Črna kronika

Pedofilski župnik v zaporu

Ljubljana, 06. 11. 2009 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Policisti so v zapor na Dobu pripeljali ormoškega župnika Albina Žnidariča, medtem ko je Franc Frantar, ki je maševal v Kašlju, še vedno na prostosti. Oba sta obsojena zaradi spolnih zlorab mladoletne osebe.

Albin Žnidarič je septembra lani takole skrit za mapo prišel s sodišča.
Albin Žnidarič je septembra lani takole skrit za mapo prišel s sodišča. FOTO: Jani Dolinšek

Policisti so v začetku tedna v zapor na Dobu pripeljali ormoškega župnika Albina Žnidariča, ki je bil zaradi spolne zlorabe mladoletne osebe, spolne zlorabe slabotne osebe in ponavljanja kaznivega dejanja obsojen na pet let in pol zapora. Prav tako so mu prepovedali opravljati duhovniški poklic tam, kjer bi lahko prišel v stik z mladoletniki. Kazen mu je konec lanskega septembra izreklo okrožno sodišče na Ptuju, julija pa jo je potrdilo višje sodišče v Mariboru.

Žnidariča so kmalu po tem, ko je sodba postala pravnomočna, povabili na prestajanje kazni. Ker se tja ni odpravil prostovoljno, so za njim razpisali tiralico, v začetku tedna pa so ga policisti prijeli na območju Štajerske.

Cerkev v Ormožu
Cerkev v Ormožu FOTO: Jani Dolinšek

V zaporu na Dobu čakajo tudi nekdanjega kašeljskega župnika Franca Frantarja, ki je prav tako pravnomočno obsojen zaradi zlorab komaj 10 let stare deklice. Sodišče mu je prisodilo petletno zaporno kazen. Prestajati bi jo moral začeti že januarja letos, a so mu zaradi zdravstvenih razlogov odobrili odlog, so sporočili z okrožnega sodišča v Ljubljani. Obsojeni mora vsak mesec dokazati, da je odlog še vedno utemeljen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Pernek
08. 11. 2009 10.53
In končno bodo tudi župniki imeli "polne" RITI
Matej Mejak
08. 11. 2009 10.47
+1
"" Canon83 07.11.2009, 20:02 Svoj glas ste že oddali 1 ''forfeit07.11.2009, 10:20 Jst RKC sovražim! Jst ne verujem v RK cerkev ampak v katoliško vero! cerkev in vera sta dva različna pojma.'' Kolikor jaz vem, je katoliška vera tesno povezana s katoliško cerkvijo, in če je nekdo katolik, pomeni da je pripadnik RKC. Drugo pa je če si kristjan, kajti za kristjana ni nujno da je član RKC, lahko je tudi evangeličan, pravoslavec ali pa brez cerkve. Res pa je da sta vera in cerkev dva različna pojma, čeprav sta precej tesno povezana. Kajti če nekdo reče da veruje, vendar ne hodi v cerkev, ne moli in ne spoštuje evangelijev (v primeru krščanske religije) je bolj slab vernik. To je tako kot bi rekel, da sem vegetrjanec, vendar jem meso, ker me to da nebi jedel mesa preveč omejuje..."" Ne vera ni povezana s cerkvijo, ker vera ni neka stvar oz. nekaj kar je vidno oz. nekaj česa se lahko dotakneš. Vera je nekaj kar je v človeku, ne na Zemlji. Cerkev pa je nekaj na Zemlji in ne v človeku. Cerkev pa izkorišča vero za svoje namene, npr. obogatitev,... Ti si lahko katolik, vendar to ne pomeni da si pripadnik RK cerkve, katolik pomeni, da si veren v katoliško vero. In za verovat ne rabiš cerkve, ker to je samo neka izmišljena institucija, za izkoriščanje vere. Na svetu je na tisoče ver, ki nimajo svoje cerkve, in to iz 1 enostavnega razloga. Ker je premalo ljudi, in niso tako glupi kot večina pripadnikov različih cerkevm in z njimi bi cerkev težko obogatila. ""Kajti če nekdo reče da veruje, vendar ne hodi v cerkev, ne moli in ne spoštuje evangelijev (v primeru krščanske religije) je bolj slab vernik."" Če (zares) veruješ pomeni, da moliš, spoštuješ evangleije itd., ampak za molit in spoštovat evangelije, ti ne rabiš hodit k maši oz. v cerkev. To ti lahko počneš doma. Povej mi razliko med cerkvijo in domom. So ja ampak katere: to so ta je cerkev bolj okrašena, je več klopi, ni bivalnih prostorov in je not en človek, ki čaka, da mu daš kaj denarja. Ti za molit ne rabiš duhovnika, da bere molitev zate, ne rabiš imet polno rož in vse pozlačeno... skratka, moliš ti in ne duhovnik. On na tvoje verovanje ne more nič vplivat (upam, da raumeš v kakšnem smislu mislim)....
uurbanija
07. 11. 2009 20.02
+1
''forfeit07.11.2009, 10:20 Jst RKC sovražim! Jst ne verujem v RK cerkev ampak v katoliško vero! cerkev in vera sta dva različna pojma.'' Kolikor jaz vem, je katoliška vera tesno povezana s katoliško cerkvijo, in če je nekdo katolik, pomeni da je pripadnik RKC. Drugo pa je če si kristjan, kajti za kristjana ni nujno da je član RKC, lahko je tudi evangeličan, pravoslavec ali pa brez cerkve. Res pa je da sta vera in cerkev dva različna pojma, čeprav sta precej tesno povezana. Kajti če nekdo reče da veruje, vendar ne hodi v cerkev, ne moli in ne spoštuje evangelijev (v primeru krščanske religije) je bolj slab vernik. To je tako kot bi rekel, da sem vegetrjanec, vendar jem meso, ker me to da nebi jedel mesa preveč omejuje...
Matej Mejak
07. 11. 2009 10.20
+1
""adsa1 06.11.2009, 21:54 victoriosus,forfeit,..mislim,da marsikdo bi imel toplejši odnos do cerkve,če se ta nebi spuščala v politiko.Za RKC in vse režime velja,da imajo čimveč naivnih ljudi,ki jim verjamejo kar jim omogoča lagodno življenje,zazrite se le mal v preteklost...Sicer me verniki ki verjamejo v evangelij in boga ne motijo,ker ti ljudje so idealni in pošteni,veliko je takih ki cerkev iskoriščajo in mečejo slabo luč na njo.Tu pa pride do trenja in nestrpnosti..."" Jst sem veren, ampak ne misli, da imam topel odnos do cerkve! Jst RKC sovražim! Jst ne verujem v RK cerkev ampak v katoliško vero! cerkev in vera sta dva različna pojma. Jst se popolnoma strinjam s tabo glede cerkve, ampak gledam iz "realnega kota"... Ne krivim cerkev za vsako stvar ki se zgodi na tem svetu, ampak samo za tiste, ki jih ona krivi. In pedofile ne "izdeluje" cerkev, ampak človek sam. Tisti, ki so pedofili niso navadni ljudje, ampak so mentalno bolni, na kar pa cerkev ne more uplivat, kot npr. na serijske morilce itd.. Tko da Krivite cerkev samo ta tiste stvari za katere je ona kriva ne pa za vse, ki se zgodijo na tem svetu. Ker tudi vi niste idealni! In ne si zdej mislit, da branim RKC, ker je ne in je nikoli ne bom. ker to je samo neka institucija, ki izkorišča vero za obogatitev! In zato ne hodim k maši.Ker kot je izjavil nek človek: "če si zares veren, ne rabiš posrednika za verovanje!"
najram
07. 11. 2009 08.26
Zapret ga v celico s tremi zaporniki,eden ga nežge za zajtrk,drugi za kosilo,tretji za večerjo pa je veselica tu! Pras.c se spravi nad otroka,zakaj se ni spravil nad ključarja,morda pevca iz kora,ki bi zapel še lepši visoki C!
Epi
06. 11. 2009 22.11
Glede na pripovedi par ljudi, ki jih poznam in so prestajali kazni po raznih zaporih, bo dobil - kot ostali pedofili s svojim slovesom - orng batine.
RedRocket
06. 11. 2009 22.05
V časopisu New York Times je bil objavljen podatek, da je 90% pedofilov katoličanskega porekla, kar pa je tudi logično saj so njihovi viditelji po večini pedofili. Vi dragi pa še kar naprej krstite svoje otroke.
arhimed_33
06. 11. 2009 21.54
victoriosus,forfeit,..mislim,da marsikdo bi imel toplejši odnos do cerkve,če se ta nebi spuščala v politiko.Za RKC in vse režime velja,da imajo čimveč naivnih ljudi,ki jim verjamejo kar jim omogoča lagodno življenje,zazrite se le mal v preteklost...Sicer me verniki ki verjamejo v evangelij in boga ne motijo,ker ti ljudje so idealni in pošteni,veliko je takih ki cerkev iskoriščajo in mečejo slabo luč na njo.Tu pa pride do trenja in nestrpnosti...
titovka
06. 11. 2009 19.36
alo popovci...pedofilov v cerkvenih krogih ni...so samo efebofili, ki imajo radi otrke od 13 leta naprej....!!!!!pedofilija za njih ne obstaja!!!!!!!
mindfucker
06. 11. 2009 18.07
-1
victoriosus06.11.2009, 14:33 Pedofilije je največ doma. Pa potem v šoli. Ampak o tem se ne poroča, ni zabavno, ni Cerkve za spljuvat. Žalostno tabloidno poročanje, ki v ljudeh vzbuja nepotrebni nemir in posledično vodi do družbenih konfliktov. Le zakaj? Zaradi gledanosti!? ja, victoriosus. kot diplomant škofijske klasične gimnazije, nam lahko napišeš kaj več o tem.drugače pa: vsi enaki vsi enakopravni.
uurbanija
06. 11. 2009 17.58
forfeit06.11.2009, 17:22 Celibat v RKC ni nujen! Jst sem hodu k verouku in nam je en študent, ki je študiral za duhovnika razložu, da duhovnik se lahko poroči, ampak če se poroči ne bo mogu napredovat nikoli, lahko bo max. duhovnik in ne bo imel podpore, bo imel nižjo plačo, manj vreden bo od drugih duhovnikov... itd. Tole je pa malo za lase privlečeno. Duhovnik ne bo imel nižje plače kot drugi ker plače nima, napredovanja niso tako urejena v cerkvi kot v kakšnem podjetju in zaenkrat se katoliški duhovniki ne morejo poročiti, lahko pa ostanejo poročeni če prestopijo v katoliško iz kakšne druge cerkve, ali pa se izredno lahko poročijo če so za to tehtni razlogi, npr. misjonarji v deželah kjer moški ni nič vreden če ni poročen. V takem primeru lahko papež dovoli poroko (papež v bistvu lahko dovoli vse kar hoče, vendar ni ravno praksa da bi deloval izven določenih pravil ki veljejo).
redinmir
06. 11. 2009 17.30
-2
Ali je možno lažno pričanje zoper duhovnike? Vemo, da v družbi še vedno vlada sovražna atmosfera oblasti proti Cervi? Ali se je kdo vprašal v zvezi s tem? Če ne bi slišal za druge podobne lapsuse, ne bi govoril o tem. Sodišče ni nekaj objektivnega, če vemo da sodniki in ostalo osebje nio naklonjeni Cerkvi. Še pred kratkim so bili vsi v zvezi komunistov.
asdoasa
06. 11. 2009 17.26
-1
Župnik ni pedofil, ampak ima homoseksualna nagnjenja do moški, ki so pač malo mlajši. Kaznovati drugače spolno usmerjene pa je v nasprotju z predlogom zakona o istospolni zakonski zvezi. Ja pa še otroke naj posvojijo, da imajo vse pri roki.
Diana Lutar
06. 11. 2009 17.24
a vi prou nočte mojih komentarjev objavljat????
Matej Mejak
06. 11. 2009 17.22
""N001 06.11.2009, 17:19 Zakonsko prepovedat celibat pa pika."" Celibat v RKC ni nujen! Jst sem hodu k verouku in nam je en študent, ki je študiral za duhovnika razložu, da duhovnik se lahko poroči, ampak če se poroči ne bo mogu napredovat nikoli, lahko bo max. duhovnik in ne bo imel podpore, bo imel nižjo plačo, manj vreden bo od drugih duhovnikov... itd.
tron3
06. 11. 2009 17.20
O sedaj bodo pa dobili restanti novo punčko kr dejte ga!
Matej Mejak
06. 11. 2009 17.19
Zakaj dajaste minuse takiim komentarjem??? "" victoriosus 06.11.2009, 14:33 Pedofilije je največ doma. Pa potem v šoli. Ampak o tem se ne poroča, ni zabavno, ni Cerkve za spljuvat. Žalostno tabloidno poročanje, ki v ljudeh vzbuja nepotrebni nemir in posledično vodi do družbenih konfliktov. Le zakaj? Zaradi gledanosti!?"" On je prav napisal! Večina ateistov ne bo nikoli priznalo, da govori neresnico.... Ker ateisti govoriste iz strani vašega interesa... vas ne briga kakšna je resnica. Zato ker niste verni pomeni da je to neki slabega in je to za vse krivo. Jst proti ateistom nimam nič, večina njih pa ima nekaj proti vernikom. Ateisti, raje glejte iz "realnega kota" in ne obsojajte cerkev za vse kar se dogaja na tem svetu. "" Canon83 06.11.2009, 14:03 remember06.11.2009, 13:410 Očitno je omenjanje dugih pedofilov, ki niso iz vrst RKC na portalu zasebne levičarske televizije prepovedano. Predlagam, da si relalne komentarje preberite kje drugje Tudi sam sem dobil podoben občutek ko sem napisal da se v javnosti skoraj ne govori o pedofilih ki niso duhovniki, pa čeprav le-ti zagotovo obstajajo. Oz. osebno vem za več 'slabih' učiteljev kot pa za 'slabih' duhovnikiv. Ko pa prebiram v medijih pa se govori kot da so edini pedofili duhovniki."" TOČNO TAKO!!!
N001
06. 11. 2009 17.19
Zakonsko prepovedat celibat pa pika.
poetess
06. 11. 2009 17.14
viktoriosus - imam občutek, da zadeve ne zagovarjaš "kar tako".... vzbujaš dvome!
Matej Mejak
06. 11. 2009 17.11
Nevem kaj imajo veze verniki (katoliki) s tem... Čeprav mediji zmeraj ko pišejo o kakšnem pedofilu napišejo samo pedofil, ne napišejo kateri poklic je opravljal, ko pa je ta poklic duhovnik, pa ga takoj napišejo na veliko, podrčrtano in krepko.... to je pa res svinjarija! Ker če si duhonik ne pomeni da si pedofil, pač so nekateri ljudje, ki so mentalno bolni in to počnejo, ne pa to da ker je duhovnik je postal pedofil. Tisti ki študirajo etiko tam jih ne učijo kako postati pedofil... tej ki so pedofili so mentalno bolni!