa z kakšnim rešiteljem
LKOHOL
11. 05. 2012 22.38
+5
EU-bi lahko podprla finacno slovensko policijo ker opravljajo svoje delo za 700 evrov na mesec in to je velik problem za posameznika saj si s tem nemore nic kupiti oz ustvariti pa tako resne probleme ima slovenija z maijo denarja pa za policiste ni?Ali slovenija ima interes od teh kriminalnih zdruzb ali pa rodis se revez umres revez?
peter_si
11. 05. 2012 22.31
+4
Na Zgoši in ne v Zgoši ...
KlubPravilnoPretepenihŽena
11. 05. 2012 22.13
+18
mediji so komaj čakali da lahko uporabijo besedo "terorizem" in tako se bo lahko zečel lov na VSE, ki ne prizanašajo državni blagajni pa čeprav je dobro znano da je slovenija eden večjih odjemalcev trdih drog v evropi in bo treba poiskrbeti za nivo vrednot ne pa klestiti dilerje enkrat na 2 leti, ki so itak nadomestljivi kot gate.
Virantlegenda
11. 05. 2012 22.12
-7
Hašišarje zapret EDINO PRAV!
Basic1
12. 05. 2012 03.20
+3
pa ti dejansko veš kaj pomeni beseda hašišar ali si si to mnenje ustvaril zaradi drugih?! ko boš ti dejansko vedu kaj je to, kako deluje itd. takrat se oglasi ;)
takosenedela
11. 05. 2012 22.06
-3
po moje samo ena velika propaganda policije...
Erin Straus
12. 05. 2012 01.06
+2