Črna kronika

'Izkušenega slovenskega smučarja je odnesel plaz, ki se je utrgal na približno 2.306 metrih višine'

Chamonix, 22. 01. 2015 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V francoskih Alpah se je smrtno ponesreči 28-letni smučar iz okolice Bovca, na območju Mont Blanca ga je odnesel plaz. Po ugotovitvah tamkajšnjih pristojnih služb je 28-letnik smučal pred skupino smučarjev, v kateri so bili še štirje slovenski državljani in dva švedska državljana.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nesreča slovenskega smučarja
    01:50
    Iz SVETA: Nesreča slovenskega smučarja
  • Iz 24UR: Slovenskega smučarja zasul plaz
    01:54
    Iz 24UR: Slovenskega smučarja zasul plaz
Mont Blanc
Mont Blanc FOTO: Reuters

V francoskih Alpah se je smrtno ponesreči smučar iz Slovenije, so poročali francoski mediji.

Nesrečni smučar je bil 28-letnik iz okolice Bovca. ''Bil je mladi zdravnik in že 13 leto član in vodnik Soča Raftinga. Bil je naš prijatelj, sodelavec, zelo perspektiven fant,'' je za 24ur.com povedal Goran Kavs, direktor podjetja Soča Rafting, ki pa podrobnosti o nesreči ne pozna. Dejal je le, da so bili tudi nekateri drugi turni smučarji v skupini sodelavci podjetja.

Plaz se je utrgal na okoli 2300 metrih višine

O nesreči je bila obveščena tudi Policijska uprava Nova Gorica. Po ugotovitvah tamkajšnjih pristojnih služb se je omenjena nesreča zgodila okoli poldneva pri spustu z Vallée Blanche (občina Chamonix Mont Blanc).

Vallée Blanche je ledeniška dolina na Mont Blancu, ki se nahaja pod vrhom Aiguille de Midi, na višini okoli 3400 metrov.
Vallée Blanche je ledeniška dolina na Mont Blancu, ki se nahaja pod vrhom Aiguille de Midi, na višini okoli 3400 metrov. FOTO: Reuters

''Šlo naj bi za klasičen spust, sicer na nezavarovanem in neoznačenem območju. Izkušenega slovenskega smučarja je odnesel plaz, ki se je utrgal na približno 2.306 metrih višine. Po ugotovitvah tamkajšnjih pristojnih služb je 28-letnik smučal pred skupino smučarjev (v skupini so bili še štirje slovenski državljani in dva švedska državljana), plaz pa je slovenskega smučarja odnesel približno 400 metrov proti dolini,'' je sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik.

Ko so reševalci prispeli na kraj nesreče, je bil smučar že mrtev, so sporočile reševalne službe v Chamonixu.

Ostalih smučarjev plaz ni odnesel in jih je helikopter varno odpeljal v Chamonix. Slovenci so že na poti domov.

Policija je po prejemu obvestila s strani ministrstva za zunanje zadeve o nesreči slovenskega smučarja obvestila tudi njegove svojce, je še dodal Božnik.

Obveščen tudi MZZ

Tudi ministrstvo za zunanje zadeve je bilo obveščeno, da je včeraj v francoskih Alpah med turno smuko umrl slovenski državljan. Podatkov o tem, da bi šlo za kakšno posebno odpravo, pa nimajo, so še pojasnili.

Treba je upoštevati navodila

Turno smučanje je del zimskega gorništva, pri katerem je treba upoštevati vsa navodila za varnejše obiskovanje gora v zimskih razmerah. Z dobršno mero izkušenj in poznavanja gora v zimskem času je turno smučanje med varnejšimi oblikami rekreacije, so komentirali na Planinski zvezi Slovenije.

O njihovih nasvetih za varnejše gibanje v gorah v zimskih razmerah si več lahko preberete TUKAJ.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni