Črna kronika

Piran je zdaj veliko varnejši

Piran, 28. 12. 2011 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Piranski policisti so aretirali pet odvisnikov od drog, ki so za potrebne odmerke kradli po plažah in vlamljali. Enega so priprli, dva sta na zdravljenju, en – tujec – je zapustil Slovenijo, peti se je vrnil domov na Koroško.

Tatvine na plažah so težko dokazljiva kazniva dejanja, saj se storilci nemudoma znebijo nepotrebnih predmetov. Zadržijo le denar, mobilne telefone in druge vrednejše predmete, ki jih lahko prodajo.

Piranski policisti so od septembra do novembra preiskali več kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete. Ovadili so pet odvisnikov od prepovedanih drog.

Nekateri osumljenci so pristali za zapahi (simbolična fotografija).
Nekateri osumljenci so pristali za zapahi (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

Konec avgusta so po več krajah na plažah aretirali 25-letnika iz okolice Lucije. Ugotovili so, da je odvisnik, ki je s krajo prišel do denarja za droge. Vsak dan je na poti do dobavitelja nakradel dovolj denarja za dnevni odmerek. Poleti je izkoriščal nepazljivost turistov in kradel po plažah, vlamljal v avtomate za parkirnino in po gostinskih obratih praznil posode za napitnine. Ovire mu niso predstavljala niti zaklenjena vrata avtobusov, iz katerih je prav tako praznil dnevne izkupičke. V enem od avtobusov je ukradel bančno kartico, s katero je opravil več kot 30 nakupov različnih izdelkov. Za premagovanje poti je uporabljal ukradena kolesa in mopede. Po dvodnevnem pridržanju so ga izpustili in ga že čez nekaj ur zalotili pri storitvi novega kaznivega dejanja. Skupno naj bi kradel vsaj 25-krat. Svojci so ga odpeljali na zdravljenje odvisnosti, policisti pa so ovadili tudi dobavitelja drog in odkupovalca ukradenih predmetov.

Piranski policisti so med turistično sezono obravnavali približno 40 tatvin na plažah. Z zbiranjem obvestil in pregledom varnostnih kamer so ugotovili, da sta večkrat kradla dva storilca. 7. septembra so prijavili novo tatvino nahrbtnika na plaži v Piranu. Stekla je hitra iskalna akcija, ki je takoj obrodila sadove. Prijeli so namreč enega storilca, brezposelnega odvisnika iz Koroške. Kmalu se je izkazalo, da je kradel v družbi 30-letnega Koprčana, starega znanca policije, tudi brezposelnega in odvisnika. Prijeli so ga dva meseca pozneje v enem od centrov za zdravljenje odvisnosti. V nadaljnjem postopku so zbrali dovolj dokazov, da so ga ovadili za 11 tatvin. Njegov pajdaš je že septembra odšel domov.

Z obilico jesenskega dela so policisti poskrbeli, da so vsi povratniki zapustili Piran. Tako so poskrbeli za večjo varnost ljudi in premoženja.

Na začetku oktobra so prijavili vlom v gostinski lokal v Luciji. Policisti so na kraju zločina prijeli vlomilca – 47-letnega tujca brez urejenega statusa v Sloveniji. Nekaj ur pozneje so prijavili še vlom v Osnovno šolo v Luciji in izkazalo se je, da je vlomil isti storilec, ki so ga pridržali. Vlamljal pa naj bi že prej. Po opravljenih postopkih so ga izpustili na prostost, vendar ne za dolgo. Čez slab teden so ga namreč prijeli pri storitvi novih dveh vlomov. Za tarčo si je tokrat izbral gostinski obrat v Dragonji in poslovni objekt v Parecagu. Kljub vsemu so ga morali izpustiti na prostost, saj je preiskovalni sodnik ocenil, da še ni pogojev za odreditev pripora. Osumljenec, ki je brezposeln in dolgoletni odvisnik od prepovedanih drog, je nato za nekaj mesecev odšel v tujino.

Konec oktobra so aretirali še 23-letno Portorožanko, ki so jo ujeli med vlomom. Pozneje so ugotovili, da je v isti noči vlomila v več lokalov v Portorožu, iz katerih je kradla cigarete, alkoholne pijače, denar in hrano. Zaradi skoraj vsakodnevnih tatvin in njene predkaznovanosti je preiskovalni sodnik odredil pripor zoper osumljeno, ki je tudi odvisnica. Trenutno v zaporih na Igu čaka na sojenje.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slava_Rusiji
29. 12. 2011 02.08
Izgleda so vsi vlomilci brezposelni, torej jih je v sloveniji 112.780 gre sklapet iz te novice.
floredith
28. 12. 2011 15.38
+3
v piranu clovek javno ze dvajset let prodaja tablete,zadnja leta pa obcasno kokain in heroin.umoril je narkom,ki bi mogel pricat proti njemu.tako,da mu je v odmerek h.primesal strup.policija ne ukrepa,nima sredstev ali jih ne zanima...
theonlymuffin
28. 12. 2011 14.21
+14
V prejšnjem članku je nekdo šel direkt v zapor, ker je doma vzgajal marihuano, nobenmu ni nič škodil, se je brigal zase... Za te, ki so pa vedeli, da so narkomani, kradejo, vlamljajo in nevem kaj še... pa ne rabijo it vsi v zapor? Čeprav so počeli mnogo hujše stvari kot pa človek, ki je samo rastline doma vzgajal?..
civitasstain@gmail.com
28. 12. 2011 15.25
-7
Ja ti Bučko. A misliš, da je te rastline doma vzgajal, pa se brigal samo zase in da jih bo samo gleda? Al je mislil na kšeft z mladino, ko nima denarja in si ga pol pač na en \"pošten način pridobi\", ko ga že luna nosi........
civitasstain@gmail.com
29. 12. 2011 13.27
-2
e za resnico danes dobijo tudi negativne točke. Ja kaj je pa v mojem komentarju neresničnega. Dilerji komentirajte in točkujte. Sem že nestrpen.......
murkecc
28. 12. 2011 12.51
+1
Najbol so ga zmagal s tem tujcem...
Pipsodin
28. 12. 2011 12.21
+4
Niso pa aretirali dilerje in "makroje"!!!
lenoritis
28. 12. 2011 12.08
+7
še vandale na parkirišču ulovit ker uničujejo vozila pa bo