Črna kronika

Padec genija: milijonar ob vseh 100 milijonov, zdaj ga iščejo še zaradi umora

Belmopan, 14. 11. 2012 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekoč je bil ustanovitelj in direktor največje družbe za razvoj protivirusne programske opreme. Potem pa si je zaželel življenja daleč stran od direktorskega stolčka. Prodal je družbo, nato pa skoraj obubožal in se preselil v Belize. Tam ga oblasti obtožujejo umora, on pa trdi, da ga želijo umoriti.

Oblasti v Belizeju AcAfeeja iščejo z obsežno iskalno akcijo.
Oblasti v Belizeju AcAfeeja iščejo z obsežno iskalno akcijo. FOTO:

Večina uporabnikov računalnikov se je s katerim od njegovih izdelkov zagotovo srečala že vsaj enkrat. John McAfee je pred leti ustanovil danes največje podjetje za protivirusno računalniško opremo, ki ga je Intel leta 2010 kupil za kar 7,7 milijarde dolarjev.

Človek bi torej pričakoval, da je McAfee danes pomemben milijarder, ki pije kavo z drugimi milijarderji, kot sta Mark Zuckerberg ali Larry Ellision.

Narobe. Ne le da je McAfee zapravil vse svoje bogastvo, trenutno je celo prvi osumljenec v primeru umora Gregoryja Faulla. Oblasti v Belizeju poleg tega trdijo, da je McAfee vpleten tudi v izdelavo drog. Kako je torej milijonarjevo življenje tako zelo skrenilo s prave poti?

John McAfee je podjetje ustanovil leta 1987, do devetdesetih let pa je že postalo največja družba za razvoj protivirusne opreme. McAfeejeva strategija, da izdelke ponuja zastonj, zaračunava pa nadgradnjo in tehnično podporo, je hitro opravila s konkurenco.

Ko je leta 1994 njegovo podjetje prevladovalo v sektorju, se je McAfee začel dolgočasiti. Družbo je prodal za 100 milijonov, kar se je takrat zdela dobra poteza. Ko je podjetje pozneje nadaljevalo rast in bilo leta 2010 ocenjeno na 7,7 milijarde dolarjev, je postalo jasno, da bi lahko McAfee, če bi le dovolj dolgo obdržal delež, postal multi milijarder.

Namesto tega ga je po prodaji družbe zajela nakupovalna mrzlica. Kupil je graščino na Havajih, Cessnino zasebno letalo za 10 ljudi, ranč v Novi Mehiki, ki je imel tudi kinodvorano za 35 ljudi, in kopico luksuznih avtomobilov. Poleg tega je denar vložil še v več nepremičnin in delnice banke Lehman Brothers.

Potem ko je ta banka leta 2008 bankrotirala, je bil McAfee tik pred bankrotom. Prodal je vse, kar se je dalo, a čas zaradi začetka recesije ne bi mogel biti slabši. Posestvo v Koloradu, ki ga je kupil za 25 milijonov dolarjev, se je na primer prodalo le za 5,7 milijona.

Po nekaterih ocenah naj bi bilo njegovo premoženje trenutno vredno 4 milijone dolarjev, kar se ne sliši malo, a je v primerjavi s 100 milijoni pravi drobiž.

Da bi mu ta denar omogočal čim bolj lagodno življenje, se je McAfee preselil v Belize in začel hoditi na zmenke s 17-letno domačinko. Ustanavljati je začel farmacevtsko podjetje, a so ga lokalne oblasti obtožile, da bi rad začel proizvodnjo metamfetamina.

Maja letos je tako 12 do zob oboroženih policistov na njegovem domu izvedlo racijo, McAfee pa je noč preživel v zaporu. Zgodilo se ni nič posebnega, so ga pa zdaj obtožili, da je s strelom v glavo ubil soseda.

McAfee je zdaj na begu, trdi pa, da ni kriv. Oglasil se je celo medijem in povedal, da gre za maščevanje vlade, ki ga želi ubiti. "Že mesece se trudijo, da bi me uničili. Hočejo me utišati. Premier Belizeja me ne mara. Oni so ubili Gregoryja. Hoteli so ubiti mene, a so zgrešili hišo in zdaj je mrtev," trdi McAfee.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stajerc3
14. 11. 2012 15.58
+3
V slovenijo nej pride bodo mu sicer sodili ampak noben dokaz ne bodo priznali za obtožnico in bo prost kot ptica na veji
devlon
14. 11. 2012 12.41
+5
v slovenijo naj pride. tu se bo dalo živeti tudi samo s 4 milijoni
zassa
14. 11. 2012 11.45
+4
To bo zihr film posnet
problem?
14. 11. 2012 11.33
-20
" razvoj protivirusne programske opreme" Kakšen genij neki? Na debilih služijo samo KRIMINALCI! Noben pameten človek ne rabi uporabljati antivirusa, še manj pa zanj plačevati.
Prophet
14. 11. 2012 11.26
+2
Pač življenje je igra- danes si ,jutri te ni.Danes se svetiš jutri si blato.V takem sistemu živimo ki te sili v kopičenje ali v propad.
lolipoly
14. 11. 2012 16.56
+0
Ce bi zivel normalno zivljenje, do kaj takega nebi prislo. Ampak droga in prostitucija te unici.
pedritsegonita
14. 11. 2012 11.09
-4
McAfee se sliši kot slaba šala... Med AV-ji so nesporni kralji NOD, AVAST in kaspersky.... Dokler ni bilo teh treh je pa lahko prevladoval ja in smo imeli na na računalnikih kup virusov...
iChi
14. 11. 2012 11.03
+3
Lehman Brothers. ::) To pa je napaka! Zdej je vse jasno ..
ServerAUTOMATIC
14. 11. 2012 10.38
+1
Hud padec milionarja.
jouža
14. 11. 2012 10.33
+25
"Prodal je vse, kar se je dalo, a čas zaradi začetka recesije ne bi mogel biti slabši. Posestvo v Koloradu, ki ga je kupil za 25 milijonov dolarjev, se je na primer prodalo le za 5,7 milijonov." kako pa to, da so povsod padle cene nepremičnin zaradi recesije razen v naši "novi švici", kjer so se v nekaterih primerih celo zvišale? zgleda, da bo pri nas, zaradi vsega kar se dogaja, slej ko prej res potrebna še ena osamosvojitev. če bi se vse to dogajalo kje drugje, bi bila tistih, ki jih vsak dan videvamo v špici dnevnika, že polna argentina.