Črna kronika

Picassova dela kradejo kot za stavo

Pariz, 22. 05. 2010 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Franciji so že drugič v zadnjih dveh dneh ukradli Picassa. Tokrat sta neznanca zasebnemu zbiratelju v mestu Marseille ukradla litografijo slikarja Pabla Picassa in še štiri druga dela.

Vrednost tokrat ukradenih del še ni znana. Storilca sta v hišo zbiratelja vdrla v petek zjutraj in 60-letnega zbiratelja tudi pretepla. Za tatovi je izginila vsakršna sled.

Kradli so tudi iz muzeja.
Kradli so tudi iz muzeja. FOTO: Reuters

Že v noči na četrtek so iz pariškega Muzeja sodobne umetnosti ukradli pet slikarskih mojstrovin, med njimi Picassa. Predstavnik mesta Pariz, pristojen za kulturo, Christopher Girard je dejal, da iz muzeja ukradenih pet slik ni bilo zavarovanih.

Tako kot v Centru Pompidou ali muzeju v Louvre se umetniška dela zavarujejo šele, kadar zapustijo muzej, je dejal Girard, ki je skupno vrednost ukradenih del ocenil na slabih 100 milijonov evrov. Prvotno so poročali, da naj bi bila vrednost petih ukradenih slik – poleg Picassa so ukradli še dela Fernanda Legerpola, Henrija Matisseja, Georgea Braqueje in Amedea Modiglianija – pol milijarde evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jurjur
24. 05. 2010 08.47
Odika: Mogoče imajo slike vrednost, ampak vseeno zgledajo kot packarije. Pravzaprav imajo vrednost samo zato, ker jih je podpisal znan slikar. Ko na izjemno dobrem delu znanega slikarja odkrijejo,da je ponarejeno, pade vrednost na nič, ne glede da je slika "originalno naslikana". Kje je torej umetnost?
atani
24. 05. 2010 07.34
črni trg je bil in bo zelo donosen biznis.
PREDSIGNAL69
23. 05. 2010 06.15
zanima me, kdo bo kupil umetnino, ki je ukradena. kakšen bližnjevzhodni princ, mafijec, ..? prepričan sem, da so tatovi imeli pomoč varnostne službe. razen seveda če niso bili ukrepi varovanja na tako 'učinkoviti' kot v primeru slovenske SKB, česar pa ne verjamem!
Zatarra
22. 05. 2010 22.40
Ko bodo začela vrhunska umetniška dela neprecenljive vrednosti intenzivno in v veliki količini izginjati (na osnovi takšne ali drugačne zgodbe) tudi iz prostorov javnih muzejev in sorodnih institucij ali ko bodo ti začeli zapirati svoja vrata pred javnostjo in bodo to opravičevali z varnostnimi razlogi, potem bo čas za paniko ...
sladka.penica
22. 05. 2010 20.59
oprosti savalon, ampak to sploh niso "neke packarije". vsak, ki se vsaj nalo spozna v umetnost ve, da so ta dela dragocena in imajo svojo umetniško vrednost
Lencho
22. 05. 2010 18.44
sami so si krivi, zakaj pa morajo met neke packarije tako vrednost??
rageinblack
22. 05. 2010 17.35
Spet je bil Lupin na delu!
Nad.oblaki
22. 05. 2010 15.38
Bin Laden si je zaželel Picassa v svojem bunkerju. ;)