Črna kronika

Z goljufivimi posli do 1,6 milijona evrov premoženjske koristi

Maribor, 15. 06. 2015 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Štajerski 'prevarantski' podjetniki so osumljeni, da so od 2011 do danes ogoljufali več oseb in povzročili za 1,6 milijona evrov škode. Kriminalisti so opravili pet hišnih preiskav in tri osebe pridržali, od tega sta dve osebi zaradi obstoja ponovitvene nevarnosti ostali v priporu.

Mariborski kriminalisti so prejšnji teden zaključili obsežno preiskavo več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. V predkazenskem postopku so ugotovili, da so tri fizične osebe izvršile več kaznivih dejanj davčne zatajitve, oškodovanja upnikov, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in več kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Kot poroča časnik Večer, naj bi bili po njihovih podatkih priprti Olga Zupanič in Aleksandra Martina Zupanič z Miklavža na Dravskem polju (mati in hči), ki sta v preteklosti zaradi obvladovanja manjšega trgovskega centra Daj-Dam veljali za zelo uspešni podjetnici.

Upnike izigrali in oškodovali

Osumljene osebe so kazniva dejanja izvrševale od leta 2011 do danes, skupna premoženjska škoda, povzročena z vsemi kaznivimi dejanji, pa znaša več kot 1.600.000 evrov.
Osumljene osebe so kazniva dejanja izvrševale od leta 2011 do danes, skupna premoženjska škoda, povzročena z vsemi kaznivimi dejanji, pa znaša več kot 1.600.000 evrov. FOTO: Thinkstock

Osumljeni so sami, kot odgovorne osebe gospodarskih družb, ali s pomočjo ostalih storilcev (pomočnikov), v okviru vodenja in finančnega poslovanja družbe, vedoč, da je gospodarska družba kot dolžnik postala nezmožna za plačilo, saj je imela neprekinjeno blokiran transakcijski račun, namenoma spravili določene upnike v ugodnejši položaj, ostale upnike pa izigrala in jih oškodovala z drugimi goljufivimi dejanji kot je sklepanje kupoprodajnih pogodb o prodaji nepremičnin, zaradi blokiranega transakcijskega računa pa tudi sklepanje sporazumov o plačilu kupnine iz naslova teh kupoprodajnih pogodb na druge upnike. Prav tako so osumljene osebe prodale zaloge in osnovna sredstva družb, katerih odgovorne osebe so bile, nato pa so sklenile asignacijske pogodbe med povezanimi gospodarskimi družbami in so tudi na ta način ostalim upnikom preprečile možnost poplačila terjatev.

Ogoljufali tudi Furs

Dve odgovorni osebi gospodarskih družb sta tudi osumljeni, da sta pristojnemu Finančnemu uradu RS (FURS) z namenom, da bi dobili delno vrnjen davek na dodano vrednost v Sloveniji, podali lažne podatke o vrednosti opravljenih nabav blaga, ki vplivajo na ugotovitev navedenega davka, s čimer sta odgovorni osebi preslepili organ, pristojen za nadzor nad obračunavanjem in plačevanjem teh obveznosti, davek, ki je bil neupravičeno vrnjen gospodarskim družbam pa pomeni veliko premoženjsko korist.

Fiktivni računi in slamnati direktorji

Osumljene osebe so navedena kazniva dejanja izvrševala tudi s fiktivnim izdajanjem računov, fiktivnim ustanavljanjem novih gospodarskih družb, ki so opravljale isto dejavnost, za direktorje novih družb pa so bili imenovani tudi t.i. "slamnati" direktorji, ki niso nikoli opravljali nobene dejavnosti v družbah. Poslovanje vseh ustanovljenih družb so namreč neprestano vodile iste osumljene osebe zgolj s ciljem, da z različnimi poslovnimi potezami oškodujejo upnike in da se izognejo plačilu predpisanih dajatev iz naslova davka na dodano vrednost. Kriminalisti so pri zbiranju obvestil sodelovali s finančnim uradom v Mariboru, preiskavo vseh kaznivih dejanj pa je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Dve osebi ostajata v priporu

Ugotovljeno je bilo, da so osumljene osebe kazniva dejanja izvrševala od leta 2011 do danes, skupna premoženjska škoda, povzročena z vsemi kaznivimi dejanji, pa znaša več kot 1.600.000 evrov. Kriminalisti so zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o kaznivih dejanjih trem osebam odvzeli prostost in opravili skupno 5 hišnih preiskav stanovanjskih in poslovnih prostorov. Zaradi obstoja ponovitvene nevarnosti izvrševanja kaznivih dejanj, so 2 osebi privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper njiju odredil pripor.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
17. 06. 2015 13.46
+2
Nikoli pa nič ne piše o zavarovanju nepremičnin, premičnin in zamrznitvi računov na raznih bankah.
kam pluje barka
16. 06. 2015 08.24
+5
Ze 20 let nazaj je marsikatera trgovka bila s strani sefice po krivici odpuscena z obtozbo da krade...
Mind_of_Pink
16. 06. 2015 11.56
+5
čista resnica... ne takrat, tudi danes... kradle so pa same iz blagajne ko trgovk ni bilo zraven
LOPOVEpredZID
16. 06. 2015 07.09
+8
pa spet jih mediji ščitijo z neobjavo imen, ker je to v interesu preiskave????
Brabus
17. 06. 2015 13.47
+4
manjanja
15. 06. 2015 19.01
+8
Goljuf pred letom 2011 = uspešen podjetnik.
JApajaDAja
15. 06. 2015 18.24
+9
to je bil dobesedno "daj-dam"! a nista bili še pri satexu zraven?
Jožajoža
15. 06. 2015 15.49
+16
kaj pa ata zupanič. ta je že pred leti opeharil državo,upnike,dobavitelje........pa mu niso mogli nič. ta je pa sedaj čist in še dalje opravlja nečedne posle. ostal mu je vikend,mercedes in verjetno ogromno denarja.
Netajkun
15. 06. 2015 14.46
+34
Po enakem ključu bi se lahko preiskalo tudi kakšno znano LJ. podjetje . . in z njim povezane zelo znane osebe . Asignacije so zakon , račun je blokiran . . . upniki čakajo na poplačila . . . ti pa kasiraš ( ali nakazuješ ) preko povezanih podjetij ( oseb ) . Tipična goljufija . . . vpleteni so torej tipični goljufi . Samo . . . zaradi PREOBILICE dela ! ! nekateri ne pridejo na vrsto . . . in ker ne pridejo na vrsto , jim tudi dokazano ni . . . in če jim ni dokazano , so nedolžni . In ker so " nedolžni " , so uspešni managerji in podjetniki . . . in še kaj več .
piko112
15. 06. 2015 14.54
+25
Še kakšno knjigo spišejo o uspešnem poslovanju in dobijo kakšno nagrado.
Jožajoža
15. 06. 2015 15.52
+17
saj. ta firma je bila najuspešnejša na mariborskem območju, nagrajena s strani občine,države in tedaj krajevne skupnosti. dobivali so milione evrov kreditov,subvencij,nepovratnih sredstev...........dasiravno so že takrat mali upniki opozarjali nepošteno delo te firma