Črna kronika

Mešanec pokončal enega psa, drugega huje ranil

Škofja Loka, 03. 08. 2010 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Škofji Loki se je odvijal pravi boj za pasje življenje. Mešanec med rotvajlerjem in dalmatincem je najprej napadel maltežana in ga raztrgal, čez čas pa se je spravil še na terierja. Policija je lastniku napisala globo, inšpektorat še preverja okoliščine.

Za psa pasme maltežan je bil napad usoden (simbolična fotografija)
Za psa pasme maltežan je bil napad usoden (simbolična fotografija) FOTO: Reuters

Pred škofjeloško Namo je mešanec med rotvajlerjem in dalmatincem napadel in pokončal malega maltežana, je pisal Gorenjski glas. Novico je za 24ur.com potrdil tudi predstavnik PU Kranj Boštjan Glavič, ki je povedal, da je mešanec istega dne napadel dva psa, poleg maltežana še višavskega terierja. ''Nevaren pes med prvim napadom ni bil na povodcu, med drugim pa je bil,'' je povedal Glavič.

Dodal je, da bodo lastnika nevarnega psa oglobili zaradi kršenje dveh členov zakona o zaščiti živali. Ker pes ni bil na povodcu, bodo napisali 200 evrov globe, ker je bil še nevaren za okolico, pa bodo napisali še dodatnih 400 evrov globe, torej lastnika psa čaka skupaj 600 evrov globe. Policija je pristojnemu inšpektorju na Veterinsarko upravo RS (Vurs) poslala poročilo, naprej pa bo ukrepal inšpektor.

Kaj se je pravzaprav zgodilo?

Mešanec je napadel tudi višavskega terierja, ki pa je napad preživel (simbolična fotografija)
Mešanec je napadel tudi višavskega terierja, ki pa je napad preživel (simbolična fotografija) FOTO: Reuters
Napad se je zgodil sredi belega dne, nevaren mešanec, ki naj bi po navedbah ljudi v preteklosti že raztrgal hrta, o čemer pa po besedah policije uradnih podatkov ni, ni bil na povodcu. Lastnica usmrčenega maltežana Tima je za Gorenjski glas povedala, da je na terasi pila kavo, Tim pa je bil zraven nje. Imela ga je na povodcu. Kar naenkrat pa je nanj skočil mešanec in ga napadel. Lastnici Tima ni uspelo rešiti, zaradi šoka in poškodb pa so jo odpeljali v zdravstveni dom.

Čez nekaj časa je isti pes na brvi pri avtobusni postaji hudo ranil še belega višavskega terierja. Tokrat sta bila oba psa na povodcu, zato srečanje za terierja Čarlija ni bilo usodno, saj je lastniku mešanca po nekem času uspelo potegniti proč.

In kaj na vse skupaj pravijo na Vursu?

Čeprav se je napad zgodil že 20. julija, pa inšpektorat na Vursu okoliščine še vedno preverja.

Nevaren pes je pes, ki je ugriznil človeka ali žival. Za nevarne pse pa se ne štejejo službeni policijski ali vojaški psi, ki so koga ugriznili med službeno dolžnostjo in psi, ki so ugriznili osebo, ki je nedovoljeno vstopila v objekt ali na ograjeno zemljišče, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom.

''V zvezi z dogodkom uradni veterinar vodi ugotovitveni postopek za določitev statusa nevarnega psa. Postopek bo končan po pridobitvi izjav vseh vpletenih in po pravnomočnosti izdane odločbe o določitvi psa kot nevarnega. Če bo postopek pravnomočno končan, bo moral lastnik upoštevati določila 12. člena zakona o zaščiti živali,'' so sporočili za 24ur.com.

12. člen zakona o zaščiti živali skrbnikom nevarnih psov določa, da morajo psa imeti na povodcu in mora nositi nagobčnik, da mora biti zaprt v pesjaku ter da je pes v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 metra, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom. Prav tako psa ne sme na sprehod voditi oseba, mlajša od 16 let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

opazovalec1
07. 08. 2010 15.08
-1
Marko Hribar: kaj te s tabo je? kere primitivne izjave.. Lastnik je kriv da je pes bil sploh napadalen do enga ki ga je hotel odtujit iz njegovega lastnega okolja?!?! Pes bo branil sebe in lastnika v primeru da bo začutil da je ogrožen. In ravna točno tako kot bi ravnal človek! Če bi mene nekdo iz ljubega mira ki ga ne poznam hotel ugrabit bi se tudi upiral in branil! Sicer pa so vlki psi ponavadi čuvaji! In kdor hoče odtujit čuvaja si je sam kriv da jih je fasal... lp
Marko Hribar
05. 08. 2010 23.11
Lej marko Hribar pes ni sploh napadalen..sam branil se je pred tem človekom ki ga je hotel ukrast... mislim tukaj napadaš lastnika psa.. kaj pa lopov a on ni ič kriv ki je psa hotel ukrast?? moja prijateljica je njegova soseda..in sploh ni tako kot so objavli.. Takod ne napadaj.. pa veš kok psov je že napadlo ,ugruznilo,drugega psa človeka..itd... tako da nehaj.. Dj en bluzi zakaj pa ni onga raztrgu k ga je ukradu??? če prvič je biu spuščen drugič pa na povodcu...
Leibniz
05. 08. 2010 20.59
zzzzn: Ne nisem dobro prebrala teksta, oziroma potem sem izvedela za druga ozadja. Ne vem ali bo kdo kaj plačal ali ne, samo maltežani so dokaj dragi, vsaj tisti resnično čistokrvni. Sicer pa sem neki Majdi odgovorila kaj menim o njeni ideji glede davkov, to je pa tudi vse. Nikakor pa nisem govorila o zmešanih mešancih ali čem drugem. Nisem za takšna kategoriziranja in ne vem kje si to potegnila. Morda bi tudi ti lahko pisala o tistem kar sem dejansko rekla. Tudi sama sem imela poprej mešanca in morda bom še imela kakšnega kdaj tako da mi ne govori kaj si mislim o mešancih ali o kakršnikoli pasmi.
zzzzzn
05. 08. 2010 14.23
Leibniz05.08.2010, 11:18 Ali morda kje piše, da kdo komu česa ne bo plačal? Ali si ti kompetentna oseba za označitev mešanca kot ponorelega? Sicer pa najbolje, da greš protestirat pred parlament in bo morda potem v tej naši državi kaj drugače..
Ely Klara
05. 08. 2010 12.30
Lej marko Hribar pes ni sploh napadalen..sam branil se je pred tem človekom ki ga je hotel ukrast... mislim tukaj napadaš lastnika psa.. kaj pa lopov a on ni ič kriv ki je psa hotel ukrast?? moja prijateljica je njegova soseda..in sploh ni tako kot so objavli.. Takod ne napadaj.. pa veš kok psov je že napadlo ,ugruznilo,drugega psa človeka..itd... tako da nehaj..
Leibniz
05. 08. 2010 11.41
Majda051 Država nima kaj uvajati davke na psa, lahko pa tisti moj del davkov, ki ga plačujem RKC-ju pa čeprav se mi to upira, imenujejo kar davek na psa, to je edina pogodba, ki jo lahko z državo naredim na tem področju, saj kot lasntica psa v tej državi skoraj nimam pravic. S psom ne smem vstopiti nikamor, vse plaže imajo prečrtane pse, skratka svoji državi dajem denar s tem, ko kupujem izdelke za svojega psa, zahvalo pa dobim itak samo od psa, kajti lastniki psov, smo diskriminirani na vseh področjih. Drago plačujem za veterinarja, ki je mimogrede obdavčen od te države. Glede na odnose do živali, ki jih Slovenija goji, jaz lahko predlagatelju obdavčitve mojega psa plačam samo eno okrog ušes. Ko pa bom jaz kot lastnca psa, živela svobodno in se gibala kjer se bom hotela, lahko šla na kakšno urejeno plažo z svojim psom, se lahko pogovarjamo naprej. Kajti če nekaj plačuješ, potem imaš nekaj tudi pravico do polnosti izkoristiti. Ah in seveda hočem tudi polno zaposlitev, ki jo v tej državi težko dobiš. V Nemčiji so vse te stvari namreč malo bolje urejene kot tu, tako kar se tiče pravic lastnikov psov (in odgovornosti), kot pa tudi zaposlitev in zaslužek. Tukaj marsikateri lastnik živi na socialnem robu in zato je tudi kakšen pes že pristal v zavetišču. Če ti nimaš psa je to tvoj problem, vsekakor pa jaz kot lastnica ne mislim sprejemati idej od tistih, ki nekaj fantazirajo pri belem dnevu. Davki niso za nadzor psov, za to obstaja čipiranje, psa se čipira, ko ga daš cepiti proti steklini. Kar vesten lastnik opravi, v Nemčiji so stvari drugačne v prvi vrsti, ker je mentaliteta naroda drugačna, ne zaradi davkov. Kar se pa tiče pravic psov lastnikov naj se tudi tisti lastniki psov, ki ne čistijo kakcev za svojimi zverincami in ki jih nimajo na povodcu, ko se sprehajajo, malo pogledajo in nehajo delati sramoto tistim, ki izpolnjujemo svoje obveznosti, da ne bo naša država še pri vstopu v Slovenijo dala znak prečrtanega psa.
Leibniz
05. 08. 2010 11.18
Tako nizka kazen za to, da je pes pokončal ljubljenčka nekoga drugega? Tudi jaz imam enega majhnega Lhaskota, navezana sem nanj skoraj tako kot so mame navadno navezane na svoje otročičke. Pa da se mu kaj naredi, ga ni denarja, ne psa, ki ga bi nadomestil. In mimogrede pasemski psi so dragi. Lastnica tega ponorelega mešanca, bi morala plačati celotno kupnino za maltežana, to je prva stvar, druga stvar pa je, da bi bilo dobro, če v tej naši državi ne bi čakali, da pes napade kakšnega človeka, pač pa bi morali nevarnega psa ustaviti takoj, ko napade drugo žival.
tthunder
04. 08. 2010 23.13
Veroncy19, Vesna Bradeško in zzzzzn sta pisali o tem ali sploh veste koliko napadov psov na druge pse se vsako leto zgodi, pa ne pridejo v medije kot ta primer? koneckoncev pa, saj ne moramo garantirati za naše pse, da se enkrat nebi spravili na kakega drugega psa, zaradi nekega njegovega razloga
Veronika Babi?
04. 08. 2010 19.31
kje piše o kakem mrtvem lastniku?
zzzzzn
04. 08. 2010 18.00
ja Marko Hribar.. kriv je lastnik, uredu.. lastnik je mrtev in o mrtvih vse dobro.. ok?
Marko Hribar
04. 08. 2010 17.30
Ely -Bananca04.08.2010, 14:13 1 ok,podatki so neresnični..pej je bil odpeljan iz pesjaka..k ga je en hotel ukrast.. lastnik sploh ni vedel.. tako da lastnik sploh ni kriv..ne napadajte če ne veste celo zgodbo am nekdo ki ima tega psa je kriu da je TA PES napadalen do drugih se pravi kriu je LASTNIK in ni važn al so ga ukradl al ga je pa sam okol pelau!!!!
Ely Klara
04. 08. 2010 14.13
ok,podatki so neresnični..pej je bil odpeljan iz pesjaka..k ga je en hotel ukrast.. lastnik sploh ni vedel.. tako da lastnik sploh ni kriv..ne napadajte če ne veste celo zgodbo
NoIdentity
04. 08. 2010 11.57
če bi se mojmu psu zgodil kej takšnga, se nebi posvetovav s policijo...posledice bi čutila oba, ps in lastnik... samo opozorilo objestnim lastnikom da lahko nekoč naletijo tut na napačnega človeka ;)
yeyo.white
04. 08. 2010 11.12
pes ni nevaren, nevaren je lahko le lastnik zaradi svoje nesposobnosti in lahkomiselnosti pri vzgoji psa
Marko Hribar
04. 08. 2010 09.54
eseries 03.08.2010, 22:53 11 Aja..še glede pasme. Sem prej tudi sam govoril..uff rotvajlerji, pitbulli in podobne pasme, so nevarni psi. Ko se malo bolj poglobiš v te zadeve, vidiš, da ta izraz ni najboljši. Raje bi uporabil frazo, da so posledice, v primeru, da gre kaj narobe, hujše. Torej to so "močne" pasme, ki zahtevajo toliko več kontrole nad njimi, ampak ne zaradi neke posebne "napadalnosti" po defaultu, ampak zaradi posledic. Zelo napadalni so npr pekinezarji (bi si upal trditi, da precej več od raznih rotvajlerjev), ampak jih noben ne šteje nikamor, ker te pač le opraska. Recimo..razigran labradorec je zelo nevaren okrog otrok, ker ga lahko podre na tla in otroku kaj kmalu poči lobanja.. Pa se samo igra. Če bi podobno naredila čivava, bi se otrok komaj da zazibal. Isti pes, je lahko popolnoma drugačen v pravih rokah. Vodnik mora biti predvsem (sploh pri teh "močnih" pasmah) popolnoma uravnovešen, aktiven, samozavesten, odločen, dosleden, nesme biti sovražen, ni dobro če je zagrenjen, itd.. Psu mora zagotavljati dovolj aktivnosti (umska in fizična), obenem mu mora stalno dokazovati, kdo vodi in kdo sledi. Večinoma je problem v tem, da mnogi lastniki teh psov, pse nabavijo iz napačnih razlogovss in ga temu primerno "vzgajajo" oz nevzgajajo. Poznam ljudi, ki so pravi lastniki in tiste ki niso. Slednjih je preveč. Seveda na koncu nasrkajo nedolžni in pa sam pes, ki ni popolnoma nič kriv. Pač prevzema krivdo vodnika, pa še vpraša se ga ne. Heh..potem pa kdo reče, da pes ni najboljši prijatelj. BOJ PRAVILNO ŽE TEŽKO NAPIŠEŠ!!!
Dante123
04. 08. 2010 09.34
država naj uvede davek na pse potem pa bomo videli kako bo v nemčiji imajo že dolgo davek na pse in potem je večja kontrola to bi morali naredit in upam da bi bilo drugače
Evil.Inside
04. 08. 2010 09.22
In to zver, tega "grdega" psa, nevarnega psa, je ustvaril lastnik! Vsak pes se skoti kot nedolžen mladiček, vsi začnejo isto pot, od človeka, njegovega lastnika pa je odvisno, kakšen bo pes ko odraste. In potem pada slaba luč na dobro vzgojene pse podobnih pasem, ki so socializirani in šolani tako kot je treba. To je pa najbolj žalostno. Krivec je na drugi strani povodca na dveh nogah.
Dante123
04. 08. 2010 09.19
ne vem kdaj se bo pri nas enkrat uredilo glede živali pozivam vse ki imamo živali bomo morali začet drezat v ljudi ki so zato odgovorni počasi neboš več varen zaradi napadalnosti takih zveri nikjer uboga lastnica preminilega psička kdo bo sedaj ukrepal ali še jih mora ta zver nekaj pokončat
Evil.Inside
04. 08. 2010 09.18
Nikoli mi ne bo jasno, zakaj imajo ljudje pse, ki jih ne morejo obvladat? Zakaj spravljajo druge ljudi in živali v nevarnost? Zakaj psa ne šolajo? Zakaj pes ne nosi nagobčnika, če je nevarnost, da kakega psa napade? Zakaj psi niso socializirani, tako kot bi morali bit? In zakaj si sploh umislit psa, če ga ne misliš vzgajat, tako kot je treba ampak imaš na koncu na povodcu bombo in lahko samo čakaš kdaj bo eksplodirala? Groza res.
maestrol
04. 08. 2010 08.57
Ja ta država res ni norormalna. Psa usmrtit, lastnika pa za dve leti v keho...bi potem lahkomiselni lastniki nevarnih in grdih pasem dvakrat premislili ali se jim splača nabaviti podaljšek svojega ega, oziroma nadomestek za stvari, ki so jim nedosegljive.....