Črna kronika

Otrok na varnem, policija preprečila najhujše

Ljubljana, 03. 08. 2011 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./N.D./STA
Komentarji
195

Svojcem ugrabljenega otroka so pristojne službe ponudile psihosocialno pomoč. A zaradi okoliščin, v katerih so našli otroka, so pomoč potrebovali tudi kriminalisti. Ti so bili ob najdbi otroka občutno prizadeti, kljub dolgoletnim izkušnjam. Otroka so našli ob cesti na obrobju Ljubljane.

Tiskovni predstavnik ljubljanskih policistov Vinko Stojnšek je za 24ur.com potrdil, da so včeraj na območju policijske uprave Ljubljana ugrabili otroka. Dejal je, da je otrok že na varnem, nato pa nam je njegov kolega Sebastjan Juhant posredoval še sporočilo za javnost, v katerem je zapisal, da je "policija z uspešno akcijo preprečila najhujše".

Kaj se je zgodilo?

Včeraj okoli 17. ure so policisti prejeli obvestilo o ugrabitvi otroka. "Po prvih informacijah je otroka ugrabil neznani zamaskirani moški in ga z neznanim avtomobilom odpeljal v  neznano ter zahteval odkupnino," je razložil Juhant.

Ali je ugrabitelj deloval sam?
Ali je ugrabitelj deloval sam? FOTO: Miro Majcen

Ljubljanskim policistom so pomagali tudi policisti iz drugih policijskih uprav, Generalne policijske uprave, Uprave kriminalistične policije GPU, Specialne enote policije, pogajalci in Letalske enote policije. "Nemudoma so začeli z obširnimi aktivnostmi za izsleditev storilca dejanja in razjasnitvijo okoliščin samega dejanja. Že prve ugotovitve so kazale na to, da je storilec/storilci dobro načrtoval in izvedel kaznivo dejanje ter da je ogroženost otroka visoka," je dejal Juhant.

Pridržali so ga okoli polnoči

Policisti so nato ugrabitelja pridržali okoli polnoči, v poznih nočnih urah pa je policija ob cesti na obrobju Ljubljane našla tudi otroka, ki so ga z reševalnim vozilom nemudoma odpeljali v Univerzitetni klinični center, kjer so ga oskrbeli.

"Glede na okoliščine samega dejanja in stopnjo ogroženosti otroka so policisti s pravočasnim prijetjem osumljenca in najdbo otroka skoraj zagotovo preprečili najhujše," je dejal Juhant.

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in aktivnostmi za razjasnitev vseh okoliščin kaznivega dejanja. Več podrobnosti o samem dogodku policisti v tem trenutku zaradi spoštovanja koristi otroka in interesa preiskave ne morejo posredovati.

Policija je medije, ki so objavili novico, prosila, naj to umakne, saj niso želeli, da se otroku zaradi tega kaj zgodi. Medijem so se nato tudi zahvalili za sodelovanje.

Policisti so potrebovali psihosocialno pomoč

Otroka so danes odpustili iz bolnišnice, reševalci pa so mu nudili pomoč zaradi dehidracije.

Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije (UKP) Marjan Fank je na novinarski konferenci povedal, da so svojcem ugrabljenega otroka ponudili psihosocialno pomoč. Zaradi okoliščin, v katerih so našli otroka, pa so pomoč ponudili tudi kriminalistom. Ti so bili po besedah Fanka ob najdbi otroka občutno prizadeti, kljub dolgoletnim izkušnjam.

Glede na okoliščine kaznivega dejanja in stopnjo ogroženosti otroka so, kot je še poudaril Fank, policisti s pravočasnim prijetjem osumljenca in najdbo otroka preprečili najhujše posledice. Fank je še dodal, da je za storjeno kaznivo dejanje ugrabitve zagrožena kazen do 10 let zapora.

Ugrabljena 15-mesečna deklica

Sprva je bilo sicer slišati, da so ugrabili sedemletnega dečka, a nato je odjeknila novica, da naj bi neznanec v Kamniku, in sicer v krajevni skupnosti Mekinje, ugrabil komaj petnajst mesecev staro deklico, poročajo spletne Slovenske novice. Otrok je bil v času ugrabitve pod nadzorom varuške. Storilca naj bi videla soseda, ki naj bi dejala, da je neznanec otroka odpeljal v belem avtomobilu.

Šlo naj bi za ugrabitev zaradi 20 tisoč evrov dolga. "Družina ugrabljenega otroka naj bi se v vas priselila šele pred štirimi ali petimi leti. Čeprav gre za majhno tradicionalno vasico, kjer se med seboj vsi poznajo, je bila družina ugrabljenega otroka precej zadržana do okolice. Hišo so ogradili z visoko kamnito in železno ograjo," poročajo.

Družina naj bi se pred nekaj leti v Slovenijo preselila iz Makedonije, ukvarjala pa naj bi se s trgovino z barvnimi kovinami. Ugrabitelj naj bi bil njihov poslovni partner.

Drugi primer ugrabitve letos

Primer ugrabitve otroka v Mekinjah je sicer že drugi primer ugrabitve, ki ga je letos obravnavala policija. Od leta 1997 pa so obravnavali štiri primere ugrabitve otrok. Leta 1997 in 2001 so ugrabili otroka, starega do šest let, leta 1999 in v prvi polovici letošnjega leta pa otroka, stara od sedem do 13 let.

V Sloveniji sicer otroka pogrešajo pogosteje, pretežno, ko otroka odpelje eden izmed staršev, vendar teh primerov policisti ne štejejo za klasične ugrabitve, temveč kot odvzem mladoletne osebe. V takih primerih eden od staršev sicer protipravno odvzame otroka drugemu staršu, mu odvzame pravice po stikih in otroka odtuji ter zlonamerno onemogoča stike.

Za kaznivo dejanje ugrabitve je zagrožena kazen do 10 let zapora.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lucijasrce
04. 08. 2011 20.20
ehhhh...........s čim vse se ubadate .........ahhh peljite se ponoči mimo hiše in videli boste pravi mali LAS VEGAS........z pravo poker mizo.....najeto krupjejko in tako dalje.............potem veste zakaj se je to zgodilo ..........lp
kalos900ty
04. 08. 2011 19.10
Pa kdo je reku da so tu tri leta, sem čisti slovenc in ne odobravam ne ene ne druge strani. Toda nekaj vem oče deklice je vsaj 15 let že v sloveniji, njen dedek pa je z neverjetno poštenim delom ustvaril primerno življenje vsem svojim. Kot sem že rekel ne odobravam vsega kar so ali počnejo ampak ne mečimo vseh v isti koš
Kiss_My_Ass..
04. 08. 2011 18.40
BaGr67 04.08.2011, 16:36 -1 Kasni komentarji čist izven konteksta...... ******************** Ponavadi so takšne reakcije, ko rečeš BOBU - BOB!
dekart1
04. 08. 2011 17.58
Ko bi se kdo vprašal kakšne posledice lahko to pusti na otroku. Res je, da še ni dovolj star, ampak ve pa da nekaj ni vredu. In koliko je vredno življenje nedolžne deklice v primerjavi s tistimi 20.000€ ki jih zaslužijo? BOLANO!
BaGr67
04. 08. 2011 16.36
Kasni komentarji čist izven konteksta ,da glava boli nekateri vse svoje politične frustracije zlivate na nedolžnega otroka.Tudi jaz marsi koga ne da ga ne maram ,ampak ne odobravam njegovih pogledov na svet to povem ampak nisem žaljiv.
Purgatory
04. 08. 2011 15.56
In ko pride iz zapora bo civiliziran ?
Jimi1
04. 08. 2011 15.39
Policiste je povsem verjetno šokiralo razkošje v katerem živijo naši uvoženi in nedotakljivi kriminalci....!
Jimi1
04. 08. 2011 15.30
Las Vegas.... Saj si vse napisal, kar sem jaz predhodno namignil.... Sedaj se ve, h komu se lahko gre po "reklamacijo" za ves pokradeni baker, ki ga je bila ta dežela nekoč polna. Oni, ki ga snemajo iz hiš, vikendov, kapelic in mrliških vežic, ter kradejo po gradbiščih, so ga zagotovo velik del prodali preko tega dvakrat "pečenega" prekupčevalca. Seveda je kot "promet" prikazoval le oni zakoniti del "trgovine".... Seveda na policiji in NPU-ju tega sploh ne spremljajo in jih tudi ne zanima ! KO to gledam, me je sram, da sem državljan te Bananije.
Thinc25
04. 08. 2011 14.51
Sedaj vem kdo je "kupil" moje bakrene žlebove. Vem pa, da ga policija nikoli ne bo izsledila.
Las Vegas
04. 08. 2011 14.23
Prijavljen prihodek je čisto mimo! Taista družina je poprej stanovala v neposrednji bližini domnevnega ugrabirtelja. Še več posel, ki ga opravljajo, je bil dolga leta lociran v istem kraju. Kako so prišli do takega voznega parka... Na pa pomislimo: Koliko bakrenih žlebov je izginilo iz obrobja Domžal. Koliko kilometrov elektroinstalacijskega materiala je poniknilo iz nezavarovanih okoliških gradbišč... saj raje ne naštevam... In zakaj so se tako odrezali od okolice...
scipio
04. 08. 2011 12.43
+1
Kiss_My_Ass..04.08.2011, 08:33 "V vseh teh zgodbah Slovenci ostajamo bedaki v lastni domovini, medtem ko jug ustvarja pri nas novo državno ureditev... ...in nove ''socialne'' odnose.... Država pa molči..." ODLIČNO SI NAPISAL! V treh letih po prihodu iz neke južne države ki ima GDP na prebivalca na četrtini našega in že je tu nova bajta in porsche pred njo. uspeh po vsej slovenski definiciji kaj je to uspeh. to je slaba LAS VEGAS paradigma za naše ljudi,pa naj živijo URBI ali ORBI, ki so si doslej v znoju in odpovedovanju generacij pridelovali strehe nad glavo, da se zdaj lahko na teh zgledih naučijo, da za vzpostavitev družinskega blagostanje obstajajo "boljše poti", ki jih prinaša UVOŽENA PAMET! In ko pride do tveganj, slovenska družba s svojo infrastrukturo pridno pomaga takole prizadetim, ki bi v okolju,iz katerega so prišli, končali drugače. slovenc je sedemsto let gledal tujo gosoposko, ki se je iz naslova germanskega in italijanskega plemstva in plave krvi šopirila po gradovih v sloveniji, nova doba pa nam prinaša takele nove gospode s hitrim denarjem. jutri bodo v strankah, v parlamentu in v upravi. glejte in berite Botra I-III. komora ima povsod iste metode in cilje. pa da bo jasno: otrok se mi smili in je tu nedolžen in je žalostna žrtev..zaradi koga vse že ?
volek
04. 08. 2011 12.18
Pravzaprav se čudim, da v Sloveniji še nihče ni počil svojega dolžnika. Če hočeš izterjati svoj denar, moraš čakati nanj vsaj 2 leti. Dolžnik se na vsako odločbo sodišča pritoži, čepra z izgovorom, ki ga pes na repu prinese. če bi kdo poči Zidarja ali Tovšakovo zagotov grem pred sodišče protestirati proti kakršnikoli obsodbi. res se čudim da se nikomur ne strga.
Jimi1
04. 08. 2011 12.11
Predvidevam, da te bedne države in njene davkarije ter policije izvor tega premoženja ne zanima !
Jimi1
04. 08. 2011 11.59
Za 20 000 dolga, bi bili policisti šokirani nad tem, kako bi jo"odnesel" lastnik tega luksuza ! Otrok ni v resnici ničesar kriv, če je ata mafijec....
smehec
04. 08. 2011 11.48
20000€ letnega prihodka, na dvorišču pa trije novi BMWji in porsche panamera, bajta ubistvu nova. Ziher gre sano za trgovino s kovinami :))))
Jimi1
04. 08. 2011 11.44
Trgovina z barvnimi kovinami, prišleki iz Makedonije, enormni neplačani dolgovi in dvorišče prepolno luksuznih avtomobilov... Verjetno, da je bila ta ugrabitev še najmanjše zločinsko dejanje v sklopu vsega, v kar je povezana ta (mafijska) družina. Ugibanja o tem kolikokrat "zapečeni" so so verjetno odveč. Kdo ščiti to "kovinarsko" tolpo ?
iMiniCak
04. 08. 2011 11.34
Sramota je, da dolžnik še vedno na prostosti, glede na to da je za 20 k okradel upnika. Only in Slovenija. S pajserjem bi moral upnik dolžnika preko obraza vžgati in pustiti otroka pri miru. Vsi bi mu samo ploskali.
Tucci
04. 08. 2011 10.58
Revščina ustvarja kriminal . Več jo bo , več bo tudi kriminala . A se tega naša oblast sploh zaveda ?
Kiss_My_Ass..
04. 08. 2011 10.51
JezekTekaTeka09 **************** Punca dobra mrha si!
nenasedajte
04. 08. 2011 10.44
Vse čestitke policiji. Za storilca, brez milosti zapor za 10l. Preveriti starše oz. nosilca njihove dejavnosti, kajt očitno je, da z svojim načinom poslovanja, spravlja v nevarnost svojo družino in okolico.