Črna kronika

Paravinja: Ne počutim se krivega

Zagreb, 22. 03. 2012 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

43-letni Paravinja je stopil pred sodnico. Dejal je, da so mu kršene nekatere pravice, sodnica pa mu je zabrusila, da svoje pravice zlorablja. Sojenja sta se udeležila tudi Matevž Krivic in oče obtoženega.

Antonia Bilić
Antonia Bilić FOTO: dnevnik.hr
Paravinja
Paravinja FOTO: dnevnik.hr

Začelo se je sojenje 43-letnemu vozniku tovornjaka Draganu Paravinji, ki naj bi poskusil posiliti in nato umoril Antonijo Bilić, očitajo pa mu tudi poskus posilstva še ene mladoletnice. A seveda brez zapletov ni šlo. "Ne dajem svojega soglasja, da se razprava začne. Niste mi omogočili telefonskega klica, tako da ne vem, ali mi je dodeljen odvetnik po moji osebni izbiri. Želim izločitev tega sodišča,“ je dejal sodnici, ki mu je odvrnila, da zlorablja svoje pravice. Sodnica Nives Nikolac mu je še odgovorila, da začetka sojenja ne bodo prestavili, da pa odvetnika lahko dobi, kadar koli to želi.

Ne želim igrati marionete. Moji odvetniki ne dovolijo, da bi povedal resnico. V zadnjem času informacije posreduje zgolj tožilstvo. Do konca boste izvedli to, kar ste začeli. Dragan Paravinja

Paravinja je dejal, da želi, da so novinarji v dvorani, saj je njegov nekdanji odvetnik prejemal grožnje, tako da so informacije o njegovem primeru v javnost prihajale selektivno. Sodnica je omenjeno zahtevo zavrnila, saj je bilo predvideno, da bodo med sojenjem predstavljali podatke o mladoletni osebi. Zato je odločila, da sojenje poteka za zaprtimi vrati. Z njeno odločitvijo je bilo zadovoljno tožilstvo, prav tako družina Bilićeve.

Paravinja je sodnici nemudoma zabrusil, da mu je prepovedala govoriti in da on že ni marioneta.

Naj spomnimo, da je Paravinji enkrat že uspelo preložiti sojenje, in sicer tako, da je odslovil odvetnika. Zdaj ga po službeni dolžnosti zastopa odvetnica Ankica Giljanović. Danes so pričali družinski člani Bilićeve.

Paravinja je sicer pred sodiščem izjavil, da se ne počuti krivega za dejanja, ki mu jih očitajo.

Na sodišču tudi Matevž Krivic in oče Paravinje

Oče obtoženega Obrad Paravinja je na sodišče prišel v spremstvu Matevža Krivica, ki je leta 2007 Paravinjo kot odvetnik zastopal v primeru prošnje za dodelitev azila v naši državi. V Srbiji naj bi ga politično preganjali. Njegova prošnja je bila zavrnjena.

Krivic je zbranim hrvaškim novinarjem dejal, da težko verjame, da bi bil "takšen človek v stanju storiti tako težko dejanje zoper nedolžno dekle".

Spomnimo

Bilićevo so nazadnje videli nedaleč od njene domače vasi pri Drnišu 7. junija lani, ko je vstopila v tovornjak, ki ga je vozil Paravinja. Kljub največji iskalni akciji v zgodovini Hrvaške trupla najstnice niso našli.

Paravinjo so decembra lani v BiH zaradi poskusa posilstva na območju Sarajeva leta 2002 obsodili na 34 mesecev zapora. Pravosodje BiH je nato februarja letos zaradi sojenja v primeru Bilićeve Paravinjo znova izročilo hrvaškim organom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Erin Straus
22. 03. 2012 16.02
+2
temu bi morali priskrbeti najjačeg odvetnika in mu ponudit naše državljanstvo!
EricFlat
22. 03. 2012 13.33
+3
Zopet ta Krivic. Ta eno samo sranje dela. Vzet mu je treba slovensko državljanstvo pa ga nagnat med izbrisane.