Črna kronika

VIDEO: Po posilstvu zažgali policijsko postajo

Kijev, 04. 07. 2013 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ukrajini naj bi policista v navzočnosti taksista brutalno posilila 29-letnico, ki se je vračala iz diskoteke. Ker enega od njiju niso aretirali, domnevno zaradi zvez in poznanstev, se je nad policijsko postajo zgrnila razjarjena množica domačinov.

29-letno trgovko Irino Kraškovo naj bi 26. junija ob vračanju iz diskoteke v ukrajinskem mestu Vradijevka z ulice v taksi zvlekla policista. Odpeljali naj bi se v gozd, kjer naj bi jo pretepla in posilila v navzočnosti taksista.

Posiljena se zdravi v bolnišnici. Z otečenim obrazom, polnim modric, je povedala, da je oba policista poznala na videz in da taksist med posilstvom ni storil ničesar. ''Ko sta končala, sta mi strgala uhane z ušes in me vrgla iz avta,'' je opisala.

Policijska postaja v Vradijevki po protestu
Policijska postaja v Vradijevki po protestu FOTO: Reuters
Irina Kraškova
Irina Kraškova FOTO: Reuters Video
Evropska unija močno pritiska na Ukrajino, naj izkorenini korupcijo in pristranskost v policijskih vrstah in pravosodju.

Enega od policistov niso pridržali, domnevno zaradi družinskih poznanstev in zvez, zato se je na stotine meščanov zbralo na ulicah, del se je odpravil pred policijsko postajo. Sprva so bili mirni, a ker ni bilo odziva, so začeli razbijati po vratih in metati jajca v stavbo. Ko so policisti končno odprli vrata, so se skušali ljudje zriniti na policijsko postajo, vendar so jih odgnali s solzivcem.

Proti večeru so začeli metati kamenje v okna in s palicami razbijati po pročelju. Ponoči so v stavbo metali molotovke, zato je del zgradbe zajel ogenj. Protestniki so vztrajali tudi naslednji dan, kljub lokalnim oblastnikom, ki so prišli na kraj dogodka, da bi jih pomirili.

Lokalni policisti skušali prikriti posilstvo?

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je po grozljivem posilstvu in nočnem napadu na policijsko postajo odredil preiskavo. "Hitro, celovito in nepristransko preiskavo" zahteva tudi notranji minister. Potrdil je, da sta pridržana en policist in taksist. Drugega policista po njegovih besedah niso aretirali, ker naj bi bilo iz policijskih evidenc razvidno, da je bil v času posilstva v službi, zato naj ne bi mogel zagrešiti zločina.

Priznal je, da so poskušali lokalni policisti zadevo prikazati kot nepomembno, po njihovih ugotovitvah je bila žrtev le lažje poškodovana. Po njegovih navedbah so se v njegovi pisarni pozno odzvali zaradi pomanjkljivih informacij lokalnih kolegov.

18-letnica umrla po posilstvu

Marca lani je podobna tragična usoda doletela 18-letno Ukrajinko Oksano Makar, ki je po posilstvu umrla. Posiljevalci so jo davili, zatem pa zažgali. Tudi takrat so šle množice na ulice, saj so policisti izpustili dva osumljenca, ker so imeli njuni starši poznanstva med politiki. Posledično so ju znova aretirali, vse tri obsodili in zdaj prestajajo zaporno kazen.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1