Črna kronika

Strokovnjakinja: Psa zagotovo nista napadla prvič

Maribor, 10. 03. 2015 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.M./STA/U.Z.
Komentarji
1295

Psa, ki sta na travniku pri Mariboru napadla moškega in njegovega psa, sta zagotovo napadla že kdaj prej, je prepričana strokovnjakinja Alenka Klemenčič. Pes, ki napade prvič, namreč ne naredi take škode in ne cilja direktno na vrat, je povedala. Besede lastnikov agresivnih psov, da je napako storil človek, ki se je vmešal v pasji ravs, je označila za nesmisel.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Napad psov
    01:56
    Iz SVETA: Napad psov
  • Iz 24UR: Lastnik psa branil s telesom
    02:16
    Iz 24UR: Lastnik psa branil s telesom

Mariborski policisti so v soboto okoli 10.15 ob Dupleški cesti v naselju Brezje pri Mariboru obravnavali napad dveh psov. "Policisti so kršiteljici izrekli najvišjo možno globo, ki jo za tak prekršek lahko izreče policist. Postopek se bo nadaljeval še na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), in sicer na mariborskem območnem uradu," je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik mariborskih policistov Miran Šadl.

Travnik v naselju Brezje pri Mariboru, kjer se je zgodil napad.
Travnik v naselju Brezje pri Mariboru, kjer se je zgodil napad. FOTO: POP TV

Agresivna psa sta pobegnila z dvorišča skozi luknjo pod ograjo

Policisti so ugotovili, da je skrbnica psov iz stanovanjske hiše na zaprto ograjeno dvorišče izpustila dva psa pasme stafford terrier, ki sta sicer last 36-letnega moškega. Psa sta ji z dvorišča pobegnila, in sicer skozi luknjo pod vrati ograje, ter stekla za hišo, kjer sta pokončala mačko njihovega soseda, je povedal Šadl.

Nato sta psa odšla čez polje, kjer sta se sprehajala mlajša ženska in moški, ki je imel s seboj svojega psa. Psi so se stepli. Med pasjim pretepom sta prva dva psa slednjega močno pogrizla po glavi, vratu in tacah.

Svojega psa sta skušala zaščititi obe mlajši osebi, ob tem pa sta psa poškodovala in obgrizla še njiju. Moški je bil zaradi poškodb z reševalnim vozilom odpeljan v UKC Maribor, zdravniško pomoč pa je poiskala tudi mlajša ženska. Zdravniki so njuni poškodbi opredelili kot lahki telesni poškodbi, njunega psa pa je oskrbel dežurni veterinar, je še dejal predstavnik policistov.

Policisti so o napadu psov takoj obvestili UVHVVR. Skrbnici psov so policisti v soboto izdali plačilni nalog zaradi kršitve določil Zakona o zaščiti živali, z globo v višini 200 evrov, kar je najvišja možna globa, ki jo za tak prekršek lahko izreče policist. Policisti so ugotovili tudi, da lastnik psov, ki sta izvedla napad, ni opravil ponovnih cepljenj (revakcinacije) psov, zato bodo policisti zoper njega podali predlog drugemu prekrškovnemu organu za uvedbo postopka o prekršku zaradi kršitve zakona o veterinarskih merilih skladnosti, saj sami za izrek globe po tem zakonu niso pristojni. Za ta odločanje o tem prekršku je pristojna UVHVVR. Za tak prekršek je predpisana globa 125,19 do 417,29 evra, je še dodal Šadl.

Matej Budja se je pogumno vrgel na psa in ga s telesom zaščitil.
Matej Budja se je pogumno vrgel na psa in ga s telesom zaščitil. FOTO: POP TV

Matej je Lanu rešil življenje, ker ga je zaščitil s svojim telesom

Na družbenih omrežjih se je razširil zapis Mihe Budje, brata Mateja Budje, ki je želel zaščiti svojega psa Lana, mešanca z zlatim prinašalcem, ki sta ga napadla dva pitbulla (policisti so danes poudarili, da gre za pasmo stafford terrier, op.a.). Napad se je zgodil med sprehodom na travniku, kjer se dnevno sprehajajo številne družine s psi in malimi otroki, opozarja Miha.

Ko je Matej videl, kaj se dogaja, se je vrgel na svojega psa in ga tako zaščitil pred gotovo smrtjo. Več kot pet minut je trpel ugrize dveh psov, ki sta ga grizla po obeh rokah, vratu in glavi. Na srečo je imel na glavi debelo kapuco, ki ga je vsaj malo zaščitila, še dodaja Miha.

Lan je kljub temu utrpel več kot sedem ugrizov, enega tudi za vrat. Ko je Matej videl, da pes Lana grize za vrat, je z rokama razprl njegov gobec in ga tako rešil, še piše Miha na Facebooku. Manjše poškodbe je utrpela tudi Matejeva spremljevalka, ki je prav tako skušala pomagati.

Lana so nemudoma operirali in že okreva doma, a ga še vedno močno boli. Matej je še vedno v bolnišnici, kjer so mu operirali močno poškodovani roki, oskrbeli pa so mu tudi rane drugod po telesu, še piše Miha.

Na Facebooku je zapisal tudi, da se lahko bratovi spremljevalki in dvema sosedoma zahvali, da se napad ni končal tragično. Ženska je namreč takoj poklicala policijo in reševalce, soseda pa sta pomagala Mateju. "Ne morem si predstavljati njegovega trpljenja in kaj je preživljal, ko sta ga grizla psa. Z veliko težavo sta pogumna soseda komaj zadrževala pobesnela psa stran od Mateja in Lana. Le predstavljam si lahko, kaj bi bilo, če bi psa na sprehod peljala moja punca ali mama. Mislim, da bi bila velika tragedija. Matej je pa ponovno pokazal brezpogojno ljubezen do psa in ni niti za sekundo okleval, ko ga je moral zaščititi! Moj brat, moj junak – upam, da čimprej okrevaš," je še zapisal brat napadenega.

Lan dobro okreva:

 
 

'Naj se sliši tudi naša plat zgodbe'

V naše uredništvo sta poklicala tudi lastnika agresivnih psov. Dejala sta, da sta bila v času napada odsotna, za psa pa je skrbela mati lastnice. Slednja je za 24ur.com dejala, da sta psa ob ograji skopala luknjo in zbežala. To je tudi videla in se nemudoma s povodcema odpravila za njima.

Opozorila je, da sta psa srečala drugega psa, ki prav tako ni bil na povodcu. "Najprej so se ovohavali, nič ni kazalo, da bo kaj narobe," je dejala mati lastnice. "Nato pa je izbruhnil pretep. Napaka pa je, da je gospod posredoval v ta pretep. Vsak, ki ima doma kužke ve, da se živali pač kdaj stepejo, a da se ne sme posredovati. Tudi, če bi jaz posredovala, bi bila zdaj v bolnišnici," je poudarila naša sogovornica in dodala, da sta tudi njihova psa poškodovana. Utrpela sta namreč ugrize po gobcu in po zadku, tako da so ju odpeljali k veterinarju.

"Gre za psa, ki sta odraščala skupaj z našimi vnuki. Slednji so shodili ob njima. Nikoli nista bila napadalna," je razlagala naša sogovornica, ki je dejala, da jima je po incidentu brez težav nadela povodca in ju odpeljala nazaj v boks, ki je nameščen za domačo ograjo.

"Hudo je, da se je to zgodilo, časa ne moremo zavrteti nazaj. Strašno obžalujemo dogodek in smo se družini poškodovanega že opravičili. A znova dodajam, da je gospod ravnal napačno, ko je posredoval v pretepu psov," je še dejala mati lastnice psov in dejala, da ne vemo, kako bi se zgodba razpletla, če moški ne bi posredoval v pretepu, ki je po njenem mnenju nekaj popolnoma normalnega pri psih. Dodaja še, da jih nasprotna stran ni obravnavala korektno in da so bili do njih sovražni.

Strokovnjakinja: Psa zagotovo nista napadla prvič

Pogovarjali smo se z Alenko Klemenčič, edino pasjo inštruktorico v Sloveniji, ki ima dovoljenje UVHVVR za prevzgojo nevarnih psov.

Prepričana je, da psa nista napadla prvič, upa pa, da zadnjič. "Pes, ki napade prvič, se repenči, laja, skače, pa mogoče uščipne, nikoli pa ne naredi take škode. Z vsakim ugrizom je bolj samozavesten in zna narediti bolje. Psa, ki vsak iz svoje smeri pritečeta direktno na psa, sta krdelo, in sploh, če sta pred tem ubila še mačko, to kaže, da imata že izkušnje s tem. Poleg tega sta ciljno štartala na njegov vrat - nista naključno grizla tega psa, točno sta vedela, kam ga morata ugrizniti," je povedala.

Mnenje, da se človek ne bi smel vmešavati v pasi ravs, je označila za nesmisel. "Če bi šla psa samo mimo, če bi se se samo povohali ali igrali, noben lastnik ne bi rabil posredovati. Ker pa sta šla direktno v napad, se je moški vrgel na svojega psa, kaj pa naj bi drugega naredil? S tem mu je rešil življenje. Nedopustno je, da ljudje še vedno razmišljajo, da je pasji ravs normalen in da je treba pse pustiti, da se sami zmenijo. Ne, pasji ravs v civiliziranem svetu, kjer imamo pse v urbanem okolju, ni normalen in je nedopusten," je še dodala.

Status nevarnega psa

Če želite psa, potem si omislite takšnega, ki ga boste lahko fizično obvladali. Psi potrebujejo veliko vašega časa, ljubezni in potrpljenja. S tem in s primerno vzgojo bodo tudi pitbulli, ki v družbi po krivici veljajo za nevarne pse, postali ljubeči člani družine. Če jim tega ne morete nuditi, potem pozabite na možnost, da bi postali lastnik psa. Če pa ste že lastnik, potem lahko prosite za pomoč in svetovanje strokovnjake v zavetiščih ali na Kinološki zvezi.

Pse, ki napadejo drugo žival ali človeka, obravnavajo tudi veterinarski inšpektorji, ki lahko psu dodelijo status nevaren pes. Koliko postopkov zaradi primerov pasjih napadov vodijo, na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sicer ne vedo. Kot so pojasnili, podatkov ne vodijo na tak način oz. postopke vodijo na območnih uradih. Trenutno pa je v nacionalnem registru psov 1943 psov s statusom nevaren.

Dodatno fizično varstvo za nevarnega psa

Za nevarnega psa zakon o zaščiti živali predpisuje dodatno fizično varstvo, so pojasnili na upravi. Zakon predvideva, da mora skrbniki nevarnih psov fizično varstvo psa s statusom nevaren zagotoviti tako, da je pes na povodcu in opremljen z nagobčnikom, da je zaprt v pesjaku ali objektu oz. da je v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 180 centimetrov, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom.

Zakon o zaščiti živali tudi določa, da nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, mlajšim od 16 let.

Ob tem na upravi za varno hrano še pojasnjujejo, da v kolikor nevaren pes z ugrizom povzroči poškodbo, ki pa ni posebno huda, mora na obvezno šolanje. "Šolanje psa je treba izvesti najpozneje do dopolnjenega drugega leta starosti psa, če je pes že star dve leti, pa v roku šestih mesecev od ugriza psa," še pojasnjujejo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1295)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dean Edini
12. 03. 2015 21.07
-3
nočem obsojat ampak bi dal tudi verjet, da sta psa bila izzvana z strani mešančka! Če pogledamo z čisto logičnega vidika psi za vsako ceno branijo svojega lastnika, Torej se je mešanček občutil strah lastnika, ker je ta videl dva psa (pasme za katero "vaški poznavalci" trdijo da je nevarna) je ta napadel (napad najbolša obramba) in nakoncu jih fasal tako on kot lastnik njegov. In ta lasnik mešančka (ki mi ne deluje kot nek kinolog . beri še slišal ni kaj je to kinologija) verjetno tudi ni tako neumen, da bi v svojo skledo pljunil in rekel "ja moj pes je napadel ona2"!
Silvester Ali? 1
11. 03. 2015 16.48
+1
take pse je treba uspavati
Dean Edini
12. 03. 2015 20.27
-1
itak vse dajmo rešit po liniji najmajnšega odpora... Če je že problematičen en pes je verjetno zato, ker ni bil pravilno socializiran... Torej bi ti tudi "problematične" najstnike (beri najstnice v ameriki ko se pretepajo) uspaval?
Tina Žnidar Bozic
11. 03. 2015 13.07
+13
Žalostno je sploh dejstvo, da mladiča pitbulla dobiš pri raznih preprodajalcih za 50 €... kar pomeni, da si ga lahko čisto vsak nabavi, če mu srce to poželi. Bolha.com je polna takih oglasov. 100% trdim, da vsaj 80% latnikov psov tipa bull, nimajo pojma, kakšnega psa si lastijo in ne poznajo njegovega potenciala in kako ta potencial v pozitivni smeri razvijat naprej. To so DELOVNI psi, kar pomeni, da rabijo imet konstantno mentalno in fizično zaposlitev, če ne pride hitro do pi_zda_rij ! Na hrvaškem je možak, ki se že več let ukvarja z vzrejo Ameriških staffordskih terrierjev - Playmakers kennel in iz njegovega legla je pes uspešno opravil izpit in usposabljanje za reševanje ljudi in živali izpod ruševin... če ne verjamete na besedo, nič hudega, uporabite google in se prepričajte sami...jaz sem se. Temu se reče uporabljati psa za POZITIVNE namene s POZITIVNO motivacijo! Pitbulli so najbolj srečni ko lahko osrečijo lastnika in vsake stvari / opravila se lotijo s takim navdušenjem, da jih je veselje gledat na kakšnem vadbenem poligonu v družbi drugih psov in ostalih mentalno uravnovešenih lastnikov. Da ne bom predolg: to skrbnico, ki je bila zadolžena za nadzor nad psi pa oglobit z enih 10.000 € kazni po hitrem postopku, baba se bo spametovala v momentu!! Mateju in njegovemu psu želim čim hitrejše okrevanje! Še za konec: če bi našega psa, ta dva psa napadla ali bilo katera druga pasma in ga zmaličila, bi poskrbel, da bi bili likvidirani po hitrem postopku.. žal v naši državi včasih moraš vzet stvari v svoje roke, saj se pristojni organi ne premaknejo zlepa. Lp
Col. Danning
11. 03. 2015 11.07
-1
nevarne pse bi morali prepovedati in pika. Saj tudi na cesti ne dovolijo avtomobilov, ki jim vsake toliko ne delujejo zavore, ali se jim vsake toliko sporži zračna blazina. Tudi, recimo, pištole, ki imajo serijsko slabo delujočo varovalko, ne bodo dali v prosto prodajo, ker je nevarna za okolje in ljudi. Zato tudi ni avtomatskega orožja na civilnem trgu-ker je prenevarno. Ali pa serijo plinskih jeklenk, ki imajo serijsko napako, ne bodo dali v prodajo. Zakaj torej imamo nevarne pse? Pse ki so serijsko nevarni. Po moje je to podobna kategorija. Ni potrebe po takih psih. Razen, če tako kot pri orožju in avtomobilu, kompenziraš za nek svoj osebni manjko. Iq ali dolžino in velikost nečesa? Tudi jaz bi imel doma, recimo, minigun, trident III, LCAC Zubr, tu 160, h&k 121 in ne vem kaj še vse.....Pa se bom pač moral zadovoljiti z to dolžino, ki mi je zrasla ;-)
SilverBullet
11. 03. 2015 11.11
+3
Logično razmišljaš. Čudno, da se ni tega še nihče spomnil. Zdaj moraš samo še razrešit vprašanje kaj je nevaren pes, na način, da bo zdržalo tudi znanstveno, ne zgolj v gostilni ali tam, kjer obvelja ta glasen.
Col. Danning
11. 03. 2015 11.28
-2
če pa bi radi dlakocepili silverbullet, potem pa prepovedat pse in pika. Če boste sami probleme delali še dodatno je najlažje prepovedati vse pa je. Potem pa lahko od začetka začnemo in boste vi imeli najprej čivave, pa bomo potem videli če je večji pes res potreben. Seveda je tu zaspala stroka, ki bi morala narediti to mejo, kateri psi so nevarni in kateri ne. V končni fazi te 10 kilogramski pes manj poškoduje kot 50 kilogramski. Če so lahko v drugih državah potegnili črto, ne vem zakaj je ne bi tudi pri nas. Pes, ki ga lahko tudi razjarjenega obvladaš z golimi rokami, se mi zdi primeren.
deathbite
11. 03. 2015 12.35
+4
Avto, ki mu delajo zavore pa ni nevaren, pištola z dobro varovalko tudi ni nevarna.......ne kakaj. Vse kar lahko človek prime v roke je potencialno nevarno. Zaradi človeka, ki drži predmet v roki.
an?ka30
11. 03. 2015 10.51
+2
Čimprejšnje okrevanje ti želim ;) Res je tudi da živau je le živau,lastnik bi pa morau poskrbeti,da nebi do takega dogotka pršlo. Ni važn al je pes ali je konj,še ljudje imamo kdaj trenutke ki bi koga najrajš.....tako živau....ampak lastnik je pa za to,da do tega ne pride.
Polly ß
11. 03. 2015 10.45
+2
Čestitke za hrabrost!
mrbungle
11. 03. 2015 10.47
-1
ja, še Barbika Borat ga naj sprejme v svoj urad in ga odlikuje s častno plaketo...
FIGEC
11. 03. 2015 10.35
+4
Bravo Matej, kapo dol pred tvojo hrabrostjo in požrtvovalnostjo. Ako ima človek svojo živalco resnično rad, in ta ljubezen mi ni tuja, stori zanjo tudi to. Je pa res, da je za to treba imeti jajca. Prepričan sem, da bi lastnika podivjanih psov bilo treba slednjih razlastiti in psa dati v prevzgojo, če pa to ni mogoče, pa humano evtanazirati. Psa namreč nista kriva niti enega %, vse tiči v vzgoji od malega. Za to pa je odgovoren lastnik. Ljubezen med teboj in Lanom bo odslej še bolj trdna, verjemi mi...
gbecan
11. 03. 2015 10.26
-1
Mene pa zanima če mi lahko kdo od vas strokovnjakov ki komentirate tale neljubi dogodek POVE!!!! KATERE SO NEVARNE PASME PRI NAS V SLOVENIJI ????
mrbungle
11. 03. 2015 10.33
+1
mene pa zanima, če si se kdaj učil postavljati vejice v povedih?
deathbite
11. 03. 2015 10.34
+0
V Sloveniji so to: največ mešancev, nemških ovčarjev, rotweilerjev in zlatih prinašalcev, bernskih planšarskih psov, kraških ovčarjev in šarplanincev, po ameriški staffordshirski terierji, kokeršpanjeli in nemški lovski terierji, ostalo pa predstavljajo druge pasme.
deathbite
11. 03. 2015 10.42
+2
Precej strašljivo je, da je število nevarnih psov v zadnjih petih letih poskočilo z 274 v juniju 2009 na 549 do februarja 20 in kar na 1.896 v novembru 2014. Kljub mnogim aktivnostim Kinološke zveze Slovenije in strmem naraščanju števila društev in drugih pravnih oseb, ki se ukvarjajo z vgojo psov, imamo še vedno samo en odobren program za šolanje nevarnih psov in samo enega izvajalca, ki je pooblaščen za prevzgojo nevarnih psov (vir uvhvvr.gov.si). Ostalih kinologov prevzgoja nevarnih psov ne zanima?.....admin, bo OK?
Dean Edini
11. 03. 2015 10.43
+7
ivandobski... ne pljuvaj bedarij! NEVARNEGE pasme ali psa ni! Nevaren je lastnik pas! Dejstvo nekaterih pasem (ki so jih vzgojili za boje, lov,..) je samo v tem, da imajo višji prag bolečine in močnejši ugriz od "paštetarjev"!
an?ka30
11. 03. 2015 10.46
+7
Nevarne so tiste pasme,ki so iste kot njihov lastnik :)
Dean Edini
11. 03. 2015 10.48
+2
deathbite
11. 03. 2015 10.53
+1
dean@T o je število psov, ki so uradno registrirani kot "nevarni"! Razen, če obstoja kakšna druga uradna terminologija za pse, ki so koga ugriznili (psa ali človeka). Potem se opravičujem za "pljuvanje bedarij" in me razsvetli!
deathbite
11. 03. 2015 10.57
+2
Pa še tale prepis. Z Dunaja......Dunajska mestna oblast je med NEVARNE pasme uvrstila bulterierje, rotvajlerje, ameriške staffordske terierje, neapeljske, španske in argentinske mastife, pitbulterierje, tosa inuje, brazilske file, bulmastife, argentinske doge in mešance teh pasem. .... Pri izdelavi seznama so upoštevali tako veliko moč kot pogostost ugriza. Nad tovrstnimi psi je tudi največ pritožb, po napadih pa kot problematični in agresivni pogosto pristanejo v zavetiščih.
Dean Edini
11. 03. 2015 11.04
+0
Ker ljudje kupujejo psa po tem kako zgleda in ne po tem kaj pes potrebuje.. sosed od staršev je imel srnastega pinča in se psa nisi mogel dotaknit, da nebi tvegal ugriza! .... In sedaj nagradno vprašanje: ali spada pasma srnasti pinč med "nevarne" pasme psov? Kljub temu, odrasel tehta nekaj kg?! :D
gbecan
11. 03. 2015 11.04
-1
Se pravi da v Sloveniji ni uradnega zapisa pasem ki spadajo med NEVARNE !! HVALA!!
gbecan
11. 03. 2015 11.07
-1
DEAN EDINI ! To je pravi odgovor na moje vprašanje .
Dean Edini
11. 03. 2015 11.07
+0
No dajte vaški poznavalci pljuvajte mi odgovore sedaj!
deathbite
11. 03. 2015 11.13
+1
Zapis je! Najdi ga . Glede na to da si "mestni expert" ne bo težko!
gbecan
11. 03. 2015 11.14
+1
Nevaren pes: Ko je ugotovljeno, da je pes dejansko ugriznil človeka, uradni veterinar z odločbo takega psa deklarira kot nevarnega. Zakon o zaščiti živali definira nevarnega psa takole: Nevaren pes je pes, ki je ugriznil človeka oziroma žival. Za nevarne pse se ne štejejo: službeni policijski ali vojaški psi, katerih ugriz je posledica izvajanja službene dolžnosti; psi, katerih ugriz je posledica nedovoljenega vstopa osebe v objekt ali na ograjeno zemljišče, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom. Posedovanje nevarnega psa je dovoljeno pod posebnimi pogoji. Skrbniki nevarnih psov morajo zagotoviti fizično varstvo psov. Poleg povodca, ki je obvezen za vse pse na javnem mestu, mora nevaren pes nositi tudi nagobčnik. Kadar ni na javnem mestu, mora biti zaprt v pesjaku ali objektu, če pa je spuščen, mora biti okoli tega prostora ograja, visoka vsaj 1,8 m, na vhodu pa mora biti opozorilni znak. Nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, ki so mlajše od 16 let. Če nevaren pes ponovno ugrizne človeka, pri tem pa ne povzroči posebno hude telesne poškodbe ali smrti, uradni veterinar za tega psa odredi obvezno šolanje, lastnika pa kaznuje z višjo globo. Šolanje nevarnih psov je dovoljeno opravljati po programu, ki ga predhodno odobri VURS, izvajalce pa je mogoče najti na spletni strani VURS.
gbecan
11. 03. 2015 11.16
+1
zvitisir
11. 03. 2015 10.23
-13
kake bedarije pišete. Takoj ko ste slišali pitbul ali stefordterijer ste se postavili na stran poškodovanega "junaka". Kako veste, da sta terijerja prva napadla? mislite, da mešanec ne more biti nevaren? Zakaj je bil mešanec spuščen z povodca? vemo, da sta terijerja pobegnila in da prej nista nobenega ugriznila, torej psa nista bila "nevarna psa" Ta strokovnjakinja bi morala podati izjavo, ki temelji na dejstvih, tu pa se vidi da je stopila na stran "junaka", ni vedno tisti kriv, ki iz pretepa odide nepoškodovan. Pa da se ta vrže na svojega psa, jao, ne junak, prej bed.k
deathbite
11. 03. 2015 10.27
+5
Samo mačko sta prej "požrla"! Za malico..... Nekaj si nekje slišal, pa komentiraš tko "by the way"! Vsaj članek preberi.
FIGEC
11. 03. 2015 10.36
+4
Če bi psa ubila mojo mačko ne bi več dolgo tlačila trave...
zvitisir
11. 03. 2015 10.39
-3
sem ga prebral, me zanima če si ga ti. Piše namreč, da sta mačko napadla potem, ko sta pobegnila in takrat lastnica ni mogla več nič drugega, kot da ju je šla iskat. Pred tem pa nista nikoli nobenega napadla (ni policijskega ali veterinarskega poročila o tem ) tudi lastnica ni vedela, da bi lahko bila nevarna, saj sta rasla ob otrocih in nikoli ugriznila. Iz tega sklepam, da psa nista bila tretirana kot "nevarna psa" in zato ni bilo razloga za poostren nadzor nad psoma. Lastnica je lahko kriva, da je imela slabo narejeno ograjo in nič drugega. Lastnik mešanca pa mora biti kaznovan, ker svojega ni imel privezanega, prav tako ni imel nagobčnika, če je ugriznil terijerja je prav tako "nevaren pes" kot sta to terijerja
zvitisir
11. 03. 2015 10.44
-3
bolj enostavno za nekatere, Lastnica je kriva povzročanja nevarnosti iz malomarnosti (slabo narejena ograja), lastnik mešanca pa je kriv naklepnega povzročanja nevarnosti (od doma odšel brez nagobčnika in povodca) Vsi psi pred tem niso nobenega ugriznili, torej ne spadajo v kategorijo "nevaren pes"
deathbite
11. 03. 2015 10.46
+1
Ja in to je bilo PRED napadom na mešanca. Za ogrevanje. Dvomim, da sta se kdaj prej igrala z domačo mačko, ali pa sosedovimi psi! Tudi, če bi bil mešanec privezan bi ga napadla. Najhujši so napadi tropa, kar se je pokazalo tudi v primeru Baričevič. In dva stafforda sta krdelo, ki naredi veliko več škode kot krdelo 10 yorkijev.
zvitisir
11. 03. 2015 10.49
-5
ampak, ker je bil poškodovan "ljubki" prinašalec, v zgodbi pa je sodeloval tudi pravcati "junak", je seveda kriva lastnica, žal bo sledil tudi medijski linč. Strokovnjakinja, pa mora itak stati na strani javnosti, drugače bo ostala bodo mediji raztrgali še njo.
deathbite
11. 03. 2015 10.50
+2
VEDNO je kriv lastnik! VEDNO! Si naj pa nabavijo čivave!
zvitisir
11. 03. 2015 10.52
-2
glej ivan, ne govorit ČE in UGIBAT s kom sta se psa igrala, to kar sem napisal so dejstva, mimo katerih ne moremo. In krivda se določi glede na dejstva, to pa pomeni, da je več krivde na strani junaka.
deathbite
11. 03. 2015 11.07
Dejstvo je, da sta bila BREZ nadzora, raztrgala mačko in napadla psa. To, da sta skopala luknjo ravno v tistem, času....
zvitisir
11. 03. 2015 11.09
-1
pa še to, junak je sam povedal, da se po poti sprehajajo družine z otroci, on pa se je z neprivezanim psom brez nagobčnika, ki povrhu spada še v sam vrh po številu ugrizov.
losser
11. 03. 2015 11.42
Valda da spada pod sam vrh, če pa jih je največ. Poznam jih najmanj 10 ki imajo zalatega prinašalca pa niti enega ki ima tega standfordskega terierja.
Dean Edini
13. 03. 2015 03.23
+1
ker psi staffor in podobne pasme niso za ljudi, ki so kljub visokem EMŠO-ju priklenjeni na mamino dojko!
Blablablabla
30. 03. 2015 11.32
ooo bed ti pa si totalno prtegnjen zvitisir...KDO DRUG KOT PA LASTNIK JE KRIV IN ODGOVOREN ZA OBNAŠANJE SVOJIH ŽIVALI????Kaj tebi se ta bogi človek, ki je dobil 40 šivov zdi bolj kriv kot nekdo, ki ima tako nevzgojene pse, da kot dve divji živali napadejo???Sj ne vem kaj druzga rečt, kot to, da če res tako misliš, si zaslužiš tale scenarij sam...Me zanima kako boš potem pogrizen še govoril, da si si sam kriv a.
mrbungle
11. 03. 2015 10.10
-3
Drugače pa po statistikah naj bi imele največ ugrizov na ljudi nemške pasme, predvsem ovčarji, dobermani in rotweilerji, ker so jih Nemci med 2. svetovno vojno načrtno ščuvali proti Judom, in to jim je ostalo v genetiki, kar se kaže sedaj na ugrizih ljudi...
Dean Edini
11. 03. 2015 10.15
+6
baba čula baba rekla! Statistično največ ugrizov imajo zabeleženih še vedno pasma zlati prinašalec! Ki pa velja človeku "prijazen" pes! Kar je meni to "nevarna" ali "prijazna" pasma vse skup za lase prevlečeno... ker nevaren je človek, ki ima psa ne pes!
mrbungle
11. 03. 2015 10.16
+2
ja, na prinašalece sem pozabil... Res je, važno je, kakšen je lastnik in posledično vzgoja, in ne samo pasma psa...
SilverBullet
11. 03. 2015 10.18
-2
Ja, to, da so jih ščuvali proti Judom, jim je ostalo v genetiki... to je to. :-)
deathbite
11. 03. 2015 10.18
+1
Dean+++ , je pa res, da so ti podatki tako-tako. Prinašalcev je veliko več kot nemških ovčarjev. Največ ugrizov povzročijo mešanci. Veliko ugrizov manjših pasem/psov pa sploh ni registriranih!
SilverBullet
11. 03. 2015 10.22
-1
Ma kaki mešanci! Za vse srednje velike kratkodlake čokate rečeš, da so pit bulli, za vse vaške verigarje pa da so nemški ovčarji. Pa je. Znanstvena statistika. :-)
Dean Edini
11. 03. 2015 10.25
+1
sam sem mel dva psa doma, ki za vas vaške poznavalce spadajo med "nevarne" pse in res en pes ko sem ga posvojil ni prenesel pogleda na mačko ali drugega psa.. do ljudi pa je bil kot da jih 200 let pozna. Vendar se z delom in trudom pas "socializiral" do te mere, da ga ni motila družba drugih psov - mačk.. tako da bi ta dva psa takoj vzel, pred skoraj gotovo smrtjo..
mrbungle
11. 03. 2015 10.26
pač proti ljudem so jih ščuvali, ti ljudje so bili pa pač takrat Judje... In zato jim je ostala agresivnost do ljudi, kot je staffordom zaradi bojev ostala agresivnost do drugih psov...
mrbungle
11. 03. 2015 10.28
+1
mi mamo že 20 let stafforde, sedaj imamo tretjega po vrsti. Prvi je kazal agresijo do otrok, ampak ugotovili smo vzrok. Mlajša bratranca, ki sta bila pri nas na počitnicah, sta mu v anus tlačila palico in baje dajala travo v uho. Drugi je bil čisto mil, odraščal je skupaj z mačjimi mladiči in jih imel za svoje. Za sedanjega pa še ne morem konkretno trditi, ker še nima enega leta... Tako da nisem ravno vaški poznavalec teh pasem ;)
Dean Edini
11. 03. 2015 10.34
+1
mrbungle... nasploh ljudi, ki pametujejo in niso sposobni skrbet za mačko sem poimenoval "vaški poznavalci".. drugače pa sem sam mel tudi to pasmo kot jo imaš ti in se strinjam z zadnjim napisanim, da si pes zelo dobro zapomni stvari iz "pasjega otroštva" .... vendar se z pravim pristopom se da psa tudi tega odvadit :D
SilverBullet
11. 03. 2015 10.35
Mrbungle, a se ti sploh zavedaš kake neumnosti kvasiš? Mislim, šolske neunosti. Si vzel kdaj kako knjigo od biologije v roke ali pa genetike? Saj ideja je fajn, psa peljemo v pasjo šolo, potem bodo pa vsi njegovi potomci ubogljivi pasji doktorji. Žal narava ne deluje tako.
mrbungle
11. 03. 2015 10.44
SilverBullet, morda sem prebral še kaj več, kot si misliš... Dejstvo je, da pri vzreji pasem ni samo narava, ampak načrtno križanje in vzrejanje, s čimer pač lahko ustvariš bolj agresivne potomce, če selektivno pariš take starše, ki so karakterno/genetsko bolj agresivni itd... Mogoče sem se pač narobe izrazil glede Judov. Pač, Nemci so vzrejali te nemške pasme, s takimi lastnostmi, da so bili čim bolj agresivni... in to se še danes kaže..
SilverBullet
11. 03. 2015 10.54
Ustavi se, Mrbungle. Prej si govoril o tem, da ščuvanje determinira genetiko. Zdaj govoriš o vzreji. To ni ravno eno in isto ali podobno, kaj praviš?
deathbite
11. 03. 2015 10.08
+9
Brez preveč pametovanja! ....."Medtem ko pri nas poznamo zgolj institut nevarnega psa, so na Dunaju že pred tremi leti določili pasme in mešance, ki spadajo pod nevarne pasme. Za takega psa velja, da ni še nikogar ugriznil, a gre za pasmo z lastnostmi, zaradi katerih morajo lastniki na Dunaju opraviti poseben tečaj, sicer plačajo visoko kazen. Dunajska mestna oblast je med nevarne pasme uvrstila bulterierje, rotvajlerje, ameriške staffordske terierje, neapeljske, španske in argentinske mastife, pitbulterierje, tosa inuje, brazilske file, bulmastife, argentinske doge in mešance teh pasem. Pri izpitu morajo lastniki, obvezno starejši od 16 let, dokazati, da imajo svojega psa povsem pod nadzorom. Če izpita ne opravijo v treh mesecih po dopolnjenih šestih mesecih starosti štirinožca, jim grozi kazen 14.000 evrov."...
deathbite
11. 03. 2015 10.12
+4
Za vse ostale pse bi prav tako lahko uzakonili obvezno osnovno šolanje in izpit pred komisijo. Zaradi lastnikov, ki nimajo osnovnih znanj o vzgoji psov!
deathbite
11. 03. 2015 10.20
+2
Pa še to. Predstavnikov navedenih pasem je med dunajskimi psi zgolj pet odstotkov, a so odgovorni za skoraj četrtino ugrizov. Pri izdelavi seznama so upoštevali tako veliko moč kot pogostost ugriza. Nad tovrstnimi psi je tudi največ pritožb, po napadih pa kot problematični in agresivni pogosto pristanejo v zavetiščih. Podobne rešitve poznajo tudi nemška mesta.
SilverBullet
11. 03. 2015 10.30
O.k. Namesto, da spet cepetamo z nogami in šmrkamo, kako imajo sosedovi lahko veselico, pri nas pa ne... samo v premislek. A se je kdo kaj poglabljal v probleme zakonov, ki se ukvarjajo s pasmami? Recimo britanski DDA. A si je kdo vzel cajt? Seveda ne, čemu bi si ga. Mimogrede, trend po svetu je, da mediji naredijo cirkus in evforijo, tej sledijo pasemske prepovedi ipd., potem par let ugotavljanja, da pa vse vendarle ni tako preprosto in nemalokrat kenslanje takih zakonov in nadomeščanje s podobnimi kot ga imamo tudi mi. S tem, da oni mogoče potem to tudi bolj izvajajo v praksi, ampak to je nepomembna malenkost. Torej ja, take pasemske zakone tudi ukinjajo. Zahodne, velike države, ki si jih hočemo jemat za zgled. Za kom bomo cepetali, torej? Koga kopirali? Komu bili podobni? Kaka dilema nastane! :-)
deathbite
11. 03. 2015 10.40
+1
Meni se zdi dunajska ureditev OK, samo, da bi jo dopolnil z obveznim osnovnom šolanjem za vse pse. Prepoved sigurno ni rešitev. Kar se je pokazalo v VB.
SilverBullet
11. 03. 2015 11.00
Jaz bi pa rad videl, da se na vse pse začne gledat kot na živa bitja, ki potrebujejo lastnika, ki bo vsaj približno obvladal zadevo in bil pripravljen za žival tudi skrbeti na ustrezen način, ki ne bo na neustrezen način ogrožal okolice (zakaj "na neutrezen" način? zato, ker nočem, da pozabimo, da psi so v osnovi tudi čuvaji). Vsako vpletanje pasem vmes je bolj odmik od tega cilja kot korak bliže. Me pa vsak primerek teh pasem v rokah kretenov verjetno moti ravno toliko kot tebe. Ampak jaz to rečem za vsakega psa.
deathbite
11. 03. 2015 11.16
mrbungle
11. 03. 2015 10.00
+0
REs huda strokovnjakinja. Če bi že igro pasjih mladičev pogledala, bi videla, da si največkrat skačejo v vrat, kar je nagonsko za zver, saj je tam žival najbolj občutljiva in tudi najprej pogine, če jo zver zagrabi za vrat. Tudi levi, pa tigri,..., plen ponavadi zagrabijo za vrat...
Dean Edini
11. 03. 2015 10.20
+1
tega ji niso povedali v vaški gostilni za šankom pa nemore vedet..
mrbungle
11. 03. 2015 10.31
tudi kmečka logika ji ni bila dana. Ugriz v vrat najhitreje pokonča plen, ki tako umre v najmanjših mukah...
ZatoA
11. 03. 2015 10.00
+10
Saj pri macki ni doben posredoval pa se ve kako se je koncalo!
SilverBullet
11. 03. 2015 11.08
Noben pes se z mačno ne bo igral. Razen tisti, ki se bo. Slednje danes ni nenavadno, je pa "nenaravno".
lionhead321
11. 03. 2015 09.44
+28
Pitbula sta bila na morilskem obhodu,dokaz je mačka,katero sta že prej raztrgala.
republika1919
11. 03. 2015 09.54
+5
Prepovedat take pasme psov, tistim lastnikom kateri nimajo pojma o vzgoji psov....
SilverBullet
11. 03. 2015 09.57
-2
Pojma nimaš koliko psov sanja o takih "morilskih pohodih". Imajo žal to smolo, da so nastali od dedka volka. Gotovo se spomniš, grdi volk in rdeča kapica? To je to.
silberblack
11. 03. 2015 09.42
+14
Psa ustrelit, lastnikom pa prepoved posedovanja psov-nevarnega orožja v rokah napačnih ljudi. Njihov karakter se vidi iz odgovorov in ugovorov. (kot bi rekli, kaj je pa hodil po cesti, pločnik je za njega, smo ga pač povozli.)
SilverBullet
11. 03. 2015 09.55
+0
Ha ha. A ti se čudiš koliko takih ljudi je v Sloveniji? Preberi tele komentarje. Mrgoli takih "intelektualcev". Nekateri imajo pse, nekateri ne. Oboji so pa "isto leglo".
SilverBullet
11. 03. 2015 09.39
-3
Prosim malo za obrazložitev. Kaj mi garantira, da je nek pes neke pasme, recimo, tak kot piše v knjigah? Je zelo pomembno prit na jasno, če hočemo govoritii o pasmah in jim dajati tako težo. Prosim. Ker drugače vse skupaj izpade kot goreče prepriranje o tem, ali je bil Noetu na barki bližji pav ali žirafa. Smešno. A me razumete? Verjamem, da imate dobre odgovore, tako da prosim...
SilverBullet
11. 03. 2015 09.45
-1
Včasih je tenka meja med tem, ali ljudje "rešujejo" problem ali pa zgolj iščejo veselico, da se znebijo tečne žene in pustega lajfa, ampak je.
klobasa123
11. 03. 2015 10.10
+2
SilverBullet, nihče ti ne garantira, da se pes obnaša enako, kot piše v knjigah, je pa bistveno, da če lastnik svojega psa ni sposoben nadzirati, naj ga nikar nima.
deathbite
11. 03. 2015 10.13
+2
basa@++++ in to ne glede na velikost oz.pasmo psa!
SilverBullet
11. 03. 2015 10.45
Hočem reči, da se je butasto pogovarjat o pasmah in tem, kakšen vpliv naj bi imele na vedenje psov, v času, ko 90% pasjih vzrediteljev pri vzreji in selekciji ne sledi več ciljem, ki so zapisani v pasemskih knjigah. Mogoče koga še vedno napali misel, da so nemški ovčarji neustrašni zganjalci ovac ali pudlji neumorni lovci, razstavni koker španjeli taki in taki, kaki drugi pa podobno. Ampak, če za nekaj ni mar vzrediteljem, ni mar tudi naravi. In, če se pari pse samo zato, da se jih, potem ti tudi najlepša pasja knjiga ne bo povedala kaka je pasja "genetika". Pa pustimo vse mešance na strani, ki so še ekstra zgodba. Pasma ni nobena čarobna palica, ki bi določala kake gene psi nosijo. Nikoli ni bila. Edino včasih je bila pasma sinonim za vzrejno selekcijo in vzrejne cilje, danes že dolgo ne več. Mogoče je čas, da se nehamo pogovarjat o pasmah. Ali pa jih komplet redefiniramo na novo.
SilverBullet
11. 03. 2015 10.51
Razstavni psi so si podobni zgolj zato, ker vzreditelji še vedno parijo samo pse, ki tako zgledajo. Z drugimi besedami: ker je tako predpisano. Kdo pa skrbi za značaj in druge lastnosti psov danes? Kdo? Je kje predpisano, da je treba to preveriti ali upoštevati? Kdo mi torej garantira, da bo velika verjetnost, da bo nek pes, ko odraste, imel take in take vedenjske predispozicije? Oče naš pa tri zdrave marije. Sem dovolj dobro razložil ta misterij genetike?
Machenes
11. 03. 2015 09.39
+5
Nekateri na forumu imajo psa,ampak bi blo boljše ,da ga nebi imeli.
SilverBullet
11. 03. 2015 09.49
-1
In bojim se šele, kaj bi bilo, če bi ga imeli nekateri tisti, ki ga nimajo.
Col. Danning
11. 03. 2015 09.35
+7
Točno tako. Nož ali solzilec. Je pa že tako preveč ljubljenčkov na cestah. A po čem to sklepam? Po tem, da je spet polno pasjih iztrebkov po celem mestu! Jaz bi lastnikom ljubljenčkov visok davek nabil, iz tega pa financiral službo ki pobira pasje iztrebke. Če ne morete vzgojiti svojih somišljenikov in cuckov, vas bo vzgojila država. Kar se pa teh psov tiče, je pa inekcija edino zdravilo. Vsakega psa ki povzroči take poškodbe je treba usmrtiti. Krivda je seveda na lastnikovi strani. Me zanima če bi bil kdo tako pameten, kot ste tukaj nekateri, če bi ta dva psa raztrgala otroka? Jaz od baričevičevega primera naprej nosim nož. Nikoli ne veš kakšen mamlez ima psa.
Machenes
11. 03. 2015 09.41
-9
Malo počakaj pa bodo uvedli tudi davke na takšne debile ko si .........
Avtor
11. 03. 2015 09.43
+7
Machenes,kaj se greš?Normalno je,da vsak počisti drek za svojim psom!!!!Tako,kot pospraviš za sabo-ALI MORDA NE??
Col. Danning
11. 03. 2015 09.44
+8
a ti je problem pospravit za svojim cuckom? Bodo to pač počeli drugi, za dober denar. Še en tak ki ne pospravi za sabo.
deathbite
11. 03. 2015 10.15
-3
col, glede na to, da nosiš nož, je velika verjetnost, da ga boš uporabil proti človeku. Se strinjam z Machenesem!
zvitisir
11. 03. 2015 10.31
+2
col, seveda, potrebovali bi tudi službo za pobiranje čikov za kadilci, pa za pobiranje pločevink za pijanci, pa .... tudi takim b.... kot si ti, bi morali nabiti davek, ker širiš nestrpnost na javnem forumu, pa bi denar porabili potem za prevzgojo mladine
Col. Danning
11. 03. 2015 10.54
he he he. Nož je pač orodje, tako kot kladivo ali žaga. Po tvoje, ivandobski, so vsi delavci, ki imajo to orodje, potencialni morilci. Kr neki. Jaz samo pravim, da, v primeru napada, bi se pač branil. Kar se pa tiče čikov in pločevink, pa je žal tako, da če hodim po čikih sploh ne opazim, medtem ko če stopim na pasji iztrebek.... Se strinjam da je treba vse pospravit, vendar so iztrebki blazno bolj moteči. Samo pospravite za svojimi ljubljenčki pa bo.
Avtor
11. 03. 2015 12.39
Kakorkoli,za pobiranje pasjih iztrebkov,ni potrebno nobenih služb.To delo bi moral opraviti vsak lastnik SAM,če pa tega ni sposoben naj ne ima psa!!!!!!!
vzdev
11. 03. 2015 09.25
+5
Ja, to kar eni pišete, da so lahko tudi najbolj nevarni psi, pridni kot miška je res. Toda težava pa je pri teh psih, ko pride, do neke nove situacije. Če se bo pes ustrašil, ga bo nekdo pohodil... se bodo različne pasme psov različno odzvale. Nekatere se bodo rajši odmaknile, nekatere pa bodo napadle. Pa to čeprav so psi zelo dobro izšolani. Tudi leva lahko izučiš v pohlevnega mačka, toda ko pa pride do določene situacije te pa napade. Enako je pa pri psih.
OpaZokiStyle
11. 03. 2015 10.14
+2
To je res pa tudi problem je ker pri nas takega psa lahko vsak psiho kupi brez da bi se ga preverilo ali je sploh sposoben za ravnanje s tako živaljo.
simona bohar
11. 03. 2015 09.22
+24
sicer pa draga gospa trdi, da je bil izzvan....zakaj pa sta pred tem pokončala sosedovo mačko? aha...najbrž zato, ker ni bila na povocu...baba glupa...