Črna kronika

Osumljenec umora na Krasu bo kazensko odgovarjal, osumljenca umorov v Izoli odhajata na psihiatrijo

Koper/Maribor, 31. 07. 2017 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče bo osumljenca dvojnega umora na Krasu poklicalo na kazensko odgovornost, saj naj bi bil v času dejanja "le" zmanjšano prišteven. Medtem pa bosta osumljenca umorov v Izoli odšla na psihiatrično zdravljenje. Moška bosta na psihiatriji največ pet let, saj ukrep obveznega varstva v zdravstveni ustanovi ne sme trajati dlje.

Izvedenci za psihiatrijo so ocenili, da je bil 36-letnik, ki je februarja letos vzel življenje 53-letni Izolanki, v času dejanja neprišteven. Za neprištevnega je prav tako obveljal 30-letnik, ki je maja v Izoli obglavil 59-letnega očeta, poroča Večer.

Ukrep obveznega varstva v zdravstveni ustanovi ne sme trajati več kot pet let.

Tožilstvo je zoper oba na okrožno sodišče v Kopru namesto obtožnice vložilo predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstvo v zdravstveni ustanovi. Moška pa bosta na psihiatriji največ pet let, saj ukrep obveznega varstva v zdravstveni ustanovi ne sme trajati dlje, še navaja časnik.

Osumljenec umora babice in brata zmanjšano prišteven

Bo pa sodišče na kazensko odgovornost poklicalo 35-letnika, ki je v vasi Lukovec na Krasu marca letos umoril svojega štiri leta mlajšega brata in 80-letno babico, poročata tako mariborski dnevnik kot Primorske novice.

Osumljenec naj bi 20. marca na Krasu umoril brata in babico.
Osumljenec naj bi 20. marca na Krasu umoril brata in babico. FOTO: Kanal A

Izvedenec psihiatrične stroke je namreč ugotovil, da naj bi moški bil "le" bistveno zmanjšano prišteven, ne pa neprišteven, zato je tožilstvo vložilo obtožbo. Odvetnik Gorazd Gabrič, ki 35-letnika brani po službeni dolžnosti, je sicer predlagal dopolnitev izvedenskega mnenja z zdravstveno dokumentacijo iz koprskega zapora in mariborske forenzične psihiatrije, kjer je bil moški v tem času, a je preiskovalna sodnica preiskavo zaključila brez te dopolnitve, navajajo Primorske novice.

Gabrič je vložil ugovor na obtožbo in predlagal, da zadevo vrne v fazo preiskave, a je izvenrazpravni senat ugovor zavrnil. Kot je pojasnil odvetnik, obtožba po oceni senata izpolnjuje pogoje iz zakona o kazenskem postopku, pri čemer se bo izvedensko mnenje lahko dopolnjevalo na glavni obravnavi. Kot navaja časnik, bo sodišče zdaj najprej razpisalo predobravnavni narok, na katerem se bo obtoženi lahko izjasnil glede krivde. Tožilstvo bo takrat lahko predlagalo kazen za primer priznanja krivde, ki jo bo obtoženi lahko sprejel ali ne. Če se primer ne bo končal s predobravnavnim narokom, pa bo sodišče razpisalo sojenje.

Petintridesetletnik je po ugotovitvah policije 20. marca v vasi Lukovec pri Štanjelu z uporabo hladnega orožja oz. orodja umoril 31-letnega brata in 80-letno babico, trupli pa nato obglavil ter glavi sežgal v peči. Policijo je nato poklical sam in ob prihodu policistov dejanje tudi priznal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1