Črna kronika

Že iz zapora naj bi grozil partnerki

Ljubljana, 30. 03. 2011 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./V.L./J.B./STA
Komentarji
0

Deklica, ki jo je pred dnevi oče vrgel iz 9. nadstropja, je umrla. Na centru za socialno delo, ki je obravnaval težave v omenjeni družini, je uveden izreden nadzor. Neuradno naj bi storilec že pred tragedijo grozil svoji partnerki.

Tragedija v Mostah
Tragedija v Mostah FOTO: B.G.

Deklica je bila v nedeljo zvečer po tem, ko jo je oče vrgel iz 9. nadstropja, v smrtni nevarnosti, danes pa je umrla.

Kot je znano, sta se dekličina starša v nedeljo sprla, nakar je mama zapustila stanovanje. Poklicala je policijo, ob njihovem prihodu pa je 42-letni oče začel groziti, da bo deklico vrgel skozi okno. Svojo grožnjo je tudi uresničil, nato pa je iz 9. nadstropja skočil tudi sam. 42-letnik je umrl takoj, deklico pa so prepeljali v klinični center.

Glavni inšpektor za delo Borut Brezovar nam je potrdil, da je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve predlagalo izredni nadzor na Centru za socialno delo Moste-Polje, ki je obravnaval težave v omenjeni družini. Izredni nadzor je bil tudi potrjen, je še sporočil Brezovar.

Kot je znano, so bile problematične družinske razmere znane Centru za socialno delo Moste-Polje. Marjan Vončina z omenjenega centra je ob tragediji dejal, da kaj takšnega niso pričakovali, saj je kazalo, da se razmere izboljšujejo.

Po poročanju 24UR, vse več za zdaj neuradnih informacij kaže, da je storilec že pred dogodkom grozil svoji partnerki. Grozil naj bi ji že iz zapora. Da so ga zaradi nedovoljenega telefona kaznovali v zaporu, so že včeraj potrdili na pravosodnem ministrstvu. Nič ni kazalo na tragedijo, ki pa je z blazino, kot so danes pojasnili gasilci, nikakor ne bi uspeli preprečiti.

Čeprav se reševalci, gasilci in policisti, ki so bili na kraju tragedije, pogosto srečujejo s travmatičnimi situacijami, pa se zdaj sprašujejo, ali so naredili vse, kar so lahko. Klinični psiholog Robert Masten je prepričan, da bi morali čim prej dobiti strokovno pomoč. Obenem pa dodaja, da je tokratni primer še težji zato, ker je bil v njem udeležen otrok.

Pogojno odpuščen 1. februarja

Varstveno nadzorstvo nad 42-letnim moškim iz okolice Vinice, ki je bil na pogojnem odpustu, je sicer opravljal Center za socialno delo Črnomelj. Kot so zapisali v tem centru, jim je v telefonskem pogovoru konec februarja potrdil, da glede na dogovor nadaljuje z obravnavami v Ljubljani ter da bo osebno prišel na pogovor v Črnomelj v marcu.

V črnomaljskem centru podrobneje navajajo, da jih je Zavod za prestajanje kazni zapora Koper sredi januarja seznanil, da bo obsojenec 1. februarja pogojno odpuščen. Okrajno sodišče v Ljubljani pa jih je konec januarja obvestilo o odločitvi komisije za pogojni z decembra lani, da se obsojenca pogojno odpusti. Vendar je komisija postavila pogoj, da se mu postavi svetovalca, ki opravlja varstveni nadzor. Center za socialno delo Črnomelj je svetovalca postavil 27. januarja, sodišče pa je 31. januarja izdalo sklep o imenovanju svetovalca.

Obsojenec je centru po telefonu povedal, da bo živel s partnerico in otrokom v Ljubljani, kjer bo tudi nadaljeval z obravnavo v Društvu za nenasilno komunikacijo ter se vključeval v družinsko terapijo na Centru za socialno delo Moste-Polje. Glede na to je želel, da bi bilo tudi varstveno nadzorstvo v Ljubljani

Strokovna služba ga je opozorila, da je glede na prijavljeno stalno bivališče za izvajanje varstvenega nadzora pristojen center v Črnomlju. Z njim so se zato dogovorili, da prvi dan po odpustu pride na osebni pogovor k njim v Črnomelj. Ob njegovem obisku 2. februarja so se potem dogovorili za nadaljnjo obravnavo v Ljubljani, še navajajo na Centru za socialno delo Črnomelj.

Mediacija pred pravnih postopkom

Iz pravosodnega ministrstva so sporočili, da bodo storili vse, da se bodo družinski spori reševali čim hitreje. Še posebej izpostavljajo mediacijo ob vključitvi strokovnjakov in ustrezno usposobljenih mediatorjev. Kot pravijo, je zelo pomembno, da do mediacije pride prej, preden se stranki začneta pravdati.

Upamo, da bo s skorajšnjo spremembo Družinskega zakonika Slovenija dobila mediacijo tudi pred sodnim postopkom, ne samo med njim. Znano je, da danes vsa sodišča ponujajo družinsko mediacijo, vendar šele v trenutku, ko je že prišlo do pravde med strankama,” so sporočili z ministrstva.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou