Črna kronika

Pilot poskušal izskočiti, a je bilo prepozno

Nova Gorica, 31. 07. 2013 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

65-letni pilot jadralnega letala, ki je v torek popoldne strmoglavil na Bovškem, je poskušal med strmoglavljenjem izskočiti, a je bil prepozen. Njegovo letalo je z višine 120 metrov padlo v bukov gozd, nato pa na strmo pobočje hriba Skutnik, kjer je težje ranjeni pilot obtičal v razbitinah.

Že včeraj smo poročali o nesreči 65-letnega pilota jadralnega letala, ki je strmoglavil na Bovškem. Po ogledu kraja nesreče so preiskovalci ugotovili, da je 65-letni pilot iz občine Izola z levim krilom najverjetneje zadel v jeklenico, napeto na višini približno 120 metrov nad pobočjem, ki se razteza nad sotesko reke Učje, nato pa strmoglavil.

Posnetek mesta strmoglavljenja jadralnega letala pri Ptuju konec junija 2009
Posnetek mesta strmoglavljenja jadralnega letala pri Ptuju konec junija 2009 FOTO: POP TV

S PU Nova Gorica so sporočili, da so bili o nesreči obveščeni ob 15.12. Bovški policisti, ki so opravili ogled kraja nesreče jadralnega letala, so med drugim ugotovili, da je 65-letni pilot (s pomočjo motornega letala ob 14.52 vzletel z jadralnim letalom znamke Elan s športnega letališča v Bovcu. Kmalu zatem oziroma ob 14.59 se je pilot jadralnega letala odpel od motornega vlečnega letala in z jadralnim letalom letel ob strmem pobočju Učje. Po prvih ugotovitvah policistov je pilot ob približno 15.10 z levim krilom jadralnega letala najverjetneje zadel v jeklenico, napeto na višini približno 120 metrov nad pobočjem, ki se razteza nad sotesko reke Učje. Takrat je jadralno letalo močno zatreslo, 65-letni pilot pa je izgubil nadzor nad letenjem, tako da je jadralno letalo začelo navpično padati v globino.

Pilot je nato odvrgel pokrov kabine jadralnega letala z namenom, da bi skočil iz njega, vendar je skok s padalom opustil, saj je jadralno letalo izgubilo primerno višino oziroma je bilo prenizko in je v nekaj sekundah padlo med krošnje bukovih dreves, od tam pa na strmo pobočje hriba Skutnik na višini približno 650 metrov nadmorske višine, kjer je obstalo.

Po nestrokovni oceni je na jadralnem letalu nastala materialna škoda v višini približno 20.000 evrov. Pilot je po nesreči obsedel v pilotskem sedežu, pri padcu pa je utrpel hude telesne poškodbe, in sicer zlom desne stegnenice ter številne udarnine po telesu in obrazu.

Poškodovanega 65-letnika so na kraju nesreče oskrbeli reševalci, nato pa ga je dežurna ekipa za helikoptersko reševanje v gorah z Brnika z vojaškim helikopterjem odpeljala na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico na Jesenice. Policisti so tujo krivdo izključili.

Ker gre za primer klasične letalske nesreče, so policisti o nesreči obvestili tudi preiskovalno sodnico okrožnega sodišča in pristojno novogoriško okrožno državno tožilstvo, o nesreči pa je bil obveščen tudi pristojni letalski inšpektor iz službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1