Črna kronika

VIDEO in FOTO: 'Ugrabitelj je želel končati svoje življenje'

Besancon, 13. 12. 2010 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

17-letnik, ki naj bi trpel za depresijo, je z dvema sabljama vdrl v francoski vrtec, kjer je bilo okoli 20 otrok. 15 jih je hitro izpustil, po štirih urah pa še preostale. Policisti so ga nato aretirali in odpeljali na zaslišanje.

Kmalu po odprtju je v vrtec Charles Fourier v francoskem Besanconu vdrl 17-letnik s sabljama. Začel je momljati, da "nekaj želi". Zajel je okoli 20 otrok, starih od štiri do šest let, in njihove vzgojitelje. Nekaj otrok je takoj izpustil, šest pa štiri ure zatem. Z notranjega ministrstva so takrat sporočili, da se je drama končala ter da so vsi otroci in vzgojitelji živi in zdravi.

Dramo so sicer razrešili specialci, ki se jim je uspelo vtihotapiti v vrtec. Prinesli so jim kosila, to pa je bil trenutek, ko so specialci lahko ukrepali, ločili otroke od ugrabitelja in ga prijeli. Prestrašene so predali zaskrbljenim staršem, ki so prihiteli v vrtec takoj, ko so izvedeli za ugrabitev. Na območju vrtca se je sicer zbrala velika množica ljudi, ki so spremljali razpletanje drame v živo, tako kot številni mediji.

Kot je povedal francoski minister za izobraževanje Luc Chatel, ki je bil tudi na kraju dogodka, so bile edine zahteve ugrabitelja, da mu omogočijo, da se ubije. "Očitno je zelo depresiven posameznik. Nobene druge zahteve ni imel, kot da konča svoje lastno življenje," je opisal. Hkrati je pojasnil, da je ugrabljena vzgojiteljica povedala, da ugrabitelj pravzaprav nikoli ni ogrozil življenja malčkov.

Uspešen razplet drame z malimi talci je že pozdravil tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Pohvalil je pogum zajete vzgojiteljice in ostalega osebja ter pohvalil policiste, ki so "ohranili mirno kri in izkazali profesionalnost in odločenost" ter rešili otroke. Vzgojiteljico je pohvalil tudi župan Besancona Jean Louis-Fousseret. "Njeno ravnanje je bilo za zgled - mirno je nadzorovala situacijo," je opisal in dejal, da je skušala zamotiti otroke, da se ne bi zavedali dejanske grožnje.

Ugrabitelja, ki naj bi bil domačin, so aretirali in odpeljali na zaslišanje. Njegov motiv še ni znan. Leta 1993 je v Franciji že prišlo do podobne situacije. Tedaj je napadalec, ki se je predstavljal kot "človeška bomba", zajel 21 otrok v vrtcu v elitni pariški soseski Neuilly in zahteval odkupnino v višini današnjih 15 milijonov evrov. Na koncu so ga ustrelili policisti, otroke pa rešili nepoškodovane.

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mjolnir
14. 12. 2010 18.54
"Nekoga" ubil? Veš, spet relativno, za ene je VSAKO živčljenje vredno, za ene celo ŽIVALSKO (poglej sam kako na ubijanje žival gledajo vegani), tretji (teh je mislim največ) tud čloeško življenje merijo relativno. So ljudje (ta zgoraj konkretno ne, ker ni pri pravoi) ki jim privoščim muke in smrt, pa ne sam zato ker je nujno- npr kak Fritzl in ostali neljudje! So pa tudi primeri, ko je nujno strelajti, pa četudi ti morda vest ne dovoli (v vojni npr, kjer je večimna nasprotnikov na nek način "nedolžnih" sploh če je to neka vojska kjer je prisila normalna, torej niti nočejo biti tu, pa jih še pobijaš- to res pusti grenak okus, sam je NUJNO) Naplošno, sodim emd tiste ki jim se ideočlogija "vsako živčljenje je vredno" GABI bol kot ne vem kaj! Tu seveda sodijo sam najhujši primerki. In preveč ne moraliziraj, sam imam eno izkušnjo ki da je bila malo drugačna, bi sam (po tvoje) postal morilec in to ne iz nuje!
mjolnir
14. 12. 2010 18.48
Alexxsaso Zato ker to vsiljujejo! In ponavadi policaji potrebujejo pomoč ko ubijejo nekogar po nedolžnem. Zakaj pol toliko ljudi, med ostalim moji sorodniki nimajo nobenih prblemov da so ustrelili ne vem kolk nacistov? Človek po naravi ni pacifist,m trpi kle če se počuti krivega, tega pa ni, če pri sebi misli da je storil prav.
Hachi
14. 12. 2010 11.04
Alexsaso - nobena situacija ni lahka. vendar verjemi, da bi lažje živel z mislijo, da sem nekoga ubil zato, da sem resil svojega otroka in s tem naredil vse, da ga zascitim, kot pa imeti na vesti to, da si imel možnost rešiti svojega malčka, pa nisi imel toliko poguma, da ga rešiš! nihče ni reku, da je lahko pritisniti na sprožilec, se je pa izjemno lahko odločiti katero varianto bos izbral, napadalca ali svojega otroka!!!brez dvoma otroka. je pa se ena zadeva. napadalec ima 20 talcev. eno cist logično vprašanje. koga je bolje rešiti?20 talcev z eno žrtvijo - napadalcem, ki bi morda v prihodnje ogrožal nova nedolžna življenja, ali napadalca pustiti pri miru in čakati na žrtve med nedolžnimi otroci?najtežje je verjetno specialcu, ker ga bo moral ustreliti, če ne bo slo drugače in bo on moral prenesti to skozi celo življenje, vendar je druga stvar, ta isti specialec je s tem rešil 20 življenj. ampak seveda, če ne gre drugače!
Ramzess
14. 12. 2010 10.34
"V tem primeru se kažejo nejasnosti, na TV so pokazali moškega, ne fanta, še najmanj pa 17 čet, ta moški jih mora imeti več, in bojda je priznal zlorabo več deset otrok, pa ne teh, kajpak. Očitno se kaže povsem drugačna zgodba, kot pa so jo tu navedli. Vprašanje je kaj je zdaj res in kaj ne." Zmešnjava na TV, zato se je osebek zmedel, tole je povsem drug primer, iz Nemčije.
Alexxsaso@yahoo.ca
14. 12. 2010 06.50
mjolnir13.12.2010, 22:570 A mislis, da je tako lahko samo stisniti na sprozilec? V takem primeru je IZREDNO lahko!! Težko je pritsiniti na sprožilca tedaj ko ti neka "avtoriteta" ukazuje da ubiješ človeka ki ti ni ničesar storil, ko pa se gre za življenje otrok, staršev ali lastno, noben ne bo okleval....razen kakih z vero nafiksanih fanatikov, ki se držijo tiste sprevržene "ljubi sovražnike" In ziveti s tem, da si nekoga ubil... Mislis, da je lahko s tem ziveti? Zakaj mislis, da so potem, ko npr. policaj koga ustreli mu takoj na voljo psihiatricne sluzbe? V filmu in dokler nisi v taksni situaciji je lahko govorit in pisat.
135kmh
14. 12. 2010 00.05
en harakiri bi si moral naredit pa bi blo.
mjolnir
13. 12. 2010 22.57
A mislis, da je tako lahko samo stisniti na sprozilec? V takem primeru je IZREDNO lahko!! Težko je pritsiniti na sprožilca tedaj ko ti neka "avtoriteta" ukazuje da ubiješ človeka ki ti ni ničesar storil, ko pa se gre za življenje otrok, staršev ali lastno, noben ne bo okleval....razen kakih z vero nafiksanih fanatikov, ki se držijo tiste sprevržene "ljubi sovražnike"
slovenija-tone
13. 12. 2010 22.39
zdrava evropa
goso
13. 12. 2010 21.57
Kapitalizem se zbudi šele, ko grejo taki tipi v večjo akcijo. Kje je sociala, da že zgodaj ugotovi, kakšni so posamezni ljudje in kako so nevarni. Kapitalizem namreč ne prizna družbe, le posameznike. DA jih lažje obvlada.
Ramzess
13. 12. 2010 19.12
V tem primeru se kažejo nejasnosti, na TV so pokazali moškega, ne fanta, še najmanj pa 17 čet, ta moški jih mora imeti več, in bojda je priznal zlorabo več deset otrok, pa ne teh, kajpak. Očitno se kaže povsem drugačna zgodba, kot pa so jo tu navedli. Vprašanje je kaj je zdaj res in kaj ne.
Ramzess
13. 12. 2010 18.40
"Očitno je zelo depresiven posameznik. Nobene druge zahteve ni imel, kot da konča svoje lastno življenje," Minister, ki je tudi psiholog, očitno. "da je ugrabljena vzgojiteljica povedala, da ugrabitelj pravzaprav nikoli ni ogrozil življenja malčkov" Niti enkrat v tem času, ne nikoli, ta beseda ima drug pomen, pa še brez omejitve je podana. ""Njeno ravnanje je bilo za zgled - mirno je nadzorovala situacijo," je opisal in dejal, da je skušala zamotiti otroke, da se ne bi zavedali dejanske grožnje." Kakšno dejanje pa, da se je sprenevedala pred otroci, česa so zavedali in česa ne lahko povedo le ikzljučno otroci sami. Potem pa ni čudno, da pride do česa takega, če to otroci to potem dojemajo kot 'igro', čeprav ne vsi. PPN="17 letni moški ?! Otrok je ugrabil otroke!!" Niti otrok ne, temveč mladostnik, saj ima 17 let. Napačne definicije niso namestu, čeprav jih nekateri uporabljajo in zlorabljajo, da lahko upravičijo svoje namere in dejanja. Potem pa se ljudje čudijo posledicema napačnega razumevanja. Cxslo="kdo pa ni depresiven v modernem svetu? Kar se dogaja je vse kapitalizem zakuhal!" Res je, sistem je kriv, mnogi tega še ne vidijo. Ulikses="Kokola82="kot prvo: naj bi trpel za depresijo..niti ni potrjeno.. kot drugo: dosti ljudi je depresivnih,pa ne dela takih scen. ni prav,da skusajo "opravicit" njegovo dejanje..." ni fora, da skušajo opravičit dejanje, skušajo ga samo razumet, kar je pravilno...edino tako se bomo kaj naučili o nas samih - če bomo skušali razumet, zakaj prihaja do določenih deviacij." Tako da skušajo razumet, s nepotrjenimi 'značkami', ki se potem take vnesejo v obtožbo, in zadeva taka konča na sodišču ... kjer na nepotrjenih zadevah sledi sodba in obsodba, ... poti nazaj ni več. Ne le da skušajo upravičiti njegova dejanja, tudi policija, denimo, tako skuša upravičiti (ustvari grožnjo) svoja, pol pa se čudimo žrtvam, tudi nedolžnim. Zanimivo je, da niso omenjali ga kot terorista, niti dejanja kot terorizem, vsaj nepostedno ne.
Hachi
13. 12. 2010 15.21
@Neikius-a si mogoce kdaj pomislil, da ne zanima vseh politika?pojdi to pisat na stran, kjer so objavljene novice iz politike in se tam pritozuj. politika pac ni za vse center sveta, ravno tako, kot ni kriv kapitalizem al pa demokracija,..., za to, da je 17-letnik sel v vrtec s hladnim orozjem!
jezn_za_2
13. 12. 2010 15.16
"Policisti so nato aretirali in odpeljali na zaslišanje." Koga so pa aretirali? Otroke? Njega? Našo vlado?
Neikius
13. 12. 2010 14.55
Drama? Nasilje? Ne vidim nasilja in drame, očitno novinarji nimajo kaj pisat. Dajte malo raje napisat kaj se dogaja v našem parlamentu. Pa zanima me kaj se dela glede teh naših korupcijskih afer.
Dolenjc3
13. 12. 2010 14.46
Alexxsaso 13.12.2010, 14:27 Na sprožilec NI lahko pristisnit, če meriš na človeka, toda če je druga izbira, da gledaš, kako nek norec otroku reže vrat, kaj boš izbral ???
Hachi
13. 12. 2010 14.42
@Slexxsaso - tega nism reku in vem, kako je stisnit na sprozilec. vem pa, da ko je enkrat tvoj otrok v taki situaciji, adrenalin in custva naredijo svoje. te bom pa drugace vprasal. ce bi nekdo grozil s pistolo tvojemu otroku, ti pa neoborozen, in bi ga imel moznost premlatit.verjemi, da bi se tezko ustavil, preden bi takega cloveka premlatil do smrti. seveda, ce je moznost, naj ga ustrelijo v ramo, da ga kakorkoli onesposobijo. vendar je pri takih situacijah vsak strel, ki ne onesposobi napadalca do te mere, da ni sposoben se vedno koga poskodovati, lahko usoden za tiste, ki so v napadalcevi blizini. tukaj je samo vprasanje, ti mojega otroka ali jaz tebe?ce seveda ne gre s pregovorom in k sreci je tokrat to uspelo. me veseli, da se je tako izteklo. vprasanje pa je, kaj bi nekateri komentirali, ce bi prislo do kaksne fizicne poskodbe talca?je pa se ena zadeva, fant bo sel malo na zdravljenje, nekaj casa bo pri psihologij, oprali mu bodo se bolj mozgane, nafilali z raznoraznimi antidepresivi, dobil bo pogojno kazen, ker poskodoval ni nikogar in je ocitno malo moten, no tako bo cez 5 let spet prosto taval po svetu, dokler si ne bo lepega dne spet umisli, da je ful nesrecen, da ga preganjajo dolocene stvari (za katere verjetno ni sam kriv ali pac-tega ne vemo) in ,upam da ne, našel nov vrtec za svoje dokazovanje!
Nad.oblaki
13. 12. 2010 14.36
Sedaj bodo z zakonom uvedli v Franciji, da se morajo vzgojiteljice in vzgojitelji iti na dodatni tečaj sabljanja v primeru, da zopet pride do takšnega terorističnega poskusa. ;)
WakeUp
13. 12. 2010 14.34
Kaj so mu otroci naredili, v parlament naj gre, bi ga vsi podprli!!!
Alexxsaso@yahoo.ca
13. 12. 2010 14.27
Hachi13.12.2010, 12:1129 takle bom reku, najprej se postavite v kozo starsev, ki so v vrtec pripeljali svoje otroke.ipredstavljajte si, da 17 letnik drzi sabljo na vratu vasega 3 letnega otroka in vi drzite sprozilec, ki meri v 17-letnika!?vprasajte se, ce boste sprozili!? JAZ DEFINITIVNO BI. ceprav ta 17-letnik morda ni kriv za svojo depresijo, njegovo dejanje ogroza mnozico nic krivic otrok, ki jih bo verjetno zaradi tega nekoc tudi preganjala depresija. vecina vas govori uboga ta in ubogi on, zato ker sedite na kavcu in to mirno spremljate, niste pa v situaciji, ko bi bil nekdo od vas ali vasih bliznjih povezas z dogodkom! A mislis, da je tako lahko samo stisniti na sprozilec?
Ulikses
13. 12. 2010 14.24
Kokola82 13.12.2010, 13:48 2 kot prvo: naj bi trpel za depresijo..niti ni potrjeno.. kot drugo: dosti ljudi je depresivnih,pa ne dela takih scen. ni prav,da skusajo "opravicit" njegovo dejanje.. ni fora, da skušajo opravičit dejanje, skušajo ga samo razumet, kar je pravilno...edino tako se bomo kaj naučili o nas samih - če bomo skušali razumet, zakaj prihaja do določenih deviacij.