Črna kronika

Povračilne udarce pričakujejo tudi v Sloveniji

Kotor/ Podgorica/Ljubljana, 02. 06. 2010 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.M./D.L./J.B./V.L.
Komentarji
58

Srbski in črnogorski mediji poročajo, da je zloglasni kralj kokaina Šarić začel "pospravljati" priče. Očitno pa je nekaterim že jasno, da je Šarić zgodovina. Se je boj za prestol že začel?

Darko Šarić: Vir iz policije je za Večernje novosti dejal, da se obroč okoli Šarića oža. Poslovni partnerji naj bi začeli razkrivati ključne podatke, saj so ugotovili, da je veliki kokainski kralj končno padel. Prav tako naj bi se že začel boj za prevzem Šarićevih poslov in trga. Očitno bo, ko bo policija spravila Šarića za rešetke, novi kralj že na prestolu.
Darko Šarić: Vir iz policije je za Večernje novosti dejal, da se obroč okoli Šarića oža. Poslovni partnerji naj bi začeli razkrivati ključne podatke, saj so ugotovili, da je veliki kokainski kralj končno padel. Prav tako naj bi se že začel boj za prevzem Šarićevih poslov in trga. Očitno bo, ko bo policija spravila Šarića za rešetke, novi kralj že na prestolu. FOTO:

Srbski mediji še naprej intenzivno poročajo o Darku Šariću, človeku, ki je s preprodajo kokaina zaslužil bogastvo, zdaj pa se skriva pred policisti, ki ga iščejo z mednarodno tiralico.

Da so 50-letnega Dragana Dudića Frica, ki je veljal za najbližjega Šarićevega sodelavca, umorili v črnogorskem Kotorju, je že znano. Umoril ga je 32-letni Ivan Vračar, krvavi dogodek pa se je odvijal v nedeljo okoli 12.30 na terasi tamkajšnjega gostinskega lokala. Vračar pa je prijatelj Dejana Đukovića, ki naj bi se po podatkih srbskih novinarjev preveč vmešaval v Šarićeve posle, prav tako naj bi lastnik taksi podjetja policistom razkril Šarićevo kokainsko pot. Prav zato naj bi ga neznani storilec oktobra 2009 pred stavbo, v kateri je živel, dobesedno prerešetal. Vračar naj bi na njegovem pogrebu dejal, da bo prijateljevo smrt maščeval. Srbski časopis Večernje novosti poroča, da policija še naprej tava v temi glede Đukovićevih morilcev.

Pred dobrim letom naj bi se Đuković in Šarić hudo sporekla na neki nogometni tekmi. Le nekaj dni zatem je bil Đuković mrtev.

Številne priče nedeljskega umora so zgrožene. "Pristopil je do mize, za katero sta sedela žrtev in lastnik lokala. Napadalec je pred številnimi pričami ustrelil Dudića," je dejala priča. Zaposleni v lokalu so takoj poklicali reševalce in policiste, Dudićevi varnostniki pa so stekli za morilcem. Ko so ga ujeli, so ga sredi mesta začeli brutalno pretepati. Policija je še pravočasno prihitela na kraj dogodka, tako da so Vračarja rešili pred gotovo smrtjo, poročajo srbski in črnogorski mediji. Varnostniki pa so se znesli tudi nad policijskim vozilom in razbili vetrobransko steklo. Nasilje se je nadaljevalo tudi v bolnišnici, kjer so se zbrale družine, prijatelji in sodelavci vseh vpletenih. Priče pravijo, da je okoli 50 policistov poskušalo v bolnišničnih prostorih preprečiti spopad med Dudićevo in Vračarjevo skupino. "Vsi so bili do zob oboroženi. Prijatelja sem pripeljal v bolnišnico in sprva sem mislil, da sem na napačnem mestu," je dejala priča in dodala, da sta se s prijateljem umaknila na varno, saj bi lahko vsak trenutek nekdo začel streljati. Zaradi varnostnih razlogov so nato reševalci prepeljali Dudićevo truplo v drugo bolnišnico. "Družina" je sledila.

Vsi dogodki so se odvijali pred očmi številnih prič, sredi belega dne v središču Kotorja.

Srbska policija
Srbska policija FOTO:

Banke niso spraševale po izvoru denarja

Večernje novosti prav tako poročajo, da so nekatere banke najverjetneje vpletene v nečedne posle Šarićeve bande. Njihovi delavci in vodstva se namreč niso spraševali, od kod tem ljudem kovčki, polni denarja, prav tako svoje stranke nikoli niso povprašali po izvoru denarja, kar bi v normalnih delovnih pogojih morali storiti. Policisti naj bi pregledovali tudi posle črnogorske izpostave banke Hypo-Alpe-Adria in Prve banke Crne gore, saj naj bi Šariću, Dudiću in njunim "poslovnim prijateljem“ odobrili številne kredite, sprejemali so milijonske depozite, prav tako naj bi izplačevali gromozanske vsote denarja. Sumljive denarne tokove naj bi zaznala tudi črnogorska Agencija za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Kaj naj bi nato storila agencija, ni znano.

Do danes je preiskovalni sodnik prejel sedem pravočasnih pritožb zoper sklepe o ponovni odreditvi pripora. Sklepi bodo znani potem, ko bodo vročeni strankam v postopku, zaenkrat vse odločitve še niso bile sprejete, so sporočili iz Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Dudić je na primer napovedal nakup treh luksuznih ladij. Znano je bilo, da bo zanje moral odšteti kar 270 milijonov evrov, kar pa je bilo zanimivo, je, da je Dudić napovedal nakup ladij prek svojega podjetja, ki pa ni imelo nikakršnih dobičkov. Od leta 2006 na računu podjetja ni bilo nikakršnega prometa. Očitno se to odgovornim osebam ni zdelo sumljivo.

Atentat na pričo zoper Šarića?

Tožilstvo pa je odločilo, da je treba znova raziskati, kaj se je zgodilo v soboto zvečer na cesti v bližini Feketića oz. na poti v Novi Sad. Gre za Mileta Jerkovića, ki je preživel hudo prometno nesrečo, policist, ki je varoval Jerkovića, pa je umrl. Zoran Šuković je bil star komaj 30 let. Še en policist je bil v nesreči ranjen. Jerković pozna številne Šarićeve skrivnosti. 

V njihovo vozilo se je zaletel 64-letni voznik tovornjaka. Preiskovalni sodnik je ocenil, da gre za skrajno sumljivo nesrečo. Sodnik kljub temu pravi, da gre najverjetneje za navadno prometno nesrečo. Jerković se je vozil v črnem vozilu, pred in za njim pa sta bili policijski vozili. Tovornjakar je nato trčil v kolono vozil. Nekateri menijo, da je morda tovornjakar zaradi pozne ure zaspal za volanom, nato pa je trčil v nasprotno vozeča vozila. Zanimivo je tudi, da se poškodovani policist popolnoma ničesar ne spomni.

Policija pričakuje povračilne udarce

Akcija Balkanski bojevnik je velik izziv tudi kar se tiče varovanja.
Akcija Balkanski bojevnik je velik izziv tudi kar se tiče varovanja. FOTO: Aljoša Kravanja

Tako obsežen obračun s trgovci z mamili, kot smo mu bili priča v akciji Balkanski bojevnik, predstavlja tudi izjemen izziv za varovanje tako pravosodnih delavcev kot priprtih. Varnostni načrti vključujejo ukrepe za zagotavljanje varnosti za sodnike in tožilce ter posebne ukrepe proti poskusom reševanja iz pripora. V policiji zagotavljajo, da ničesar niso prepustili naključju.

V policiji ocenjujemo kar z veliko stopnjo verjetnosti, da bo prišlo do povračilnih ukrepov. Generalni direktor policije Janko Goršek

Posebne policijske enote so noč in dan varovale zaslišanja. Priprti so bili v dodatnem policijskem obroču. "Mi smo v pretklosti že imeli poostreno varovanje in smo že nudili pomoč pri varovanju popripornikov. Ne sicer v takšnem številu,“ je o izkušnjah spregovoril generalni direktor policije Janko Goršek. Povračilni udarci so po njegovem mnenju zelo verjetni.

Varnostni načrti so pripravljeni, je zagotovila tudi notranja ministrica Katarina Kresal, ki podatkov o konkretnih grožnjah za zdaj nima. Vsakemu poskusu bi se uprl celoten državni aparat. Po izkušnjah so sicer najbolj ogroženi sodniki, in to med potekom sojenja.

Na to, da tudi v Sloveniji lahko pričakujemo likvidacije, je že pred dnevi v pogovoru za oddajo 24UR ZVEČER opozoril ugledni srbski policijski analitik Marko Nicović. "Verjetno se bo tudi to dogajalo, saj morajo zdaj eliminirati vse priče. Zaradi sojenja in predvsem, da se znebijo prič o tem, kam vse je investiral svoj denar. Zakriti morajo, kje poteka denarni tok, da se ne bi vedelo, kam vse je šel denar,“ je prepričan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
03. 06. 2010 12.15
+7
Da nebo kdo verjel, kako so zaščiteni pravosodni organi.Zaščiteni so samo kriminalci, ter njihovi odvetniki, ki sprejemajo za svoje nečedno delo krvav in mamilarski denar.A to se pa nebeden ne vpraša?S katerim denarjem pa take barabe plačujejo odvetnike?Sigurno ne z poštenim delom. Za ta denar umirajo ljudje in ta denar je KRVAV, zato bi morali te barabe zastopat državni odvetniki za normalno plačo,nakradeno lastnino pa takoj zaplenit, če pa komu ni kaj všeč , pa naj dokaže, kako jo je prislužil. Meni to ni problem.
Erin Straus
03. 06. 2010 12.07
janko in metka nimata blage veze o mafiji, žal!
Jimi1
02. 06. 2010 20.41
+1
Navadni državljani-ovce se tokrat nimamo česa bati. Smo lahko le kolateralne žrtve pri obračunih in nič več od tega. Za "elitneže" pa me tudi nič ne skrbi. Naj požro, kaj so si navozili v državo. Le ugibamo lahko kdo bo padel v mafijski čistki. Pa pustimo se PRESENETITI...
LoretdeMar.
02. 06. 2010 20.14
Da ne pozabim!! Cenjene stranke obveščam da spet delam Zaprta sem bila samo tri dni.
LoretdeMar
02. 06. 2010 19.51
+1
Dejsrvo je, da so kriminalci vedno v Tropu kjer pes pesa pozna. In kdo je tu doma je tudi jasno.
am_staff
02. 06. 2010 19.48
Pokončajte jih na begu, da ne bodo grozili, kajti ti poznajo samo jezik sile in surovosti.
Heinke
02. 06. 2010 19.08
+1
Sej bi morali pa ja vsi vedeti no, da dokler se vrtijo majhne vsote,... jih bo svet gledal in gledal in gledal. In balkanci bodo govorili: "Niko nam ništa ne može". Ampak pol, ko se pa milijarde vrtijo in je ogrožen EU trg zaradi tega, recesija zaradi njih, padec Grčije itd., pol je pa konec te igre. Ker niso samo droge. Pa to je pa ja jasno, koga pa briga mala riba? Npr. Slovenija? Nihče se ne briga za to državo, ker nima nobene koristi od nje in je majhna, velike škode pa tudi ne dela,.... Če bi jo, bi se stanje spremenilo, ali če bi bila koristna itd.
LoretdeMar
02. 06. 2010 19.03
Plagiatorka pa če jo nosiš na kolu ti ga ne bo namočil ker si kot obgrizek in ne sočna jabolka kot js. Samo original šteje, kopike in Falsifikati so poceni.
LoretdeMar.
02. 06. 2010 17.12
Dam najbolšemu ponudniku!
mastablasta
02. 06. 2010 15.25
Predlagam, da te države čimprej vstopijo v EU. :-)
LoretdeMar
02. 06. 2010 15.08
+1
Noben Kriminal te vrste ne Cveti brez podpore, vpletenosti in spontorstva države. Ko bodo prvega počili bomo natanko vedeli kdo so sponzorji, po moje LDS.
vlab
02. 06. 2010 15.03
+1
In pa tisti ki upate na srečen konec, barabe v zaporu in podobne pravljice... To ste prebrali da se za prevzem trga padlih kraljev vedno naredi vrsta? Ja? Kaj torej bluzite o koncu... Žalostno, ampak tako je. Kdaj bodo polovili naslednjo generacijo ki sedaj čaka da Šarić pade je zgolj odvisno od njene arogance. Manj boste vi slišali zanje, bolj boste mislili da jih ni, bolj globoko bodo vpeti v sistem. Več slišite zanje, večji egoisti so, prej bodo padli.
SLOVENIASTAN
02. 06. 2010 15.01
+1
Za tako mafijo pa bi bil Tito najboljsi ,dvomim da bi se trudo z zaslisevanji pa zbirnjem dokazov ,pregazo bi jih da jih se v arhivu vec ne bi nasli pa noben ne bi vprasal kaj se je zgodilo
vlab
02. 06. 2010 14.58
+1
Da vse to deluje kot deluje, mora biti korupcija na višku. Da banka ne vpraša od kod ti kufri denarja... da jaz pridem s tem v banko pri nas... sem naslednji teden že na DURSu na zagovoru, nato pri kriminalistih... brez podkupnin tukaj ni šlo. Nobena banka v EU si kaj takega ne more privoščit. To je balkan v vsej svoji lepoti.
LoretdeMar
02. 06. 2010 14.38
Upam da se bodo LDS ovci zmenili med seboj.
cansy
02. 06. 2010 14.31
+1
naj se mafija ze enkrat spuca med sabo, da bomo lahko normalni ljudje spet normalno zaziveli. Vsaka cast politikom Srbom za taksne tajne poteze in prijave. Mi sami imamo to bando v SLO pa ne vemo za njo. Brez sodelovanja ne bo slo - upam, da kriminalisti iz vseh exYU republik ze prinasajo nasim nesposobnezem informacije, kako nastopiti, se braniti in uloviti to bando. Ce jih kdo zna uniciti, jih bo to Srbija, saj se s tem ze ukvarjajo 10 let - torej z najvecjo mafijo na svetu.
2fast4m3
02. 06. 2010 14.21
+1
tukile Tosic pa teli nimajo kaj za skrbeti oni bojo SEDEl. Kar se pa Sarića tice bo pa zgubil glavo do prve ZIME. Je prevec sranja naredil pri drugih crnogorcih ki pac verjamejo v osvete
PLUTARH
02. 06. 2010 14.04
Ne gre pozabiti, da so odvetniki, ki zastopajo Tošića in druge osumljence, stari mački, vajeni bojev v sodnih dvoranah, med njimi so nekdanji zelo dober kazenski sodnik Janez Koščak, nekdanji tožilec Peter Volgemut, nekdanji tožilec iz skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala Dejan Markovič in nekdanji preiskovalni sodnik Milan Krstić. JUPI, to je pa fešta v (poženščeni) sodni palači! ROCK ON STARI MAČKI!!!
Iggy Q
02. 06. 2010 14.03
Strpal bi vse te kriminalce v en bunker, jim dal brzostrelke, pa naj se med sabo pobijejo. Škode itak ne bo nobene. Pol pa še plin spustil, če bi slučajno kdo preživel.
MUNGATUMBA
02. 06. 2010 14.02
"sumljve prometne nesreče " ? Tudi v Petrolu,ko se je hondlalo z NAFTO LENDAVA in vložkom v rafinerijo,so se dogajele...