Črna kronika

Pešci zelo ranljiva skupina. Na območju PU Novo mesto v treh letih umrlo sedem pešcev

Novo mesto, 19. 01. 2016 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pozimi se običajno poveča število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, ugotavlja policija. Na območju PU Novo mesto je v zadnjih treh letih zaradi posledic prometnih nesreč umrlo sedem pešcev, kar predstavlja petino vseh umrlih v prometnih nesrečah.

Novomeški policisti so bili danes nekaj pred 6.30 obveščeni o prometni nesreči na Ljubljanski cesti v Novem mestu. Ugotovili so, da je 43-letna voznica osebnega avtomobila na prehodu za pešce trčila v 51-letno peško, ki je pravilno prečkala cesto. Peška je hudo poškodovana.

Na območju PU Novo mesto, so sicer lani obravnavali 1278 prometnih nesreč, kar je sicer manj kot v letu 2014, ko so obravnavali 1287 nesreč. V prometnih nesrečah je v letu 2015 umrlo 9 oseb (leta 2014 7), 84 je bilo hudo poškodovanih, 534 pa jih je utrpelo lažje telesne poškodbe. Letos so v prometnih nesrečah umrli že trije ljudje (dve peški in voznik osebnega avtomobila). 

Število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, se poveča pozimi, ugotavlja policija. V zadnjih treh letih je na območju PU Novo mesto zaradi posledic prometnih nesreč umrlo sedem pešcev, kar predstavlja petino vseh umrlih v prometnih nesrečah.

Policisti ugotavljajo, da se v tem letnem času poveča število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci.
Policisti ugotavljajo, da se v tem letnem času poveča število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. FOTO: Thinkstock

Vozniki, očistite vozila!

Včeraj je v bolnišnici umrla 83-letna ženska, ki je bila 5. januarja udeležena v prometni nesreči v Metliki. Policisti so ugotovili, da je 49-letni voznik osebnega avtomobila na prehodu za pešce trčil v 83-letno peško, ki je pravilno prečkala cesto.

Zato voznike osebnih avtomobilov in tovornih vozil opozarjajo, naj bodo pozorni na pešce, še posebej takrat, ko se vozne razmere poslabšajo in se zmanjša vidljivost. Ob sneženju naj pred vožnjo dosledno očistijo vsa stekla na vozilu, saj sneg in led na steklu še dodatno zmanjšujeta vidljivost.

Za varnost pa morajo poskrbeti tudi pešci, in sicer tako, da so vidni. To pa pomeni, da nosijo svetla oblačila, ob slabši vidljivosti (ponoči, v megli) pa naj uporabljajo odsevna telesa. Hodijo naj ob levem robu vozišča in cesto prečkajo le na označenih prehodih za pešce. Pred prečkanjem naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in da bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo ustavili pred prehodom.

Prav tako za voznike velja, da naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo tudi na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča, svetuje policija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3