Tujina

Po dvajsetih letih v rokah policije

Madrid, 21. 05. 2008 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija je v Franciji aretirala enega vodilnih mož baskovske separatistične organizacije Eta, ki je bil na begu 20 let.

Španska policija je v sodelovanju s francoskimi policisti v torek na jugozahodu Francije aretirala enega vodilnih mož baskovske separatistične organizacije Eta, Javierja Lopeza Peno, znanega tudi pod imenom Thierry, ki je bil na begu več kot 20 let. Prijeli so ga v Bordeauxu, kjer so aretirali še tri domnevne pripadnike Ete.

Policija je aretirala enega izmed vodilnih mož Ete.
Policija je aretirala enega izmed vodilnih mož Ete. FOTO: Reuters

Lopez Pena je bil na begu od leta 1983. Po mnenju španskega notranjega ministrstva pa naj bi bil eden od odgovornih za napad z avtomobilom bombo decembra 2006 na madridskem letališču, ki je zahteval dve smrtni žrtvi. Incident je pomenil prekinitev premirja, ki ga je Eta enostransko razglasila konec marca 2006. Junija lani je premirje formalno preklicala in ob tem izrazila nezadovoljstvo nad ukrepi španske vlade v okviru mirovnega procesa.


Po poročanju španskih medijev naj bi bil Lopez Pena prvi človek Ete, vendar predstavnik španske policije tega ni mogel potrditi.

Lopez Pena naj bi politično vodstvo organizacije prevzel v letu 2006, ko je Eta vodila mirovne pogovore z vlado premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera. Kot še navajajo španski mediji, je Lopez Pena sodeloval pri pogovorih, a si je tudi prizadeval za končanje premirja.

Po navedbah španskih medijev predstavlja aretacija 49-letnega Lopeza Pene enega hujših udarcev Eti – ki naj bi bila v 40-letnem boju za neodvisnost Baskije odgovorna za smrt več kot 820 ljudi – po oktobru 2004. Takrat so na jugozahodu Francije prijeli drugega moža Ete Mikela Albizuja, znanega tudi kot Mikel Antza.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.