Črna kronika

FOTO: Učenka ostaja na zdravljenju

Ptuj, 10. 06. 2010 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan/H.B./V.L.
Komentarji
228

Policija dogodek na osnovni šoli na Ptuju, ko se je učenka med evakuacijsko vajo hudo poškodovala, še preučuje. Obstajalo naj bi priporočilo Gasilske zveze iz leta 2005, da naj se zračna blazina ne bi uporabljala.

Za skok se je odločilo le šest devetošolcev. Nesrečna deklica je skočila kot četrta, za tem so s skoke prekinili.

Osnovnošolka devetega razreda OŠ Breg na Ptuju se je med evakuacijsko vajo, ki je potekala v okviru šole, huje poškodovala.

"V skladu s pravilnikom smo imeli načrtovano letno vajo evakuacije šole, na katero smo se pripravili v sodelovanju z dvema gasilskima društvoma – PGD Ptuj in PGD Turnišče –, vse skupaj pa smo načrtovali ob sklopu zaključka akcije Pasavček, tako da so bili prisotni tudi policisti in reševalci," je za 24ur.com pojasnil ravnatelj šole Milan Fakin. Sama vaja je bila zamišljena tako, da evakuirajo šolo normalno preko izhodov po evakuacijski poti, ena skupina šestih učencev pa ostane ujeta v šoli in naj bi se rešila s pomočjo skoka na zračno blazino. "Ob načrtovanju – tega nam je predlagalo gasilsko društvo – so nam zagotovili, da je to varna zadeva, sicer se zanjo sigurno ne bi odločili. Učenci, ki so skočili, so se javili prostovoljno in so s seboj prinesli soglasja. Ob skoku te učenke ne vem, kaj se je na blazini zgodilo, to bo najbrž pokazala nadaljnja preiskava. Takoj ji je bila nudena prva pomoč, nato pa so jo odpeljali v bolnišnico," je še dodal.

Nesreča v šoli na Ptuju med vajo
Nesreča v šoli na Ptuju med vajo FOTO: Jani Dolinšek

Sprejeli so jo v splošno bolnišnico Ptuj, je za 24ur.com potrdil predstojnik kirurškega oddelka dr. Teodor Pevec. "Njeno stanje je zdaj stabilno, na zdravljenju pri nas ostaja do nadaljnjega, dokler ne bo sposobna za domačo nego. Ni v življenjski ogroženosti, so pa njene poškodbe hude. Gre za zlom hrbtenice, kaj več pa zdaj zaradi varstva podatkov ne bi želel komentirati," je dejal.

Kot je za oddajo 24UR OB ENIH poročala dopisnica Hojka Berlič, ima deklica zlomljeni dve ledveni vretenci, a operacija ne bo potrebna, pa tudi hujših trajnih posledic naj ne bi bilo. Deklica bo najmanj mesec in pol skoraj vsa v mavcu, celotno zdravljenje naj bi trajalo najmanj tri mesece.

Gasilci dogodek obžalujejo

Skočnico so sicer namestili in nadzorovali gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva Turnišče in PGD Ptuj.

"Gasilci in šole prakticiramo različne oblike demonstracij z namenom ustreznega informiranja o možnosti in ukrepih ob različnih nesrečah, pa tudi z namenom za dvig pripravljenosti za ukrepanje ob pravi nesreči. Obžalujemo, da je prišlo do nezgode učenke," je sporočil Janez Merc, poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Ptuj. Mnogo različnih delovnih točk, med katerimi je tudi reševanje s pomočjo zračne blazine, ima po njegovih besedah tudi različna tveganja. Zaradi specifike pri uporabi zračne blazine so otroci morali imeti tudi soglasje staršev ali skrbnikov. "Oprema, ki jo uporabljajo gasilci, je v skladu z vsemi predpisi in ni prepovedana. Nesreča je tudi dokaz, da so različna reševalna dela zelo zahtevna in nikoli ni možno povsem izključiti različnih subjektivnih dejavnikov, ki so lahko kdaj tudi dejavniki tveganja," je še dodal.

Učenka ostaja na zdravljenju do nadaljnjega.
Učenka ostaja na zdravljenju do nadaljnjega. FOTO: Jani Dolinšek

'Bila naj bi varna, pa vendar ...'

"Tovrstna blazina je namenjena za reševanje iz nižjih nadstropij, kjer ljudi ni možno rešiti po stopnicah, če pride do požara ali česar koli, in jasno je, da se izvaja tudi usposabljanje, da se ljudje, ki bi kdaj to morali koristiti, za to usposobijo. Je velika napihljiva zadeva, ki naj bi bila relativno varna, a očitno se vedno lahko kaj zgodi. Mi konkretno v Celju kar koli je v zvezi s takim praktičnim usposabljanjem – bodisi da gre za to blazino bodisi da gre za reševanje z dvižno ploščadjo – pri otrocih tega praktično ne prakticiramo, razen če dajo starši soglasje. Pri teh stvareh naj se načeloma ne bi nič zgodilo, ampak vedno obstaja neka minimalna možnost in žal se je to včeraj zgodilo," je za 24ur.com pojasnil direktor PGE Celje Janko Požežnik, ki podatka, da bi bila blazina celo prepovedana, nima.

Preiskava poteka

Da so bili o dogodku obveščeni včeraj popoldne, je za 24ur.com potrdil predstavnik PU Maribor Bartolo Lampret. Policija še vedno preučuje dogodek. Vse kaže, da naj bi šlo za nesrečo, a želijo preveriti vse okoliščine. Zaenkrat niso našli še nobenega pisnega akta, da bi bilo prepovedano uporabljati zračno blazino, a naj bi obstajalo priporočilo Gasilske zveze iz leta 2005, da naj se blazina ne bi uporabljala. Ko bodo prejeli to priporočilo, bodo nadalje ukrepali. Če uporaba zračne blazine ni prepovedana, potem je šlo za nesrečni dogodek, dodaja Lampret.

Obveščeno tudi ministrstvo za šolstvo in šport

O dogodku so obveščeni tudi na šolskem ministrstvu. "Včeraj nas je ravnatelj obvestil okoli 16. ure in smo danes obvestili Inšpektorat RS za šolstvo in šport. Ko gre za primer nesreče ali kršitve, se namreč na šolo odpravi inšpektorat, ne ministrstvo, ta pa potem ugotavlja nesreče oziroma kršitve. Na kraj nesreče se bodo odpravili jutri, torej vas bomo o ugotovitvah lahko seznanili v naslednjem tednu," je za 24ur.com povedala Katja Pegam, tiskovna predstavnica ministrstva za šolstvo in šport.

Glede na trenutno razpoložljive informacije inšpektorat ocenjuje, da je zadeva v prvi vrsti v pristojnosti Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, zaradi česar jim bodo zadevo tudi odstopili v reševanje oziroma bodo na inšpektoratu z njimi še danes vzpostavili stik glede reševanja predmetne zadeve, je še dodala.

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pikica_zoe
14. 06. 2010 21.13
Za skok se je odločilo le šest devetošolcev. Nesrečna deklica je skočila kot četrta, za tem so S SKOKE PREKINILI. ??????????? . pa dajte no pa kako vi pišete?? ste nepismeni al kaj vam je???????
m0dridirkac
11. 06. 2010 14.25
Lahko bi rekli skoraj polbog. Do božanstva mu manjka samo še magisterij iz komunikologije.
m0dridirkac
11. 06. 2010 14.23
nikinika, nikar tako kritično! igor.gojcic je FDVjevec. On ve vse, je najpametnejši in nezmotljiv.
nikinika
11. 06. 2010 14.03
igor.gojcic ...glej sam tkole bom rekla.... verjetno nisi gasilec, ker pač tkoo velepametno kritiziraš vse skup, tud prav veliko znanja s področja požarov, evakuacij, vaj in reševanja verjetno ne. Zaradi mene si lahko Einstein, pa me ne prepričaš, da se na tako blazino ne bi smelo skakat - v primeru, da ti zagori hiša, pa da te pridejo reševat prostovoljci, ki nimajo avtolestve ti želim čimbolj varen pristanek na eni od takih blazin. Pa ne bit pameten ... punca bo ravno tako še hodila, vsaj informacije so take. Pa tako kot sem že rekla - a v primeru, da bi gorela šola in bi bil skok edini način da se deklica reši, kljub možnim poškodbam bi bilo pa vse to ok? Razmisli malo, kaj narediš če imaš samo 2 šansi, s tem da vseeno tvegaš poškodbe? Itak pa je brez veze karkoli še komentirat, ker so tukaj najbolj glasni taki, ki vejo samo to, da je gasilski avto, tovornjak rdeče barve in nič drugega - pa še to je vprašanje če vejo.
tali?ni tom
11. 06. 2010 13.36
+1
poglejte tudi sam sem gasilec in ta dogodek je tragičen in dekletu želim da čim prej 100 % ozdravi , je pa tako pri teh vajah , če se striktno upošteva navodilo nadzornika reševanja skok ni popolnoma nič nevaren , če pa se stvar jemlje brez veze in se vrže kot klada kar ne vem ker nisem bil zraven ampak predvidevam po poškodbi je po mojem padla na glavo ali nekaj takega je stvar drugačna ker sem sam bil na taki vaji in sem skočil večkrat pa tudi dekleta so bila pa ni bilo nič narobe. napake se dogajajo ampak zmeraj skoraj izključno zato če se ne upošteva navodila!!!! ssicer pa še enkrat deklici želim vse najbolše! z gasilskim pozdravom NA POMOČ
Suckhead
11. 06. 2010 13.29
jaz bi tudi skočil na blazino če bi bil na mnjenem mestu, pa kr ne veš da se ti lahko kaj takega nardi
nightcrawler
11. 06. 2010 13.11
Gasilci niso nikakor krivi. Krivo je vodstvo šole, ker so dovolili kaskaderske dejavnosti, ki se izvajajo samo v izrednih primerih.
Tonček Balonček
11. 06. 2010 13.10
Vaje so bolj rizične od dejanskih akcij! Popglejte samo GRS koliko mrtvih, strmoglavljenih helikopterjev itd. so povzročili na usposabljanjih! Oni se pač urijo!!
Ramzess
11. 06. 2010 12.50
Nikinika="a če bi jo reševali v primeru, da bi bila cela šola v plamenih bi bilo pa ok - takrat bi bilo glavno to, da preživi, poškodba bi bila postranska stvar!" A zate je, če otrok konča za vse življenje na invalidskem voziču, postranska stvar. Povej to v obraz staršem stakimi otroki v obraz če si upaš, takim oseba še blizu nisi bil, ni čudno da imajo ljudje takšen odnos do njih. Madafaka64="Tukaj pljuvajo gasilce ko bo pa od njih bajta zagorela bojo pa prosili naj pridejo pogasiti in bodo najboljši." Ne vem če bod ravno najboljši, za koga, česar ogenj ne uniči, pa uničijo oni z vodo, ker zalivajo namesto da bi gasili. Rezultat je z njimi ali brez njih enak. Seveda je na ljudeh da na določene stvari (ognje in vodo varne omare ipd.) mislijo prej, ne šele potem ko je že prepozno. Kaj vse sodi v tako omaro naj bi itak vedeli, mar ne, vse česar ne želimo izgubiti oz. želimo ohraniti, kopije vsega (papirjev, slik, filmov, pomnilni mediji, na katerih je shranjeno vse opisano, medij s sliko domačega strežnika, varnostne kopije, drugi osebni predmeti, itd., skratka, kar sicer ni moč nadomestiti) ipd. Chivas55="vsem tistim,ki mate tolk za povedat čez gasilce... a se zavedate, kako odgovornost imajo ? da tvegajo svoja življenja za druge?in da bi v resnici, če bi šlo na šoli res za požar zihr en al pa več gasilcev letel notr in poskušali lastnoročno rešiti otroke?" Eno je reševanje, drugo je gašenje. Reševanje ima tudi svoje slabe strani, gasilci redko poznajo 'anatomijo' stavb iz katerih rešujejo, malokdaj upoštevajo nasvete ali celo pomoč tistih, ki stavbo poznajo. Razlika je namreč velika, predvsem po rezltatu. Potem zakaj se sprašujemo, zakaj so bili prepočasni. Mb1987="relativna varna blazina" ali je bila ta stvar testirana pred uporabo?zakaj ni eden od gasilcev skocil dol da bi to stvar preizkusil" Ne vem kaj bi s takim testom naredili, nekateri pozabljate na osnovno fiziko, pri taki blazini nisto, nanjo skače odrasla oseba, ali otrok, velikost in teža odigrata svojo vlogo. Janing="ni mi jasno na kakšen način je sploh skočila pa to samo s prvega nadstropja?? ali je sploh še kje kdo, ki se je poškodaval na tak način pri skoku na blazino?" Dobro vprašanje, s prvega nadstropja, bi moral zdrav mlad osebek, brez posledic, doskočiti na noge (s prehodom navadno v preval, kinetično energijo je treba nekam prenesti, sicer res lahko pride do zloma kosti in polsedično do drugih poškodb), brez blazine, zato je poškodba ob rabi blazine še toliko bolj neverjetna. Ker pa poleg neznanja tudi zdravje ljudi danes zelo relativno, je vsak skok tvegan. Ljudje, koliko je moč videti, se neredko poškodujejo, ker skačejo (in starši mečejo otroke) takorekoč na pamet. Brez kratkega razmišlega in preračuna, kaj in kako. Zakaj bi se morali poškodovati, če ni potrebe, telo (kosti) prenese več kot je splošno prepričanje.
VMRP
11. 06. 2010 12.12
kaj so pa gasilci krivi? to da so bili tam! pomehkuženi otroci, še bolj pa obsolam starše.... te in vse ostale, ki imajo takšno vzgojo
Tadej Korošak
11. 06. 2010 12.09
Društvo PGD Ptuj, čeprav je društvo 4 kategorije, avtolestve za reševanje iz višin nima, se pa že dalj časa razmišlja o nakupu. Glede deklice pa, je pač tako nerodno skočila. Verjamem, da je učencem bilo razloženo kako naj skočijo in tudi doskočijo na samo blazino. Trije učenci so pravilno skočili, pri četrti pa se je po nesreči zalomilo. Kljub vsemu želim deklici čimprejšnje okrevanje. NA POMOČ
pacce
11. 06. 2010 12.03
dandanašnja mularija je zaradi negibanja na svežem zraku in zaradi posedanjea najprej pol dneva v šoli nato ostali del dneva pred računalnikom itak pomehkužena, in pol nastane malo večji pritisk na kosti pa vse poči; kaj smo mi vse počel in skakl z nenormalnih višin pa nobenmu ni blo nič
RICHard32
11. 06. 2010 12.00
Nesrečni splet okoliščin. V realnosti pa je še vedno bolje biti mesec dni v mavcu, kot pa se zadušiti z ogljikovim monoksidom v goreči hiši.
kavagre
11. 06. 2010 11.03
ni mi jasno na kakšen način je sploh skočila pa to samo s prvega nadstropja?? ali je sploh še kje kdo, ki se je poškodaval na tak način pri skoku na blazino?
pupa11
11. 06. 2010 10.47
so pa res zelo usposobljeni gasilci, če ne znajo enemu bogemu otroku pokazat oz.povedat kako naj pravilno skoči. PA ŠLO JE ZA VAJO.....v čem je pol smisl vaje če ni prakse za otroke.
mickica
11. 06. 2010 10.17
Saj ni treba vsepovsod iskati krivca! Včasih ga enostavno ni, pa čeprav bi bilo najlažje, da bi s prstom pokazali na nekoga! Najverjetneje je šlo za splet nesrečnih okoliščin - nesreče se pač dogajajo! Malo strahu, treme ...kdo ve ...? Upajmo, da deklica ne bo imela posledic in da bo čimprej okrevala!
Duhec23
11. 06. 2010 09.59
Zakaj ne mores tukaj prilepit od yutuba linka do posnetka spustnice ???
Tamara Rožman
11. 06. 2010 09.12
Popolnoma se strinjam z tic123tac..zato ne neke pametovat kak pa kaj, dokler v svoji koži ne probate kakšen je občutek ko veš, da si nekomu rešil življenje..se pa tudi kdaj pa kdaj zgodi nesreča kot se je ta.. a to se lahko zgodi le če ne upošteaš navodil..upam da bo deklica čimprej okrevala..
peter102
11. 06. 2010 08.08
-1
žalostno kaj ko bi pa bilo potrebno resno reševanje in bi bilo več učencev ujetih kako bi pa potem reševali??? Kaj lestve pa ti gasilci ne poznajo??? V tujini se izogibajo zračnim blazinam ravno zaradi poškodb!!! Mi slovenčki pa še vedno prakticiramo neuporabne zadeve!!! Strojna lestev do sedaj najbolj varna evakuacija!! POL PA DAJ OTROKE V PGD da se ti poškodujejo in ostanejo invalidi za vso življenje. LP
Trglav
11. 06. 2010 06.39
KATASTROFA! Vsi skupaj so želeli napraviti nekaj dobrega in prav, pa se je tako hudičevo sfižilo. Škoda, saj bo to zelo slabo vplivalo tudi pri drugih zadevah. Slovenceljni bomo namreč spet ušli iz ketne, kot vedno ob takih primerih - po bitki smo vsi tako pametni. Kar se mene tiče, je šlo res za nesrečen slučaj. Upam le, da ni bilo poleg pijače; potem se vse skupaj močno spremeni. Tu ne mislim nič slabega glede gasilcev, saj so super in požrtvovalni ljudje - mislim samo na prisotnost pijače!