Črna kronika

Petarda ubila psa

Murska Sobota, 04. 01. 2010 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neznanci so v Dokležovju metali pirotehnična sredstva. Eno je ugriznil pes, ki mu jo je v gobcu razneslo. Policisti še zbirajo obvestila o dogodku.

2. januarja ob 18.45 je murskosoboške policiste poklicala ženska, ki je prijavila, da je na silvestrovo v naselju Dokležovje zaradi aktiviranega pirotehničnega sredstva poginil pes.

Ugotovili so, da je 31. decembra okoli 16.30 skupina do sedaj neznanih oseb metala pirotehnična sredstva po Dokležovju. Do sedaj neznano pirotehnično sredstvo so aktivirali tudi v bližini stanovanjske hiše, ki ni ograjena.

Ravno v tistem trenutku naj bi z dvorišča hiše pritekel mešanec in ugriznil aktivirano pirotehnično sredstvo, ki mu jo je v gobcu tudi razneslo. Zaradi poškodb je pes na kraju poginil. Policisti intenzivno zbirajo vsa dodatna obvestila o opisanem primeru.

Živali v strahu pobegnile

Da so petarde nevarne za hišne ljubljenčke, so policisti opozorili že pred prazniki. Skrbnike živali so opozarjali, da morajo preprečiti tudi pobege psov, ki lahko zaradi strahu spremenijo vedenje in postanejo napadalni, še posebej tiste živali, ki se bojijo svetlobnih in zvočnih učinkov.

Kljub temu so slovenska zavetišča v prazničnih dneh sprejela mnogo več psov kot ostale dni leta. Po besedah vodje ljubljanskega zavetišča Gmajnice Marka Omana so samo zadnjih 10 dni minulega leta sprejeli skoraj toliko psov, kot jih običajno sprejmejo v celem mesecu. "V tem se število sprejetih poveča za okoli 50 odstotkov. Glavni razlog za to so prav petarde, saj so psi zaradi tega bolj prestrašeni."

Drugi razlog za toliko večje število pobegov v prazničnem času je po besedah Omana tudi to, da ljudje odhajajo na dopuste, svoje ljubljenčke pa pustijo v varstvu. Tudi to po njegovem prispeva k temu, da se žival hitreje izgubi. Od psov, ki se izgubijo v prazničnem času in so jih sprejeli v Gmajnice, so bili do danes vrnjeni skoraj vsi, pri njih jih ostaja kakih pet odstotkov. V lanskem letu so sprejeli približno 470 psov, ta številka pa iz leta v leto upada. Po mnenju Omana gre to pripisati uvedbi mikročipiranja psov, saj je skrbnika takega psa veliko lažje najti. Spomnil je še, da je mikročipiranje psov zakonsko obvezno.

V prazničnem času v zavetišča sprejmejo več psov kot ponavadi.
V prazničnem času v zavetišča sprejmejo več psov kot ponavadi. FOTO: Dare Čekeliš

V Zavetišču Horjul, ki pokriva območje 21 občin predvsem na Gorenjskem, Notranjskem in Krasu, pa so pojasnili, da so samo od 28. decembra do 2. januarja dnevno sprejeli po tri pse, medtem ko čez leto sprejmejo okoli 15 mačk in psov na mesec, razen v času sezone mladičev. Večina je bila že vrnjena skrbnikom, saj so bili označeni, trije pa so ostali pri njih, je pojasnila vodja zavetišča Polona Samec. Kot pravi, je takšna statistika katastrofalna. V Obalnem Zavetišču za zapuščene živali v Svetem Antonu pa so pojasnili, da so bili letošnji prazniki veliko bolj mirni od preteklih let, kar se je poznalo tudi na številu sprejetih psov, saj pretiranega navala niso zabeležili.

Oman sicer vsem skrbnikom psov, ki bi jim njihov štirinožec pobegnil, svetuje, naj to javijo v zavetišče, pristojno za njihovo občino. Poleg tega jim priporoča še, da pripravijo letake in jih polepijo na svojem območju oziroma na območju, kjer se je pes izgubil, opozorijo pa naj tudi veterinarje. Opozarja, da je vsak skrbnik psa že po zakonu dolžan vse to postoriti, če se njegov pes izgubi. Prav tako morajo tudi tisti, ki psa najdejo, to takoj sporočili v pristojno zavetišče, ni pa dovolj, da obvestijo samo bližnjega veterinarja.

Še en nasvet, ki ga vsem skrbnikom psov daje Oman, je tudi ta, naj ob vpisovanju njihovega psa v register, posredujejo čim več podatkov, da jih bo v primeru izgube lažje najti. Vsak dan oskrbe psa v zavetišču namreč stane in če je treba skrbnika o najdbi psa obvestiti po redni pošti, to vzame nekaj dni, telefonski klic pa je neprimerno hitrejši, je pojasnil. "Vsak dan, ko pes ostane v zavetišču, je zanj večji stres, za lastnika pa večji strošek," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dana123
05. 01. 2010 23.19
Novak 7 zakaj ga ne prijaviš?? Tem pacientom bi bilo potrebno storiti to , kar oni delajo živalim. Zakonodaja pa je skrpucalo, ki jo norci izrabljajo. Ko bo nekdo pošteno sedel in bil resno kaznovan tudi finančno, bodo morda razmišljali še s čem drugim, kot razmišlja zdaj. Res so zveri in potem se ni za čuditi, kako so funkcionirala koncentracijska traborišča. Če nekdo lahko to dela živim bitjem, mu je vseeno - to je lahko tudi človek.
hendikep
05. 01. 2010 21.39
človeška objestnost ne pozna meja to so arogantneži in narcisoidi kar si privoščijo vse kar si poželijo in ko majo polno rit vsega se nanek način morajo sprostiti in zadovoljiti svoj ego nažalost tokrat je njegovo objestnost plačala nedolžna žival kdo bo pa jutri lahko samo ugibamo kajti pes je tudi živo bitje.
lujze
05. 01. 2010 12.40
svojci psa ga bodo kazensko preganjali,njegovi otroci pa zahtevali odškodnino
revanšist
05. 01. 2010 12.36
kateri izmed tajkunov je uvoznik pirotehnike verjamem da je uvoznik nekdo ki mu nihče nič ne more drugače bi stvar že prepovedali kot je bila prepovedana pred 30 leti.ker pa ima nekdo od tega korist pa je dovoljeno mučenje živali ,ki se ne morejo zaščititi.
pd299
05. 01. 2010 11.24
-1
pirotehniko je treba PREPOVEDAT
jezni_jezek
05. 01. 2010 10.20
V Dobovi je tudi pes umru zaradi pokanje kap ga je ker je bil zunaj in mu je blo strah ognjemetov.
periot
05. 01. 2010 09.43
-1
Ukinat pirotehniko
Jaagodnaaa
05. 01. 2010 09.37
Če je na vse davek, naj še dajo na te petarde, tisti ki hoče metat naj krepko preplača!!! Groza, da je enim kar vseeno za živali, glede nato, da včasih ti norci nemuni ne mečejo samo pred živalmi ampak tudi pred ljudmi in to v množici, policaji pa stojijo na vogalu in samo gledajo!!! Grozaaa v sloveniji ni dobenega reda in miru!! vladajo samo tisti, ki imajo denar! Banda pokvarjena!!
revanšist
05. 01. 2010 08.57
-1
imam nemško ovčarko staro eno leto in smo jo imeli med "streljanjem" v dnevni sobi.Praznovali smo doma in ko se je usula kanonada pri sosedih je pes cvilil in se ni pomiril do 2 zjutraj.Tudi sosed ima psa -sicer na verigi pri skednju in je veselo metal petarde pred svojega psa(sem videl skozi okno) take stvari me pretresejo ker imam živali rad in vem da si same ne morejo pomagati te neznance bi zaprl v sobo in jim pod noge tri dni metal petarde ter jim kakšno še kam utaknil,da bi videli kako je lušno
Ciymbalta
05. 01. 2010 07.26
Ma ubogi pes,ma enkrat se je že zgodilo v Dokležuvju da je eden psa obosil,ziher je spet toti vrgel pesi petardo.Enkrat se bo totemu to maščevalo,prej ali sledi.
Emil Možina
05. 01. 2010 03.04
teddj33 tebe so že tko ozdravil-a je blo fajn
Oleander
05. 01. 2010 01.05
Ja samo petarda je padla na privatno lastnino. Pri nas te lastnine še ne znamo ceniti. Pojdite malo v Evropo, pa si to oglejte. V Italiji ne smeš niti z avta stopiti, da te nebi takoj nagnali "Properita privata". In če ne upoštevaš se ti lahko zgodi kak nabit možakar z dvocevko. Pri nas se greste pa metat ekspozivna sredstva na tojo zemljo. Toliko o tem kako je v razvitem in kulturnem svetu. Odnos do živali je pa tudi katastrofa. Človek je živali udomačil. Te živali niso več sposobne preživetja brez čoveka. Torej je sedaj dolžan zanje poskrbeti. In to vsekakor drugače kot z metanjem eksploziva. Tudi tu se vidi kultura. Pred 50-set leti sem imel priliko v neki gostilni videti tablico z napisom "prepovedano pljuvati po tleh". Očitno je bila potrebna, ker kultura ni bila ustrezna. In ravno tako je sedaj potrebna prepoved uporabe pirotehničnih sredstev. Ko sebo kultura dvignila do ustreznega nivoja bo taka prepoved postala absurd sama po sebi.
veselo-na-delo
05. 01. 2010 00.54
Mojemu pesu je pa vseeno če kje poka on še bolj je zunaj in občuduje kaj se godi okrog njega.
ssimcc
04. 01. 2010 23.22
petarde...samo zapravljanje dnarja ;)
19slovenija91
04. 01. 2010 22.46
opa sm pametn! temu se reče kajla! hehe
19slovenija91
04. 01. 2010 22.46
+1
Čakam za vogalom da kdo vrže petardo.... pole pa stečem do nje in si jo v gobec utaknem... kdo je kriu jst al tisti ki je vrgu petardo! AJA SAMO JST NISM PES!
sandolino
04. 01. 2010 21.38
Samo denar bk mečete!! Eni pa se za jest nimajo!!!Bandaa lopovska!!!
Diego80
04. 01. 2010 21.12
pm....to se obdavcite se strinjam s enim predhonikom ....upam da dobijo tega "asa"in mu naklačijo nekam petarde......ampak mislim da bo dobil neko blažjo kazen drugac pa si taki zaslužijo delo v zavetišču (24urno pod nadzorom) zvečer pa v pesjak pa da mu nekdo okrok petarde meče........če ma vest se naj sam javi ampak mislim da ne........
19slovenija91
04. 01. 2010 20.54
ta članek bere eden iz afganistana in si misle: " Še dobro da živim tuki, slovenci so prou barabe, kako upajo...." hahaha ....upam da ne pride sosedou pes h nam u klet pa poje strup za podgane.... sej me bojo še u zapor spravli! ane slovenija... taka je tuki logika!!!
teddy33
04. 01. 2010 19.39
VSAKEMU OD VAS, KI PODPIRATE PETARDE dam dve zastonj - eno si vtaknite v gobec in eno v rit! Potem ju prižgite in .... evo, za vselej smo rešeni iditotov!