Črna kronika

20-letni voznik zbil 33-letnika, ki ga je nato kljub izmikanju povozil še 64-letni voznik

Krško, 02. 03. 2016 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Senovem je v prometni nesreči umrl 33-letni pešec iz Bosne in Hercegovine. Vanj je trčil 20-letnik, saj je pešec nenadoma stopil na cesto. Kljub izmikanju pa je 33-letnika nato povozil še 64-letni voznik.

Policisti so bili sinoči ob 18.30 obveščeni o prometni nesreči na Titovi cesti na Senovem v občini Krško.

Ob navzočnosti preiskovalne sodnice in okrožnega državnega tožilca so policisti postaje prometne policije Novo mesto opravili ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 20-letni voznik vozil osebni avtomobil po regionalni cesti proti Brestanici, so pojasnili na Policijski upravi Novo mesto. 

Na Senovem je v bližini prehoda za pešce zbil pešca, ki naj bi z desne strani nenadoma stopil na cesto. Po trčenju je 33-letnega pešca odbilo na nasprotno smerno vozišče, kjer je obležal več kot 20 metrov stran od mesta trčenja. V tistem trenutku pa je po navedbah PU Novo mesto iz nasprotne smeri pripeljal 64-letni voznik osebnega avtomobila, ki kljub izmikanju v desno trčenja ni mogel preprečiti in je povozil 33-letnega moškega.

33-letni pešec iz Bosne in Hercegovine je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče.

Preiskovalna sodnica je za pokojnega odredila sanitarno obdukcijo. Za udeleženi vozili je bil odrejen izredni tehnični pregled oziroma kriminalistično-tehnični pregled. Na podlagi vseh zbranih obvestil in ugotovitev bodo policisti po končani preiskavi seznanili pristojno tožilstvo.

Na območju PU Novo mesto že tri smrti pešcev letos

Letos so se na območju Policijske uprave Novo mesto zgodile tri prometne nesreče, v katerih so umrli trije ljudje. V vseh primerih so bile žrtve prometnih nesreč pešci. V zadnjih treh letih je zaradi posledic prometnih nesreč umrlo osem pešcev, kar predstavlja petino vseh umrlih v prometnih nesrečah.

Policisti ugotavljajo, da se v tem letnem času, v temnejših delih dneva, poveča število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. Voznike osebnih avtomobilov in tovornih vozil opozarjajo, naj bodo pozorni na pešce, še posebej takrat, ko se vozne razmere poslabšajo in se zmanjša vidljivost. Pred vožnjo naj dosledno očistijo vsa stekla na vozilu, saj sneg in led na steklu še dodatno zmanjšujeta vidljivost, so še opozorili na PU Novo mesto. 

Ustrezno naj poskrbijo za svojo vidnost tudi pešci. Nosijo naj svetla oblačila, ob slabši vidljivosti (ponoči, v megli ...) pa naj uporabljajo odsevna telesa. Hodijo naj ob levem robu vozišča in cesto prečkajo le na označenih prehodih za pešce. Pred prečkanjem ceste naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in da bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo ustavili pred prehodom. Vozniki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestnoprometna pravila in skušajo predvideti ravnanja preostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo tudi na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče zunaj prehodov za pešce. Zunaj naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3